Şimdi Ara

Yanlış termal macun sürme yöntemleri ve işlemci zımparalama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
11
Favori
36.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İşlemcilere termal macun uygulama, soğutma problemleri ve işlemci zımparalama ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Birçok arkadaşımın termal macunu yanlış uyguladığını görüyorum. Kimisi uyarsam da dik kafalılığını sürdürüyor :) kimisi de internetten araştırıp farkı görüp bana hak veriyor.

Biliyorum hemen hemen herkes kredi kartı veya başka bir kartla macunu işlemcinin üstüne yayıp soğutucu yapıştırıyor üstüne. Bilse o kişi halbuki uyguladığı yöntemin bazı tip soğutucularda hiç işe yaramayacağını.Ayrıca işlemciye değil soğutucuya uygulanmasının daha etkili olduğunu.

Evet soğutucudan soğutucuya değişiyor uygulanması gereken yöntem.Mesela;

Direk Boru temaslı soğutucularda, borular boyunca ince, uzun iki veya üç çizgi şeklinde (boru sayısına göre artar);

Düz,zımparalanmış yüzeyli soğutuculardaysa tek nokta, üç küçük nokta veya kart ile tüm soğutucu yüzeyine yayarak uygulama her zaman daha iyi sonuç vererecektir.

Boru temaslı soğutucularda kartla yayma uygulaması çok anlamsız zaten, onu geçtim ancak ben düz yüzeyli soğutucularda kartla yüzeye yayma uygulamasını etkisiz olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine nokta olarak uygulanmalı. Çünkü soğucuyu monte ettiğiniz andaki basınç, akışkan termal macunu uygun delikleri kapatmaya zorlayacaktır.

Ayrıca bilinmesi gereken bir iki şey daha var.

-Asla ne kadar termal macun uygularsanız o kadar iyi soğutmaz. Miktar değil uygulanış yöntemi önemlidir.
    -Termal macunu soğutucuya uygulayıp işlemci üstüne oturttuktan sonra soğutucuyu 1-2 kez sağa sola çevirip hava boşluklarının iyice kaybolmasını sağlamak gerekir.
    -Direk boru temaslı soğutucuları kullanmadan önce borularla alüminyum yüzey arasındaki milimetrik boşuklar termal macunla doldurulmalı. Bu boşuklar doldurulduktan sonra asıl termal macun uygulamasına geçilmeli.

Bazı sistemlerde çok iyi soğutucular ve termal macunlar kullanılmasına rağmen yüksek sıcaklıklarla karşılaşılıyor. Defalarca monte edip sökmenin ardından bile bu sorunun üstesinden gelinemediği oluyor. Eğer benzer bir problemle karşıyaysanız sorunu işlemcinin yüzeyinde aramanızı öneririm. Bir jiletle işlemci yüzeyinin düz olup olmadığı görülebilir. Eğer düz değilse arada kalan boşluk buna sebep oluyordur. Çare işlemciyi zımparalamak.

Zımparalamak garantiyi devre dışı bırakır, o yüzden 2 defa düşünün uygulamadan önce. İşlemciyi zımparalamak için öncelikle mermer veya camdan düz bir yüzey gerekir. Bu yüzey üstünde zımparalama yapılmalı. Daha sonra zımpara kağıdı geliyor. Unutmayın bunlar farklı değerlerde olmalı. Grit olarak adlandırılıyor bu değer. Sanırım üstündeki çıkıntıların büyüklüğüyle alakalı. İşlemci zımparalama için gereken değerde zımpara kağıtları: 220,400,600,1000,1200,1500,2000,2500 Grit. En küçükten başlayarak işlemcinin üzerinde baskı uygulamadan aşağı yukarı,sağa ve sola kaydırarak her zımpara kağıdı kullanılarak zımparalanmalı. Amaç işlemcinin alüminyum yüzeyinden kurtulup altındaki bakıp tabakaya ulaşmak. İşlemci yüzeyi tamamiyle düz, parlak ve pürüzsüz hale gelene kadar zımparalamaya devam edilmeli. İşlemcisini zımparalamak isteyenlere YouTube'da "CPU lapping guide" yazıp çıkan videoları izlemelerini öneririm. Benim verdiğim talimatlar çok yüzeysel. Dolayısıyla nasıl yapıldığını görmeniz lazım.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.

