Herkese merhabalar, doğru yere konu açıp açmadığımdan çok emin değilim, bu forum da çok yeniyim ama belki burada açarsam wow oyuncularının kendi sistemleri üzerinden kıyaslamalarıyla bir yere varabilirim diye düşündüm. Çok uzatmadan hemen sistem bilgilerimi paylaşıp sorunuma değinmek isterim. I7-9750H CPU @2.60Hz 2.60GHz > 4.5GHz RAM : 8 GB GTX 1650 Ekran Kartı 256GB SSD Windows 10 Home 64 Bit Şimdi ben bu ayarlara sahip laptopumla wow oynadığım zamanlar ; kalabalık alanlarda - dungeon yaparken - battlegroundlarda - çok moblu bir yerde farm yaparken yani kısacası oyunun hareketlendiği combat anlarında fps im 60'ın altına düşüyor. Bu düşüş addonlar tamamen kaldırılmışken de aynı bu arada. Yani bana çok garip gelen bir durum. Bu durum sadece bir yöntemle olmuyor o da; Graphic base settings ayarlarını 1 e kadar düşürmek. Ama ben bu kadar para verip aldığım laptopumda 1. base settings de oynamak istemiyorum. Oyunun önerilen ayarı 7 ve ben 1 kere 7in üstüne çekmedim o ayarı, hatta 7'nin altında da 6-5-4-3 de de aynı fps drop sorunu devam ediyor. Biliyorum bunun kaynaklanabileceği bir sürü şey var ama inanın çok şeyi kontrol ettim. Laptopumu geçen ay serviste yıllık bakımına gönderdim ve sorunlarımdan bahsettim, komple sistemime format atip geri aldim ve ilk olarak sadece bu fps dropu yaşadığım oyunlari yükleyip denedim ve yine değişen bir şey olmadı. Wowun kendi forumunda da sorunumu dile getirmiştim ve bir kişi RAM imin işlemcime göre çok düşük olduğunu, işlemcimin bu rami yediğini sorunun bundan dolayı kaynaklanabileceğini söylemişti ne kadar doğru bilmiyorum. Fps düşüşlerini yaşadığım an eş zamanlı olarak gördüğüm sistemsel değerleri de paylaşmak isterim : Bellek %80-88 arası oynuyor, işlemcim %30-40 ve ekran kartım %35-45. Evet sorunum wow dan ziyade biraz daha sistemsel bir sorun gibi duruyor ama oynadığım 2 oyundan 1i wow ve başta da belirttiğim gibi bu sisteme benzer bir sistemle oynayan birileri belki vardır ve tecrübelerini aktarabilirler. Yada genel olarak hem wow oynayıp hem de bu tarz durumlardan anlayan biri olabilir. Sanırım burda 3 farklı ihtimal var, ya sistem gereksinimlerim wowu karşılamıyor ki buna hiç ihtimal veremiyorum , ya Ram'imi yükseltmem lazım yada laptopun modeliyle alakalı sistemsel bir sorun var. Sadece bu belirsizlikten kurtulup neyin ne olduğu netleşsin istiyorum. Buraya kadar okuyup ilgilendiyseniz şimdiden teşekkür ederim. Bu sorunuma başka bir yerde çözüm aramamı önerirseniz de, önerilerinize açığım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Starsurgical -- 7 Kasım 2020; 15:45:37 > |
Wow da performans sorunum.
-
-
Uzmanlığım falan yok ama uzunca süre laptop kullandım wow oynarken başıma gelenleri özetleyebilirim.
Laptop diyince aklıma güç seçeneklerinden başka şey gelmiyor. Aleti prizden çekince atariye dönüşüyordu. Buna gerçi muhtemelen bakmışsındır.
Varsayılan grafik işlemci mi bi ayar vardı. Durduk yere onboarda geçirdiği oluyordu o olabilir. Entergreden yüksek performansa geçir.
