arkadaslar meraba. bilgisayarimi dun gece kapattim sabah actigimda anakartin modelinin yazdigi ekranda dondu kaldi.windows amblemi hic gozukmedi.o ekrandan biosa girmeye calistim ama algilamadi anliycaginiz windows yuklenmeye baslamadan pc donuyo.ne yapmam gerek?
öncelikle sistem özelliklerini verirmisin?? Pc kendi kendisini kitliyor... ilk önce cpu'yu kontrol etmen gerek...(yedek cpu varsa değiştir dene) yada ram slotlarını değiştir... sorumu cvpladıktan sonra daha detaylı bilgiler sunabilirim
windows xp kullaniyorum.asus p5ld2 de anakart. intel dual core. 2mb ram(1+1). nvidia goforce 7300 ekran. su an aklima gelenler bunlar baska ogrenmek istediginiz ozellikler varmi?
dediğim kombinasyonları denedikten sonra ramlerin yerlerini değiştirip arızalı olup olmadığını öğren.. tabi bunlar için yedek oem parçan olması gerekiyor
ya nasıl oldu anlamadım ama ramleri değiştirmek için bilgisayarın yan kapağını çıkardım...değişimden önce bi daha açmayı denedim karşıma bios ekranı çıktı,ayarları değiştirmeden f10a bastım ve açıldı bilgisayarım...
yine de teşekkür ederim...
ya kusura bakmayin ama sorun devam ediyor. ramlerin yerini degistirdim ama olmadi. ne yapicam ?
İlginç, aynı sorunla bende karşılaştım dediğim gibi pili çıkarıp biosu sıfırladım düzeldi.
kasanın içindeki sürücülerin bağlantısını tamamen çıkar (hdd,cd-rom,floppy vs...) tekrar bilgisayarı aç eğer bioasa cevap veriyorsa, bilgisayarını tekrar kapat ve tek tek sürücüleri bağlayarak bilgisayarı aç ve aynı işlemleri dene. bunları söylememim sebebi anakart yazısını gördüğünde sürücüleri tanımaya çalışırken kilitlendiğini düşünerek söylüyorum. hdd yi taktıktan sonra çalışırsa sorunun diğer sürücülerde olduğunu anlamış olursun
dediğin gibi yaptım sorun düzeldi...teşekkür ederim...
ama bu sefer de aynı olay usbye externallerim bağlı iken tekrarlamaya başladı,onlar bağlı değilken normal şekilde açılıyo,ben de mecbur hddleri windows açılırken takıyorum...
bir de bu işlemlerden sonra nedendir bilmiyorum,işlemci fanımın hızı ve haliyle gürültüsü arttı.şu an pcden rahatsız edici bir uğultu geliyo.halbuki geçen güne kadar gayet sessizdi...
zamanla oluşan bir arıza bazen kasayı hiç açmadan biraz sallayınca bile düzelebilir veya kasayı açıp sağı solu biraz elleyince düzelir ama bu geçici bir çözümdür tüm parçaları çıkarın, anakart dahil her parçayı tekrar sağlam vidalayın bozuk kasa bile bilgisayarın çalışmasına engel olabilir
bir ihtimal de tozdan dolayı oluşan statik elektrik sonucu şase bunun içinde kartları söküp küçük bir fırça ile temizlemek çözüm olur
işlemci fanı hızı ise bazı kötü anakartlarda termometrenin bozulması ile oluşabilir işlem yapamayan ısı ölçer fan kontrolore bilgi veremediğinden sistem işlemci fanını kesintisiz son hızda çalıştırır
bu değerli bilgiler için teşekkür ederim...peki işlemci fanının hızını nasıl ayarlayabilirim tekrar...
???
anakartın bios ayarlarında fan hızlarını veya hız kesme sıcaklıklarının (örnek: 70 dereceye ulaştığında belli hızda dönmesi) ayarlanabileceği yerler mevcut ama her anakart buna izin vermez veya farklı ayarlara izin verir fakat bu işlemler sağlam anakartta olur eğer sizin anakartın ısı sensörlerinde arıza varsa işlemci fanı sürekli son hızda çalışabilir
quote:
Orjinalden alıntı: tobleron
bu değerli bilgiler için teşekkür ederim...peki işlemci fanının hızını nasıl ayarlayabilirim tekrar...
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme