Şimdi Ara

Üniversite hocasıyla yaşadığım tartışma, sizce kim haklı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.854
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Üniversite 3. sınıf öğrencisiyim, okulda bir hocayla yaşadığım diyaloğu, siz değerli forum üyeleriyle paylaşmak istiyorum :)
    Konu ilk bakışta bazı kişilere biraz uzun gelebilir ama herkesten birkaç dakika ayırıp okumasını önemle rica ediyorum, beni de çok ikilemde bırakan bir durum ve her türlü görüşe ihtiyacım var.

Bu sene “yabancı dil 3” adında bir dersi alttan alıyorum, kısaca anam babam herkesin bildiğimiz ingilizce dersi işte…
    Konuya başlamadan önce eğer vaktiniz varsa bu dersi alttan almama sebep olan, yine aynı hocayla yaşadığım tartışmaya göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim.
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=147152899

Her neyse konuya dönersek, dersi alttan aldığım için ve zaman zaman bazı derslerimle de çakıştığı için bu sene hiç bu derse katılamadım.
    Ancak yarın, yani Perşembe günü saat 09.00’da olacak bu dersin sınavı için, Salı akşamı saat 23.00 civarında hocadan şöyle bir mail aldım:

Dear all, 
    as you know you need to watch a film for the exam. The name of the film is  Lord of War (2005 directed by Andrew Niccol). Please watch it and take notes, so you can remember details about it. 
    The exam will consist of two questions, one will be about the film Lord of War, and the other will be about Homeland (season 4, episodes1-7). If you still have not watched them, you should do now.”

İngilizcesi olmayanlar için kısaca özetlersem, hoca 1 gün içinde bizden bir dizinin koca bir sezonunu ve bir filmi bitirmemizi, sınavda sadece bu iki şeyden toplam 2 soru soracağını belirtiyordu.

Bu arada derse giren bazı arkadaşlarımdan öğrendim ki, yıl boyu derslerde bu dizinin özeti çıkarılmış, üstüne devamlı tartışılmış ama sınavda çıkacağı ile ilgili hiçbir şey söylenmemiş, hatta hoca dizinin her bölümünün özetini de istemiş, benim bundan açıkcası önceden haberim vardı, sınavdan önce kısaca hazırlamayı da düşünüyordum aslında ek puan için ama neyse konumuza geri dönelim.

Tabi ben bunu görünce hocaya bir mail attım, aramızda geçen konuşmaları aynen buraya bırakıyorum:

A=Hoca B=Ben

B: Hocam sınava bir gün kala bu maili atmanızın bize ne kadar faydası olabilir sizce ? 
    Bu dersi alttan alan birisi olarak bu sene derslere katılım gösteremedim.Sınavlarımızla, derslerimizle vs çakıştığı anlar oldu malum.
    Şuan birkaç arkadaşımdan öğreniyorum ki evet, yıl boyu derslerde bu dizinin özeti çıkarılmış, üstüne devamlı tartışılmış ama sınavda çıkacağı ile ilgili düne kadar hiçbir şey söylenmemiş, dolaylısıyla bizim gibi alttan alan ve derslere her zaman giremeyen öğrencilere ciddi bir haksızlık olmuyor mu sizce de ? Sene başından sınavda çıkacağını söyleseydiniz ona göre kendimizi hazırlayabilirdik en azından, 1 günde koca bir sezonu ve bir filmi bitiremeyeceğimiz aşikar…

Kaldı ki en baştan belli olsa bile, ismi “yabancı dil” olan bir derste, sadece yabancı dil bilgimizin ölçülmesi gerektiğini düşünüyorum, herhangi bir diziyi ne kadar iyi analiz ettiğimizin ve ya o diziyi ne kadar iyi aklımıza kazıdığımızın değil, şahsi görüşüm…

A: Merhaba B
    Şöyle yapalım, bundan sonra derslerin tasarımına sen karar ver.

B: Bu kadar yazdığım şeyden sadece bu sonucu çıkarıyorsanız burdan size kendimi anlatmam biraz zor gibi o zaman.
    Eğer müsaitseniz yarın sınavdan sonra çok kısa yüzyüze tartışmak isterim bu konuyu.
    Geçen seneden de birkaç soru vardı zaten aklımda kalan.

