Şimdi Ara

YABANCILAR YATIRIMIN ÜÇTE BİRİNİ GÖTÜRDÜLER.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
857
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yabancılar son 22 yılda toplam 17.2 milyar dolar doğrudan yatırım yaparken yurt dışına 5.8 milyar dolar kar transferi gerçekleştirdi.

Yabancı Sermaye Türkiye'ye katkıdan çok zarar getirdiği bu rakamlarla ile net bir eşkilde ortada iken neden kısıtlamalara gidilmiyor yada Türkiye'nin çıkarı gözetilmeden hareket ediliyor?

• Ne yapılması lazım ? Yabancı sermayeye yasak mı getirilsin ? Günümüz dünyasında artık engelleyici değil tam tersine davranmak gerekiyor. Yabancılar da burada yatırım yapacak, bizler de diğer ülkelerde yapabileceğiz (zaten yapıyoruz da).
  • quote:

Orijinalden alıntı: chakra

Ne yapılması lazım ? Yabancı sermayeye yasak mı getirilsin ? Günümüz dünyasında artık engelleyici değil tam tersine davranmak gerekiyor. Yabancılar da burada yatırım yapacak, bizler de diğer ülkelerde yapabileceğiz (zaten yapıyoruz da).
    Doğrudan yabancı yatırım bu rakamlarla nasıl karalanır?
    Sakın niyetimiz doğrudan yabancı yatırımlara kara çalmak ve bunu yaparken rakamların karşı konulmaz inandırıcılığını eğip bükerek kullanmak olmasın?

Yapılması gereken doğrudan yabancı yatırımları, 'doğru' sektör ve bölgelere yönlendirmek olmalıdır.
    Ayrıca illa ki dikkat edilecekse, finansal liberalleşmenin beraberinde getirmiş olduğu çok hızlı ve çabuk (sanal) gerçekleşen sermaye transferleridir.
    Bu öyle bir silaha dönüşmüştür ki ne İngiltere gibi gelişmiş ülkeler, ne Asya kaplanları gibi hızla gelişen ülkeler karşısında durabilmektedir.

• quote:

Ne yapılması lazım ? Yabancı sermayeye yasak mı getirilsin ? Günümüz dünyasında artık engelleyici değil tam tersine davranmak gerekiyor. Yabancılar da burada yatırım yapacak, bizler de diğer ülkelerde yapabileceğiz (zaten yapıyoruz da).
    Sayın chakra,
    Sinirlenmenize gerek yok. Sizin gibi düşünenler Gümrük Birliği Anlaşması içinde aynı şeyleri ifade etmişti.
    Uyum sağlamak, uyumlu olmak, engellemeyelim, yasaklamayalım...

Bunlar duygusal sözlerdir. İktisadi bilginiz ve bürokrasi sanatından haberiniz yoksa böyle lakırdılar ile kandırılırsınız.

quote:

Türkiye, kurulduğu 1923 yılından 2006 yılı sonuna kadar geçen 84 yıllık dönemde toplam 398,6 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, bunun 279.8 milyar doları Gümrük Birliği Anlaşması'nın yürürlükte olduğu son 11 yılda gerçekleşti. Son 11 yıllık dönemde verilen dış ticaret açığı, cumhuriyet tarihi boyunca verilen açığın yüzde 70,1'ini oluşturdu. Türkiye'nin dış ticaret açığının yüzde 29,9'u ise Gümrük Birliği öncesi 73 yılda verildi verdi.

Türkiye zarar etmeye devam ediyor, biz kandırılmayalım diyoruz, biz ayakta uyutulmayalım diyoruz. Bu ülkede yaşayan bir birey olarak sizinde geliriniz bunlara bağlıdır. Sizinde torununuz bu yanlış hesaplar sonucunda borçlu doğmaktadır, doğacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: jaybob

Sayın chakra,
    Sinirlenmenize gerek yok. Sizin gibi düşünenler Gümrük Birliği Anlaşması içinde aynı şeyleri ifade etmişti.

Bunlar duygusal sözlerdir. İktisadi bilginiz ve bürokrasi sanatından haberiniz yoksa böyle lakırdılar ile kandırılırsınız.

quote:

Türkiye, kurulduğu 1923 yılından 2006 yılı sonuna kadar geçen 84 yıllık dönemde toplam 398,6 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, bunun 279.8 milyar doları Gümrük Birliği Anlaşması'nın yürürlükte olduğu son 11 yılda gerçekleşti. Son 11 yıllık dönemde verilen dış ticaret açığı, cumhuriyet tarihi boyunca verilen açığın yüzde 70,1'ini oluşturdu. Türkiye'nin dış ticaret açığının yüzde 29,9'u ise Gümrük Birliği öncesi 73 yılda verildi verdi.

