Şimdi Ara

Yargıtay kararına göre. Klima Takılması ve Söktürülmesi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
32.029
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar uykum kaçtı ve bina yönetimi ile ilgili bir siteye üye oldum.

bir yazı yazdım. şu konuya

Klima Takılması ve Söktürülmesi
    « : Ocak 24, 2008, 04:00:21 pm »

hseyin
    Üye

apartmanın müşterek kapısının yaklaşık üç metre üst tarafına ikinci katta bulunan kendi dairemin duvarına klima taktım.girişi engellemiyor gürültü unsuru yok,su damlatma rahatsız etme yok.görüntü bozuluyor diyerek klimamı sökmemi istiyorlar.bu konuda birşey yapabilirlermi.

gelen cevap

Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com
    Ozan ÖZEN - KatMulkiyeti.Com
    Yönetici
    Forum Gurusu

Sorunuzu aşağıda cevaplıyorum.

Yargıtay kararlarına göre , tek parçalı / pencere tipi ve iki parçalı / split türü klimaların binanın mimari projesinde bulunmasa bile bağımsız bölümün penceresine monte edilmesi mümkündür. (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 17/01/2000, E. 1999/15627 ., K. 2000/59.) Bunun için KMK 19'da belirtilen bütün kat maliklerinin rızasına (değişen kanunda beşte dördünün yazılı rızasına ) gerek yoktur. Madde en alttadır.

Ancak bağımsız bölüme klima cihazı monte etmek ve kullanmak için şu şartlar aranır.
    (Yönetim Planında Başkaca Hüküm Yoksa)

1. Çektiği elektrik yükünden dolayı ortak tesisatta doğabilecek olumsuz etkiler anayapıya zarar vermemelidir.
    2. Konut ve bürolara sanayi tipi klima tesisi kurulmamalıdır.
    3.Cihaz çalışırken yaydığı gürülü, etrafa yaydığı ısı ve nemden dolayı diğer bağımsız bölümleri rahatsız etmemelidir. (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 24/02/1998, E. 1998/135., K. 1998/1715.)
    4. Cihaz ortak yerlerden dış duvar delinerek monte edilemez. Bu nedenle bağımsız bölümün pencere , balkon kapısı ya da balkonuna kurulmalıdır. (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 08/05/1998, E. 1998/4253 ., K. 1998/5014.) ve (Yargıtay Kararı: Y. 18. HD. ., 24/02/1998, E. 1998/135 ., K. 1998/1715.)
    5. Belediye İmar Yönetmeliğinde öngörüyorsa , tadilat projesi yaptırılıp onaylatılmalıdır.
    6. Yönetim planında yasaklanmış ise yapılamaz.
    7. Kat malikleri kurulu daha önceden çoğunluk ile "klima takılamayacağına dair" karar vermişse , klima takılamaz.

Netice : Her halükarda sizin tanımladığnız biçimde "girişi engellemiyor gürültü unsuru yok,su damlatma rahatsız etme yok" sa dahi 4 maddeye aykırı hareket etiğiniz için - binanın dış duvarı ortak alandır- ve anlaşılan klima borularını duvarı delerek geçirdiniz, kat maliklerinden herhangi biri veya yönetici sulh hukuk mahkemesinde söktürmeniz ve eski haline getirmeniz için dava açabilir. Aleyhinize sonuçlanma olasılığı çok yüksektir.

KMK Madde 19 - Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. (md:Karizmatik

Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

benim yazım

9köy
    Üye
    **

oldukça yanlış bir kanun. cammı delinipte asılacak klima. bende şahsen dış cephede 2 adet klima asılı. yenide ıdş cephe kaplamsı yapıldı dünyanın parasını verdim sök tak işlemi için. şimdi birileri kızıp misillememi yapcak bu kanun maddesi ile. hakimler taktir hakkını kullnır düşüncesindeyim. bana klima astırtmayan zihniyet olamaz ben kalp hastasıyım bunalıyorum diyelim öl gebermi diyecekler. çünkü klima denen alet icad edilyse kullanılmak için icad edildi. bu durum insan haklarına aykırıdır. sen sessizliği sağlamakla komşularına zarar vermemekle yükümlü olursun mantıken. (bu şekilde sesli çalışan bir klimam var bir kez komşum şikayetçi oldu gece çok ses yapıyor dedi. dedim 5-6 ay idare et beni çok sıkışık durumdayım. ses durumu için servis geldi aynı gün sokakta çok gürültğü vardı beton atılıyordu anlayamdı dedim. gündüz çok anlaşılmıyor doğru dışarda çok inşaat var. servis teşhis edemedi. kaba yapıları vs bittiğinde komşu inşaatların servisin net dinleme şansı olacak. hele yaza biraz yaklaşalım dedim. sağolsun komşuk olur dedi) ben sorumluluğumu biliyorsam komşularımda benim hakkına riayet etmek zorundalar.

klimaya gelesiye kadar nice hukuksuzluklar var beni klima için şikayet eden adamları bende nizami defter tutmuyor diye şikayet ederim bina en az 10-15 bin (10-15 milyar) ceza yer adam olup oturun derler böylesine hangi yönetici yaptırdığı işşer için fatura alıyor. daha dün arabayı rotçuya götürdüm kartla ödemek şstedim 50 tl rot balans ayarı için artı kdv dedi. iddiamı edim 50 tl par verdim halbuki sen toptan satışmı yapıyorsun deyip iddia etsem kartla öderim gıkı çıkmaz. ama bir dahada işini beğenirsem oraya gitme şansım olmazdı. bu tür kuralsılıkların olduğu ülkede yargıtay yanlış hemde çok ucube bir karar almış. gülünç hemde. bir klima cihazının belli bir borulama meafesi vardır normalde 5-6 metreyi geçen borlulama mesafesi sonrasında cihaz randımanlı çalışmaz. (markasına göre) ben gitmişim 1000-1200 tl civarından market malı klima almışım. bu cihazdan 25-30 metre borulama mesafesi beklenemez. aldım klimayı elimdemi kalıcak market gerimi alcak marekete veya bayiye beni kandırdınız demem hakkımmı var. yok tabiki ozaman yargıtaya deme hakkım varmı ülkemize 30m borulama mesafesi olmayan klima sokamazsın. abuk subuk yatarak karar alınmaz. hseyin arkadaş bunu bilsin oda başka tehditlerde bulunsun. kanunu tanımama hakkı var yanlış kanun hukuki değildir.

sizlerde firkirlrinizi belirtebilirsiniz.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Klima Takılması ve Söktürülmesi Yargıtay Kararı

Klima takılması ve söktürülmesi, apartman ve site yönetimlerinin sıklıkla karşılaştığı bir konudur. Bu konuda Yargıtay'ın verdiği kararlar yol gösterici niteliktedir.

Apartmanda Klima Motoru Nereye Takılır?

Yargıtay kararına göre, klima dış ünitesi, apartman yönetimi tarafından belirlenen ortak alanlara takılmalıdır. Genellikle bu alanlar, binanın dış cephesi veya çatıdır. Klima dış ünitesinin apartmanın estetik görünümünü bozmayacak şekilde takılması esastır.

Bina Dışına Klima Takmak Yasak Mı?

Apartman yönetmeliği veya site kuralları, bina dışına klima takılmasını yasaklayabilir. Böyle bir durumda, klima dış ünitesini binanın ortak alanına takmak gerekir. Ancak, apartman yönetmeliğinde veya site kurallarında böyle bir yasak yoksa, bina dışına klima takılması mümkündür.

Apartman Yönetmeliğinde Klima

Apartman yönetmeliğinde, klima takılması ile ilgili hükümler bulunabilir. Bu hükümlere uyulması, klima takılması ve kullanılması açısından önemlidir. Apartman yönetmeliğinde klima ile ilgili hüküm bulunmuyorsa, Yargıtay kararları ve genel hukuk kuralları uygulanır.

Klima Taktırmak İçin İzin

Apartman veya site yönetiminin onayı olmadan klima takılması genellikle yasaktır. Klima taktırmak isteyen kişiler, öncelikle yönetime başvurarak izin almalıdır. Yönetim, binanın estetik görünümü, güvenliği ve diğer sakinlerin hakları gibi hususları göz önünde bulundurarak izin verebilir veya vermeyebilir.

Sitelerde Klima Takma Şartları

Sitelerde klima takma şartları, site yönetimi tarafından belirlenir. Genellikle site yönetimleri, klima dış ünitelerinin belirli yerlere takılmasını, estetik kurallara uygun olmasını ve diğer sakinleri rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmasını şart koşarlar.

Binaya Klima Takmak Yasak Mı?

Binaya klima takılması, apartman veya site yönetiminin iznine tabidir. Yönetim, binanın estetik görünümü, güvenliği ve diğer sakinlerin hakları gibi hususları göz önünde bulundurarak klima takılmasına izin verebilir veya vermeyebilir.

Apartman Klima Yönetmeliği

Apartman klima yönetmeliği, apartman yönetimleri tarafından belirlenen, klima takılması ve kullanılması ile ilgili kuralları içerir. Bu yönetmeliklere uyulması, apartman sakinleri arasında huzur ve düzenin sağlanması açısından önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Aga sen dikkat ette sizin binadan biri okumasın bu konuyu,yanarsın ki ne yanarsın.Zamanında milleti az uğraştırmadın.Bence sen sil bu yazıyı,kendini ateşe atma.
  • yaw bunlar hikaye,zaten memleketteki ana sıkıntıların da asıl sebebi bunlardır şöyleki;bizde Kanunlar çok geriden gelirler çooook!!!!

adamı hasta etmesinler,abuk subuk gerekçeler ile,bir sivri akıllı çıkar keyfine göre bir şeyler uydurur,sonra olay Dava konusu
    haline getirilir ve Mahkemelerde eldeki saçma/geri kalmış veya net açıklaması olmayan v.s v.s gerekçeler ile karar alırlar,sonuçta
    iş taaa Yargıtaya kadar gider,yine sonuçta abuk subuk gerekçeler ile bir şeyler emsal teşkil ettirilir!!
    Kısaca Mahkemeleri ve Yargıtayı filan boşuna uğraştırırlar,kaldıki adam gibi bir sonuçta çoğu kere çıkmaz oralardan!!

++
  • quote:

Orijinalden alıntı: mbirol

Aga sen dikkat ette sizin binadan biri okumasın bu konuyu,yanarsın ki ne yanarsın.Zamanında milleti az uğraştırmadın.Bence sen sil bu yazıyı,kendini ateşe atma.

hocam kolayı var pvg cihazı geri alır. nasıl olsa ötüyor bende diğer cihazın çaresini buluruz ozaman. affette sen kimden yanasın şimdi

şaka biyana hocam sen usta adamsın. kendi işinden örnek vermeme gerek yok. senin gelişime açık olduğunu biliyorum. fakat bizim usta milletimizde komşularımızda hep karşılarında koyun arıyorlar.

sence harama ses çıkarmamak suçmu hocam? adamlara ben ne çektirdimki teras katına ve giriş katına üvey evlat muamelesi yapıyorlar. onlar affet ahlaklarına ve insanlıklarına sığdırabiliyorlasa. Elhamdülüllah ben kendimden eminim haksızlığa hiç bir zaman yutkunmadım Allaha da bildmeden dahi yanlışlık yapacak olursam beni çabuk uyar diye dua ederim hep. inasnıon kendini görememesi kadar kötü birşey yoktur. Allah o duruma düşürmesin.

ben bu yüzden gayet rahat yazıyorum isteyen istediğini okur. burda yaqzdığımı bulamayan zaten aptaldır. ben buralardan bile örnek verdim yazsınlar tarama moıtoruna yine yazılarım çıkar ortaya. ben rahatça yüzlerine tükürebilecek rahatlıktayken onlar ancak çirkefleşirler. hiç sorun değil nabza göre şerbet verilir icabında dayakta yerim ama yapacağımıda yaparım. buzamana kadar hiç birzaman haksızlığa evet demedim. ben ettiğim küfürü kaydedip binada 5-6 kişiye mailen göndermiş adamım kendini haklı gören ilk evvela bu yüzden yazılı kanıtla benim ağzıma eder afedersin hocam. ama nerde o karakter hak yiyecek zihniyetlerde. onun için bana bişe olmaz hocam şeytana karşı geçte olsa ben daha beter şeytanlığımı yaparım. iki klima söktürmekle bende cezayua dahil olur 15000 tl artı binanaıd dibinde belediyelik bir durumdan 6-7 tl daha cezayı öderler yiyosa denesinler. soldaki bu gif neydi yaff