A: Sen neyi tartışıyorsun acaba, bu konuyla ilgili bir daha cevap ve yorum istemiyorum. Haddini bileceğini var sayarak bu cevabı yazıyorum.

Evet aldığım cevap bu.Tam bir diktatör edasıyla “sen benim aldığım bir kararı ne hakla tartışabilirsin ki” tarzında bir cevap aldım.Ama gerçekten yabancı dil dersinde, yani kelime bilgimizle, işte grammerimizle vs değerlendirilmemiz gereken bir derste, dersde görmediğimiz, ders dışında izleyip gelmemiz gereken bir diziyi ne kadar iyi ezberlediğimizle vs değerlendirilmemiz ne kadar mantıklı sizce de ? Kaldı ki bunun haberini 1 gün kala alıyoruz.

Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felurian -- 8 Aralık 2021; 22:25:7 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Dersi alttan alsan da derse katılman lazım. Zaten hocada da kabahat var. Attendance neden almaz ki? İleri İngilizce derslerinde ders işlenmez zaten. Student Pack olur. Bazen de visual materials olur. Sana haftalık ödev verilir. Sonra sınıfa gelip hoca moderatörlüğünde bunları tartışırsın, reflection essay yazarsın. Sınıfta dizi mi izlemeyi bekliyordunuz? Ona bakarsan biz de hiçbir zaman bir kısa hikayeyi baştan sonra okumadık sınıfta. Sen dersi temel seviye İngilizce dersleri ile karıştırıyorsun. Ne de olsa İngilizce biliyorum dersi her türlü geçerim işlemez ileri seviye derslerde.

Derse katılmadığın için neyin işlenip neyin işlenmediğini bilmen mümkün değil. Syllabus var mı elinde misal? Varsa paylaş görelim hoca koymuş mu ders materyali olarak bunları.

Hocaya ilk attığın maildeki üslubun yanlışlığını göremiyorsan diyebileceğim bir şey yok. Baştan sona iletişim hatası. Sen bu kafayla sevgilinle de düzgün iletişim kuramazsın. İşte sürekli sorun yaşarsın.

Şöyle demem gerekirdi:

Merhaba hocam,

Sınavla ilgili bilgi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir konuda hakkında geri bildiririmim var ve süreçlerden emin olmak adına sizinle paylaşmak istiyorum. İletmiş olduğunuz film içeriklerini izleyecek çok vakit kalmıyor...

Böyle bir şey yazsan belki seni ciddiye alıp cevap verirdi.

Neyse seneye dene bakalım. Belki bu kez geçersin.  

sen türkiyede bir üniversite hocasıyla böyle konuşabiliyorsan böyle cevap alacağını bilmen gerekirdi. hiçbiriyle kibrinden konuşulmadığını zaten biliyorsun, en baştan yazman hata ki hocanın da haklılık payı var. dersi alttan almış olabilirsin ama dersin içeriğini başkasına bir kez olsun bile sormadın mı?
  • Hocan %100 haklı kusura bakma.

• Nymphetaminê kullanıcısına yanıt
    Hangi konularda haklı acaba ? Açabilir miyiz biraz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felurian -- 8 Aralık 2021; 22:48:12 >
  • sen türkiyede bir üniversite hocasıyla böyle konuşabiliyorsan böyle cevap alacağını bilmen gerekirdi. hiçbiriyle kibrinden konuşulmadığını zaten biliyorsun, en baştan yazman hata ki hocanın da haklılık payı var. dersi alttan almış olabilirsin ama dersin içeriğini başkasına bir kez olsun bile sormadın mı?

• ingilizcen çok iyi belki filmi bilmediğin için kalıyorsun harbiden saçma geldi ama yapacak bir şey yok en azından bu gece lord of war dediği filmi kesin izle 0 almaktan iyidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vendetta1.6 -- 8 Aralık 2021; 22:58:7 >
  • eski açtığın konuyu okudum bence orda yüzde yüz haklısın , ama bu olayda hoca haklı gibi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hem ders katılmamışsın hem derste işlenen materyalleri çalışmamasın hem de küstah küstah konuşuyorsun. Hocanda iyi sabır varmış valla. Hoca sınavda şunlar çıkacak demek zorunda değil. Derste işlenen her şeyden çıkabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • vay be siz film ve dizilerden mi sınav oluyosunuz

