Şimdi Ara

Uzun Dalga (LW) Radyo Vericisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
12.018
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bilindiği gibi FM verici devreler oldukça ucuz ve yaygın olarak bulunabiliyor. Hatta çoğu kişinin araçlarında müzik dinlemek için kullandığı FM vericiler 20-30 TL gibi düşük fiyatlara temin edilebiliyor. Benim aklıma takılan konu ise birazcık farklı...

FM alıcısı olan hemen hemen her radyo aynı zamanda LW (30 KHz - 300 KHz) alıcısı da bulunduruyor ve üstelik LW yayınını almak için teleskobik antene de lüzum duymuyor. Peki, LW yayını yapmak da, tıpkı FM yayını yapmakta olduğu gibi basit ve küçük bir düzenekle mümkün mü? Yoksa çok büyük bir verici antene mi ihtiyaç var? Güç tüketimi fazla mı?

Örneğin ben Samsun' daki evime LW verici kurarak dilediğim bir frekansta LW yayını yapabilir miyim? Yaparsam örneğin İzmir' e net bir biçimde (en azından konuşmalar anlaşılacak kadar) ulaştırabilir miyim? Hatta işi biraz daha ilerletip ses şifreleme yolu ile, İzmir' deki bir LW vericiyi kullanan bir arkadaşımla telsiz iletişimi kurabilir miyim?

LW verici yaygın birşey olmadığı için piyasadan satın almak tahminime göre pek de mümkün görünmüyor. Devre şemasını bulup bir elektronikçiye yaptırmak mümkün olur mu (Ben elektronikçi değilim maalesef.), tahmini maliyeti ne olur?

Eğer bahsettiklerimi gerçekleştirmek mümkünse, devletten de gerekli izin alınarak LW Radyo dalgası ile değişik pek çok proje yapmak da mümkün olabilir. İlgilenen arkadaşlardan cevap ve bilgi paylaşımı bekliyorum. Teşekkürler...

• olacağını zannetmiyorum,uzun dalgada sadecve devlet vardı zannedersem.

kendin yapmanda pek olanaklı değil,lw vericilerini gördüysen bunu anlarsın:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: superposition

olacağını zannetmiyorum,uzun dalgada sadecve devlet vardı zannedersem.

kendin yapmanda pek olanaklı değil,lw vericilerini gördüysen bunu anlarsın:)
    uzun dalga vericisinde ses kaliteli olmaz öünkü ses band genşligi az
    ve verici antenleri atmosfer ortamında yani atmosferi bi ayna olarak kullanır ve bu sistemde çalışır
    sonuç itibariyle band genişligi ve modülasyonundan dolayı olmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MEGA.HERZ -- 4 Ekim 2010; 3:25:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: MEGA.HERZ

uzun dalga vericisinde ses kaliteli olmaz öünkü ses band genşligi az
    ve verici antenleri atmosfer ortamında yani atmosferi bi ayna olarak kullanır ve bu sistemde çalışır
    sonuç itibariyle band genişligi ve modülasyonundan dolayı olmaz

Alıntıları Göster
    Örnek bir LW vericihttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Orlunda_LW_transmitter_Motala_Sweden_001.JPG

• quote:

Orijinalden alıntı: yxsdf

Örnek bir LW vericihttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Orlunda_LW_transmitter_Motala_Sweden_001.JPG

Alıntıları Göster
    bence bu iş zor herşeyden önce bildiğim kadarıyla işi yasal yola dökmek için çok para harcamn gerekir öle kolay olacağını snamıyorum. Hadi yasal yolu hallettin şifreleme kısmında çok bocalarsınki şifrelem olayını şimdi aklıma gelen DTMF veya benzeri bir şekilde karşı tarafa yollayıp bu kodlar içindede kendi belirlediğin bir şifreleme kombinasyonu ile her iki taraf için de aynı kommbinasyon yazılımı ile entegre edilebilir. Bu sistem daha çok askeriyede kullanılan sistemlerden de biridir. Ses dalgaları ile veriyi şifreleyip karşı tarafa telsiz ile yolla karşı taraftaki alıcıda şifreyi dekode ederek tabiki aynı şifreleme kombinasyonu ile tekrar yazıya veya herneyse işte ona dönüştürür. Anladığım kadarıyla sende buna benzer bir sistem yapmak istiyorsun ama umudunu kırmak gibi olmasında çok zor iş bu bahsettiğin olay.

