Şimdi Ara

Üniversiteye Girdikten Sonra Üni. İçinde Alan Değiştirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
38.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Örneğin ; ilk yıl işletmeye girdikten sonra ikinci yıl hukuk fakültesine geçmek gibi .

Arkadaşlar bu konu hakkında bir bilgisi olan var mı ? Bunun kuralları nelerdir ya da kuralsızmıdır internetten baktım fakat resmi bir bilgiye ulaşamadım.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Üniversitede Alan Değiştirme (Yatay Geçiş) Hakkında Bilgiler

Üniversiteye başladıktan sonra bölümünüzün size uygun olmadığını düşünebilirsiniz. Böyle bir durumda, üniversite içinde farklı bir bölüme geçme imkanınız olabilir. Bu işleme "yatay geçiş" denir.

Yatay Geçiş Koşulları

Yatay geçiş yapabilmek için belirli koşulları sağlamanız gerekir. Bu koşullar üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de genellikle şunları içerir:

• Öğrencinin genel not ortalamasının (GNO) belirli bir seviyenin üzerinde olması
    • Öğrencinin geçiş yapmak istediği bölümün derslerinin çoğunu almış olması
    • Öğrencinin geçiş yapmak istediği bölümün kontenjanının olması

Yatay Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Yatay geçiş yapabileceğiniz bölümler, üniversitelerin programlarına ve kontenjanlarına bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak şunlar söylenebilir:

• 4 yıllık maliye bölümünden hukuka geçiş: Bu geçiş, hukuk fakültelerinin kontenjanı varsa mümkündür.
    • İşletmeden yatay geçiş: İşletme bölümünden ekonomi, iktisat, kamu yönetimi gibi bölümlere yatay geçiş yapılabilir.
    • İktisattan yatay geçiş: İktisat bölümünden işletme, hukuk, maliye, bankacılık ve finans gibi bölümlere yatay geçiş yapılabilir.

Yatay Geçiş Süreci

Yatay geçiş yapmak için üniversitenizin ilgili birimine başvurmanız gerekir. Başvuru sırasında genellikle şu belgeleri sunmanız istenir:

• Transkript
    • GNO belgesi
    • Geçiş yapmak istediğiniz bölümün derslerini gösteren belge

Başvurunuz incelendikten sonra, üniversite sizi bir mülakata çağırabilir. Mülakatta, neden bölüm değiştirmek istediğiniz ve geçiş yapmak istediğiniz bölümle ilgili bilgi ve becerileriniz hakkında sorular sorulabilir.

Yatay geçiş başvuruları genellikle eğitim-öğretim yılının başında yapılır. Başvuru tarihleri ve koşulları üniversiteden üniversiteye farklılık gösterdiğinden, detaylı bilgi için kendi üniversitenizin ilgili birimine başvurmanız önerilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • yatay geçiş.4 üzerinden 3,5 civarı falan alman lazım.aslında 4'e ne kadar yakın o kadar büyük geçme ihtimalin.
  • üniversitesine göre değişir ama 4 üzerinden 3veya 3.5gibi bi ortalama lazım, ayrıca yeni şart getirildi diye biliyorum öss'de yerleştiğin seneki puanınla, tr içindeki en düşük puanlı hukuk programına girebiliyor olman lazım..gene de okulunda gitmek istediğin bölümün sekreterliğine git ve konuş, en sağlam bilgiyi geçiş yapanlardan alırsın..kolay gelsin, bol şans..
  • Bana sadece kendi fakültenden bir bölüme yatay gecis olabilir demislerdi ? Ya da baska bir üniversitenin yine aynı fakültesine.

Zaten İstanbul-Ankara'ya yatay gecis cok cok zor. Bogaziçi,Odtü gibi üniversitelere yatay gecis bile yok.

Bunu bende arastırdım biraz. Sınava tekrar hazırlansan,her sey senin elinde;ama üniversite sınavlarında hocalar çok kıl notlar veriyor,takıyor,bırakıyor. Bu gibi durumlar söz konusuymus.

Bi arkadas var bizim; İnanılmaz kastım,hiç gezip tozmadım,evden dısarı cıkmadım,calıstım,calıstım en fazla 3.1'i görebildim dedi.
  • yok benm farklı fakültelere geçen arkadaşlarım oldu baya üniv. içersinden..fakülte farkı gözetilmiyor diye biliyorum iç yatay geçişte..farklı üniversiteye geçmek istiyorsan yalnız aynı bölüm ya da çok çok yakın bi bölüm olması lazım..onla karıştırılıyor olabilir..tabii gene de her üniversitenin kendi politikası..iyice araştırmak lazım kurallarını..bikaç arkadaşım vardı hocalarla görüştüler tek tek..asıl amaçlarının başka bi bölümde okumak olduğunu vs vs belirttiler ve zorlayarak, hocanın kanaatini de kullanarak yüksek not alıp sonunda geçtiler..tamamen iletişim meselesi..aslında yanlış gibi gözüküyor ama gene de denemek isteyebilirsiniz..en azından böyle bi amacınız warsa hocalara söyleyin birebir konuşarak bilsinler..en azından amacım bu nasıl çalışmalıyım sizin dersinize, fikir almak istedim fln diyebilirsiniz..
  • Hocam o iş her üniversitede olmuyor. Kaldı ki her bölümden Hukuk'a da geçileceğini ben pek sanmıyorum.. Bence bunu yapacağınıza emin olmadan gidip İşletme tercih etmeyin derim.
  • İşletme İİBF'de olduğu için yalnızca İİBF bölümlerinden birine yatay geçiş yapabilirsin Maliye, İktisat, Kamu Yönetimi vs. gibi bunun nedeni de yatay geçiş koşullarında geçmek istediğiniz bölümünün dersleriyle şimdiki bölümünüzün derslerinin yüzde 70'i ortak olmak zorundadır diye bir kural var. İşletme, İktisat, Maliye gibi iibf bölümlerinin derslerinin en az yüzde 70'i ortak olduğu için ancak bu bölümlere geçebilirsin. Hukuk ile İşletme'nin derslerinin çoğu birbirinden farklı olduğu için Hukuk'a geçme gibi bir durum malesef söz konusu değildir, Üniversite içi geçiş veya Üniversite'ler arası geçişte aynı kural vardır.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oki91 -- 10 Ekim 2010; 18:35:49 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    1 yıl sonra sınava girmek
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Yatay geçiş üniversiteden üniversiteye göre değişir.Üniversite içi yatay geçişte kimisi farklı fakülteler arasında yatay geçişe izin verirken kimisi sadece bulunduğun fakülteki içi yatay geçişe izin verir.Üniversitenin yatay geçiş kurallarını incelersen daha iyi olur
  • afyon kocatepe okuyorum yeni başladım işletme bölümüne.. işletmeden uluslarası ticaret ve finansmana geçiş var mı?
  • var.
    alıyorum kaydını uluslarası ticaret ve finansmana .
    hayırlı olsun.
  • Derslerinin %80 oranında tutması gerekli.2. dönemden sınra başvuru yapabilirsin(yani ilk yılın biticek),hazırlığı(varsa) vermiş olman gerekli.Bu dediklerim aynı ünide farklı bölümler için gerekli.

Yeni gelen kuralla ilgili bir bilgim yok,yukarda biraz bahsetmiş arkadaş ama..Kaynak falan gösterirseniz daha yararlı olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

var.
    hayırlı olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

var.
    hayırlı olsun.

• bana yardım edermsniz ya lütfen.?
  • dokuz eylül çekodan hangi bölüme geçiş yapılabilri bölümler arası değişiklik olur mu
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.