Türkiye zarar etmeye devam ediyor, biz kandırılmayalım diyoruz, biz ayakta uyutulmayalım diyoruz. Bu ülkede yaşayan bir birey olarak sizinde geliriniz bunlara bağlıdır. Sizinde torununuz bu yanlış hesaplar sonucunda borçlu doğmaktadır, doğacaktır.

Alıntıları Göster
    Sayın Yazat ,
    bizler Türk Milleti olarak biraz duygusalızdır.

Daha rakamlar nedir, ne değildir demeden büküyorlar, eğiyorlar, gerdiriyorlar diye teşhis koymakta çok aceleciyizdir.
    Öncelikle bilgi sahibi olalım, sonra düşünelim, sonra gene düşünelim.

• quote:

Sayın chakra,

quote:

Neden sinirleneyim ki ?
    Tanımadığnız kişiler hakkında sizin gibi düşünmüyor diye şunu bilmiyorsun bunu bilmiyorsun demek sizi aşar. Varsa sizin bildiklerinizi yazarsınız ve fikir yazacaksanız terbiye sınırları içinde yazın bence.
    Bu ülkede borçlanma varsa yabancı sermaye nedeniyle mi vardır ?
    Sizin ekonomi bilginizi de okumuş olduk.

• quote:

quote:

Sayın chakra,

quote:

Neden sinirleneyim ki ?
    Tanımadığnız kişiler hakkında sizin gibi düşünmüyor diye şunu bilmiyorsun bunu bilmiyorsun demek sizi aşar. Varsa sizin bildiklerinizi yazarsınız ve fikir yazacaksanız terbiye sınırları içinde yazın bence.
    Bu ülkede borçlanma varsa yabancı sermaye nedeniyle mi vardır ?
    Sizin ekonomi bilginizi de okumuş olduk.

Alıntıları Göster
    Evet beni aşar ve konu hakkında başka söyleyecekleriniz yok ise, lütfen daha fazla laf kalabalığı yapmayalım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Evet beni aşar ve konu hakkında başka söyleyecekleriniz yok ise, lütfen daha fazla laf kalabalığı yapmayalım.

Alıntıları Göster
    Başka söyleyeceğim olsa yazarım zaten, icazet almam.
    Laf kalabalığı ve kabalığını yapan da sizsiniz.
  • quote:

Başka söyleyeceğim olsa yazarım zaten, icazet almam.
    Laf kalabalığı ve kabalığını yapan da sizsiniz.

Alıntıları Göster
    Evet benim Siz kazandınız, siz en haklısınız
  • quote:

Alıntıları Göster
    Öncelik ile şu kısıtlama düşüncelerinden vazgeçmemiz gerekiyor. Eğer ülkemize faydalı olmak istiyorsak;

1.Her 3 ayda bir aziz milletimiz için gider kızılaya kan veririz.

2.İşlemlerimiz de DEVLET bankalarını kullanır, 50-100 lira sadaka veriyor diye yabancı bankaların kartlarının kullanmayız. (Vakıf-Ziraat-Halk-Ptt bankları)

3.Ürün alırken arkasın da ki barkod numarası'nın, Türkiyenin barkod kodu ''869'' ile başladığına dikkat ederiz.

4.Mümkün olduğu kadar fiş ve fatura almaya gayret ederiz.

Ulusumuzu düşünüyor isek eğer, Sözde değil!!! pratikte faydalı olmalıyız. Ayrıca verdiğiniz bilgiler yanlış.

TÜRKİYE’YE ULUSLARARASI DOGRUDAN YATIRIM GİRİŞLERİ(2004-2009):

2004 : 2,9 Milyar Dolar

2005: 10,00 Milyar Dolar

2006: 20,2 Milyar Dolar

2007: 22,00 Milyar Dolar

2008: 18,00 Milyar Dolar

2009: 7,60 Milyar Dolar

http://www.yased.org.tr/webportal/Turkish/Yayinlar/Documents/YASEDUDYRaporu-2009yilsonu-Subat2010.pdf

• quote:

Kimse buraya maç kazanma zihniyeti ile gelmiyor. Kazanma işini bırakın. Haklılık da kişiden kişiye değişir.
    Önemli olan her türlü fikre saygılı olmaktır. farklı fikirlere tahammüldür.
  • quote:

quote:

Kimse buraya maç kazanma zihniyeti ile gelmiyor. Kazanma işini bırakın. Haklılık da kişiden kişiye değişir.
    Önemli olan her türlü fikre saygılı olmaktır. farklı fikirlere tahammüldür.

Alıntıları Göster
    Şimdi çok daha iyi anladım
    Mesaj: 12036 rakımını. Dipsiz kuyu gibi burada size laf mı yetiştireceğim şimdi
    Yok ben mesaj sayımı artırmak istemiyorum.

Size ne yazmam gerekir konuyla ilgili yorum yazmanız için?
    Rica ediyorum, lütfen diyorum.

• quote:

ne yapıyoruz ?
    amerika'da ingiltere'de fransa'da ne yapıyoruz söyler misin ?

''yasak'' mı getirilsin demişsiniz.evet bence yasak getirilmesi gerek.istanbulun en güzel yerinden bi tanesi olan,metrobüs ve otobüs hatlarının en fazla oldugu merkezi bi yere elin amerikalısı gelip residans yapamaz arkadaş.yaptırmam.

devlet olarak kendim yaparım satarım.yabancı 10 veririp 1000 alıyosa ve devlet bu duruma göz yumuyorsa bunun adı ticaret degil peşkeştir...

• quote:

Yabancılar son 22 yılda toplam 17.2 milyar dolar doğrudan yatırım yaparken yurt dışına 5.8 milyar dolar kar transferi gerçekleştirdi.

Yabancı Sermaye Türkiye'ye katkıdan çok zarar getirdiği bu rakamlarla ile net bir eşkilde ortada iken neden kısıtlamalara gidilmiyor yada Türkiye'nin çıkarı gözetilmeden hareket ediliyor?

Ne yapmamızı önerirsiniz ?
    Bize Türkiyenin yaptığı yanlışları ve aslında ne yapması gerektiğini yazarsanız sayenizde doğruları öğrenmiş oluruz.

• quote:

Orijinalden alıntı: nanaka9

quote:

Yabancılar son 22 yılda toplam 17.2 milyar dolar doğrudan yatırım yaparken yurt dışına 5.8 milyar dolar kar transferi gerçekleştirdi.

Ne yapmamızı önerirsiniz ?
    Bize Türkiyenin yaptığı yanlışları ve aslında ne yapması gerektiğini yazarsanız sayenizde doğruları öğrenmiş oluruz.

Bu soruyu devletin bakanına, milletvekiline, uzmanına değil de bana sorduğunuz için teşekkürler.

Birçok arkadaşın bu konuya önyargılı yaklaşmasının ve algılayamamasının nedeni şu: Yabancı sermayeye karşı bunlar.

Hayır yabancı sermayeye karşı olmak değildir, bu yabancı sermyanenin kontrolüne ve denetiminin ciddiyetle yapılmasının daha doğru olduğunu dile getirmektir bu rakamlar.
    Yabancı Sermaye Defolsun demek değildir bu. Açarak yazayım bazı arkadaşlar net algılayabilsin olayı.

''EEEE ne var yani? ne yapacaktık? ne olmuş? iyisini biliyorsan sen yap'' gibi çok iktisadi terimler ile yaklaşıldığından belli olan birçok arkadaşın bu konular hakkında kısıtlı.

O yüzden anlıyorum tedirginliğinizin ve önyargılı olmanızın nedenini.

Çözüm önerisi sorarak beni fena sıkıştırdınız. Öyle mi sanıyorsunuz?

Çok basit bir iki öneri karalayalım.

AB ve IMF batı ülkelerinde tarıma destek olmaktadır. Türkiye'de ise bunun tam tersi üretimin önüne kesilmektedir.
    Haksız rekabet ortamında Türk Çiftçisi zarar görmektedir.

ÇÖZÜM

Tüm ticari anlaşmalar ve uluslararası kanunlar tekrar ülke çıkarları gözetilerek revize edilmelidir.

Bu konuda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen bile Gümrük Birliği'nin, Türkiye'nin yararına olacak şekilde revize edilmesi gerektiğini açıklamıştır.

Yabancı sermaye girişinde de Türkiye'de sıkıntıların olduğunu anlatan Bakan Tüzmen, yüksek teknolojinin ihracat içindeki payının artması gerektiğini bildirdi.

Şimdi hükümet yanlısı olduğunu tahmin ettiğim chakra arkadaşımız hükümetin kendi bakanın bile Gümrük Birliği ve Yabancı Sermaye hakkındaki konuşmasını takip etmişmidir, diye sorma gereği duymayacağım, eğer burada yazmaktan vakit bulup, ekonomiyi ve devletin bakanlarını dinlemiş olsaydı zaten haberi olurdu.

Gümrük birliği revize edilmesi gerekir. Neymiş çözüm? hadi ezberleyelim, Gümrük birliği revize edilmesi gerekiryormuuuuş

• quote:

Orijinalden alıntı: oktayd

quote:

ne yapıyoruz ?

''yasak'' mı getirilsin demişsiniz.evet bence yasak getirilmesi gerek.istanbulun en güzel yerinden bi tanesi olan,metrobüs ve otobüs hatlarının en fazla oldugu merkezi bi yere elin amerikalısı gelip residans yapamaz arkadaş.yaptırmam.

devlet olarak kendim yaparım satarım.yabancı 10 veririp 1000 alıyosa ve devlet bu duruma göz yumuyorsa bunun adı ticaret degil peşkeştir...

