Şimdi Ara

## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU] (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10.517
Cevap
111
Favori
741.315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar bizim çevrede voltaj seviyesi dalgalanmaya başladı. regülasyon amaçlı bitane alıcam. Bataryasının büyük olmasına gerek yok(VA). Acaba piyasadakilerin hepsi işimi görürmü?

http://www.eksencomputer.com/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,11975/category_id,54/option,com_virtuemart/Itemid,55/lang,tr/

bu işimi görür mü? fazla bi bütcem yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikista -- 24 Ağustos 2007; 13:26:04 >

• slm

bizimde son 5-6 gundur elektirikte voltaj duşmeleri baya artı tunçmatik 700 satın aldım ama modemi gene kesintiisiz koruyamıyor bende modemi degistirip airties marka modem satın aldım artık cok daha iyi durumda fakat ups nin usb girisinde proglem cıktı bilgisayara baglayamadim neyse geri iade etim şimdi baska bir model alcamhttp://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=29673 bu model gozume carptı monofaze olması bir proglem cıkrarırmı yani elektrik gidince monitor kasa ve modeme reset atırmasın bir 15 dakika acık kalsın yeter birde yanlısş analamdıysam 700va yada 1000va olması akü omrü icin bir anlam ifade etmiyor ben nerden anlıyacam hangisinin aküsü uzun dayanır hangisi kısa ömürlü agırlıgına bakıpmı satın alcaz:)

• @akinci

quote:

Alperian bir şey soracağım.
    Geçen sene senden de aldığım fkirle eski upsmin bataryasını bulamadığımdan iki ışıldak aküsünü birleştirip ups bataryası olarak kullanmaya başladım. Bir yıla yakındır kullanıyordum. Geçenlerde çalışmadığını gördüm. O gün voltajlarda bir hayli düşme olmuş bazı binalarda elektronik aletler arıza yapmış.
    İçini açtım akünün + kutbuna giden telin bağlandığı yerde lehimlenmiş ve üzerinde 30 yazan otomobillerdeki sigortaların ayınısı olan bir sigortanın attığını gördüm. (Kart üzerinde bir cam sigorta daha var) 30 Amper oto sigortası aldım, değiştirdim. Aküye bağladım anında attı. Tornavidanın ucu ile direk bağlantı yaptım, tornavida ucunun temas ettiği yerden kıvılcımlar çıkıyor. Bunlar akü takılınca oluyor.
    Bu arızanın sebebi nedir? Nasıl giderilebilir? Gerekirse resim de koyarım

yazdıklarınıza göre cihaz da kesinlikle kısa devre var. cihaz içinde soğutucu ya bağlı olan devre elemanlardan biri yada bir kaçı yanmış olabilir. Teknik servisi veya elektronik tamiri yapan bir yer sze yardımcı olabilir.

@gulyabanix
    quote:

slm

bizimde son 5-6 gundur elektirikte voltaj duşmeleri baya artı tunçmatik 700 satın aldım ama modemi gene kesintiisiz koruyamıyor bende modemi degistirip airties marka modem satın aldım artık cok daha iyi durumda fakat ups nin usb girisinde proglem cıktı bilgisayara baglayamadim neyse geri iade etim şimdi baska bir model alcamhttp://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=29673 bu model gozume carptı monofaze olması bir proglem cıkrarırmı yani elektrik gidince monitor kasa ve modeme reset atırmasın bir 15 dakika acık kalsın yeter birde yanlısş analamdıysam 700va yada 1000va olması akü omrü icin bir anlam ifade etmiyor ben nerden anlıyacam hangisinin aküsü uzun dayanır hangisi kısa ömürlü agırlıgına bakıpmı satın alcaz:)

verdiğiniz sadece bir regülator "REGULINE 1000 REGÜLATÖR MONOFAZE" yani ups değil elektrikler kesildi mi sizin elektriğinizde kesilir.

@ikista

yük olarak kullanacağınız cihazların kapasitesini kaldıran bir cihaz almanız lazım. Dediğiniz gibi sadece regülasyon için istiyorsanız sadece bir regülatör de alabilirsiniz. "elektrikler kesilirse kesilsin" diyorsanız regülatör sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır.