Son olarak da dün başıma gelen bir şey var. Haftasonu beleş olmuş girip bi bakayım dedim fps yerlerde geziyordu. Vsync açılmış ne hikmetse. Kapatınca akmaya başladı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Thrashbringer -- 7 Kasım 2020; 15:52:58 > -
Evet ayarlarım da vsync ve anti-aliasing kapalı, advanced ayarlardan grafik kartım da seçili sanırım ondan bahsettin. Şuana kadar dediklerin check :( .
-
World of Warcraft sistem gereksinimiyle alakası yok, sisteminiz tavsiye edilen seviyede.
Fps düşüşleri yaşadığınız anda ram kullanımı %80-88 de, bunun ne kadarını WoW.exe kullanıyor onu görmek lazım.
Oyun ayarlarında, yani Esc-> System -> Advanced altında farklı Graphic API'lerle(DirectX12 ise 11'e çekerek) deneyebilirsiniz. Target FPS değerinin, monitör max. fps değerini aşmadığına, Max. Background Fps değerinin de, monitör max. fps değerinin yarısı civarında olmasına dikkat edin.
Esc-> System-> Graphics altında Display mode Fullscreen ise Fullscreen(windowed) deneyebilirsiniz. Yine aynı pancerede, Resolution Scale, monitör çözünürlüğü ile aynı yani %100 olmalı. Anti-Aliasing açıksa ve aynı şekilde Texture resolution, Projected textures değerlerini düşürerek/kapatarak deneme yapabilirsiniz.
Fps düşüşleri, ekran kartı sürücü güncellemesi ve/veya bu sürücülerin 'temiz yükleme' yapılmamasından da kaynaklanabilir.
Oyun hata yapmaz, o sistemle 7'de oynayabilirsiniz diyorsa, oynayabilmeniz gerekir.
-
Dediğiniz çoğu şey yapılı haldeydi sadece directx12 de oynuyordum onu 11 e çektim ama değişen bir şey olmadı. Background fps'im 30 da sabitti zaten, target fps im açık degildi onuda açıp 60 a sabitledim tekrar değişen bir şey olmadı. " Target FPS değerinin, monitör max. fps değerini aşmadığına" burda demek istediğiniz oyduysa eğer tam emin değilim ama. Bunların dışında wow.exe nin nekadar kullandığınıda şöyle belirtiyim; şuan kalabalık bir şehir olan Oghrimmar'dayım ve fps'im önerilen ayarda (7) 30-45 arası oynuyor ve bu durumda kullanılan 2.170,3 MB.
-
O sistemle 60 FPS altina dusmemesi lazim.
Tabiki de World Boss vs. keserken , baya fazla karakterin bulundugu yerde fps 30'un altina bile dusebilir ayarlara bagli olarak ama dungeon,BG,raid gibi yerlerde fazla dusmemeli.
Oncelikle islemci ve ekran karti sicakliklarini kontrol ettiniz mi ? Basta olmayip sonradan kasmalar basliyorsa buyuk ihtimal sebebi sicakliklardir.
Ikinci sebep arka planda calisan , sistemi yoran birseyler olabilir.(Guncellestirme , antivirus programlari vs.)
Oyun ,ekran karti yerine onboard grafigi kullaniyor olabilir.
Bunlarin haricinde pek ihtimal vermedigim seyler,
1.Driver problemleri vs. ( Isletim sisteminiz Windows 10'dur diye tahmin ediyorum , o yuzden hic ellemeseniz bile driverlari otomatik kuruyor o yuzden dusuk bir ihtimal.)
2.Ram yetersizligi. ( 8 gb yeterli olacaktir , 16 gb' a cikartmanizin performansa etkisi buyuk olacaktir ama 8 gb ram ile 60 fps altina dusmeside pek olasi degil.)
Sisteme ubuntu linux isletim sistemini kurup onun uzerinden test etmenizi oneririm.
