Şimdi Ara

UPS Devresiyle araba aküsü şarj etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
5.744
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bende bir ups var fakat kac watt bilmiyorum elimdeki aküye oto teyp-amfi bağlayıp aynı zamanda upsin aküsünü söküp kabloları aküye bağlasam yani sistemi kullanırken bir yandan şarj edebilirmiyim ?

• UPS sistemleri incelediğim 1500-2200 va olanlarda bile aküyü sabit 1-1.5 amper ile şarj ediyorlar. O nedenle şarjları çok uzun sürer. Normalde akü kapasitesinin 20 de biri ile standart şarj yapılır. Arabaların üzerinde ise daha yüksek akımlarla değişken olarak şarj yapılır. Akü de ups de bozulmaz büyük akü şarj ederken.
  • quote:

Orijinalden alıntı: uA_1905

Bende bir ups var fakat kac watt bilmiyorum elimdeki aküye oto teyp-amfi bağlayıp aynı zamanda upsin aküsünü söküp kabloları aküye bağlasam yani sistemi kullanırken bir yandan şarj edebilirmiyim ?

Harcanan güç, şarj için uygulanan güce göre çok fazla olacagından 1-1.5A şarj akımı ile ortalama 60Ah lik bir akümülatörü şarj etmek hem çok çok uzun sürecek;hemde akü hiçbir zaman tam kapasite ile şarj olamayacaktır.Ev tesisatı sisteminde psu (birkaç adet ) yada yüksek wattlı adaptör kullanımı daha uygundur.
  • 60 amper bir akü sonuna kadar boş bir halde 1 amper ile 60 saattemi şarj olur ?
  • quote:

60 amper bir akü sonuna kadar boş bir halde 1 amper ile 60 saattemi şarj olur ?

Bazı etkenlerden +/- birkaç saat oynayabilir ama teorik olarak böyledir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: berke2011

quote:

60 amper bir akü sonuna kadar boş bir halde 1 amper ile 60 saattemi şarj olur ?

Bazı etkenlerden +/- birkaç saat oynayabilir ama teorik olarak böyledir.

düz mantık yaparsak 60 amper ile 1 saatte şarj olur o zaman ama daha kısa sürede biter. doğrumuyum
  • evet teoride 60 amperlik akü 60 amperle 1 saatte sarj olur ama 60 amper çok büyük bir akım evlerde bile 25 amperlik sigorta var 25 amperden fazla çekince sigorta atıyor ve 60 amper geçerken ısınmaması için 3-4 parmak kalınlığında kablo gerekli
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: srabonn

evet teoride 60 amperlik akü 60 amperle 1 saatte sarj olur ama 60 amper çok büyük bir akım evlerde bile 25 amperlik sigorta var 25 amperden fazla çekince sigorta atıyor ve 60 amper geçerken ısınmaması için 3-4 parmak kalınlığında kablo gerekli

inşaat demiri alıp altın kaplatıp birleştirelim 2-3 tanesini no problem
  • Aküleri şarj edebilmek için kapasitesinin %20 fazla enerji ile şarj edilmelidir. Diğer bir değişle verimleri %80 dir.

Şarj akımı nominal değerin %20 si olmalıdır. Bunun üstündekiler de aküyü şarj eder ama şarjlı pilerdeki hızlı şarj gibidir. Dezavantaj olarak aküyü kısa sürede tüketir yani ömrü kısalır. Çok düşük akım da trickle şarj olarak adlandırılır amacı tam şarjlı aküyü kendi kendine iç kaçaklarda bitmesin diye sürekli zarar vermeden tam kapasite tutmaktır.
    Tam bitmiş akü kurşun asit için 12 volt luk aküde 10.5 volta düşme durumudur sıfır volt değil. Yani akü 10.5 volt olduğunda bitmiş demektir.
  • arkadaşlar arabamdaki bi kaçaktan dolayı 2-3 aylık 72a inci aküm bitti 3 gün çalıştırmadım arabayı elimde tek akülü bi ups var bağlasam aküyü 2-3 gün kalsa akü şarj olurmu en azından bi marş bascak kadar olsa yeter ups yanarmı bitane 8cm kasa fanı bağliimmi devrenin üstüne hızlı cevap yazmanız önemli geçende bitti busefer 5 gün çalıştırmamıştım arabayı şansıma misafir gelmiş söktün onların aküsünü bnm arabayı çalıştırdım çalışırken biraz fazla gazvererek benim aküyü bağladım bi yarım saat kaldı öyle şarj oldu o günden beri hiç sürülmedi araba sadece bir aydır 2 gündebir 10 dakka çalıştırıyorum arabayı busefer dedim 3 . gün çalıştıriim çalışmadı araba tam rüzgarda duruyo yani soğuk onun etkiside var herhalde ama arabanın altarnetöründe arıza olsa araba çalışırken aküyü söktüğümde rolenti düşer ne bileyim stop eder ateşleme yapmadığı için

