Şimdi Ara

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtıldı: QuanT

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
78
Cevap
2
Favori
2.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı "QuanT", Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nde tanıtıldı. Dünyada kuantum bilgisayar teknolojisine sahip 15 ülke arasına Türkiye de katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, teknoloji, savunma ve ekonomideki bağımsızlığın, derin teknolojilerdeki gelişmişlikle doğru orantılı olduğunu belirtti. Görgün, Türkiye'nin önemli kurumlarının da kuantum alanında çalıştığına işaret ederek, 2035 yılında kuantum teknolojilerinin pazar büyüklüğünün 2 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı: QuanT (Quantum Computer of TOBB ETÜ)

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi'nin, 6 farklı mühendislik disiplininin bir arada bulunduğu dünyadaki tek merkez olduğunu bildirdi. Bu merkezde araştırmacılar yetiştirildiği ve teknolojiler geliştirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu teknolojilerin daha sonra ürüne dönüştürüldüğü ve ticarileştirildiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı QuanT'ın da burada geliştirildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “QuanT (Quantum Computer of TOBB ETÜ), Türkiye'nin teknoloji vizyonunu ileriye taşıyan bir semboldür. Türkiye, kuantum bilgisayar geliştiren dünyadaki sayılı ülkeler arasına girdi. Şu an dünyada kuantum bilgisayar teknolojisine sahip yalnızca 15 ülke bulunmaktadır. Biz, bu teknolojiye sahip olan az sayıdaki ülkeden biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

QuanT'ın sağladığı işlem gücünün savunma sanayisinden finansal teknolojiye, mobiliteden siber güvenliğe kadar pek çok stratejik alanda Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağı belirtildi. Aynı zamanda QuanT'ın sahip olduğu altyapı, yerli algoritmaların geliştirilmesi ve Türkiye'nin bu alanda liderlik konumuna erişmesi için kritik bir adım olacak.

Süperiletken Çip Üretimevi

Kuantum bilgisayar çalışmalarını destekleyecek, süper iletken çiplerin yerli ve milli üretimi sağlayacak Süperiletken Çip Üretimevi'nin kurulması için bilgi birikimi açısından hazır olduklarını bildiren Sarınay, “Geleceğin teknolojik altyapısını şekillendirecek kuantum bilgisayar aynı zamanda ülkemizin teknolojik gelişimine de önemli katkılar sağlayacağı için dışa bağımlılığımızın azaltılması hamlesine büyük bir ivme kazandıracaktır.” dedi.

Ayrıca Bkz.Bilgi teknolojisinde devrim: Kuantum bilgisayar nedir, nasıl çalışır?

Kuantum bilgisayarların özellikleri

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan farklı olarak işlemleri "bit" yerine "kuantum bitleri" (kübit) ile gerçekleştiriyor. Kuantum bilgisayar alanındaki araştırmaların en önemli hedeflerinden biri, klasik bilgisayarlarla çözülmesi binlerce yıl alacak şifrelenmiş hızlarda çözülebilecek teknolojiler olarak gösteriliyor. En gelişmiş bilgisayarlardan bile milyonlarca kat daha hızlı işlem yaparak büyük miktardaki veriyi aynı anda işleyebiliyor.

QuanT, Türkiye'nin kuantum ekosisteminin oluşturulmasına da öncülük edecek. Siber güvenlik, yapay zeka ve optimizasyon gibi alanlarda yerli algoritmalarla güçlendirilmiş kuantum çözümleri, Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık sağlamasında önemli rol üstlenecek.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/turkiyenin-ilk-kuantum-bilgisayari-quant-tanitildi/3400083

• Aaa olmaz ki böyle. Nerede heykeller ? Nerede 60 milyon tl verilen sanatçılar? Eee suya 1 senede 3 kere zam yapmak varken , dolmuşlara 10 kere zam yapmak varken , üstüne üstelik çöpleride toplamamak varken kim ne yapsın kuantum pc'yi!!!

Onu boş verinde Gta 5 çalıştırıyor mu onu açıklasın birisi :)
    Konu ile alakasiz olarak konserlere gonderme yapanlar bilsinki belediyelerin verdigi konserler için verilen arastirma onergesi akp ve mhp oylari ile red edildi.

komik duruma dusmeyin diye bir bilgi paylasayim...

quote:

AK Partili Menemen Belediyesi'nin tek bir konsere 85 milyon lira harcadığı ortaya çıktı.
  • Ülkemiz için Hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.
  • İsim olmamış, 15 Temmuz Yerli ve Milli Quantum'unu öneriyorum :)
  • Haberlere baksak ülke ciddi ciddi şahlanıyor. Hep diyorum keşke ben hatalı olsam keşke ülke ileri gitse ben g*t olsam ama yok kardeşim gülme geliyo şu haberlere. Son 5 yılda bu ülkedeki gelişmelerin sadece %25inin meyvesi alınsa şuan kişi başı gelir 3e katlanması gerekirdi
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt
    Anlamadığınız konular hakkında saçma sapan yorum yapmayın göbeğinizi kaşımaya devam edin askıntı olmayın yeter.
  • Aaa olmaz ki böyle. Nerede heykeller ? Nerede 60 milyon tl verilen sanatçılar? Eee suya 1 senede 3 kere zam yapmak varken , dolmuşlara 10 kere zam yapmak varken , üstüne üstelik çöpleride toplamamak varken kim ne yapsın kuantum pc'yi!!!