• valla powercom satın aldım 1000va denedim suan gayet iyi calısıyor o tuncmatikde reset atan modem simdi kuzu gibi oldu bosu bosuna yeni modeme para verdik:( ayrıyeten powercom da rahatsiz eden biiim biimp seside kapatıla biliyor yazıcı +ses sitemi +monitor +kasa hepsi calısır durumda iken elektirigi kestigimde en ufak bir gecikme bile olmadı hiçbiri reset veya calışmasında bir aksama meydana gelmedi üzerinde yazan cıkış voltajı 208 ile 210 arası degisiyor tunçmatikde hep 220 gosteriyordu neden boyle anlamıs degilim ayrıyeten tunçmatikte etkime suresinin 4ms olduğunu hiç zanetmiyorum tunçmatikde elektirigi kesdiginizde monitor bir anlık gider gibi oluyordu powercom da tık yok bence satın alcaksanız powercom1000va tunçmatige gore cokdaha iyi tek eksigi yanında yedek sigorta vermiyolar tunçmatikte 2 tane yedek sigorta vardı kutusunda umarım kolay bulunablir dir sigortası atarsa vala nerden bulcaz ilmiyorum baya ugraştırabilir.
  • yavbu upsden yanık plastik kokusu geliyornormalmidir bu daha ilk sarj edisim %92 de suan akü ups nin ustu sıcak ama fazla degil nede nolabilir bu?
  • sanırım benim yeni ups dede bir problem var 8 saat civarı sarj etim denemek icin elektirigi kesdigimde yaklasık 2 dakika anca dayandı , 2 dakada% 92 den %15 lere dusdu ve kendini kapadı ayrı yeten yanık bir plastik kokusu var ve akü devredeyken zızzzzz benzeri bir ses cıkarıyor nerde hata yaptım acaba yada bir agrızamı var suan acdım akü seviyesi %68 gosteriyo bir 10 saat daha şarj edip tekrar denicem modeli powercom va1000 bu işlerdden anlayan arklar bir yardımcı olabilirmi?
  • @alperian

quote:

yük olarak kullanacağınız cihazların kapasitesini kaldıran bir cihaz almanız lazım.
    Watt cinsinden değerine mi bakmam gerekiyor ? Teknik özelliklerinde böyle bir bilgi yok.

Kasamı 300W kaliteli bi güç kaynağı ile sorunsuz çalıştırıyorum , monitör olarak 19" lcd kullanıyorum ve ses sistemim de ~180rms gücünde. Bunları kaldırabilecek bi ups tavsiyesi edebilirmisiniz ? Yada alırken hangi değerlere dikkat etmem gerekiyor.

Ve biraz konumuz dışı olabilir ama ups'in kare dalga çıkışının ses sistemine bir zararı olur mu? Ses sisteminde kullanmamın nedeni ses sisteminden zaman zaman gelen hıss sesi. arada bir kesiliyor. Buzdolabı yada başka birşey çalıştığında sesin çıkmasından şüpheleniyorum.

(Daha önceden sorulduysa kusura bakmayın. Konu çok uzamış ve karışmış önceki sayfalara dönüp okuyamadım)

• quote:

Orjinalden alıntı: ikista

@alperian

quote:

yük olarak kullanacağınız cihazların kapasitesini kaldıran bir cihaz almanız lazım.
    Watt cinsinden değerine mi bakmam gerekiyor ? Teknik özelliklerinde böyle bir bilgi yok.

Kasamı 300W kaliteli bi güç kaynağı ile sorunsuz çalıştırıyorum , monitör olarak 19" lcd kullanıyorum ve ses sistemim de ~180rms gücünde. Bunları kaldırabilecek bi ups tavsiyesi edebilirmisiniz ? Yada alırken hangi değerlere dikkat etmem gerekiyor.

Ve biraz konumuz dışı olabilir ama ups'in kare dalga çıkışının ses sistemine bir zararı olur mu? Ses sisteminde kullanmamın nedeni ses sisteminden zaman zaman gelen hıss sesi. arada bir kesiliyor. Buzdolabı yada başka birşey çalıştığında sesin çıkmasından şüpheleniyorum.

(Daha önceden sorulduysa kusura bakmayın. Konu çok uzamış ve karışmış önceki sayfalara dönüp okuyamadım)

Bende ses sistemini bağladım ve 2 yıldır kullanıyorum. Sizin sisteme göre 300 W(power suplay)+ 100 W (monitör)...= 500W işinizi görür yani 1000 VA eder de buz dolabıyla ups nin ne alakası var

• Benim sistemimde 500 W PSU bilgisayar ve 19" Lcd monitör var .Kaç VA lık UPS almam gerekir...Ve önerebileceğiniz bir kaç marka var mı..Teşekkürler....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaymakam23 -- 28 Ağustos 2007; 10:36:02 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaymakam23

Benim sistemimde 500 W PSU bilgisayar ve 19" Lcd monitör var .Kaç VA lık UPS almam gerekir...Ve önerebileceğiniz bir kaç marka var mı..Teşekkürler....

ups markası pek bilmem ama nekadarlık güç kaynağı olduğunu bilirim. Gelelim kaç VA konusuna, 500W powersuplayı 100% kullanıyomusunuz yani sistem bileşenleri gerçekten o güçte bir psu istiyomuanu bilmek lazım ama şuvar işi garantiye almak için 500W(psu) Lcd az çeker monitör kadar deyil 75W olsa.Genede psu dan tam olarak 500w çektiğinizi sanmam onun için
    1000VA işinizi görür oda ortalama 600W eder

TUNÇMATİK LITE 1000VA LINE-INTERACTIVE UPS özellikleri ilgi çekici

Giriş Kapasite: 1000VA
    Giriş Voltaj: 220V +/- 25% akım girişi
    Giriş Frekans: 50 veya 60 Hz +/- 10% V (otomatik ayarlama)
    Çıkış Voltaj (bataryadan): Benzeşimli sinüs 220V +/- 5% V
    Çıkış Frekans (bataryadan): 50 veya 60 Hz +/- 1% (otomatik ayarlama)
    Çıkış Voltaj Regulatörü (AVR): Eğer giriş voltajı nominalin -9% ila -25% arası altına düşerse AVR voltajı otomatik olarak 11% yükseltir, Eğer giriş voltajı nominalin +9% ila +25% arası üstüne çıkarsa, AVR voltajı otomatik olarak 11% düşürür
    Çıkış Transfer Süresi: 2/4 milisaniye (tarama süresi dahil)
    Koruma: 480 Joule, 2ms
    Koruma Giriş Birimi: Aşırı yüklenmeye ve kısa devreye karşı sigortası korumalı
    Telefon/Modem ve Network hattı koruma : Var
    Koruma Kısa Devre: Kısa devre durumunda UPS elektrik çıkışını hemen keser veya sigorta korumasına geçer.
    Otomatik sigorta
    Batarya Tipi: Mühürlü, 3-5 yıl tipik ömürlü, tamir gerektirmeyen kurşun asit batarya
    Batarya Özelliği: 12V, 7 Ah(2adet)
    Kolay Batarya değişim özelliği ile UPS’in içini açmaya gerek kalmadan batarya değişimi yapılır.
    Batarya Şarj Süresi: 8 saat (kapasitenin 90% ına kadar)
    Batarya Koruma: Derin ve aşırı deşarj korumas9
    Batarya Koruma Süresi: Yaklaşık 40 Dk (1 PC ve 15" monitör)
    Net Ağırlığı: 9.6 Kg
    Boyutları: (407,4x145,6x200,8) mm
    RS232 yazılım desteği : Windows ailesi, Sun Solaris, IBM Aix, Compaq True64, UnixWare, FreeBSD, HP-UX, Linux ve MAC uyumlu
    Alarm Batarya Desteği: Yavaş bip sesi
    Alarm Batarya Düşük: Sık tekrarlı bip sesi
    Alarm Fazla Yükleme: Devamlı bip sesi
    Çalışma Koşulu: 0-90% nem oranı, 0-40 Drece Santigrat
    Duyulabilir Ses Düzeyi: <40dBA (yüzeyden 1 metre)

