Şimdi Ara

Yaşamın anlamını bulup ve anlamsızlıktan kurtulmak istiyorsan..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "Yaşamın anlamını bulmak ve anlamsızlığı yok etmek istiyorsan, anlam arayışını bırak. Çünkü aradığında çoğu zaman kaybolan şeydir o."
    Eğer bu arayışa girmediğin, beklentin bu yönde olmadığı ve odağını burada tutmadığın için, zamanla bu arayış olgusundan çıkıp ilgi duyduğun şeylere yönelebiliyor ve odağını bu yöne verebliyorsun. Bu ilgi duyduğun veya herhangi bir işle mesgul olduğun bu eylem, bu odak, aslında senin anlamın oluyor, ve anlamın ortaya çıkıyor bir yandan. Makul geldi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Dünyada ortaya çıkmış ve yok olacak olan türlerden sadece bir tanesiyiz.Ekstra bir özelliğimiz olmadığını anladıktan sonra bu varoluşsal problemler de kendiliğinden kayboluyor.Esas problem kendi türümüze fazla anlam yüklememizden kaynaklanıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lüzumsuz Adam

Dünyada ortaya çıkmış ve yok olacak olan türlerden sadece bir tanesiyiz.Ekstra bir özelliğimiz olmadığını anladıktan sonra bu varoluşsal problemler de kendiliğinden kayboluyor.Esas problem kendi türümüze fazla anlam yüklememizden kaynaklanıyor.
    Ekstra bir özelliğimiz yok demek aklımıza hakarettir. Kendi türümüze bu kadar anlam yüklememizin sebebi de zaten akıl değil midir? Anladığım kadarıyla siz, diğer bütün canlılar gibi ölüp yok olacağımızı kabullenmişsiniz, bu çok mükemmel bir durum. Maalesef ben kabullenemiyorum, sürekli bir arayış içinde olmamın sebebi de sizin de bahsettiğiniz gibi kendime çok fazla anlam yüklememden kaynaklanıyor herhalde.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FC547EB8D

Ekstra bir özelliğimiz yok demek aklımıza hakarettir. Kendi türümüze bu kadar anlam yüklememizin sebebi de zaten akıl değil midir? Anladığım kadarıyla siz, diğer bütün canlılar gibi ölüp yok olacağımızı kabullenmişsiniz, bu çok mükemmel bir durum. Maalesef ben kabullenemiyorum, sürekli bir arayış içinde olmamın sebebi de sizin de bahsettiğiniz gibi kendime çok fazla anlam yüklememden kaynaklanıyor herhalde.

Alıntıları Göster
    Kabullenmeyecek bir şey yok,eninde sonunda yok olacağız zaten.Sonsuzluk fikri insanın kendini rahatlatması için vardır,mutlak son korkutucudur çünkü.İnsan da bencildir.100 yıl sonraki durumumla 100 yıl önceki durumum aynı olacak.Olmayacağım.Yani bilincim olmayacak,maddelerim ise düzensiz halde evrene dağılacak.

İnsanın aklıyla övünmesi;çıtanın hızlı bacakları,şahinin gözleri veya bir filin hafızası hakkında övünmesi kadar değerli ve anlamlı.Önemli olan bunun bizi hayatta tutması.İlahi bir anlamı yok.Benim kanaatim tabi bunlar.

• Kimi dinde imanda buldu yolu

Kimi akıl, bilim yolunu tuttu.

Derken ses geldi karanlıklardan:

Gafiller! Doğru yol ne odur, ne bu!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 26 Haziran 2018; 19:3:58 >
  • Lüzumsuz Adam kullanıcısına yanıt
    Müslümanım ve yaptığım şeyler yüzünden affedilmezsem cehenneme gitme olasılığım çok yüksek. Ha ölünceye kadar neyin ne olduğu belli olmaz ama gidişat bu yönde.

