Şimdi Ara

Xigmatek ve Xilence fan alacaklar !! (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
0
Favori
9.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Konu için sağolasın bilgim oldu hiç olmazsa.Xigmatek fan almayı düşünüyordum.Şu an kullandığım fan monte edilmemiş eğer takarsam kasaya vuruyor çıkan sesi tahmin edebiliyorsunuzdur.
  • Xigmatek fanlardan benim kasamdada 3 adet 120mm mavi ışıklı olanlarından var ve bu bahsettiğiniz sorunların hiç birini yaşamadım biraz sizin bahtsızlığınız olmuş sanırım ( biliyorum şimdi yine 3 fandamı sorunlu diye soracaksınız ama galiba öyle olmuş ) ama iyi yanından bakarsak sayenizde değişik markaların fanlarının ses ve dönüş hızlarını öğrenmiş olucaz
  • xigmatek 140mm kullanıyorum. doğrudan bağlarsanız 1000devirde dönüyor. 1000 devirde dönerken vınnnnnn diye bir ses çıkarıyor. çok değil ama diğer bileşenleriniz sessizse rahatsız edici sayılabilir.

kasada 3 kademeli fan kontrolcü var. orta kademede çalıştırıyorum ve 800 devirde dönüyor. 800 devirde süper sessiz değil ama hdd nin sesinden duyulmayacak kadar sessiz ve soğutma olarak da yeterli.
  • Ben de Xilence AMD 754 Socket fan aldım başlarda sessizdi sonra havalar soğuyunca ilk çalıştırdığımda kablo sürtmesi şeklinde ses gelmeye başladı neyseki işlemci ısınınca geçiyor ses :) Onun için açılır açılmaz yüklenip ısıtıyorum işlemciyi
  • Sessiz fan ve fanlarda ses konusu hem ortama göre tartışmalı hem de anlaşılması ve ölçülmesi güç bir durumdur.
    Ancak ses yapabilecek öne çıkan iki durum vardır;
    - Fan yapraklarının hava ile çarpıştığında çıkarttığı ses
    - Fan motorunun içindeki sistemden kaynaklanan ses

Bunun içinde tarasım hatasıyla oluşan ve çoğunlukla görülen başka sıkıntılar da var. Örneğin Fan yapraklarının fan yatağına fazla yakın olmasının sebebiyle motorun yalpalama yapması sonucu fanın, fan yatağının bir kısmına doğru kayma göstermesi ve sonucunda yaprakların bir tarafa çarpmasıdır.

Bu konuda istenirse bildiklerimi dokümanlarla da destekleyerek paylaşacağım bir yeni konu açabilirim genişçe metinle.
    Ancak özet olarak söylemek istediğim bir kaç şey var.

Xigmatek ve paylaşılan diğer videolardaki en sessiz denilen fanlarda bile karşılaşılan. Su motoru sesine benzeyen garip vınlamanın sebebi çok açıktır. Fan motorunun tek ya da çift bilye ile çalışıyor olması. Bu tür bir motorda ne kadar uğraşırsanız uğraşın, mühendislik ne kadar ilerlerse ilerlesin, dünya şartlarında sürtünme ve eskime olguları bitirilmedikten sonra. Bilyeler zamanla yer değiştirmeye ve yağı kurumaya başladığı için bu ses kaçınılmazo alcaktır. Bu tür fanlar çok çok yeni fabrikadan çıkmış olsalar bile en geç 1-2 ay sonra sesleri açığa çıakcaktır. Türkiyede karşılaştığımız en büyük sıkıntı, bu fanların uzun sürelerle depolarda bekletilmesidir. Bazılarının üretimi 2-3 yıl öncesine bile ait olabilir. Bu nedenle bu fanların içlerinde yağlardan ve bilyelerden hayır beklemek mümkün olmaz.

Son zamanlarda çok üzerinde duramasam da Gelid markasının Nanoflux teknolojisi dikkatimi çekti. Sürtünme olmayacak bir yapıda tamamen elektromanyetik bir motor kullandıklarını öne sürüyorlar. Eğer bu doğruysa ve düzgün işleyebiliyorsa ozaman sesin yarısı gitmiştir demektir. Diğer ses yapan konu ise yaprak tasarımı. Gördüğü en nitelikli yaprak yapısı Noctua fanlardaydı. Noctualarda da bildiğim kadarıyla bilyeli yatak bir motor kullanılıyor. Ses azlığı ise motor teknolojisinde değil, düşük devirde dönmesi ve yapraklarının en çok hava üfleyecek biçimde tasarlanmasından kaynaklanıyor.

Önerim ve uyarım; piyasadaki Slevee / Ball / Double Ball yani Standart Yatak / Tek Bilyeli Yatak / Çift Bilyeli Yatak türünde satılan fanların sessizlik vaatlerine kanmayın. Sürtünmesiz tamamen manyetik motorlu bir fan bulursanız bunu ancak düşünebilirsiniz. Ya da alıyorsanız da en iyi marka bile olursa olsun o fanın ömrünün sandığınızdan çok daha kısa olduğunu bilin..