• aynı konuyu buraya da mı açtın

diğer tarafta cevap verdik hiç boşuna çabalama
  • quote:

Orijinalden alıntı: alptuğ56

aynı konuyu buraya da mı açtın

sen işeen bah
  • quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

sen işeen bah

bak birol hoca kesin teşhisi koymuş bence sen o mesajı tekrar oku derim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    OTO SERAMİK KAPLAMA FAYDALI MI?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: 9köy

quote:

sen işeen bah

bak birol hoca kesin teşhisi koymuş bence sen o mesajı tekrar oku derim

o gendine baksın. korkuyor diyordur bu adamın yüzünden kanunla uğraşırlarsa klima satamayız diyordur belki

• Konun üzerinden 1,5 yıl geçmiş ama belki cevap yazan olur. Yazları dışarıda 45 dereceyi bulan hava sıcaklığı varken, evime klima taktırmak zorundayım. Ki taktırdım ancak yönetim bu konuda kararlar almak üzere. Ne yapacağız?
    Klima zorunlu bir ihtiyaç.. Nasıl bir cihaz takacağız, farklı bir klima mı?
    Camı mı deleceğiz? Camı delsek klimanın ayakları yine duvara montajlı olmayacak mı?
    pencere önüne koysak yine de güvenlik riski oluşturmayacak mı?
  • ophelian O kullanıcısına yanıt
    aslında sadece klima değil ortak alanlarda değişiklik yapmak veya şahsi değişiklik yapmak yasaktır ama bizim ülkemizde bunu pek umursayan yoktur

gerçi birde hayat şartlarındaki değişikliklerde göz önüne alınıp ona göre kanunlar yapılması gerekiyor (misal klima artık gerekli bir cihaz olduğu gibi)

peki sizin klima balkonda değil mi ?

birde sizin komşularınız gerçekten çok anlayışsızmış (eğer onları gerçek anlamda rahatsız edecek bir durum yok ise)

bu işlerde en kestirme yol şikayetçi kişilerle görüşüp anlaşmaktır ,yoksa iş sıkıntılı olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: ophelian

Konun üzerinden 1,5 yıl geçmiş ama belki cevap yazan olur. Yazları dışarıda 45 dereceyi bulan hava sıcaklığı varken, evime klima taktırmak zorundayım. Ki taktırdım ancak yönetim bu konuda kararlar almak üzere. Ne yapacağız?
    Klima zorunlu bir ihtiyaç.. Nasıl bir cihaz takacağız, farklı bir klima mı?
    Camı mı deleceğiz? Camı delsek klimanın ayakları yine duvara montajlı olmayacak mı?
    pencere önüne koysak yine de güvenlik riski oluşturmayacak mı?

Yönetim planında yasaklanmışsa yasaktır. Yasak denilmemişsede yasak değildir. Diğer komşuların çıkma balkonları olupta cam ile veya başka şekilde kapatılmışsa sizde onları söktürün.

Ortak alan konusunda klima takan, balkonunu kapatandan daha masum aslında. İmar kanununa göre bina hizasından çıkıntısı olan balkonu kapatarak alan kazanmak direk belediyenin söktürmesi gereken kaçak bir durumdur.

Klima dış cephede ortak alana konulmaktadır ama sizin balkonunuza gelipte bir başkası klima veya benzeri cihaz koyamacağına göre aslında size ait bir alandır. Tabiki bu boya rengi değişikliği vs anlamında değil, sadece ortak alanda izinsiz tesis yapılamacağına ilişkin yorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.