Şimdi Ara

Türkmen çalışanlar asgari’den az mı alıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İstanbul avrupa yakası’nın belli semtlerindeki restoranların tamamında sadece türkmen çalışıyor. Bunlar asgari ücretten az mı alıyor? Öyleyse saplayan esnafın asgari ücret bilmemkaç oldu ondan zamlıyoruz söylemi de yalan. Tüm çalışanları türkmen mantıcıda mantı yedim fiyat 350tl. Tamamı türkmen çalışanlardan oluşan sanayi tostçusunsa bazlama tost 260tl. Tam ekmek tost 370tl. Yarım ekmek tost yedim 185tlye ufak ekmeği yarıya bölmüşler 30 kilo kız çocuğu bile doymaz. Her asgari zammında zamları ilk bunlar yapıyor. Türkmenlere asgariden az verip kaçak çalıştırıyorlarsa bunları denetleyen yok mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Stoa -- 17 Nisan 2024; 11:0:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sadece Türkmen değil. Bir çok iş dalını yabancılar ayakta tutuyor. Çünkü Türklerin çalışmak istemedikleri yerlerde çalışıyorlar. Önceden bu işleri Batıya göç eden Kürtler yapardı ama artık onlar da kalkındıkları için eskisi gibi çalışmıyorlar.

• Suriyeliler geleli 10 seneyi geçti, artık gözleri açıldı; kendi dükkânlarını açıyorlar artık. Esnaf ve sanayiiciler de sömürecek başka mülteciler buluyorlar.

• Türkçü Kayı kullanıcısına yanıt

Evet, bizim köyde bile yabancılara bağımlılık inanılmaz derecede, çünkü Türkler birçok işi beğenmiyor, yapmıyor. Şuan yabancılar gönderilse birçok sektör direkt çöker, kimse farkında değil.

• Donald Trump kullanıcısına yanıt

Bu iş ailede başlıyor. Aileler çocukların zihinlerini küçük yaşlardan itibaren doktor mühendis öğretmen memur gibi mesleklerle kodluyorlar. Diğer işleri kim yapacak diye düşünmüyorlar. Şimdi herkes üniversite mezunu herkes masa başı iş istiyor.

• Türkçü Kayı kullanıcısına yanıt

Sadece türkmen yazma sebebim gerçekten sadece türkmenlerin çalışması. Bu işletmeler yeni değil 10 sene önce de suriyelileri çalıştırmayı denediler suriyeliler türkçe konuşamıyordu tarzan gibi davranışları vardı hizmet sektöründe çalışacak kültürde değillerdi kovuldular şu an sadece türkmenler var. Türkmenlerden bir şikayetim yok herhangi bir tc vatandaşı garson nasıl davranırsa aynı şekilde davranıyorlar. Ancak eğer asgari ücretten az alıyorlarsa bu işletme sahipleri asgari ücret çok pahalı ondan fiyatlar böyle diyerek bize yalan söylüyor. A101, bim, şok vs. yeni giren için çalışma şartları iğrenç ama tc vatandaşları orada çalışmayı kabul ediyor saydığım işler de şok’da çalışmayı kabul eden adamın beğenmeyeceği işler değil 350 liraya mantı satan dolayısıyla artık sadece zenginlerin ve turistlerin gidebileceği restorantlar. Bir sektörü ayakta tuttuklarını düşünmüyorum. Esnaf bizi nasıl kazıklıyorsa gider kalemi gördüğü türkmenlere de az maaş vererek bir de onları kazıklıyor. Bu tostçunun fiyatlarını hep takip ediyorum asgari ücrete zam dedikodusu çıksın %50 zamı yapıştırıyor, zam gelsin bir saat içinde bir %50 daha yapıştırıyor, iki ay sonra da zamlar etkisini yeni gösterdi diye bir %50 daha yapıştırıyor. Mekana gidin oturun duvardaki eski menüyü değiştirmemiş 10 liradan mı ne 350 liraya gelmiş tost, gidince içeride de sadece türkmenlerin calistigini göreceksiniz.