• nicksizhaldeyim kullanıcısına yanıt
    Dersin içeriği ingilizce hocam normalde, hani
    çok basit, grammerdir, kelime bilgisidir, speaking-listening vs klasik şeyler, hani en azından olması gereken bu.
    Hoca da bu diziyi bir nevi ingilizce sohbet etme amacıyla kullanmış derste.Bu diziyi izlediklerini dönem başından beri tabiki biliyordum, hatta dediğim gibi hoca sınava kadar her bölüm için özette istemişti ama aynı zamanda izlemek zorunda değilsiniz vikipediden bölüm özetlerine de bakabilirsiniz demiş.Ben normalde özeti de hazırlayıp yarın sınavdan önce teslim etmeyi düşünüyordum ama şu maili görünce gereksiz bir uğraş olacağına karar verip vazgeçtim tabiki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felurian -- 8 Aralık 2021; 23:21:7 >
  • vendetta1.6 kullanıcısına yanıt
    En saçma kısmı da o işte zaten.Dersin adı ingilizce, benim kelime bilgim, writingim, gramerimin falan önemli olması, değerlendirilmesi lazım ama diziyi ne kadar iyi hatırladığım ve ne kadar iyi analiz ettiğim istenecek benden :) Hani çok istiyorsan diziden bir bölümün özetini paragraf olarak önce tepeye yazarsın sonra “paragrafa göre” diye başlayan sorular sorursun ama yok tabiki.

Normalde ben de en azından filmi izlemeyi düşünüyordum ama şu maillerden sonra ondan da vazgeçtim, ben 100’lük kağıt versem yine geçirmez zaten bu saatten sonra, ben de ne yapayım trolleyeceğim artık sınav kağıdını :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felurian -- 8 Aralık 2021; 23:26:41 >
  • scientia kullanıcısına yanıt
    1-Derse katılmama sebebim dersi alttan alıyor olmuş olmam.
    2-Ders ingilizce, yani materyalleri: grammer, writing, speaking, listening, kelime bilgisi vs, Homeland dizisi değil yani…
    3-“Derste işlenen derken”, Lord of war filmi hiçbir şekilde derste işlenmedi, keza Homeland dizisi de derste izlenmedi…

Son olarak “küstah küstah” konuştuğum kısım neresidir acaba tam olarak ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felurian -- 8 Aralık 2021; 23:19:42 >
  • Felurian kullanıcısına yanıt

Dersi alttan alsan da derse katılman lazım. Zaten hocada da kabahat var. Attendance neden almaz ki? İleri İngilizce derslerinde ders işlenmez zaten. Student Pack olur. Bazen de visual materials olur. Sana haftalık ödev verilir. Sonra sınıfa gelip hoca moderatörlüğünde bunları tartışırsın, reflection essay yazarsın. Sınıfta dizi mi izlemeyi bekliyordunuz? Ona bakarsan biz de hiçbir zaman bir kısa hikayeyi baştan sonra okumadık sınıfta. Sen dersi temel seviye İngilizce dersleri ile karıştırıyorsun. Ne de olsa İngilizce biliyorum dersi her türlü geçerim işlemez ileri seviye derslerde.

Derse katılmadığın için neyin işlenip neyin işlenmediğini bilmen mümkün değil. Syllabus var mı elinde misal? Varsa paylaş görelim hoca koymuş mu ders materyali olarak bunları.

Hocaya ilk attığın maildeki üslubun yanlışlığını göremiyorsan diyebileceğim bir şey yok. Baştan sona iletişim hatası. Sen bu kafayla sevgilinle de düzgün iletişim kuramazsın. İşte sürekli sorun yaşarsın.

Şöyle demem gerekirdi:

Merhaba hocam,

Sınavla ilgili bilgi paylaştığınız için teşekkür ederim. Bir konuda hakkında geri bildiririmim var ve süreçlerden emin olmak adına sizinle paylaşmak istiyorum. İletmiş olduğunuz film içeriklerini izleyecek çok vakit kalmıyor...

Böyle bir şey yazsan belki seni ciddiye alıp cevap verirdi.