Onu boş verinde Gta 5 çalıştırıyor mu onu açıklasın birisi :)
  • TncyKrmn kullanıcısına yanıt
    Ne boş beleş bir yorumdur bu
  • Heykel muhabbeti de sikti ha. Tamam iki taraf da ayni haltin laciverdi de konuyla alakali bilgi paylasmayacaksaniz, tebrik edin gecin. Siyasi propagandaya karnimiz tok, her 2 taraftan da.

Ben bu kuantum bilgisayari hakkinda yorum yapamam, ama bildigim kadariyla bu TOBB ETÜ guzel isler yapiyor. Tebrik ederiz. Ulkenin zenginleri boyle yatirimlar yaparsa zenginlikleri helal-i hos olsun.
  • SistemLazım S kullanıcısına yanıt
    Valla siyaseti sevmem ama sağlam saçmalamışsınız
  • Vallahi bana hiç inandırıcı gelmedi. Hadi yaptınız bari çalışıyor mu çalışmıyor mu onu bile bilmiyoruz insan bir video yayınlar
  • Konu ile alakasiz olarak konserlere gonderme yapanlar bilsinki belediyelerin verdigi konserler için verilen arastirma onergesi akp ve mhp oylari ile red edildi.

komik duruma dusmeyin diye bir bilgi paylasayim...

quote:

AK Partili Menemen Belediyesi'nin tek bir konsere 85 milyon lira harcadığı ortaya çıktı.
  • Kuantum bilgisayar tanitildi ama teknik detaylarina yer verilmedi mi?
  • Faydalı olsun, üniversiteler, kuruluşlar, organizasyonlar kullansın, gücünden faydalansın. Bu işlerin gerisi gelsin, daha fazla, daha güçlü cihazlar gelsin, kullanıma açılsın. Gelişmeler bolca duyuruluyor, arkasından süreçler kilitleniyor. Bizim sıkıntımız tam da burada. İnsanlar konuşunca rahatsız olanlar da durmadan tepiniyor, bozuluyor, biz de lafı sokalım, susturalım diye yırtınıyor, komedi. Türkiye ilerlese, minimum sorun olsa keşke, gerçekler bambaşka, görmezden geliniyor da krizin tam ortasındayız. Malum ittifak yiyor, atlıyor, yutuyor, tutukluyor keyfi şekilde, insanların canlarını rahatça, çekinmeden yakıyor, muhaliflere çatır çatır herkes giydiriyor, malum ittifaka, şımarmış sağcıya inatla, ısrarla susuluyor, ağızlar kasıtlı biçimde açılmıyor. Her meseleyi konuşalım, çare bulalım, yol alalım, mesele bu değil tabii, muhaliflere giydirmek, saydırmak kolay, onları dinleyen insan ortaya çıkmaz, işleri halledelim diyorlar, umursayan yok. Okumuş, görmüş, seküler hayat tarzı olan, iyiyi isteyen herkese böcek muamelesi ısrarla yapılıyor, tepki gelince dokunuyor, ağızlar bükülüyor.

İş yapılsın, herkes sevinir, yarıda kalmak, pürüzlerin, aksiliklerin çoğalması kötü, eleştiri, tepki olacak, kimse bozulmasın, tavır almasın, her konuda da konuşulacak. Cidden teknoloji gelişimine odaklanılsa tamam, oldu denir, insanlar hedef tahtasına keyifle konuyor, üstten bakılıyor, nasıl ağızlar açılmasın ki, sitem edilmesin ki? Yol alsak tamam, öyle olmuyor, konuşuruz. Vergisi, zammı, harcı, ödemesi artar, nedense gerileriz, okullar temizlik göremez. TUA'nın, TÜBİTAK'ın, üniversitelerin daha ileride olması gerekir, boğazlar son raddeye kadar sıkılıyor, vatandaşın sırtına basılıyor ayakla, sıkıntı üstüne sıkıntı çıkıyor, para, planlama, insan problemleri de sekmeden hep var, kimse de sormuyor niye tutuğuz, yerimizde kalıyoruz diye. Neden iyileşemiyoruz denmiyor, denmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wacom Intuos -- 21 Kasım 2024; 20:7:21 >

al buda aynı kavşağın dinozordan öncesi

Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı tanıtıldı: QuanThaber7
    Robot heykeli kaldırıldı, yerine... - Resim 3
    https://www.haber7.com/foto-galeri/34354-robot-heykeli-kaldirildi-yerine/p3
  • Hayırlı olsun. Bir yerden başlamak lazım bu işlere.

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.