• şimdi bağladım entegrenin üstüne de 8cm kasa fanı koydum kabloda zaten bizde bi kaynakmakinası vardı onda şarj özelliği vardı onun aktarma kablosunu buldum kıskaçlı onunla başladım zaten azbir amperle şarj ettiği için kablo pek zorlanmaz
  • kimsenin cevabına ihtiyacım kalmadı 1.5 günde şarj oldu akü taktım arabaya hemen çalıştırdı zaten yanlız kabloları güzel izole edin akünüz sağlamsa 1.5 günde şarj olur bnmki oldu
  • Ben kullandığım POWERCOM 2200 VA güç kaynağının orijinalde 4 adet 12 V 7 A aküsü yerine 1 yıldır 4 adet 12 V 50 A akü kullanıyorum. Ne şarjında problem var ne ısınmasında Normalde de adamlar bu aletin içine ısıya göre hızı değişen fan koymuşlardı. Çalışması aynı şekilde (fanın devreye girmesi ve hızı açısından). Cihaz da gayet güzel kesintilerde iş görüyor. Şu zamana kadar 30 dk dan fazla kesinti olmadı ama olsa bile sistemimi herhalde birkaç saat çalıştırır.Eski aküler tam yüke yakın değerde 20 dk çalıştırıyordu desek. Bunlar 7 kat daha güçlü üstelik mutlu güneş enerji sistemi aküsü 2 saati geçmesi lazım. Bende %50 kapasite ile yüklü herhalde 4 saat gider. Şarjda da aküler ısınmıyor bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 4 Şubat 2012; 15:56:46 >
  • Merhaba. Bu sistemi şuan yapmak istiyorum 1000VA bross marka ups cihazım var. 60-70 Amper araba aküsü bağlayıp bilgisayarımı uzun süre kullanmak istiyorum. UPS araba aküsünü şarj ederken problem çıkartır mı? Siz bu yazınızda çıkarmadığını söylemişsiniz o günden bu güne kadar herhangi bir problem ile karşılaştınız mı? Şarj etmede veya başka bir durumda problem yaşadınız mı?

• Düşük kapasiteli upsler 5-10 dk civarında kullanım için tasarlanmıştır. Tam yükte 10-20 saniye anca dayanır. Büyük upslerde daha uzun çalışmaya dayanır. O nedenle upsnize büyük akü takarsanız kısa sürede (ilk uzun elektrik kesintisinde olmasa bile ) bozulacaktır. O yüzden en fazla akü kapasitesinin iki katından fazlasını kullanmayın yada büyük bir upsye bunu yapın.

not: üzerinde ek akü bağlantısı desteği olmayan upslerde çok büyük akü kullanmayın ekstra fan ile soğutmak bile kısmen işe yarar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 30 Kasım 2023; 12:49:6 >
  • sahintopcu S kullanıcısına yanıt

Sozuak , gerekli açıklamayı yapmış,,, genelde ups ler aküsü bitmesebile 3-5 dk çalışır ve kapanmaya programlıdır , hadi 20 dk olsun. eskiden kasa pc lerde 2 saat cizim yapıp urastıktan sonra elektrik gittiğinde, cinnet gelir, bilgisayardaki verileri kaydetmek için.

ups aküsü 7A 9A olur, bu akünün sarj akımı düşük olur, mesela 3A.

60A akü ise 10A ya yakın çeker, bu durumda ups sarj devresine arıza vermesi olası hadi arıza olmadı diyelim, sarj ederken ısınır yanar patlar vs.

yaparsanız bu riskleri göze alacaksınız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.