• hitokiri_johndoesai H kullanıcısına yanıt

Suriyeliler artık talep tarafı bile olmuş olabilir. 350 liraya tost satan sanayi tostçusu suriyelilerin yaşadığı bölgede vızır vızır trendyol kuryeleri kalkıyor. İnternette bayramda dışarı çıkıp fiyatlardan şikayetçi olan türkleri görüyorum 50 liraya kahve mi olur diyor lan 50 liralık yeri nerden buldun kahve 90 lira. Türklerin bir kısmının bayramdan bayrama dışarıdan birşey yediği fiyatlardan haberleri olmamasından anlaşılıyor. Saydığın kendi işinin patronu olmuş suriyeliler bu 350 liralık tostları yiyor olabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Etiler'de sözde elit olan restorana gittik. garson kıza söyledim şunu almak istiyorum diye. tamam dedi. sonra getirdi, benim spariş eksik. ben de unuttu zannettim. söyledim, kız dedi ki bununla onu alınmaz. biraz önce ben sormuştum tamam demiştiniz dedim ama kibarca söylüyorum. meğerse kız Türkmen miş Türkçeyi iyi anlayamıyor. kız ben anlamıyorum dedi tam o sırada her masadan dönüp bize baktılar ve kız gitti hemen içerideki kadın gelip size yardımcı olabilir miyim dedi bana. rezilliğe bakın. sinirden delirdim ama gülümseyerek konuştum sorun yok hanımefendi anlamamış falan dedim kadın gitmiyo herkesin önünde bana kibarca konuşuyor ne istiyorsanız söyleyin ben getireyim diyo. beni spariş veremeyen öküz yerine koydu yani kadın. Türkçe bilmeyen bir garson kız yüzünden.

Etiler burası. restoran sahiplerini görseniz tam beyaz Türk. sorsan kahrolsun Tayyip derler ama kendileri daha Türkçe anlayamayan kızı getirmiş garson yapmışlar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Asgari ücretin altına çalışan yoktur muhtemelen, milletin beş kuruş kazanıyor diyeceği mal taşımacı Suriyeli bile günlüğü 1500-2000 liraya geliyor artık, gözleri açılmış sigorta yok zaten diyip maaş olarak istiyorlar 25 vs. Bana göre bunları çalıştıran da ekmek yediren de kansızdır, ülkenin %90’ı mülteci
    Beğenmez ama sömürmeye gelince devam.

boş boş konuşun. kaçak afganı 10 bin liraya 24 saat ahırına bağlayan adam 25 30 bin tlye niye türk çalıştırsın? üstüne sigorta ve yemek vs masrafını saymadım daha.

hükümet ucuz iş gücü için kullanıyor afganı pakistanlıyı. şimdi toplayıp göndersen bunları çoğu işveren yerlerine hemen adam bulur. 10 15 bine çalışan adamın yerine 40 bin maliyetle adam çalıştırmamak için yapıyorlar ama devlet o kadar yozlaşmış ki vergi kaçıranı, sigortasız işçi çalıştıranı, kaçak işçiyi ve kara parayı engellemek için kılını kıpırdatmıyor.

• 01001101 kullanıcısına yanıt

Beni de bir türkmen kız 30dakika filan ısrarla kesti gidip konuşunca epic fail oldu çünkü kız türkiye türkçesi konuşamıyordu. Konuşamadıkça heyecanlanıp titremeye başladı korktuğunu düşünüp konuşmayı bitirip gittim. Gideceksen neden konusmaya geldin aw der gibi bakıyordu gittikten sonra.

• Stoa kullanıcısına yanıt

Yabancılarında gözü açıldı artık öyle karın tokluğuna çalışmıyorlar. İş verenler için tek avantajları sigortalarının olmaması.

• Turcopolo kullanıcısına yanıt

Öyle diyorsunuz ama ABD'de hizmet sektöründe özellikle de yemek sektöründe çalışanların tamamına yakını kaçak Meksikalı ve diğer Latinler. Son zamanlarda asgari ücretin artırıldığı eyaletlerde dev fast food markaları o asgari ücreti ödemektense o eyaletlerdeki şubelerini kapattılar. Vahşi kapitalizmin özü bu; çok çalışarak değil, başkasının emeğini sömürerek zengin olunur. Eğer onlar kendini sömürtmekten vazgeçerse de gider daha ucuz işgücünü bulup onu çalıştırırsın. Açık sınır politikası ve herhangi bir yasal düzenleme olmadıkça bu düzen devam eder; ülkenin vatandaşı da "Mülteciler işimizi elimizden aldı" diye şikâyet eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hitokiri_johndoesai -- 17 Nisan 2024; 14:14:31 >
  • sigortasız calısıyorlar. patronlar genelde paralarını geç veriyor ya da hiç vermiyor. itip kakabiliyorsun. saatlerce mesaisiz calıstırabiliyorsun. bunları kolay kolay bir türk vatandasına yapamadığın için göçmen calıstırıyorsun işte.

özbekistan karsılastığım türkiyede calısmıs her özbek, bizim insanımızdan özellikle patronlardan nefret etmiş. bizi seven bi kac milllet var dunyada onları da sömurerek kendimizden sogutuyoruz işte :D

yahu nereye yapmıyor. git starbucks a, burger kinge buralarda multeci mi calısıyor? 18 20 yasında türk gencleri sabahtan aksama yağ kokusu içinde ağır mesaide her gün ayakta calısıyorlar. ezbere konusmaya alısmıs bu millet palavraları tekrarlayıp duruyor. binlerce genç sabahtan aksama kadar calısıyor bu ülkede 2 kurus para için. ayıp sunu demek o insanlara ayıp.

sizin köyün cakalları gibi patronlar sigorta yapmamak, günlük yevmiye vermek, mesai vermemek, gerekirse izin vermemek, haftasonu calıstırmak, gerekirse hiç para vermemek, hatta sinirlenirse dövebilmek, sövebilmek için mülteci calısıtıyor. gidin o calısan turkmenler, özbeklerden dinleyin bakalım nasıl davranıyormus o işverenler bu insanlara.

20 tane afganı fabrikanın bodrumunda besleyip, mesai usulu devir daim ile calıstırabiliyorsun. pardon turk genci fabrika bodrumunda fare gibi yasamayı kabul etmediği için. nolucak bu gencler cok sımardı ya, iş beğenmiyorlar :D :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rajeesh -- 17 Nisan 2024; 14:25:58 >

• Oda ne, Türkmen çalışan, Türk çalışan ayrımı mı gördüm ben? Laa bunlar kardeş değilmiydi? Ne ara ayrıma gidildi? Hani Türkmen, Özbek, Kırgız vs yoktu, Türk vardı. Kafalar karışık galiba. Her zaman iddia ettiğim bir teze örnek bir konu olmuş.
    Biri Türkmen'e yabancı demiş. Bence de böyle zaten. Türkiye vatandaşı olmayan hiç kimse Türk değildir, yabancıdır tezime örnek olmuş.

Türkmen çalışan değil, yabancı çalışan diyeceksin. Ya da uyruğunu belirteceksin. Suriyeli dediğin gibi Afganlı dediğin gibi, örneğin Türkmenistanlı, Azerbaycanlı diyeceksin.

Bir de şu konu var; Türkiye vatandaşı olmayan Türkleri köle gibi çalıştıranlara sözde Türkçülerin bir itirazı oldu mu? Tam aksine bizzat Türkçülerin kendisi Suriyeli Afganlı köle çalıştırmak yerine Türk soylu köle çalıştırarak Türkçülük yaptıklarına inanıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 17 Nisan 2024; 14:36:37 >

• Rajeesh kullanıcısına yanıt

Hmm maaşı tam söyleyebilen olmadı ama asgari verse bile sigortadan dolayı kâra geçiyor, itip kakabilme, parayı geç verebilme opsiyonları yüzünden tercih ediyor. Türkmen çalışanların yarısı kadın, patronlar tarafından bunlara taciz girişimleri de oluyor olabilir. İyice midem bulandı. O zaman adres de verelim. Örneğin, İstanbul Bakırköy Meydan’daki kurumsal olmayan bütün işletmelerde sadece türkmen çalışıyor. Suri afgan özbek türk kürt değil sadece türkmen. 100 tane restoran vardır içeride sadece patron türk kalan çalışanların hepsi türkmen. Başka semtlerde de vardır ama bakırköy en yoğunu. 350 liraya mantıyı burada yedim. Hem kol gibi geçiriyorlar hem türkmen işçileri sömürüyorlar. Bu ilçenin belediyesi maliyesi filan yok mu?

• Geçen sene boştayken bir restoranda kasaya bakacak adam lazım diye beni aradı bir arkadaş. Sabah dükkanı açacak akşama kadar dükkanda duracak. Eyi dedim girdim işe.

Ben kapıyı 11 gibi açıyordum. Çaycıya su koyuyorum, kasayı falan açıyorum hani. Yarım saate bir kadın geliyor, dünden kalan bulaşıkları yıkıyor, etrafı temizliyor, hani dükkanı hazır hale getiriyor. 12 gibi ustalarda geliyor hazır oluyoruz hani.

Bir süre sonra tabi çalışanlarla muhabbet sohbet. Kadın 200 lira alıyor günlük. 200 ya. haftada 6 gün, sabah 11:30 akşam 7:30. Temizlik yapıyor, tuvaleti yıkıyor, camları, masaları, tezgahları siliyor, bulaşıkları yıkıyor, yerleri paspaslıyor, günde 30 tane de kelle ayıklıyor. 200 lira sadece.

Kokoreç ve söğüş ustası 500 lira alıyor günde. Kokoreç, söğüş işi onda. Bir de çorba ve ızgara var. O da 500 alıyor.

Sigorta yok. Yol yok. Patron hacı. Menzil tarikatından. Acayip aşırı çok fazla dindar! biri. Kadın alevi. Evet temizliğe gelen kadın başı açık, 50 yaşlarında alevi biri.

Ustalardan biri keş. Akşama kadar çalışıp aldığı parayı o gün içmede bitiriyor.

Diğeri hırsız. Kasadan para çalıyor, koliyle kola, gazoz çalıyor.

Hani öyle garip bir işletme. Zaten bu yüzden kasaya bakacak biri lazım olmuş. Başka işim yok. Para al para ver.

Yan tarafta kızarmış tavuk vs satıyorlar. Orada da 5 6 kişi çalışıyor. 2 tane Suriyeli var kalan zaten hep kendi akrabaları.

Kelleci geliyor haşlanmış kelle 78 liraydı 85 olmuş. 1 kelleden 2 söğüş çıkıyor. Söğüş oldu 110 lira. 20 lira zam. Halbuki 3.5 lira fark oluştu tek söğüşe.

Kokoreç geliyor 1600 iken 1750 olmuş. 1 şişten 30-40 ekmek arası çıkıyor. Yarım olarak 70 tane falan hani. Yarım 80 liradan 95 liraya çıkıyor. Halbuki yarıma eklediği fark 2 lira falan. 15 lira ekleniyor fiyata.

Kola geliyor 135'den veriyor 330 kutuyu. 142 yapıyor. 7 kuruş ya fark. Kutu başına 7 kuruş zam geliyor. Bizde kutu kolaya 5 lira zam ekleniyor.

Adam Mercedes aldı altına. 1.5 yıldır işletiyormuş orayı. 1.260 bin verip Mercedes aldı. Ben 5 ay kadar çalıştım, ben çalışırken 800 bine yatırımlık arsa aldı Menemen'den.

Ama yanında çalışan emektar kadına, her şeyi yapan kadına, ağzı var dili yok kadına 200 lira vermeyi hak görüyor. 5 ayda 3 kere değişti ustalar. Durmuyor adam. Kokoreç ustası dediğin iyi para kazanıyor ve her yerde kolay iş buluyor. Adam sigorta diyor sen yok diyorsun.

Yılbaşında söyledim ben ayrılacağım adam bak dedim. Amaaaan ne sitemler. Sanırsın bana güvenip dükkan işletiyor. Yevmiyeyi 700 yapalım dedi. Para için gelmiyorum ki ben buraya. Bir tanıdığım rica etti, sevdiğim bir abimiz dedi geldim, gördüm, bana göre bir ortam değil.

Adamlar kafadan Atatürk düşmanı. Ben ilk günlerde anlamadım olayı sonradan baktım bunlar kafayı bozmuş Atatürk ile. En ufak alakasız konuda Atatürk şöyle Atatürk bunu yaptı, Atatürk yüzünden oldu, Atatürk dinsizi falan filan.

Yan taraftakiler de Vanlı. Yan tarafın sahibi 55-60 yaşlarında bir adam. Üniversite mezunu adam. 40 sene önce Van'daki mağarasından İzmir'e bedava okuma imkanı vermiş bu cumhuriyet.

Hani biraz çekiniyorlar. Söylüyorum zira Atatürk sayesinde bak özgürce iş yapabiliyorsun, köyünde bir ağanın ırgatı değil 1500 km ötede İzmir'de dükkan sahibisin. Diğerleri cahil cühela da adam Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bitirmiş. 40 sene önce olduğunu düşünürsek başarı. Lakin bana dediği "ben de senin gibi solcuydum, komünisttim, dergah kurtardı beni" lafı ise tarikatların ne olduğunu anlamam için bir şey daha oldu.

Ben solcu bile değilim anasını sen kovalayasın. Hayatımda Chp'ye oy vermemiş insanım. Ama işte şöyle bir algı var. Chpli değilsen Akplisin, Akpli değilsen Chplisin.

Neyse demem o ki ben 5 6 ayda 10 lira gelen zammı 100 lira olarak yansıtan esnafı gördüm. Yandaki tavukçu kızarmış kanatın kilosunu 120 liraya satıyordu ilk gittiğimde, ben çıkarken 180 oldu.

Esnaf şu anda enflasyonun 1 numaralı sebebidir. Esnaf cidden ahlaksız.

Hâlâ kadına 200 lira verdiği aklıma geliyor.

Ama ben ne yaptım? O kadına asgari ücretli iş buldum ve benimle beraber o da çıktı işten. Kadın yanımızda otururken "çalışan kadın or...luk yapsa aynı şeydir" diyorlar. Lan yanında çalışan kadına dediğin lafa bak? Zaten Akp artık çok bozlu, Lgbt falan her şeye izin veriyor, Özlem Zengin denen kadına da fena takmışlar, kadınların haklarını savunuyormuş diye, Refah'a geçeceklerini diyorlardı. Ciddi ciddi böyle bir kitle var. Akp'yi fazla modern ve seküler buluyorlar.

• Ben çalışma hayatımda en büyük kazığı dincilerden yedim. Çalışma hayatına ilk başladığım dönemde işi öğrenme ihtiyacımdan faydalanarak tam 3 yıl sigortasız çalıştırdılar. Şimdi ki çalıştığım yerin karşısındaki fabrikanın sahibi de dindar şalvarlı takkeli biri. Ama adamın hem iş yeri kaçak hem çalışanları. Üç kuruşa yabancıları köle gibi çalıştırıp Mercedes araba değiştirip duruyor. Çalışma hayatında dincilerden uzan duracaksın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçü Kayı -- 17 Nisan 2024; 16:9:16 >
  • gcb1903 kullanıcısına yanıt

Ezilen edebiyatı yapan dinciler kendi mikro hayatlarında altlarında bulunan bir kişi bulsa bile extreme zulumler ediyor. Böyle eziliyorum sömürülüyorum edebiyatı yapan aşırı dinci türbanlı bir bacı vardı işyerine gittim en altın bir üstü kademedeydi altındakileri öyle bir sömürüyordu ki yattığı yerden telefonda oynayarak günde 1 saat çalışarak onlarla aynı parayı alıyordu onlar binbir müşteriyle kavga edip saatlerce ayakta dikilip dayanamayıp 1 ayda istifa ederken bu yıllarca aynı devam edip üstlerine bile çemkiriyordu.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.