Yaptırmam diyorsunuz ama şakır şakır yapılıyor ve yapılacak da. Yani sizin yaptırmam demenizle, slogan yazmanızla olmuyor bu işler.
    İngiltere, Fransa gibi ülkelerde Türk vatandaşlarının yatırımı yok mu zannediyorsunuz ? Belki bir gün biz de onların ekonomik büyüklüğüne kavuşursak oralarda sizin arzuladığınız çoklukta yatırımımız olur. Dünya bahsettiğiniz bir kaç ülkeden ibaret değil. Bugün Romanya, Ukrayna, Bulgaristan, Rusya vs. bir sürü ülkeye gidin ve ana caddlerdeki tabelalara bir bakın. Aşina şeyler göreceksiniz. Hem marka temsilciliği, hem de orada yapılan kalıcı yatırımlar olarak düşünemeyeceğiniz kadar Türk vatandaşı orada para kazanıyor. Biz dışarıda kazanırkan iyi ama başkaları burada kazanırsa kötü. Ülkeye sermaye girişi oluyor, olsun diye tüm ülkeler bir yerini yırtıyor, sizler halen kökünde bile kurumuş olan komunist düşünce tarzı ile sınırlara duvar örelim aman yabancı ülkeye gelip yatırım yapmasın diyorsunuz. Çok şükür karar mekanizmalarının başındaki kişiler sizin zihniyetinizde değil.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: oktayd

quote:

ne yapıyoruz ?

Yaptırmam diyorsunuz ama şakır şakır yapılıyor ve yapılacak da. Yani sizin yaptırmam demenizle, slogan yazmanızla olmuyor bu işler.
    İngiltere, Fransa gibi ülkelerde Türk vatandaşlarının yatırımı yok mu zannediyorsunuz ? Belki bir gün biz de onların ekonomik büyüklüğüne kavuşursak oralarda sizin arzuladığınız çoklukta yatırımımız olur. Dünya bahsettiğiniz bir kaç ülkeden ibaret değil. Bugün Romanya, Ukrayna, Bulgaristan, Rusya vs. bir sürü ülkeye gidin ve ana caddlerdeki tabelalara bir bakın. Aşina şeyler göreceksiniz. Hem marka temsilciliği, hem de orada yapılan kalıcı yatırımlar olarak düşünemeyeceğiniz kadar Türk vatandaşı orada para kazanıyor. Biz dışarıda kazanırkan iyi ama başkaları burada kazanırsa kötü. Ülkeye sermaye girişi oluyor, olsun diye tüm ülkeler bir yerini yırtıyor, sizler halen kökünde bile kurumuş olan komunist düşünce tarzı ile sınırlara duvar örelim aman yabancı ülkeye gelip yatırım yapmasın diyorsunuz. Çok şükür karar mekanizmalarının başındaki kişiler sizin zihniyetinizde değil.

Alıntıları Göster
    @Chakra,

Yabancı yatırımları nelerdir? Hangi fabrikaları açtılar? Sağladıkları istihdam nedir?

• quote:

yasak değilde kısıtlama getirilebilir mesela yerli ortak zorunlu olabilir. Yapılan işletmenin büyüklüğüne göre halka arz olabilir, kiralanabilir, zorunlu sosyal faliyetler talep edilebilir v.s sattım bitti çok saçma geliyor bana.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

@Chakra,

Yabancı yatırımları nelerdir? Hangi fabrikaları açtılar? Sağladıkları istihdam nedir?

Sorulara yanıt almaktan ziyade azar işiteceksiniz gibime geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: winchester

quote:

yasak değilde kısıtlama getirilebilir mesela yerli ortak zorunlu olabilir. Yapılan işletmenin büyüklüğüne göre halka arz olabilir, kiralanabilir, zorunlu sosyal faliyetler talep edilebilir v.s sattım bitti çok saçma geliyor bana.

Bu ülkeye yabancı sermaye çekmek özel kanun 1954'de yürürlüğe girdi. O zamandan beri buna rağmen halen istenilen yabancı sermaye gelmiş değil. Bazıları sanıyor ki burada yatırım yapan yabancılar kendi ülkelerinden işçi getirip istihdam ediyor veya vergi vermiyor. Bunları biraz düşünebilseler işi çözecekler. Yabancı sermayeyi sadece hazır bir kurumu, firmayı satmak olarak düşünmeyin. Ayrıca yabancı sermaye tabi kimsenin kara kaşına gözüne gelmiyor, adam tabi ki para kazanacak ve ister burada harcayacak ister başka yerde.

lehrer35; ev ödevi yapacak çağları geçtim, merak ediyorsan araştırır bulursun. Ben miktar bazında değil fikir bazında yazıyorum, konuya yaklaşımı belirtiyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.