POWERCOM BNT-1000AP UPS genelde kullananlar memnun

Line interactive
    AVR (Auto voltage regulation)
    Tam Digital microprocessor kontrollü
    Enerji Tasarruf Fonksiyonu (UPS yeşil modu)
    50/60Hz otomatik seçim
    Smart RS-232 Bağlantı portu
    Advanced battery management (ABM technology)
    Tel/Modem korumalı
    Otomatik Şarj (UPS kapalıyken)
    Güç kayıplarının kayıtlarını tutar
    Back up, on-line, batarya durumu, güç durumu yazılımla takip edilebilir
    Programlı kapanma özelliği

POWERCOM IMD-1000AP DIGITAL UPS içlerinde en güzeli diyebilirim

Line İnteraktif,
    CPU Kontrollü
    AVR (Otomatik Voltaj Regülasyonu)
    +/- 25% Koruma aralığı,
    Digaital göstergeli ekran,
    USB Bağlantısı
    40 - 50 dak. Besleme süresi .( 15” CRT Monitör + PC)
    1000VA 550W
    Aşırı yük ve kısa devre koruması için sigorta ve devre kesici
    Giriş voltajının nominalin -9% ila -25% arası altına düşmesi durumunda otomatik olarak 15% yükseltme,
    Giriş Voltajının +9% ila +25% arası yükselmesi durumunda 13% düşürme
    Kapalı konumda şarj edilebilme
    Sızdırmaz, Bakım-gerektirmeyen kurşun asitli akü
    Enerji tasarruf fonksiyonu (Yeşil mod)
    Akıllı güç yönetim kontrolü
    Şimşek ve Voltaj dalgalanmalarına karşı koruma
    Gelişmiş batarya yönetimi (ABM teknolojisi)
    Input / Output Voltajı,Şarj olma seviyesi,Input frekansı,Isı ve batarya şarj durumu
    Akıllı güç yönetimi sayesinde bilgisayardaki uygulamaları kapatarak çıkmak.
    Otomatik deşarj koruması
    Modem koruması

• quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

quote:

@alperian

quote:

Bende ses sistemini bağladım ve 2 yıldır kullanıyorum. Sizin sisteme göre 300 W(power suplay)+ 100 W (monitör)...= 500W işinizi görür yani 1000 VA eder de buz dolabıyla ups nin ne alakası var

cevap için teşekkürler.

buzdolabının şöyle alakası var. arada sırada gelen bi dip gürültüsü(aslında dip gürültü yanlış ama mute konumunda bile gelen "hıss" sesi. özellikle geceleri kısık sesle dinlediğimde bariz bi şekilde rahatsız ediyor)var. megaworks'lerde bu problemle karşılaşan çok. Bir elektrikli cihaz devreye girdiğinde bu gürlütünün olduğunu tahmin ediyorum. forumda ses bölümündekigenel tahmin bu. büyük ihtimalle problemi halledicek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikista -- 29 Ağustos 2007; 1:44:03 >

• powercom 1000 va da ilk aldınızda yanık plastik kokusu gibi bir koku geliyomuydu normalmi bu?
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: kaymakam23

Benim sistemimde 500 W PSU bilgisayar ve 19" Lcd monitör var .Kaç VA lık UPS almam gerekir...Ve önerebileceğiniz bir kaç marka var mı..Teşekkürler....

ups markası pek bilmem ama nekadarlık güç kaynağı olduğunu bilirim. Gelelim kaç VA konusuna, 500W powersuplayı 100% kullanıyomusunuz yani sistem bileşenleri gerçekten o güçte bir psu istiyomuanu bilmek lazım ama şuvar işi garantiye almak için 500W(psu) Lcd az çeker monitör kadar deyil 75W olsa.Genede psu dan tam olarak 500w çektiğinizi sanmam onun için
    1000VA işinizi görür oda ortalama 600W eder

TUNÇMATİK LITE 1000VA LINE-INTERACTIVE UPS özellikleri ilgi çekici

Giriş Kapasite: 1000VA
    Giriş Voltaj: 220V +/- 25% akım girişi
    Giriş Frekans: 50 veya 60 Hz +/- 10% V (otomatik ayarlama)
    Çıkış Voltaj (bataryadan): Benzeşimli sinüs 220V +/- 5% V
    Çıkış Frekans (bataryadan): 50 veya 60 Hz +/- 1% (otomatik ayarlama)
    Çıkış Voltaj Regulatörü (AVR): Eğer giriş voltajı nominalin -9% ila -25% arası altına düşerse AVR voltajı otomatik olarak 11% yükseltir, Eğer giriş voltajı nominalin +9% ila +25% arası üstüne çıkarsa, AVR voltajı otomatik olarak 11% düşürür
    Çıkış Transfer Süresi: 2/4 milisaniye (tarama süresi dahil)
    Koruma: 480 Joule, 2ms
    Koruma Giriş Birimi: Aşırı yüklenmeye ve kısa devreye karşı sigortası korumalı
    Telefon/Modem ve Network hattı koruma : Var
    Koruma Kısa Devre: Kısa devre durumunda UPS elektrik çıkışını hemen keser veya sigorta korumasına geçer.
    Otomatik sigorta
    Batarya Tipi: Mühürlü, 3-5 yıl tipik ömürlü, tamir gerektirmeyen kurşun asit batarya
    Batarya Özelliği: 12V, 7 Ah(2adet)
    Kolay Batarya değişim özelliği ile UPS’in içini açmaya gerek kalmadan batarya değişimi yapılır.
    Batarya Şarj Süresi: 8 saat (kapasitenin 90% ına kadar)
    Batarya Koruma: Derin ve aşırı deşarj korumas9
    Batarya Koruma Süresi: Yaklaşık 40 Dk (1 PC ve 15" monitör)
    Net Ağırlığı: 9.6 Kg
    Boyutları: (407,4x145,6x200,8) mm
    RS232 yazılım desteği : Windows ailesi, Sun Solaris, IBM Aix, Compaq True64, UnixWare, FreeBSD, HP-UX, Linux ve MAC uyumlu
    Alarm Batarya Desteği: Yavaş bip sesi
    Alarm Batarya Düşük: Sık tekrarlı bip sesi
    Alarm Fazla Yükleme: Devamlı bip sesi
    Çalışma Koşulu: 0-90% nem oranı, 0-40 Drece Santigrat
    Duyulabilir Ses Düzeyi: <40dBA (yüzeyden 1 metre)

POWERCOM BNT-1000AP UPS genelde kullananlar memnun

Line interactive
    AVR (Auto voltage regulation)
    Tam Digital microprocessor kontrollü
    Enerji Tasarruf Fonksiyonu (UPS yeşil modu)
    50/60Hz otomatik seçim
    Smart RS-232 Bağlantı portu
    Advanced battery management (ABM technology)
    Tel/Modem korumalı
    Otomatik Şarj (UPS kapalıyken)
    Güç kayıplarının kayıtlarını tutar
    Back up, on-line, batarya durumu, güç durumu yazılımla takip edilebilir
    Programlı kapanma özelliği

POWERCOM IMD-1000AP DIGITAL UPS içlerinde en güzeli diyebilirim

Line İnteraktif,
    CPU Kontrollü
    AVR (Otomatik Voltaj Regülasyonu)
    +/- 25% Koruma aralığı,
    Digaital göstergeli ekran,
    USB Bağlantısı
    40 - 50 dak. Besleme süresi .( 15” CRT Monitör + PC)
    1000VA 550W
    Aşırı yük ve kısa devre koruması için sigorta ve devre kesici
    Giriş voltajının nominalin -9% ila -25% arası altına düşmesi durumunda otomatik olarak 15% yükseltme,
    Giriş Voltajının +9% ila +25% arası yükselmesi durumunda 13% düşürme
    Kapalı konumda şarj edilebilme
    Sızdırmaz, Bakım-gerektirmeyen kurşun asitli akü
    Enerji tasarruf fonksiyonu (Yeşil mod)
    Akıllı güç yönetim kontrolü
    Şimşek ve Voltaj dalgalanmalarına karşı koruma
    Gelişmiş batarya yönetimi (ABM teknolojisi)
    Input / Output Voltajı,Şarj olma seviyesi,Input frekansı,Isı ve batarya şarj durumu
    Akıllı güç yönetimi sayesinde bilgisayardaki uygulamaları kapatarak çıkmak.
    Otomatik deşarj koruması
    Modem koruması