-
işlemci bazlı bir oyun ağırlıklı olarak.. zuldazar da gezerken 120 fps görüyorum
world boss a bir dalıyorum 35 40 45 zevkine keyfine göre dansediyor :D
bana kalırsa bu wow un oyun motoru ile alakalı her ne kadar güncellemeye çalışsalar da sıfırdan yazılmadı hep yamadılar bu zamana kadar..
wod zamanı HD geldi düşün. BFA ya kadar çoklu çekirdek işe yaramıyordu dx11 ile tek çekirdek 2 çekirdek çalışıyordu.. dx12 geldi faydasını görür olduk.
şimdi shadowlands de biraz daha süslüyorlar. işte RTX v.s yeniden sıfır oyun motoru yapılmadığından bu sorun oluşuyor bana kalırsa.
en baba sistemlerde bile bu yaşanıyor. kimi biraz daha az kimi biraz daha kramp geçiriyor.
ama world boss a 40-50 kişi dalıp 120 fps de yağ gibi akan sistem görmedim ben..
yaşadığın durum normal aslında.
emin olmak için ilk önce geforce sitesinden güncel sürücüyü manuel indir. sonra DDU programın indir. bunu sistem güvenli modda iken ekran kartı sürücünü siler. programda seçenek olacak windows otomatik sürücü yüklemesini engelle diye onu mutlaka seç
sonra windows a girince indirdiğin sürücüyü tertemiz kur.
-windows ayarlar da oyun bölümünde sağ üstte grafik ayarları bölümüne gir. orada oyunun exe sini retail içinden bul ve güç seçeneğini yüksek performans seç
ve üstte donanım hızlandırmalı gpu zamanlaması o mutlaka aktif olsun (en son sürüm windows da bulunur.)
-nvidia denetim masasından program ayarlarından yine oyunu bul orada da güç yönetimini maksimum performans olarak seç.
-arka plan programlarını kapat, özellikle antivirüs ve windows security i devre dışı bırak zaten arada otomatik açsa da sen manuel kapa..
windows ayarlar gizlilik bölümünde arka plan uygulamaları var hepsini kapatabilirsin.
-harddisk e sağ tıkla araçlar da disk birleştirici açık zamanlama ise onu kapat.. o çalışmaya başladığı an arka planda bilgisayar kasmaya başlar.
-windows dosyaların zarar görmüş mü? ara kısmından komut istemi yönetici olarak aç dos ekranı gelecek sfc /scannow yaz. eksik hatalı windows sistem dosyaları varsa onları yükler. düzeltir.
-ayrıca bir şey dikkatimi çekmişti wow da ses ayarlarında 2 ayar var. reverb ve distance filtering bu 2 sini istersen kapatabilirsin. çünkü bunlar özel efektler verdiğinden biraz performansa etki ediyor. ben 2 sini de kapattım.
-DDU ile ses kartını da komple silip baştan yükleyebilirsin. malesef realtek sürücüleri bulmak zor biraz. heleki eski donanım ise. en güncelini bulursanız DDU ile eskiyi komple silip yeniyi kurabilirsiniz. ses v.s diyip geçmeyin uyumsuz veya güncel olmayan her şey etkileyebilir.
çipset sürücünüz güncel mi? amd farklı intel farklı sayfalarında bulunur indirme kısımları onları kontrol edin.
kısaca pc her zaman güncel olmalı nasıl her gün telefonu android güncellemeleri yapıyorsak bunları da zaman zaman hep kontrol etmek gerekir.
aklıma gelen şeyler bunlar.. bunları zaten yaptıysanız herhangi bir sorununuz olmamalı zaten. bazen yılda 1 filan artık sistem iyice dolduğu zaman temiz bir format ile yeniden windows kurmak da iyi olabilir.
-
İşlemci ve ekran kartı sıcaklıkları hep normal düzeylerde, laptopun fan gücünü biraz abartmışlar çok sesli ve gercekten iyi sogutuyor. Arka planda çalışan bir şey bırakmıyorum, sadece blizzard, windows defender ve geforce experience var. Driverlarimi hem geforce experience üzerinden hemde aygıt yöneticisi üzerinden bir çok kez kontrol ettim ve hep en son sürümdü. Ram ile ilgili bende sizin gibi düşünüyorum 8 gb yeterli olmalı ama geriye de tek bu ihtimal kalıyor sanırım. Cevabınız için teşekkür ederim.