Sonsuzluk fikri beni rahatlatmıyor,aksine istediğimi yapamadığım için rahatsızım ama gerçek bu(En azından ben buna inanıyorum,fikrimin doğru veya yanlış olması sadece beni bağlar kimseye dayatmaya çalışmadığım için.). Hayatım boyunca kural tanımaz oldum ama Allah inancı çoğu kez beni kuralların kölesi yaptı. İslam kuralları haricinde insanların koyduğu kurallar beni gram ilgilendirmiyor (Örnek olarak İslam'da cinayet serbest olsa sırf nefret ettiğim için birini öldürebilirim mesela,hapishane beni korkutmuyor.)

Şimdi ateistin biri bana İslam'ın gerçek olmadığını anlatmaya çalışacak,hatta bana akpli çomar muamelesi yapacak,ama yaşadığım şeyler bana tersini gösterdiği için yaw he he deyip geçeceğim. Öncelikle muhalifim ama beni temsil eden parti yok onu belirteyim dedim. Olağanüstü şeyler yaşadım zamanında,normal hayatta en ufak işinde bile sinir bozucu aksilikler çıkan ben başım cidden belaya girince çok çok az zararla yırttım. Yaşadıklarımı anlatmayacağım çünkü yaw he he deyip geçecek çoğunuz. Şu kadarını söyleyeyim ateizmin geçerli olduğu bir dünyada bir ton dava ve hapis cezası ile karşılaşmıştım.

Benim kanaatim tabi bunlar,hakaret edecek arkadaşlar ban yemek istemiyorsa hiç zahmet etmesinler.

Zekaya gelince,bizi hayvanlardan ayırt eden tek şeyimiz zekamız,o yüzden çok önemli.

• Senin yaptığın şey sorunları ertelemek ve gerçeklerden kaçmak.

Dinden çıktıktan sonra intihar eden çok insan var.Hayatın amacıni kaybedip,nihilizm içinde çürüyorlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zengin değilsen oyalanmanin da bir anlami yok aslında

• quote:

Orijinalden alıntı: eşom21

Senin yaptığın şey sorunları ertelemek ve gerçeklerden kaçmak.

Dinden çıktıktan sonra intihar eden çok insan var.Hayatın amacıni kaybedip,nihilizm içinde çürüyorlar.
    Buna gerçeklerden kaçmak denilemez, çünkü ortada bir gerçek görünmüyor. Görünse dahi arayış içinde olan birinin bundan kaçması mantıklı değil.

Mutlak bir amacın kendisi yok, dolayısıyla olmayan şeyin aranması da fayda vermiyor artık.

• sadece başlığa bakıp hiç din meselesine girmeden bir şeyler yazabilirim her ne kadar yazanın amacı dini sorgulamak gibi algılansa da nitekim hiç bahsetmesem de benim sözleri islamla bağdaştırılacak

anlam arayışını bırak demek insan olmayı terk et demek değil midir? hayatını her ne yapıyorsan daha iyi hale getirebilmenin tek yolu anlam arayışı değil midir?

aradığında kaybolan şey de değildir. zira aradığını bulduğun şey daha iyisinin kapılarını açtığı için sen onun kaybolduğunu sanırsın. çünkü açılan kapıdan gördüğün güzellikler sana aradığını unutturur ve sen kaybolduğunu düşünürsün

insanlığa yön verenlerin hayatı yazıda silmeye çalışılan odaklanılan anlam sayesinde kazandığığımızın göstergesidir
  • Ne yaparsak yapalım biz ve yaptıklarımız hiç olmayacak mı. Size spoiler: sonunda insan ve evren ölüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 26 Haziran 2018; 21:15:2 >
  • Evrenin ölmesi o kadar önemli değil sen ölünce küçük kıyametin kopuyor İslami deyimle. Bilinç denilen beyin fonksiyonu kalici olarak ortadan kalkıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pallad -- 26 Haziran 2018; 21:14:32 >
  • Lüzumsuz Adam kullanıcısına yanıt
    Çok mantıklı bir görüşünüz var .. Ben de böyle düşünüyorum .. Biz yani Homo Sapiens'ten önce bile Neandertaller gibi bir sürü en az bizim kadar zeki türler geldi ve geçti .. Diğer gezegenler ve gök cisimlerinde de sayısız bizim gibi varlıklar zaten .. Bizim bir değerimiz yok evren için insanlar bunu anlayamıyor .. Biz şu an anında yok olsak doğadaki hiçbir canlı hiçbir yönden etkilenmeyecek .. Doğada nesli tükenip doğaya en az etki verecek canlı bizleriz .. "Yok"tan farkımız "yok" ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irishman -- 26 Haziran 2018; 21:19:52 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