ben tunçmatikde powercom da denedim al işde o powercom 1000 va 45-50 daka dedigi besleme suresi yalan kutusunda bile 35 daka diyor oda digim hicbirsey calısmazkenki sureler, bendeki agrızalı cıktı dortbucuk daka dayanıyor o ayrı mesele.

• yanlız birsey dikatimi cekti TUNÇMATİK LITE 1000VA da 2 akü var ve toplam agırlıgı 10kg benim powercom 1000va da tek aku var 6,5 kg agırlıgı bence tunçmatik cokdaha fazla akü ömrü olur kim nederse desin nekadar cok kurşun asit okadar kofte:) ayrıca benim suan powercom dada batarya degiştirmek cok kolay alta ayrı bir bolmesi var 2 vida aciyosun direk degiştirile bilir simdi dusumdum tunçmatik 1000va ala bilirim hem cift aküülü daha uzun dayanır yanniz akünün devreye girme suresi nekaar powercom da 4ms idi ve birde onemlisi powercomda oo gıcık biip sesi kapatıla biliyor tunçmatik 1000va kullanan arklar bir anlatsın bize nasıl dır alet ben şimdi yavaş yavaş tunçmatik düüsünmeye basladım.sabah servise vercem akşama cevap gelcek degiştirmek icin
    yarın gider degiştirrim artık düzgün paramın karşılıgını vercek bir ürün istiyorum

• http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=25093 bu sanırım sisiz dediginiz vala suan bunu dusundum mantıklı gibi ama bakcam aku omrune
  • Arkadaşlar ben ups seçene kadar hdd'im de badsector oluştu. üstelik yarın almayı düşüüyordum

Elektrik probleminiz varsa vakit kaybetmeden 20-30 ytl'nin hesabını yapmadan uygun bitane edinin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: gulyabanix

powercom 1000 va da ilk aldınızda yanık plastik kokusu gibi bir koku geliyomuydu normalmi bu?

elektronik cihazlatrı ilk çaıştığında ısınan parçalar alışana kadar koku yapar. Birde yeni olma kokusu vardır
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: gulyabanix

powercom 1000 va da ilk aldınızda yanık plastik kokusu gibi bir koku geliyomuydu normalmi bu?

elektronik cihazlatrı ilk çaıştığında ısınan parçalar alışana kadar koku yapar. Birde yeni olma kokusu vardır

bu koku biraz fazla idi butun salon yanık plastik kokuyodu evegelen herkezin dedigi sey ne yandı burda!! birde aletde şarj olma problemi vardı aküsü dakika zor dayanıyodu bu sabah verdim servise cevap gelcek duruma gore bakalım belki tunçmatik 1000va alırım onda cift akü varmış belki daha uzun dayanırdiyedüşündüm.
  • quote:

Arkadaşlar ben ups seçene kadar hdd'im de badsector oluştu. üstelik yarın almayı düşüüyordum

Elektrik probleminiz varsa vakit kaybetmeden 20-30 ytl'nin hesabını yapmadan uygun bitane edinin.

benimde evelden bir hd de badsector olusdu elektirik yuzunden de, ups alcaksan benden tavsiye aldın zaman herseyini butun ozleklerini iyi dene herseyini kontrol et ve teknik servisi guvenilir bir firmadan al cunki agrızalı cıkma olasılıgı cok yuksek.
  • http://www.vatanbilgisayar.com/product_details.aspx?I_ID=25093 bunu kulanan arklar aküsü nekadar dayanıyor bir bilgi vere bilirmisiniz
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.