-
Laptopu bakımdan yeni aldım ve orjinal windowsu yeni formatlandı, sürücülerimi hem aygıt yoneticisinden hem de geforce experiencedan sürekli check ettim ve her seferinde son sürümdü. Bahsettiğiniz noktalar genel olarak max performans ayarlarına çekmemle ilgili laptopu ama konuyu açarken de belirttiğim gibi ben zaten oyun içi en düşük ayarda (1) bu drop yaşadığım yerlerde 60-95 fps arası alabiliyorum. Sorun bu fps i hic alamamak değil. Sorun bu fpsi böyle bir sistemde sadece max performans ayarlarında alabilmek. Ben oyunu en azından orta ayarlarda oynayabilmek istiyorum. Ses konusu hakkında yazdıklarınızı da deneyeceğim şimdi ama diğer max performans konusu dediğim gibi maalesef. Uzun uzun açıklamanız ve ilginiz için teşekkür ederim.
-
birde son olarak eklemek istediğim.. belki biliyorsundur ama VSYNC ve Advanced kısmında triple buffering i mutlaka kapat.
vsync 60 fps ye kitler.. muhtemel kapalıdır sende.. triple buffering görüntüyü 3 kez tarar. yüksek fps de ekran daki kırılmaları azaltır ama fps düşürür o nedenle kapat. kapatınca 2 kez tarama yapar kırılmalar biraz daha belli olur ama fps artar.
max foreground fps yi 100 de tutman daha iyi. bunu kapatır yani serbest bırakırsan ekran kartın daha üstüne çıkmaya çalışır bu sefer. hem çok ısınır hemde gereksiz yere fps alırsın 100 aldığın yer 120 130 olur boşa yorarsın sonuçta world boss da sana bir kazancı olmaz. sadece max ın anormal artar. 100 ideal.
-
quote:
Orijinalden alıntı: StarsurgicalLaptopu bakımdan yeni aldım ve orjinal windowsu yeni formatlandı, sürücülerimi hem aygıt yoneticisinden hem de geforce experiencedan sürekli check ettim ve her seferinde son sürümdü. Bahsettiğiniz noktalar genel olarak max performans ayarlarına çekmemle ilgili laptopu ama konuyu açarken de belirttiğim gibi ben zaten oyun içi en düşük ayarda (1) bu drop yaşadığım yerlerde 60-95 fps arası alabiliyorum. Sorun bu fps i hic alamamak değil. Sorun bu fpsi böyle bir sistemde sadece max performans ayarlarında alabilmek. Ben oyunu en azından orta ayarlarda oynayabilmek istiyorum. Ses konusu hakkında yazdıklarınızı da deneyeceğim şimdi ama diğer max performans konusu dediğim gibi maalesef. Uzun uzun açıklamanız ve ilginiz için teşekkür ederim.
iyi bir işlemci istiyor oyun bu dalgalanmaların çoğu onun yüzünden. intel e hakim değilim modellerine ama kendi kullandığım ryzen 5 1600 de 3.2 default yerine 3.8 oc yapıp kullanıyorum baya farkediyor.
işlemci bu oyunda en önemli donanım.
size de iyi akşamlar. kolay gelsin. benim toptan yazdığım genel aklıma gelen bilgiler paylaşmak istedim. son olarak yine dediğim gibi yeni bir oyun motoru yapılsa keşke.
-
Gtx 1060 ile ben de aynı problemi yaşıyorum , ani fps düşüşleri yaşanıyor ama bu fps düşüşleri eski paketlerin maplerinde çok daha az oluyor , legiondan itibaren gözle görülür düşüşler oluyor . Konuyu takip edip hepsini deniycem güzel bilgiler verilmiş teşekkürler herkese
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X