Neyse seneye dene bakalım. Belki bu kez geçersin.  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 8 Aralık 2021; 23:31:35 >

• Üniversitede artık sizler 18 yaşından büyük bireylersiniz. İlkokul kademesindeki gibi öğretmenin evet çocuklar şundan şundan sorumlusunuz ödevinizi yapın gelin demesine gerek yok. Senin alttan aldığın ders hakkındaki gelişmeleri her hafta bir arkadaşından veya sınıfta alan birinden alman gerekiyordu. Wp grupları var ve mesaj yazıp öğrenmen birkaç dakikanı alır. Eğer kimse soruna cevap vermiyorsa bir kere derse girmeyi deneyip ders bitiminde hocaya durumunu açıklayıp ders hakkında bilgi alabilirdin.

Çünkü dersi takip etme sorumluluğu tamamen öğrencidedir üniversitede.

Mesela yoklama listeleri sınıfta dolaşır öğrenciler imzasını atar. Çünkü artık kendi kararlarını alabilme ve bunun sorumluluğunu taşıyabilme kapasitesi vardır.

Bence hocana biraz saygısızlık yapıp incitmişsin. Ben olsam hocaya yüzüne karşı bir özür dilerdim. Yani özür dilemek senden bir şey kaybettirmez. En kötü başından kovar ama sen üzerine düşeni yapmış olursun.

• scientia kullanıcısına yanıt
    “Dersi alttan alsan da derse katılman lazım” Alttan aldığım dersle bu sene aldığım başka bir ders çakışıyorken aynı anda iki sınıfta birden nasıl bulunabilirim acaba ? Hocanın “attendance” almama sebebi bu olsa gerek…

Bir de bu hocayla daha önceden de bir geçmişimizin olduğunu ve bu tarzda birine yaklaşılabilecek en ölçülü üslupla yaklaştığımı da belirteyeyim, konudaki diğer linke bakarsanız anlarsınız zaten, normal bir hocaya direk bu şekilde yazmam.

Dersin içeriğiyle ilgili de zaten arkadaşlara ara ara soruyordum, dizinin konuşulduğunu da biliyordum “nası olsa derse girmiyorum” deyip tamamen boşlamadım yanı, benim asıl takıldığım şey bu değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Felurian -- 8 Aralık 2021; 23:52:31 >
  • Hocam biraz şöyle bir hatanız var alttan aldığınız dersi takip etmemişsiniz . Yani bu durumu derste yapılanları bence takip etmeliydiniz .

Üniversite hocaları çok başına buyruk olduğundan geçen seneyle bu sene fark edebiliyor .

Fakat ettiğiniz sitem %100 doğru . Dersi takip etmek zorunda değildiniz . Böyle bir şey ders içerisinde olmak zorunda da değildi . Fakat kime ne anlatıyorsunuz ? Kimi neye şikayet ediyorsunuz ? Bu yüzden %100 haksızsınız . Muhtemel daha büyük bir problem yaşamamak adına köprüyü geçene kadar meselesini unutmayarak davranmanızı tavsiye ederim . Uğraşan çünkü gene siz olacaksınız . Bazen gerçeği söylemek ya da haklı olmak bir şey ifade etmiyor . O yüzden daha fazla sıkmayın canınızı . Bu olayı unutmaya bakın . Hocanızdan da yakın zamanda özür dileyin .

• Evet sınava girdik, tam da dediği gibi bir diziden, bir de filmden olmak üzere 2 soru sormuş.Tabi ben ikisini de izleyemediğim için çok birşey yapamadım ama yer yer ironilerle 2 sayfa boyunca biraz eleştirdim kendisini, anladığı kadar artık :)

• Burada şöyle bir haksızlığınız var. Alttan almak diye bir şey yoktur. Başarısız olduğunuz bir dersi tekrar almaktır o. Alttan alıyorsunuz diye söyleyince sanki ilk alışında başarılı oldun, şimdi keyfiyetten ikinci kez alıyormuşsun gibi bir tavır içine girmişsiniz. Üçüncü sınıfta derslerin çoğu seçmeli zaten. Siz de çakışmayacak bir zamana göre seçim yapsaydınız. Bu durum hocayı ilgilendiren bir mevzu değil çünkü. Hocaya göre sadece o dersi alan öğrenciler vardır, kaçıncı sınıf olduğuna bakmaz. Çoğu kişi Türkiye'de hocaların kibirli olmasını eleştiriyor ama öğrencilerin de mantık dışı hareketleri bu denklemin ikinci parametresi. Hoca değilim ama zamanında öğrenci olmuş bir insanım. Devamlılık sağlamadığın dersten çok yüksek ihtimalle kalırsın zaten, çok açık bir olay. Hocaya suç bulmaya gerek yok.