Buna gerçeklerden kaçmak denilemez, çünkü ortada bir gerçek görünmüyor. Görünse dahi arayış içinde olan birinin bundan kaçması mantıklı değil.

Mutlak bir amacın kendisi yok, dolayısıyla olmayan şeyin aranması da fayda vermiyor artık.

Alıntıları Göster
    Aklıma gelmişken,siz mesaj atmıştınız bana ama telefon numaramı onaylamadığim için cevap veremedim kusura bakmayın.Forumda saçma bir hata var

• Her düşünceyi çökertme uğruna bir kılıf bulunabilinir. O yüzden düşüncelerle anlama ulaşmak imkansızdır. Amaç sadece cehaletten kaçmak olmalı. Cehaletten kaçmak da bir düşünce aslında ve her şey manasız ise neden cahil olmak sorun? Çünkü cahil olmak, düşünen için bir sorun tıpkı evde yemek olmaması gibi. Yemek yemek de = mutluluk ve doyum.

Manayı tamamen kusursuz olarak bulduğunuzu düşünseniz, bunun hayatınıza katkısı ne olurdu? Ne yapardınız bundan sonra? Bana kalırsa intihar ederdiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-586DEFFE5 -- 27 Haziran 2018; 1:18:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AMD En Eyisi Moruq

Müslümanım ve yaptığım şeyler yüzünden affedilmezsem cehenneme gitme olasılığım çok yüksek. Ha ölünceye kadar neyin ne olduğu belli olmaz ama gidişat bu yönde.

Sonsuzluk fikri beni rahatlatmıyor,aksine istediğimi yapamadığım için rahatsızım ama gerçek bu(En azından ben buna inanıyorum,fikrimin doğru veya yanlış olması sadece beni bağlar kimseye dayatmaya çalışmadığım için.). Hayatım boyunca kural tanımaz oldum ama Allah inancı çoğu kez beni kuralların kölesi yaptı. İslam kuralları haricinde insanların koyduğu kurallar beni gram ilgilendirmiyor (Örnek olarak İslam'da cinayet serbest olsa sırf nefret ettiğim için birini öldürebilirim mesela,hapishane beni korkutmuyor.)

Şimdi ateistin biri bana İslam'ın gerçek olmadığını anlatmaya çalışacak,hatta bana akpli çomar muamelesi yapacak,ama yaşadığım şeyler bana tersini gösterdiği için yaw he he deyip geçeceğim. Öncelikle muhalifim ama beni temsil eden parti yok onu belirteyim dedim. Olağanüstü şeyler yaşadım zamanında,normal hayatta en ufak işinde bile sinir bozucu aksilikler çıkan ben başım cidden belaya girince çok çok az zararla yırttım. Yaşadıklarımı anlatmayacağım çünkü yaw he he deyip geçecek çoğunuz. Şu kadarını söyleyeyim ateizmin geçerli olduğu bir dünyada bir ton dava ve hapis cezası ile karşılaşmıştım.

Benim kanaatim tabi bunlar,hakaret edecek arkadaşlar ban yemek istemiyorsa hiç zahmet etmesinler.

Zekaya gelince,bizi hayvanlardan ayırt eden tek şeyimiz zekamız,o yüzden çok önemli.
    Valla hocam hayatinda yasadigi siradisi olaylari inandigi dine baglayan milyonlarca insan olmustur elbet.Zaten dinlerin gorevlerinden biri de bu.Hak hukuk kural konusuna girmiyorum.Bir insana ahlaki ve iyi-kotu kavramini dinin ogretmemesi lazim kanaatindeyim.Zaten şuan İslam kurallari ile yonetilmiyoruz.

Zekamiz bizi hayvanlardan ayirt etmiyor hocam,diger hayvan turlerinden ayirt ediyor.İste insan bu yuzden bencil,bilinci bunu gerektiriyor.Bir insana "kucukken annen seni emzirdi mi?" sorusunu sorsan evet der,memeli oldugunu kabul eder.Fakat "hepimiz hayvaniz" dediginde hayvan olmayi dusuk bir ozellik gordugu icin reddeder.Memeliyim ama hayvan degilim.Bir güvercinin,güvercinim ama kuş degilim demesi kadar saçma.

Keşke diger insan turleri de hala hayatta olsalardi,bu kadar keskin bir ayrim olmadigini gorseydik bizle diger turler arasinda.

• Aslında anlamın kendisini bırakmıyorum dostum, sadece onu farklı yöntemlerle ortaya çıkarmak niyetindeyim. Seni rahatsız eden bir sineği yakalamak istersin, kovalarsın fakat sürekli kaçar, ama kovalamayı bırakıp kendi işine odaklandığın zaman elbet sinek geri gelir ve konar. Tam bir benzetme olmasa da en azından buna benziyor olay.
    @mhmt042

Evet farkındayım dostum, editlediğin mesajı görmüştüm, sorun yok :)
    @eşom21

Neden manayı bulduğumda intihar edeceğimi düşündün dostum? Mananın kendisinde bir anlamsızlık bulacağım için mi yoksa?
    @Le.Huron
  • Yaşamın bir anlamı yoktur.Sonsuz olsaydı bir anlamı olurdu.
  • Evrimin şekillendirdiği algoritmalarız. Bu durum homo deus isimli kitapta çok güzel açıklanmış aslında okunmasını tavsiye ederim. İnsanda iki tür benlik vardır. Biri deneyimleyen diğeri anlatıcı olan benlik. Anlatıcı olan benlik deneyimleri hikayeleştirip saklar. Buda ismine ben dediğimiz bilinci ortaya çıkartır. İnsanlara yaşamın anlamını düşüntürten şey işte bu benlik. Anlam katmak onun işi. Bizi diğer türlerden ayıran ve soyut düşünmemizi sağlayan bu benliktir. Misal bir maymuna gidip elindeki muzu bana verirsen bunun 100 misli öldükten sonra gideceğin yerde sana verecekler deseniz muzu size vermediği gibi dediğiniz şeyi de anlamaz. Çünkü onda soyut düşünme ve konuşma kabiliyeti mevcut değil. Ayrıca Afrika'daki maymunlar toplaşıp maymun cumhuriyeti de kuramazlar. Bu evrimin bize verdiği bir hediye. Bu özelliğimiz büyük gruplar halinde organize olup diğer türlere üstünlük sağlamamızı ve bugünkü uygarlığı inşa etmemizi sağladı. Yani gerçekle hayal yan yana hatta iç içedir. Hayal kurabilme kabiliyetimiz olmasa gerçekleri kavrayabilecek bilişe de sahip olamazdık. Diğer türlerde olduğu gibi.

• Prof.Celal Şengör kullanıcısına yanıt
    hikaye biraz uzun bileler vardır sonunu alıntıladım demek istediğimi anlatıyor

Lao Tzu, öyküsünü şu öğütle tamamlıyor:
    “Acele karar vermeyin. Hayatın küçük bir dilimine bakıp tamamı hakkında karar vermekten kaçının. Bir kapı kapanırken, bir başkası başkası açılır. Bir hedefe ulaşırsınız ve daha yüksek bir hedefin hemen oracıkta olduğunu görürsünüz.”

konu mesajında anlam aramayı bırak derken Aslında anlamın kendisini bırakmıyorum demek bir tezat oluştur muyor mu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.