• Bende 120mm Xilence var 1 yıl önce almıştım. İlk aldığımda sessizdi ama şimdi sesli çalışıyor. (Fanı belirli aralıklarla temizliyorum)
  • ilginç bir başlık olmuş...

bende şöyle birşey söyleyeyim...benim kasamdaki işlemci fanı hariç bütün fanlar xigmatek ve aşırı sessiz bir kasam var...

kasada 2 adet 12cmlik, 1 adet 14cmlik, 1 adet 17cmlik, 2 adet de 10 cmlik(ekran kartı için) olmak üzere 6 adet xigmatek fan var...ayrıca bir adet thermaltake işlemci soğutucu ve bir adet de extradan akasa intake fanı var...

kasadan neredeyse hiç ses gelmiyor diyebilirim...tüm fanlar 5v da çalışıyor ve hiçbir problem çıkarmıyorlar...kasanın içi oldukça serin...gtx 260 bile yük altında en fazla 50 derece (ki bilen bilir 100 dereceye ulaşabilen bir kart bu)...

ben xigmatekden şikayetçi olunduğunu ilk kez duydum...fanlar bozuk olsa gerek...
  • Bahsettigim cızırtı video da belli oluyor. Ben ilk bendeki fanlarda sorun var sanmıstım ama sonra anladım xigmatekler böyle..
  • bende 3 tane xigmatek fanı var böyle seslerı yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: kayacanakin

Sessiz fan ve fanlarda ses konusu hem ortama göre tartışmalı hem de anlaşılması ve ölçülmesi güç bir durumdur.
    Ancak ses yapabilecek öne çıkan iki durum vardır;
    - Fan yapraklarının hava ile çarpıştığında çıkarttığı ses
    - Fan motorunun içindeki sistemden kaynaklanan ses

Bunun içinde tarasım hatasıyla oluşan ve çoğunlukla görülen başka sıkıntılar da var. Örneğin Fan yapraklarının fan yatağına fazla yakın olmasının sebebiyle motorun yalpalama yapması sonucu fanın, fan yatağının bir kısmına doğru kayma göstermesi ve sonucunda yaprakların bir tarafa çarpmasıdır.

Bu konuda istenirse bildiklerimi dokümanlarla da destekleyerek paylaşacağım bir yeni konu açabilirim genişçe metinle.
    Ancak özet olarak söylemek istediğim bir kaç şey var.

Xigmatek ve paylaşılan diğer videolardaki en sessiz denilen fanlarda bile karşılaşılan. Su motoru sesine benzeyen garip vınlamanın sebebi çok açıktır. Fan motorunun tek ya da çift bilye ile çalışıyor olması. Bu tür bir motorda ne kadar uğraşırsanız uğraşın, mühendislik ne kadar ilerlerse ilerlesin, dünya şartlarında sürtünme ve eskime olguları bitirilmedikten sonra. Bilyeler zamanla yer değiştirmeye ve yağı kurumaya başladığı için bu ses kaçınılmazo alcaktır. Bu tür fanlar çok çok yeni fabrikadan çıkmış olsalar bile en geç 1-2 ay sonra sesleri açığa çıakcaktır. Türkiyede karşılaştığımız en büyük sıkıntı, bu fanların uzun sürelerle depolarda bekletilmesidir. Bazılarının üretimi 2-3 yıl öncesine bile ait olabilir. Bu nedenle bu fanların içlerinde yağlardan ve bilyelerden hayır beklemek mümkün olmaz.

Son zamanlarda çok üzerinde duramasam da Gelid markasının Nanoflux teknolojisi dikkatimi çekti. Sürtünme olmayacak bir yapıda tamamen elektromanyetik bir motor kullandıklarını öne sürüyorlar. Eğer bu doğruysa ve düzgün işleyebiliyorsa ozaman sesin yarısı gitmiştir demektir. Diğer ses yapan konu ise yaprak tasarımı. Gördüğü en nitelikli yaprak yapısı Noctua fanlardaydı. Noctualarda da bildiğim kadarıyla bilyeli yatak bir motor kullanılıyor. Ses azlığı ise motor teknolojisinde değil, düşük devirde dönmesi ve yapraklarının en çok hava üfleyecek biçimde tasarlanmasından kaynaklanıyor.

Önerim ve uyarım; piyasadaki Slevee / Ball / Double Ball yani Standart Yatak / Tek Bilyeli Yatak / Çift Bilyeli Yatak türünde satılan fanların sessizlik vaatlerine kanmayın. Sürtünmesiz tamamen manyetik motorlu bir fan bulursanız bunu ancak düşünebilirsiniz. Ya da alıyorsanız da en iyi marka bile olursa olsun o fanın ömrünün sandığınızdan çok daha kısa olduğunu bilin..

tüm bu yazıya söyleyecek şeylerim var aslında ancak sadece çizili yer için açıklama yapmam yetecektir...

ilginçtir ki kasamın içinde 6 adet xigmatek fan var ve ben 2 senedir tek bir tıkırtı, hırıltı, su motoru veya türbilans sesleri duymadım hiç...

