< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
TYT2020 Fizik Balon sorusu

-
-
Ben gördüğümde aşırı saçma geldi hocam bana. Aldığım eğitime bir de soruya baktım. En özgün fizik sorusu olabilir cidden. Ama soruyu hala tam olarak anlayamadım
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
dereceye oynayan adamlar yapamamıştı o soruyu ben gene 1 tane öyle soru bekliyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Fizikteki tek yanlışım o soruydu ayt dahil bi de fizikte insan pv=nrt formülünü aklına bile getiremiyor malesef
-
hocam taktıktan sonra sıcaklık git gide azalıcak dış basınçla eşit olması için sişe içindeki hacmin azalması gerekicek o yüzden balon içeri girip şişecek bu vesileyle de şişenin hacmi azalıcak. Soğuk suya sokunca basınç daha da düşecek dış basınçla eşit olması için şişenin hacmi daha da azalacak yani balon şişecek. Sonunu anlamışsınız zaten ben de ilk başta şişmesinin nedeni olarak bunu düşündüm
@ertansinansahin @undo_control Sayın hocalarım bakabilir misiniz ? Uzun bir süredir aklıma takılıyor bu soru .Arkadaş konuyu açmış hazır ben de size danışmak istedim . Youtube da 6-7 hocadan dinledim ama maalesef çoğu hızlıca çözüp geçmiş bazıları da birbiriyle çelişen açıklamalar yapmış . Youtube da dinlediğim bazı hocaların da meseleye tam hakim olmadıkları hissine kapıldım, umarım yanılıyorumdur . Şöyle ki : Ben soruyu çözerken doğru çözdüm ama aklıma takılan şey ilk baştaki durum :
İlk başta şişenin içi kaynatılmış su ile çalkalandığı için camın sıcaklığı artıyor ve içindeki havanın sıcaklığı artıyor . Dolaysıyla p.v =n.r.t den , içerisi ısınmış şişenin içindeki havanın basıncının artması ve balonu şişenin içine değil de dışına şişirerek çıkartması gerekmiyor mu ? Yani balon içe değil dışa çıkmalı . Ayrıca içerdeki basınç dışarıdan fazla olmalı . Nasıl oluyor da balon içeriye giriyor.Bana çok mantıksız geliyor .Youtube da çözüm videolarına baktım , herkes en çok bu noktaya takılmış . Bununla ilgili bir çok yorum yazılmış. Açıklayabilir misiniz ?
-
Basınç konusuna çok fazla hakim olduğumu düşünürdüm , açıkçası böyle bir orjinal soru pek görmedim . Ösym ilgi çekici fizik deneylerini de soru haline getiriyor ama kaynaklarda , soru bankalarında pek göremiyoruz , genelde aynı soru kalıpları .quote:
Orijinalden alıntı: Guest-41861B983
Bu mesaj silindi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayetulkubra -- 8 Nisan 2021; 13:12:34 > -
quote:
Orijinalden alıntı: ayetulkubra@ertansinansahin @undo_control Sayın hocalarım bakabilir misiniz ? Uzun bir süredir aklıma takılıyor bu soru .Arkadaş konuyu açmış hazır ben de size danışmak istedim . Youtube da 6-7 hocadan dinledim ama maalesef çoğu hızlıca çözüp geçmiş bazıları da birbiriyle çelişen açıklamalar yapmış . Youtube da dinlediğim bazı hocaların da meseleye tam hakim olmadıkları hissine kapıldım, umarım yanılıyorumdur . Şöyle ki : Ben soruyu çözerken doğru çözdüm ama aklıma takılan şey ilk baştaki durum :
İlk başta şişenin içi kaynatılmış su ile çalkalandığı için camın sıcaklığı artıyor ve içindeki havanın sıcaklığı artıyor . Dolaysıyla p.v =n.r.t den , içerisi ısınmış şişenin içindeki havanın basıncının artması ve balonu şişenin içine değil de dışına şişirerek çıkartması gerekmiyor mu ? Yani balon içe değil dışa çıkmalı . Ayrıca içerdeki basınç dışarıdan fazla olmalı . Nasıl oluyor da balon içeriye giriyor.Bana çok mantıksız geliyor .Youtube da çözüm videolarına baktım , herkes en çok bu noktaya takılmış . Bununla ilgili bir çok yorum yazılmış. Açıklayabilir misiniz ?