Ha bir de benim çok iyi bulduğum birkaç termal macun ismi vereyim. Arctic Cooling MX-2 şu an ülkemizde oldukça kolay bulunabilen çok iyi bir macun. MX-3 ondan da iyi ama henüz burda yaygınlaşmadı. Ondan başka OCZ Freeze de tavsiye ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cagancelik -- 9 Ocak 2010; 2:23:34 >

• saol dostum bende yapıyorum termal macunla islem ama kartla yapmadım noktalar halinde işlemcinin üstüne uyguladım birde işlemciyi ben zımparalamk yerine biraz mendil nemli sildim.. aslında zımparala daha mantıklı gelior akla.. birde saol bu sogutucu üzerine sürüleceğini söylediğin için.. bende thermaltake borulu sogutucu var onada 3 nokta yapasım var bundan sonra umarım sorun yaşamam!
  • Çok güzel bi konu olmuş kaç gündür bakınıyorum nette "Direk Boru temaslı soğutucularda, borular boyunca ince, uzun iki veya üç çizgi şeklinde (boru sayısına göre artar)" böyle bişeyi ilk defa gördüm ve mantıklı geldi.
    1-2 güne dediklerini sırasıyla denerim ve sonucu yazarım. Eklemek istediğin bişey olursa veya tavsiyen olursa yaz mutlaka =))
    Teşekkürler...
    1-Direk boru temaslı soğutucuları kullanmadan önce borularla alüminyum yüzey arasındaki milimetrik boşuklar termal macunla doldurulmalı. Bu boşuklar doldurulduktan sonra asıl termal macun uygulamasına geçilmeli.
    2-Direk Boru temaslı soğutucularda, borular boyunca ince, uzun iki veya üç çizgi şeklinde (boru sayısına göre artar);
    3-Termal macunu soğutucuya uygulayıp işlemci üstüne oturttuktan sonra soğutucuyu 1-2 kez sağa sola çevirip hava boşluklarının iyice kaybolmasını sağlamak gerekir.

• http://www.pclabs.com.tr/2008/03/14/sogutucu-parlatma-rehberi/

bu bağlantıda yardımcı olabilir. kolay gelsin
  • Yararlı bilgilerinden ötürü çok teşekkür ederim
  • ben bir şey merak ediyorum yeni bir anakart aldım ve işlemciyi söküp aradaki macun kalıntısını temizledim yeniden macun sörmek zorundamıyım maalesef macunum yok bilgilendiriseniz sevinirim
  • Sürmezsen işlemcini soğutucu soğutamaz ve işlemcin cok ısınır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahba

ben bir şey merak ediyorum yeni bir anakart aldım ve işlemciyi söküp aradaki macun kalıntısını temizledim yeniden macun sörmek zorundamıyım maalesef macunum yok bilgilendiriseniz sevinirim

dostum surmedende kullanabılırsın bısı olmaz ama sen yınede sıcaklıga bak 70 80 olmasın
  • Arkadaşım i7 işlemci kullanıyorum mesela, doğru macunlama yöntemi nasıl olucak ??? Yardımcı olursan sevinirim. kullandığım soğutucu THERMALTAKE SpinQ Intel i7 ve AM2 uyumlu CPU Soğutucusu.
  • mesajımım bulunsun.. uygun bir zmanda okuyacağım.. teşekkürler..
  • bizden biri bunu türkçe yapsa bizde görsek:D ingilizceden pek çakmıyozda :D
  • youtube videosu gerçekten etkileyici.
    işlemcinin garantisi bitince yapacağımkaç yıl intel meretinin garantisi ?
  • GÜzel paylaşım eline sağlık.Hele en çok yapılan yanlış çok süriyim daha iyi iletsin sıcaklığı bu çok yanlış.
  • Şahsen termal macun yerine termal pad kullanıyorum. Yanlış sürmek gibi bir dert yok. Yapıştır. Tak gitsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sampiyon bilo -- 14 Ağustos 2010; 17:21:38 >
  • enteresan bu çizgi yöntemi ilgimi çekti şeytan dürtüyor yeniden macunla diye

ben her iki tarafa bolca sürüp vidaları iyice sıkıyorum kenarlardan çıkıyor inceliyor saa sola oynatıp yayma işlemini hep yapıyorum ama cpu ve soğutucular tam düz olmuyor bunuda dikkate alın kenar kulakçıkalr daha yüksek oluyor ve sağa sola oynatınca macun kalmıyor oralarda soputucu çiziliyor zaten anlarsınız fazla oynatmamak gerek her iki tarafada yüzeysel ince sürmek yetiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: cagancelik

Biliyorum hemen hemen herkes kredi kartı veya başka bir kartla macunu işlemcinin üstüne yayıp soğutucu yapıştırıyor üstüne. Bilse o kişi halbuki uyguladığı yöntemin bazı tip soğutucularda hiç işe yaramayacağını.Ayrıca işlemciye değil soğutucuya uygulanmasının daha etkili olduğunu.

Evet soğutucudan soğutucuya değişiyor uygulanması gereken yöntem.Mesela;

Direk Boru temaslı soğutucularda, borular boyunca ince, uzun iki veya üç çizgi şeklinde (boru sayısına göre artar);

Düz,zımparalanmış yüzeyli soğutuculardaysa tek nokta, üç küçük nokta veya kart ile tüm soğutucu yüzeyine yayarak uygulama her zaman daha iyi sonuç vererecektir.

Boru temaslı soğutucularda kartla yayma uygulaması çok anlamsız zaten, onu geçtim ancak ben düz yüzeyli soğutucularda kartla yüzeye yayma uygulamasını etkisiz olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine nokta olarak uygulanmalı. Çünkü soğucuyu monte ettiğiniz andaki basınç, akışkan termal macunu uygun delikleri kapatmaya zorlayacaktır.

Ayrıca bilinmesi gereken bir iki şey daha var.

-Asla ne kadar termal macun uygularsanız o kadar iyi soğutmaz. Miktar değil uygulanış yöntemi önemlidir.
    -Termal macunu soğutucuya uygulayıp işlemci üstüne oturttuktan sonra soğutucuyu 1-2 kez sağa sola çevirip hava boşluklarının iyice kaybolmasını sağlamak gerekir.
    -Direk boru temaslı soğutucuları kullanmadan önce borularla alüminyum yüzey arasındaki milimetrik boşuklar termal macunla doldurulmalı. Bu boşuklar doldurulduktan sonra asıl termal macun uygulamasına geçilmeli.

olay budur faydalı bilgiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vicentees -- 29 Eylül 2010; 3:45:25 >

• değerli hizmet ve paylaşımlarınıza teşekkür ederim.
  • Hem garanti hem de ikinci el değeri olduğundan zımparalama yerine saf alkol ile işlemcinin ve soğutucunun yüzeylerini temizleyip termal macunu üç küçük nokta ile uygulayın yeterlidir. Kart yöntemi de kullanabilirsiniz. Her seferinde makul değerleri alıyorsanız ekstra maceralara gerek yok.
  • Çok verimli bir yazı olmuş. Yeni bilgisayar toplayacağım, bunlar aklımda..

Peki size birşey soracağım ;

Bilgisayarı vatan bilgisayardan toplayacağım. Haliyle bilgisayarı oradaki görevliler toplayacaklar. Sizce termal macun işini onlara mı bırakayım, kendim mi süreyim ?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.