< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi otobilge -- 28 Mart 2019; 18:8:46 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi otobilge -- 28 Mart 2019; 18:8:46 > |
goodorevil demiş ki; Mesajı Yerinde Gör
|
9 yıllık ehliyet sahibi olarak, yurt dışında düzenli araba kullanan bir insan olarak söylüyorum.
Trafik ışığı ile belirtilmediği sürece, yaya geçidinden geçen yayaya her zaman yol vereceksiniz. Arkanızda araba yoksa da fark etmezsizin duracaksınız, trafiği durdurup yayaya yol vereceksiniz. Yolda DUR tabelası var ise hızınızı sıfıra düşürecek, bakacak geçiş üstünlüğü sizde ise devam edeceksiniz. Daha 1 kuşak önce köyde yaşayan, cahil eğitimsiz tayfanın ama fren balatası, ama bilmemne diye bahane sunmasından bıktım. Yaya geçidinde yaya varsa, ışıklar ile aksi yönde belirtilmemişse duracaksınız sayın anadolu ç.... Ayrıca sağa dönüşte de yayaya istisnasız olarak yol vereceksiniz. İleriden dönmeye üşenip yolun ortasında iki taraflı trafiği kesip ters yöne de dönmeyeceksiniz. Anayola çıkarken anayolda trafik varsa o trafik bitene kadar bekleyeceksiniz. Şunları anlayamadığınız için bir insan olarak utanıyorum. Bu kadar medeniyetsiz öküzün yaşadığı ülkede dünyaya geldim ne yazık ki. Bir de adamın biri demiş ki yaya ya her yerden geçmeyiversin. Yaya geçidi var ise geçecek arkadaşım. Yaya da trafiğin bir parçasıdır. Senin ufak minik dünyanda yayaya yer olmayabilir. Fakat trafik medeniyettir ve yaya da trafiğin parçasıdır. Yoğun anayollarda da nasıl trafik ışığı var ise, yaya geçidinde yaya varsa da duracaksınız. Yol kaç şerit falan fark etmez. Tableları takip edeceksiniz. Hız sınırının düştüğünü fark edeceksiniz, ona göre hızınızı düşüreceksiniz. Yaya geçisini gördüğünüzde ise durmaya hazırlanacaksınız. Bu kadar basit, ama bunu anlatamıyoruz. |
Şu durumda ne yapmak gerekiyor peki?
Yaya geçidinde bekleyen bir yaya var, ben de 50 km/sa hızla seyrediyorum (Yeşil dalga var), yoldaki son araba veya tek araba benim. Arkamdan gelen giden yok. Durup yayaya yol versem; hem koca 1 tonluk arabayı durduracağım, fren balatası falan eskiyecek. Hem yaya benim durduğumu görecek, yol verdiğimi anlayacak, arkamdan başka gelen olmadığını v.b görüp yola çıkacak, yaya geçtikten sonra ben tekrar fazladan yakıt yakarak kalkış yapacağım. Onun yerine hiç durmadan geçip gitsem, yaya da arkamdan gelen olmadığını görüp yola çıksa her ikimiz de daha az oyalanmış oluruz. Üstelik yek'üne vurunca fren balatası ve haybeye yanan yakıt da hatırı sayılır bir miktar yapacaktır. Tek araba bizsek, durmadan geçelim mi? Ben kendim yayayken geçitte tek başınaysam arabaların geçmesini bekliyorum. Hatta 4-5 araba geliyorsa geçide yanaşmıyorum bile durduk yere dur kalk yapmasınlar diye. Onlar geçince yoluma devam ediyorum. |
Avrupa'da boyle bir hareket yaparsaniz iki hafta sonra posta kutunuzda ceza biletini gorursunuz. Yaya her zaman onceliklidir.
Yaya adimini yola attigi anda tum trafik durur. 1 tonluk aracinin olup olmamasi kimseyi baglamaz. Polonya'da tir bile duruyor, minik araclari gectim. Almanya'da ayni sekilde. Hatta trafik isiklarinda saga yada sola donuslerde hem araca hem de yayaya yesil yanar. Araclar yesil yandigi halde o yayanin gecmesini bekler. Kural zaten yaya gecidini gordugunde hizini azaltman gerektigini soyluyor, sen yesil isigi kacirmamak icin hiz kesmiyorsan bu da suc. Anlasilan o ki tum yaya gecitlerine EDS kamerasi takilip insanlara zorla trafik kurallarina uymaya ogretmek lazim, baska turlu olmayacak. |
Şu yoruma sonuna kadar katılıyorum. Kendimi bildim bileli yayalara yol veririm, bana yol verildiğinde yaya iken teşekkür ederim.
Yalnız bu uygulama çok garip bir hal aldı. Yaya geçidinde 1 kişi var 2-3 araç ilerliyorsun hız sınırı 70 hızın da az değil ama yaya yol benim seve seve duracak diye çıkıyor yola ani fren yapıyorsun kazaya sebebiyet. halbuki 10 saniye beklese yol boşalıp geçecek rahat bir şekilde. |
Ama yaya yola ayağını bastığı anda tüm şehirdeki trafik duracak gibi bir intiba var şu anda. