Şimdi Ara

TürkNet'in yeni fiber tarifeleri yayınlandı fakat Upload limiti var! (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
226
Cevap
1
Favori
9.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
37 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TürkNet kendi fiber altyapısında şuan en fazla 1000 Mbps Download ve 150 Mbps Upload veriyor. Ama Upload'ıda 1000 Mbps vermeliler.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erdem the mixer

TürkNet kendi fiber altyapısında şuan en fazla 1000 Mbps Download ve 150 Mbps Upload veriyor. Ama Upload'ıda 1000 Mbps vermeliler.
    OK.
  • Kardeşim sen başka bir dünyada yaşıyosun sanırım ABD dahil olmak üzere toplam 17 ülke gezdim hepsi AB ülkelerinden gitmediğim yoktur nerdeyse Büyük otel-restoranlarda ancak 100/100 simetrik var ev kullanıcıları da bütçesine göre 100/100'den 20/20 ye kadar değişik FTTH paketleri alırlar. Fiberin ulaşmadığı yerlerde ancak bizim gibi VDSL ama o noktada da piyasada rakipsiz sayılabilecek ve pahalı Huawei DSLAM'lar ile 6 SNR sabitlenir herkese yine bakır hattın kapasitesi dahilinde alabildiği hızı alırlar ama VDSL'ler simetrik değil. Bizden farklı olarak uploadlar daha yüksek 35/10 veya 50/20 veya 100/30 gibi düşünebilirsin. Bulgaristan'dan örnek vereyim 50/50 FTTH veya 50/20 VDSL 12 Bulgar Levası falandı sanırım ordaki asgari ücretin %3 üne falan denk gelir. Almanya falan zaten netten araştırıp herkes bulabilir fiyatları ama her ülkede olduğu gibi 1000/1000 istiyorum dersen orda biraz duracaksın. Bu dediğin Singapur/Tayvan/Japonya/Güney Kore gibi ülkeler için geçerli ki oralarda da genelde 100/100 en alt pakettir yine işi olan 1000/1000 alır gereksiz ve lüks gözüyle bakılır.

• TheBCD T kullanıcısına yanıt
    Bulgaristan'da evinde 10 Gbps simetrik alan arkadaş var. Fiyatı ne kadar diye sordum, "Neredeyse bedava" dedi.

• Upload her zaman daha maliyetlidir operatör için. Komikleşiyosun artık sabahtan beri bilmeden sürekli yardırıyosun gelişine kardeşim.
    Upload neden daha maliyetli olsun ki?

• Kardeşim işim gereği ve göçmen olduğumdan yılda çok defa Bulgaristana gidiyorum orda evimiz de var akrabalarım da orda. Bu videodaki gibi bir olay yok NEREDEYSE BEDAVA fiyata. Bu arkadaş ya bir veri merkezinden yada Kiraladığı Windows server'a uzak masaüstü yaparak almıştır bu sonuçları. Bu videodaki gibi afaki hızlar ev kullanıcıları için uzakdoğu ülkelerinde geçerli az önce yazdım zaten. Böyle bait videolardan gaz alıp burda tozpembe konular açman da değişik biraz. Turknet Beşiktaş fiber için fiyatlara da baktım zaten ülkemiz şartlarına göre bedava. Beşiktaşta olsam yarın alırdım. Fazlasını kovalama bence.
    Ben şahsen 259,99 TL'lik paketten alacağım TürkNet fibere geçince. Fakat, 1000 Mbps Download'ın yanına 1000 Mbps Upload isteyeceğim. Zaten içerik üreticisiyim ve çok fazla veri yükleyen biriyim. O yüzden ihtiyacım olduğundan belki verirler?

• Ketçap, mayonez falan da olsun mu?
    1000 Mbps Download verebiliyorlarsa, 1000 Mbps Upload'ta verebilirler. Çünkü veriyi göndermek için bilgisayar yorulacak, TürkNet değil. Veri alma hızı 1000 Mbps iken, veri gönderme hızının 150 Mbps olması kabul edilemez. Benim cihaz oyun bilgisayarı olabilir. Ben 50 GB videoyu YouTube kanalıma saniyeler içerisinde yüklemek isteyebilirim. Bu veri transferini yapabilmek için, bilgisayar sürekli tam hızda veri iletmek isteyecek. Ama TürkNet en fazla 150 Mbps veri iletimine izin verecek? Saçmalık! Evimizde M.2 SSD'ler olduğunu varsayalım. Onlar oldukça hızlı. 1 Gbps = 128 MB/s veri aktarımı demektir. 10 Gbps = 1280 MB/s veri aktarımı demektir.

M.2 SSD'lerin Okuma ve Yazma hızları 5000-6000 MB/s cıvarında.

Lokal depolama kadar hızlı internet hepimizin hakkı! Özellikle TürkNet Fiber'de en azından 1 Gbps simetrik olmalı. Download'ı zaten 1 Gbps vermişler bireysele hemde uygun fiyata. O zaman Upload'ta 1 Gbps olmalı.

İnternet hızları ile depolama cihazlarının karşıtı;

VDSL2 (17a) = USB 2.0 Flash Bellek (12 MB/s)
    1 Gbps Fiber = 7200 RPM HDD (Hardisk) (128 MB/s)
    10 Gbps Fiber = M.2 SSD

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 9 Mayıs 2020; 23:33:58 >

• Kardeşim ben anlatamadım galiba. Her ülkenin belli yurtdışı giriş-çıkış kapasiteleri var ve bunların çok farklı logaritmik maliyet hesapları var. Upload daha maliyetli diyorum ben sana, sen adama Türkiye içi Upload yapıcam de 999999999 gbps versin sana. Sana 1000 mbps download vermekle 1000 mbps upload vermenin maliyetleri farklı operatör için. Daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum.
    Download ile Upload'ın maliyetleri neden farklı peki? Sebebi ne?

• quote:

Orijinalden alıntı: skurmus

Gigabit upload 150 mbit download hızlı henüz pilot aşamsındaki paketimizi beğenmediğinize doğrusu üzüldük (başka simetrik olmayan fiber paketlerimizin de testlerini yapıyoruz bu aralar). Anladığımız kadarıyla itirazınız 150 mbit upload hızına değil. TurkNet’in hep dile getirdiği "biz suni sınırlamalara karşıyız" söylemine size göre aykırı davranmasına. Yoksa 150 mbit upload alıp bir ev kullancısı olarak, kendimin ve aynı evde yaşayanların ihtiyaçlarına bu hız yetmiyor diyen pek kimse olacağını düşünmüyoruz. Ben evde web server kurdum binlerce bağlantı sağlıyorum ya da file server kurdum yüzlerce kullanıcıya hizmet veriyorum onun için yetmiyor diyen varsa o zaman zaten bu bir ev kullanımı değil. O kullancılarımız için KOBİ ve Kurumsal iş birimlerimizin simetrik ve çok daha yüksek uptime garantili başka paketleri var. Dolayısıyla bu itirazın TurkNet kendi felsefesine karşı çıkıyor kısmına cevap verelim.

Bakır üzerinden verdiğimiz hizmetlerde hızımızı kısıtlayan şeyler bakırın kapasitesi. Bu kapasiteyi bazı yerlerde çok pahalı ekipmanlar kullanarak gigabit seviyelerine çıkartabiliyoruz ama genellikle bizim fiyatlarımızla kullanabileceğimiz teknolojilerde bu hız pratik olarak 100 mbit download civarında. Uploadlar da 50-60 mbitlerde kalıyor. Biz bu sınıra kadar kendi altyapımızda herhangi bir suni kısıtlama yapmıyoruz.

Fiberde böyle bir kısıt yok. Yani gigabit de, 10 gigabit de, teorik olarak daha yüksek hızlar da aslında mümkün. Ve iki taraflı olarak mümkün. Dolayısıyla bizi kısıtlayan bizim lokaldeki ekipmanımız, portlarımız ve sonra onların arkasındaki tüm aletlerin kapasiteleri. Bu yüzden de download'da değişik hız seviyeleri belirliyoruz ve bunları “sınırlıyoruz”. Yoksa herkese gigabit veriyor olsak altyapı kapasitemizi daha da artırmak ve aslında bu hıza ihtiyaç duymayanlara da ek bir maliyet oluşturmak zorunda kalırız. Yani buradaki hız sınırları da bir anlamda “yapay”. Hız seviyelerini biz belirliyoruz. Ekonomik sebeplere dayanarak.

Upload hızları için de aynı şey geçerli. Yine ekonomik sebeplerle bir sınırlama yapmak bize kalıyor. Biz de bu sınırları uygun gördük. Burada haklı olarak şu soru sorulabilir: neden simetrik değil? Çünkü simetrik ihtiyaç az. Hatta bu hız seviyesinde kişisel kullanım için yok. Dolayısıyla da bu seviyeye karar verdik.

Özetle: Fiberde hızı kısıtlayan şey kablo değil kablonun ucundaki cihazlar ve biz ihtiyaçlara göre makul fiyatlı bir hizmet vermek için bu sınırlara karar verdik. Sınır yapay değil. Sadece teknik bir sınır değil, ekonomik bir sınır.

Bu yüzden de felsefemize aykırı davrandığımızı düşünmüyoruz.

Bu arada, bunlar minimum verdiğimiz hızlar. Yani o hızın üzerinde hizmet alan kullancılarımız da var. Eğer TurkNet’i tanıyorsanız, ileride bu konuda da adımlar atacağımızı tahmin edersiniz.

Son olarak:
    Bizim felsefemizi en az bizim kadar benimseyerek bizi uyardığınız için teşekkürler.
    Sinan Bey konuda her şeye güzel cevap vermişsiniz ama şu "Yoksa 150 mbit upload alıp bir ev kullancısı olarak, kendimin ve aynı evde yaşayanların ihtiyaçlarına bu hız yetmiyor diyen pek kimse olacağını düşünmüyoruz" kısım hiç olmamış. Geçenlerde yaşanılan skandal TT cevabından bir farkı yok.

TürkNet'in yeni fiber tarifeleri yayınlandı fakat Upload limiti var!

1000 Mbps upload verdiğinizde insanlar evine sunucu kurmayacak yada sürekli yükleme trafiği oluşturarak sizin trafiğinizi tıkamayacak, upload ile download çok farklı. Erdem gibi bir kaç kullanıcı biraz trafiği zorlar ancak bunlar da sayılı kullanıcılar. 4K@60 yayın yapmak için 50 Mbps yükleme hızları da yeterlidir, mesele bu da değil. Ben download veya upload trafiğini zorlamayan standart bir kullanıcı olarak arkadaşıma bir dosya gönderdiğimde 100 Mbps gönderme hızı ile 1000 Mbps gönderme hızı arasında dağlar kadar zaman kaybı olduğunu biliyorum. 1000 mbps i belki 40 yılda bir kullanacağım hatta hız testi dışında pek kullanılmayacak, lazım olduğunda bu hız bana kısa süreli veri gönderimi ile vakit kazancı sağlayacak.

Benim anlamadığım nokta biz neden bunların hesabını yapıyoruz ? Diğer ülkelerde olanlar insan değil de sürekli 1000 Mbps upload yapıyor onlara böyle hız veriyorlar bize gelince neden #HakkıNeYapacakUploadı oluyor. konudaki herkeste buna çanak tutmuş, yazık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 9 Mayıs 2020; 23:41:30 >

• İçerik üreticisiymişsin madem araştır bul. Yazıcam ona da bir cevabın olucak şimdi çocuk gibi tutturdun bir upload.
    "Burası Türkiye" Diyip ülkenin varolan durumunu kabullenip susanlardan değilim kusura bakma. İnternetinde en iyisi olmalı, herşeyin! Zaten herkes benim gibi olsaydı, şuan bu ülkede dolar 2-3 cıvarına düşerdi... Ülkede herşeyin en iyisini isteyen milyonlarca bilinçli toplum olsaydı...

• Drahmizm kullanıcısına yanıt
    Bence haklı, forumda 100 mbps down hızı 88'e düştü acil hız profilim güncellensin diye ortalığı ayağa kaldıranlar falan var bir de onlara da kızıyorum ben şahsen. 60/50/40 falan gibi değerlere düşse anlarım.
    Kızmaları doğal. Paket hızı 100 Mbps diyorsa, 100 verilmeli. %100 Dürüst hizmet önemli. Ama eğer altyapısından kaynaklı hızı 88 Mbps'e düştüyse tabii o konuda diyecek bir laf yok. Önemli olan operatörün ne kadar hız verdiği.

Çok doğru konuşmuşsunuz. Bende bunu demeye çalışıyorum ama insanlar sürekli üzerime gele gele beynimi yordular maalesef. Yani bence TürkNet'in bireysellerin ihtiyacına göre hız değil, direk 1000 Mbps simetrik vermesi gerekli. Evde full fiber deneyimi yaşamak önemli bir durum. Zaten, fiberin olayı;

1) Simetrik olması.
    2) Yüksek hız. (1 Gbps, 10 Gbps ve üzeri hızlar)
    3) Düşük gecikme.
    4) Upload yaparken Download'ın darboğaz olmaması yani hiç yavaşlamaması. (Bağımsız bağlantı).
    5) Download ve Upload hızlarının simetrik olması.

Bu 5 kural, fiberi oluşturuyor. Fiber'i fiber yapan şeydir bunlar... Bunlardan biri bile eksik olursa, o şey gerçek fiber sayılmaz. Teknik olarak altyapı fiberdir ama tam fiber sayılmaz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 10 Mayıs 2020; 0:7:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheBCD

Bence haklı, forumda 100 mbps down hızı 88'e düştü acil hız profilim güncellensin diye ortalığı ayağa kaldıranlar falan var bir de onlara da kızıyorum ben şahsen. 60/50/40 falan gibi değerlere düşse anlarım.
    Orada mesele tamamen paketin 100 Mbps olup port hızının kısıtlanmasından kaynaklı, yani bana baştan 100 verilmemiş, neden diye hesap soruyorlar. Bunu yapan herkes doğrudan 100% haklı, anlamadan etmeden bir şeyler yazmayın. 100 hız verilipte akşamları neden 90 Mbps e düşüyor diye sormuyorlar. Alın işte güncel konu örneği.. Cevap yazan kimse internetin ne olduğunu bile bilmiyor. Bir şey duymuşlar robot gibi onları tekrarlayıp duruyorlar.
    Vallahi böyle internet konusunda tam bilgi sahibi olmayanlar yüzünden başım hafif ağrımaya başladı cidden... Aspirin içip geleceğim... Saatlerdir tartışıyorum onlarla...

En azından sende benim gibi internet hakkında bilinçlisin. Ama bazı arkadaşlar tam bilinçli değil gibi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 9 Mayıs 2020; 23:52:28 >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.