ayrıca bu fanlar öyle devasa güçlerle dönmediği için extradan yağlamaya veya bakıma ihtiyaç duymazlar (temizlik hariç)...fanların imalatında bir hata varsa ses yapar, doğru; ancak o fanların neredeyse hepsi test ediliyor...bu yüzden kutudan çıkan "her xigmatek (veya filanca marka) fan seslidir" demek fan boy luktan fazlası değildir...ben akasa da kullandım (ki hala kullanıyorum kasamda bir adet mevcut), cooler master da, thermaltake de...ve şunu gördüm ses yapmayan fan yok..sadece fanların devri düşürülerek sesleri azaltılabilir...devri aynı olan aynı yaprak sayısındaki aynı boyuttaki fanların %99 u birbirine çok yakın sesler çıkarır (eğer çok alışılmışın dışında yaprak yüzeyleri, motor yapısı veya farklı bir teknolojisi yok ise)...
    o öve öve anlatılan çentikli kanatlar, s-flowlar veya yaprak şeklindeki fan kanatçıkları sesi %2-3 etkiler...
    şu anki teknolojiyle zaten fanları olabildikçe ucuza ne kadar sessiz yapabiliyorlarsa yapıyorlar...o yüzden çok farklı nedenler aramaya gerek yok...bir fan çok sesliyse (ve bozuk değilse) ya önünde engel vardır yada devri yüksektir...olay aslında bu kadar basit...
    ha o fanın maliyeti 20-30 dolar civarındadır, inanılmaz bir teknoloji vs kullanılmıştır üstünde; diğer fanlara göre muhteşem sessiz bir fan çıkmıştır ortaya...onu bilemem...

• akasa apache lerde ses yok değil var.

xilence fanlarda 2,3 tanesi birleştimi, çıkardıkları rüzgar sesi yetiyor.

büyük fan alıp düşük rpm yapcam, baydım yemın ederım.
  • 2 yıl önce akasa nın otomatik ısı konrollü fanını almıştım o artık miyadını doldurmuştu göbekten ses geliyordu onu çıkarttım

şimdi sunbeamtech marka uv led li 12cm fan aldım şeffaf yeşil oldukça sessiz ve çok güzel görünüyor

Xigmatek ve Xilence fan alacaklar !!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi focusrite -- 3 Mart 2011; 8:59:38 >
  • Keşke burayı okuyup alsaymışım Xigmatek CLF 140 mm Blue Led fanı ! Dün Vatan Bilgisayardan değerlerini okuyarak (1000 devir ve 16dba altında ses) aldım. Kasaya hem direk hem anakart üzerinden bağlantı şekilllerini denedim yok fayda. Müthiş hava üflüyor orası kesin lakin fanda dönmeden değil sanki motorundan kaynaklanan acaip bir ses var. Böyle derinlerden çıt çıt bir ses geliyor sanki. RC-690 kasa kullanıyorum ve stok fanları sessiz iken resmen paramı çöpe atıp Xigmatek fana yatırdım. Tavsiye etmiyorum... Gererkirse 10 lira daha fazla verip, araştırıp tavsiye edilen ürünleri almakta fayda olduğunu bir kez daha görmüş olduk...
  • 12 cm akasa apaci yi öneririm özellikle sessiz ve üflemesi kuvatli fan bakıyorsanız
  • biraz hort gibi olacak ama egzos fani olarak xilence nin 12cm kirmizi kanatli olanlari nasil? sessiz olmasi cok onemli titresim cok sorun olmaz ozel vida aldim firebal dan baya kaliteli. 692 kasamdaki ondeki fan son hizda cok titresim yapiyordu taktim azaldi neredeyse yok artik o ses.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ruhsuz__

Vatan bilgisayardan iki adet 14mm bir adette 12mm xigmatek marka fan siparişi verdim. 12mm olanlarda 20 dba 14mm olanlarda 16 dba yazıyor. Fanlar bügün geldi yanlız büyük hayal kırıklıgına ugradım. Fanları önce normal devirlerinde calıstırdım hepsinden calısırken garip bir cızırtı seklinde ses geliyor hani kablo fana sürter ya ona benziyor. Devirlerini kıstım fan kontrolcüyle ses azaldı ama yinede var. Fanları kasaya taktım yanlız eski fanlarımdan daha sesli oldu kasa Fanı almayı düşünen arkadaslar olur belki benim düşüncerim bu sekilde...

Fanların linkleri..

http://www.vatanbilgisayar.com/xigmatek-xlf-f1453-xlf-serisi-140mm-beyaz-led-fan/productdetails.aspx?I_ID=42539

http://www.vatanbilgisayar.com/xigmatek-xlf-f1253-xlf-serisi-120mm-beyaz-led-fan/productdetails.aspx?I_ID=42541

Yine vatandan Xilence marka 12mm kırmızı ledli fan aldım onlarda da cızırtı seklinde motor sesi var. Xigmatek biraz daha sessizler..

Edit: ekleme

Anladığım kadarıyla fanın balansı bozuk. Ben de de xilence fan var sesi normal. Aşırı ses yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.