• quote:

Orijinalden alıntı: kahraman_calis

bence bu iş zor herşeyden önce bildiğim kadarıyla işi yasal yola dökmek için çok para harcamn gerekir öle kolay olacağını snamıyorum. Hadi yasal yolu hallettin şifreleme kısmında çok bocalarsınki şifrelem olayını şimdi aklıma gelen DTMF veya benzeri bir şekilde karşı tarafa yollayıp bu kodlar içindede kendi belirlediğin bir şifreleme kombinasyonu ile her iki taraf için de aynı kommbinasyon yazılımı ile entegre edilebilir. Bu sistem daha çok askeriyede kullanılan sistemlerden de biridir. Ses dalgaları ile veriyi şifreleyip karşı tarafa telsiz ile yolla karşı taraftaki alıcıda şifreyi dekode ederek tabiki aynı şifreleme kombinasyonu ile tekrar yazıya veya herneyse işte ona dönüştürür. Anladığım kadarıyla sende buna benzer bir sistem yapmak istiyorsun ama umudunu kırmak gibi olmasında çok zor iş bu bahsettiğin olay.

Evet hocam, şifrelemeden önce LW vericisinin boyutunu gördüğümde çok zor olduğunu farkettim.

quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: fluenta

quote:

Evet hocam, şifrelemeden önce LW vericisinin boyutunu gördüğümde çok zor olduğunu farkettim.

quote:

Alıntıları Göster
    Boyut kısmı dediğiniz yer sadece Anten ! ordaki ev gibi yerin içinde ! Ayrıca Öyle etrafa bakarak olmaz bu işler normal bir FM radyo vericisi de çamlıca ya doğru bakarsanız boyurtunu anlarsınız !
    Arkadaşın aradığı şey Küçük bir verici , Sadece ihtiyacı olan şey aynı frekans aralığını tutturan bir verici devresi yapabilmek 87-108 Mhz gibi Mega Dalga yı (FM) Küçücük bir verici devresi yapabiliyorsa 30-300 Khz bir dalgayı daha küçük bir devrenin yapması mümkün !
    Frekans
    Hz
    Khz = 1000 Hz
    Mhz =1000 Khz
    Ghz = 1000 Mhz
    Thz daha çıkmadı !
    Aranızda bir Haberleşme teknisyeni varsa sadece o frekans aralığını tutturabilecek bir devre şeması hazırlayabilir mi ?
    900 Metre gitse yayın bana yetecek . Şifreleme falan istemiyorum sadece radyo yayını.
    Heralde diğer arkadaş a da bunun gibi bişey lazım

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: fluenta

quote:

quote:

Arkadaşım espiri gibi olacak ama uzun dalga dedikleri bu olsa gerek.
    Ek olarak bunlar manyak elektrik harcayan aletler. Saatte onlarca kW güç vermen gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: harti212

Boyut kısmı dediğiniz yer sadece Anten ! ordaki ev gibi yerin içinde ! Ayrıca Öyle etrafa bakarak olmaz bu işler normal bir FM radyo vericisi de çamlıca ya doğru bakarsanız boyurtunu anlarsınız !
    Arkadaşın aradığı şey Küçük bir verici , Sadece ihtiyacı olan şey aynı frekans aralığını tutturan bir verici devresi yapabilmek 87-108 Mhz gibi Mega Dalga yı (FM) Küçücük bir verici devresi yapabiliyorsa 30-300 Khz bir dalgayı daha küçük bir devrenin yapması mümkün !
    Frekans
    Hz
    Khz = 1000 Hz
    Mhz =1000 Khz
    Ghz = 1000 Mhz
    Thz daha çıkmadı !
    Aranızda bir Haberleşme teknisyeni varsa sadece o frekans aralığını tutturabilecek bir devre şeması hazırlayabilir mi ?
    900 Metre gitse yayın bana yetecek . Şifreleme falan istemiyorum sadece radyo yayını.

FM vericilerin antenleri küçük olur arkadaşım. Bunlara göre baya küçük olur. O dikilen direkler antenleri yükseğe koymak içindir.

• quote:

Orijinalden alıntı: lucky16

quote:

Frekans
    Hz
    Khz = 1000 Hz
    Mhz =1000 Khz
    Ghz = 1000 Mhz
    Thz daha çıkmadı !

FM vericilerin antenleri küçük olur arkadaşım. Bunlara göre baya küçük olur. O dikilen direkler antenleri yükseğe koymak içindir.