• Hocayla iletişim sorununuz var. İkinizin de üslubu ve görünen tavırları kusurlu ancak ilk yazan siz olduğunuz için haksızlık ibresi daha çok size dönüyor. 3.sınıf olduğunuzu düşünürsek 2.sınıf veya 1.sınıf dersi değilse o zaten alttan ders almak da sayılmaz; muhtemelen 3.sınıfa ait sayılacak bir seçmeli ders olarak almışsınız. Bir yandan dersin programı ve kuralları, bu tarz dersler almış birisi olarak söylüyorum; eksik görünüyor. Sizin zaten devamsızlıktan kalmanız ve final sınavına girememeniz gerekirdi. Hocanızın da dönem boyunca dizi ve film izletmekten fazlasını yapması, daha zengin ve akademik ağırlıklı materyale başvurması gerekirdi. Bu hocanızın eksikliği ve kolaycılığı, biraz daha dolaylı olarak ilgili departmanın ve daha da dolaylı olarak da üniversitenin eksikliği. Kurumsal veya kişisel yetersizlikleri revizyonist biçimde eleştirmek veya ıslah etmek yetki ve otoritenizi aştığı için önünüzdeki tek çözüm mevcut istenen şeyleri düzgünce yerine getirmek ve dersi (bu şartlar altında bir daha alarak) geçmek. Bir de hocalara (özellikle de otokrat Şark toplumlarında yaşıyorsanız) kafa tutmayın. Hoca yabancı, Avrupalı veya Amerikalıysa bile (ki onlar Türk hocalara nazaran - hepsine lafım değil çok iyi Türk hocalar da var - genel olarak daha hoşgörülü ve daha kibardır) öylece kafa tutmayın. Kurnaz olun. Çıkarınızı gözetin. Hocaların negatif radarına düşmeyin. Zaten ciddi yanlışlar yapan hocalarınızı hatalarını söyleyerek doğru yola sokamazsınız. Aksine öğrencilerin önünde onların algısında onları küçük düşürdüğünüz için kendinize düşman edebilirsiniz. Ciddi hatalar yapan hocalar genelde kişilik olarak da alıngan, içten içe güvensiz, kaba, aşırı narsisistik, üstünlük kompleksi muzdaribi, not kırma canavarı vb olabiliyor. Stratejinizi doğru kurmalısınız. En ideali pozitif iletişim çerçevesinde bir hocanın gözüne girip ondan öylesine olmayacak bir referans isteyebilecek bir konumda olmaktır.

Bu arada konudan hem bağımsız hem de ilgili olarak söyleyelim; Homeland mantıksızlıkları ve gerçek dışı tarafları çok olsa da güzel ve heyecanlı bir dizi. Bir solukta bir sezonu bitirilebilir. Diğer filmin de (ki o da ünlü diye duydum) sıkıcı olacağını zannetmiyorum. Derslere katılıp bu dersi keyifle bitirebilirmişsiniz çünkü izletilen dizi ve film, rüştünü ispatlamış keyifle izlenen modern ana akım yapımlar. Fii tarihinden kalma durağan sıkıcı weirdo şeyler değil. Çünkü öyle şeyler de izletebiliyorlar.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Senlik hiç bir sıkıntı yok, terbiye sınırları içersinde telebini ve fikrini iletmişsin. Bu kekolar torpille girdikleri liseden bozma kurumlarda kendilerini ilah sanıyorlar. Devlet kapıya koysa çoğu açlıktan pazarda mandalina satacak düzeyde insanlar.

• Sana acı bir gerçekten bahsetmek istiyorum: Hiyerarşi! Hoca, senden kıdemli mi? Evet. O zaman konu kapanmıştır.

Sen haklı bile olsan, hoca ile tartışman senin lehine sonuçlanmayacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DrakeMcCain -- 9 Aralık 2021; 14:21:25 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.