Şişenin içini sıcak suyla çalkaladık. Ancak ağzı dışarıya açık. Bu yüzden kısa süre içerisinde içerideki basınç yeniden P0 olur. İçerideki moleküllerin ortalama kinetik enerjilerinin artışı kapaktan dışarı çıkışı kısa sürede sağlar ve içeride daha yüksek ortalama kinetik enerjide ancak yine P0 basınç oluşturan bir ortam oluşur. Balonu şişenin ağzına geçirdiğimizde hala içeride basınç P0'dır. Ancak şişe soğudukça, kinetik enerji yitiren moleküller artık daha küçük bir basınç uygulamaya başlarlar ve balon içeri doğru şişmeye başlar.
Şişeyi kaynar suyla çalkaladığımızda kısa bir süre için içerideki basınç P0'dan büyük olabilir. Zaten hava hareketi bu yüzden içeriden dışarıya doğru gerçekleşir (yüksek basınçtan alçak basınca) ve tekrar P0'da denge sağlanır. İçerideki tüm hava moleküllerinin ortamla etkileşimlerini sağlayıp yüksek ortalama kinetik enerjilere ulaşmasının anında gerçekleşmesini düşünmek de çok mantıklı değil. Eğer bu hareket henüz tamamlanmadan şişenin ağzına balonu geçirmeyi başarabilirsek balon da dışarıya doğru şişebilirdi. Fakat soru zaten balonun içeriye doğru şiştiği bilgisini vererek tartışmaların önüne de geçmiş oluyor:)
Takıldığınız nokta ilk kısımdı sanırım ve sadece onu açıklamaya çalıştım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi undo_control -- 8 Nisan 2021; 14:3:39 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: undo_controlŞişenin içini sıcak suyla çalkaladık. Ancak ağzı dışarıya açık. Bu yüzden kısa süre içerisinde içerideki basınç yeniden P0 olur. İçerideki moleküllerin ortalama kinetik enerjilerinin artışı kapaktan dışarı çıkışı kısa sürede sağlar ve içeride daha yüksek ortalama kinetik enerjide ancak yine P0 basınç oluşturan bir ortam oluşur. Balonu şişenin ağzına geçirdiğimizde hala içeride basınç P0'dır. Ancak şişe soğudukça, kinetik enerji yitiren moleküller artık daha küçük bir basınç uygulamaya başlarlar ve balon içeri doğru şişmeye başlar.
Şişeyi kaynar suyla çalkaladığımızda kısa bir süre için içerideki basınç P0'dan büyük olabilir. Zaten hava hareketi bu yüzden içeriden dışarıya doğru gerçekleşir (yüksek basınçtan alçak basınca) ve tekrar P0'da denge sağlanır. İçerideki tüm hava moleküllerinin ortamla etkileşimlerini sağlayıp yüksek ortalama kinetik enerjilere ulaşmasının anında gerçekleşmesini düşünmek de çok mantıklı değil. Eğer bu hareket henüz tamamlanmadan şişenin ağzına balonu geçirmeyi başarabilirsek balon da dışarıya doğru şişebilirdi. Fakat soru zaten balonun içeriye doğru şiştiği bilgisini vererek tartışmaların önüne de geçmiş oluyor:)
Takıldığınız nokta ilk kısımdı sanırım ve sadece onu açıklamaya çalıştım.
Alıntıları GösterÇok sağolun hocam .Detaylı ve güzel bir açıklama olmuş. Sanırım 6-7 öğretmenden youtube'da dinlemiştim ama anlamamıştım .Şimdi tam olarak anladım . O kadar tuhaf geldi ki kolay bir deney olduğu için dün akşam evde denedim : ) Gerçekten de bir süre sonra balon şişenin içerisine girdi. Teşekkürler .
-
quote:
Orijinalden alıntı: ayetulkubraÇok sağolun hocam .Detaylı ve güzel bir açıklama olmuş. Sanırım 6-7 öğretmenden youtube'da dinlemiştim ama anlamamıştım .Şimdi tam olarak anladım . O kadar tuhaf geldi ki kolay bir deney olduğu için dün akşam evde denedim : ) Gerçekten de bir süre sonra balon şişenin içerisine girdi. Teşekkürler .
Alıntıları GösterRica ederim:)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X