Alıntıları Göster
    LW frekans aralığı :148.5 - 283.5 kHz

λ ( metre ) = 300 / f(MHz) ( Dalga boyu hesaplama formülü ! )

Buna göre :

148,5 kHz için dalga boyu : 2020,20202 Metre
    283,5 kHz için dalga boyu : 1058,201058 Metre
    Bu hesaba göre çeyrek dalga anten kullansanız dahi , en kısa anten boyunuz 505 m ila 264,5 m arası olmalıdır !!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Longwave

Buradaki istasyonlara baktığımda gördüğüm en küçük güç 10kW cık…

Anten boylarını zaten söylemiyorum bile :)

Bence bu sevdadan vazgeçseniz daha akıllıca olur. Tüm dünyanın artık terkettiği bir olayı , üstelik de 10mW lık bir kablosuz mikrofonu üretmek için dahi 5-10 bin $ lık laboratuvar cihazlarını bulundurma zorunluluğunuzun olduğu bir ülkede ( ki ilk şart en basitinden bir communication tester bulundurmaktır ve gerisini hayal bile edemezsiniz ! örneğin CE alınması vs...) en ufağı 10kW olan ki bahsettiğiniz mesafelere 10kW ile ulaşmanız tam bir hayaldir ( atmosferik şartlar denk düşerse istisna ! ) , İzin almak mümkün değil. Anında tepenize biner resmi kuruluşlar. SW denilen kısa dalga bile çok daha mantıklı ki ona dahi izin alamazsınız. Sadece amatör bandlar için dahi o kadar çok prosedür ve belge isteniyor ki... O da hazır cihaz kullanmak kaydı ile !!! Kendinizin yapacağı bir verici çok daha zor !!!
    Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

LW frekans aralığı :148.5 - 283.5 kHz

Buna göre :

148,5 kHz için dalga boyu : 2020,20202 Metre
    283,5 kHz için dalga boyu : 1058,201058 Metre
    Bu hesaba göre çeyrek dalga anten kullansanız dahi , en kısa anten boyunuz 505 m ila 264,5 m arası olmalıdır !!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Longwave

Buradaki istasyonlara baktığımda gördüğüm en küçük güç 10kW cık…

Anten boylarını zaten söylemiyorum bile :)

Bence bu sevdadan vazgeçseniz daha akıllıca olur. Tüm dünyanın artık terkettiği bir olayı , üstelik de 10mW lık bir kablosuz mikrofonu üretmek için dahi 5-10 bin $ lık laboratuvar cihazlarını bulundurma zorunluluğunuzun olduğu bir ülkede ( ki ilk şart en basitinden bir communication tester bulundurmaktır ve gerisini hayal bile edemezsiniz ! örneğin CE alınması vs...) en ufağı 10kW olan ki bahsettiğiniz mesafelere 10kW ile ulaşmanız tam bir hayaldir ( atmosferik şartlar denk düşerse istisna ! ) , İzin almak mümkün değil. Anında tepenize biner resmi kuruluşlar. SW denilen kısa dalga bile çok daha mantıklı ki ona dahi izin alamazsınız. Sadece amatör bandlar için dahi o kadar çok prosedür ve belge isteniyor ki... O da hazır cihaz kullanmak kaydı ile !!! Kendinizin yapacağı bir verici çok daha zor !!!
    Saygılar.

Alıntıları Göster
    FM vericilerin antenleri küçük olur ona göre hallet

• quote:

Orijinalden alıntı: e_s_a

FM vericilerin antenleri küçük olur ona göre hallet

Alıntıları Göster
    Kardeş ben internetten devreyi buldum ama baya bir aramıştım . Bişey sorucam illa 200 metre olması mı gerekiyor Evden 10 metre uzağa yayın göndermek istiyorum uzun dalga dan Anten boyu 10 metre .
    Ayrıca 100 metre antenle yayın yapanlar bile var bu band ta sen 200 le sınırlandırmışsın .
    10 metre olmuyorsa neden olmaz ? yayın gitmez mi ,sinyal mi bozulur , yoksa başka banda mı yayın gider ?
  • quote:

Kardeş ben internetten devreyi buldum ama baya bir aramıştım . Bişey sorucam illa 200 metre olması mı gerekiyor Evden 10 metre uzağa yayın göndermek istiyorum uzun dalga dan Anten boyu 10 metre .
    Ayrıca 100 metre antenle yayın yapanlar bile var bu band ta sen 200 le sınırlandırmışsın .
    10 metre olmuyorsa neden olmaz ? yayın gitmez mi ,sinyal mi bozulur , yoksa başka banda mı yayın gider ?

Yayın yapacağınız frekansa göre λ değerinin 1/1 , 1/2, 5/8 ini alarak iyi mesafede yayın yapabilirsiniz.Çok düşük güçlerde anten kablo boyuda önemli olduğundan çok kısa tutmakta yarar var.Anten boyu doğru olmazsa rezonans olmadığı için iyi yayın yapamazsınız.Ayrıca uzun dalga bir yayın için 10 metre anten uygun değildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kerosen

quote:

Yayın yapacağınız frekansa göre λ değerinin 1/1 , 1/2, 5/8 ini alarak iyi mesafede yayın yapabilirsiniz.Çok düşük güçlerde anten kablo boyuda önemli olduğundan çok kısa tutmakta yarar var.Anten boyu doğru olmazsa rezonans olmadığı için iyi yayın yapamazsınız.Ayrıca uzun dalga bir yayın için 10 metre anten uygun değildir.

Alıntıları Göster
    Hiç bu tür işlerle uğraşmayın.İki tane PMR lisanssız telsiz alın konuşun.
    Yetmedi mi?
    O zaman tek çare CB Halk Bandı Telsiz almak.Ruhsat gerektirmeyen bu sistemleri her iki istasyon için toplamda 250-tl civarına kurar ,değil 200 km 10 larca kilometre mesafelerle görüşebilirsiniz.

LW yada MW vericiler basit deney devreleri olarak kolaydırlar ancak pratik olarak sadece yayın yapmayı sistemi bir telsiz gibi kullanmak isterseniz çok fazla sorun çıkar.

Bu bantlar için gerekli antenleri kuramayacağınızdan bobinler ile kısaltılmış antenler kullancakasınız ki bu zaten çok düşük olan gücün efektif kullanılmasına engel olacak.
    Herkes tarafından dinlenebilme ihtimaliniz var.(CB yada PMR de en azından telsizi olanlar sizi dinleyebilir.)
    Şifrelemenin her türlüsü yasaktır.
    Atmosferik gürültüler şimşek vb. den etkilenen bir sistem olacaktır.
    Bunları evdeki basit kaynaklarla beslemek zordur şebekeden parazit yada sarkma alır-verir.
    Basit vericilerin frekası sürekli kayar-değişir.Alıcılar bunların kaydıkları aralıklara zaman zaman giremez.
    Masanın üzerinde bir telsizin tertemiz yapacağı bir işin 10 da birini yapamayacağı halde fazla ve estetik olarak çirkin yer kaplayan bir alet olcaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SabitSalınım -- 8 Ekim 2011; 12:06:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: SabitSalınım

Hiç bu tür işlerle uğraşmayın.İki tane PMR lisanssız telsiz alın konuşun.
    Yetmedi mi?
    O zaman tek çare CB Halk Bandı Telsiz almak.Ruhsat gerektirmeyen bu sistemleri her iki istasyon için toplamda 250-tl civarına kurar ,değil 200 km 10 larca kilometre mesafelerle görüşebilirsiniz.

LW yada MW vericiler basit deney devreleri olarak kolaydırlar ancak pratik olarak sadece yayın yapmayı sistemi bir telsiz gibi kullanmak isterseniz çok fazla sorun çıkar.

Bu bantlar için gerekli antenleri kuramayacağınızdan bobinler ile kısaltılmış antenler kullancakasınız ki bu zaten çok düşük olan gücün efektif kullanılmasına engel olacak.
    Herkes tarafından dinlenebilme ihtimaliniz var.(CB yada PMR de en azından telsizi olanlar sizi dinleyebilir.)
    Şifrelemenin her türlüsü yasaktır.
    Atmosferik gürültüler şimşek vb. den etkilenen bir sistem olacaktır.
    Bunları evdeki basit kaynaklarla beslemek zordur şebekeden parazit yada sarkma alır-verir.
    Basit vericilerin frekası sürekli kayar-değişir.Alıcılar bunların kaydıkları aralıklara zaman zaman giremez.
    Masanın üzerinde bir telsizin tertemiz yapacağı bir işin 10 da birini yapamayacağı halde fazla ve estetik olarak çirkin yer kaplayan bir alet olcaktır.

Alıntıları Göster
    Radyo Amatörlüğü lisansınız var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: susturucular

Radyo Amatörlüğü lisansınız var mı?

Alıntıları Göster
    Damda değeri Transistör ün çalışma frekansı oluyor dimi?
    50-25 vaya 10 Mhz Çalışma frekansı olan bir transistörle denesek anten boyu düşmez mi?

50
    --------= Çıkan sonucun 1/4 ünü alsak! Daha kısa bir antenle yayın yapmak mümkün olmaz mı?
    250 Khz(0,25Mhz)
  • quote:

Damda değeri Transistör ün çalışma frekansı oluyor dimi?
    50-25 vaya 10 Mhz Çalışma frekansı olan bir transistörle denesek anten boyu düşmez mi?

50
    --------= Çıkan sonucun 1/4 ünü alsak! Daha kısa bir antenle yayın yapmak mümkün olmaz mı?
    250 Khz(0,25Mhz)

Alıntıları Göster
    Lambda ( ya da alışılan tabiri ile lamda ! ) , bir frekansın dalga boyudur. Transistörün çalışma frekansı değil.
    Km lerce değil de sadece evden sadece 10 METRE ( Km demek istemediyseniz ! ) uzağa yayın gönderecekseniz dalga boyunun çok altında bir anten bile işinizi görecektir.

http://www.ti.com/rfid/docs/manuals/appNotes/HFAntennaDesignNotes.pdf

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/radio/am_transmitter.html

http://www.scribd.com/doc/7600000/Build-Your-Own-LowPower-Transmitters-Malestrom

http://www.satsleuth.com/RF.htm

http://www.mf2fm.com/zfm/transmitter_circuits.php

http://www.geocities.ws/husnu66tr/long-wave-qrp-transmitters.htm

http://www.geocities.ws/husnu66tr/regen-radyo-linkleri.htm

Umarım bunlar işinize yarar. Saygılar.

• quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Lambda ( ya da alışılan tabiri ile lamda ! ) , bir frekansın dalga boyudur. Transistörün çalışma frekansı değil.
    Km lerce değil de sadece evden sadece 10 METRE ( Km demek istemediyseniz ! ) uzağa yayın gönderecekseniz dalga boyunun çok altında bir anten bile işinizi görecektir.

http://www.ti.com/rfid/docs/manuals/appNotes/HFAntennaDesignNotes.pdf

http://sci-toys.com/scitoys/scitoys/radio/am_transmitter.html

http://www.scribd.com/doc/7600000/Build-Your-Own-LowPower-Transmitters-Malestrom

http://www.satsleuth.com/RF.htm

http://www.mf2fm.com/zfm/transmitter_circuits.php

http://www.geocities.ws/husnu66tr/long-wave-qrp-transmitters.htm

http://www.geocities.ws/husnu66tr/regen-radyo-linkleri.htm

Umarım bunlar işinize yarar. Saygılar.

Alıntıları Göster
    quote:

uzun dalga vericisinde ses kaliteli olmaz çünkü ses band genşligi az
    sonuç itibariyle band genişligi ve modülAsyonundan dolayı olmaz

Kaliteli olmayacağını nerden çıkardın 10Khz genişlik ile çok kaliteli yayınlar yapılıyor.

Orta Dalga da bile 10 Khz genişlikle yayın yapan 20-30 tane radyo var hepsi çok kaliteli iken uzundalga da mı kaliteli yayın yapamacaklar .
    O 300 Metrelik antenleri bana verseler Pop müzik alanında ne kaliteli yayınlar yapardım.

• quote:

Frekans
    Hz
    Khz = 1000 Hz
    Mhz =1000 Khz
    Ghz = 1000 Mhz
    Thz daha çıkmadı !

Arkadaş demiş ki VHF anteni küçükse LW radyo anteni daha küçük olur.
    Dalgaboyu ile frekans ters orantılıdır. KM leri bulan anten boyları demek bu.
    THz daha çıkmadı ne demek? Terahertz radyasyonu diye bir şey var.

LW yayınları 2000-3000 KM ye bile ulaşabilirler. Fakat ses hiç net gelmez. Sen 500-600 KM ye duyulabilecek şekilde ulaştırabilirsin.
    Fakat;

100 kW lik bir LW vericisi 1 dakikada 4000 TL'nin üstünde elektrik faturası getirir.
    TRT bile uzun dalga yayınlarını durdurdu, senin yayın yapmanın hiç yasal olacağını sanmıyorum.
    Anten boyları kilometreleri buluyor.
    kurulum maliyeti çok yüksek.

0.25 TL kw/h . 100.000 W = 25.000
    25.000/60 =dakikada yaklaşık 4166 TL elektrik faturası

• hesap yanlis , saatte 4166 degil 4,16 lira getirir.
    0.25 kwh fiyati , 100 kwh saatte 250 lira harcar.
    harbi ya devlet saatte 1000 lira veremedigi icin mi kapatti milli kisa dalgalarimizi?
    hemde elektrik faturalarimizdan trt payi aldiklari halde...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.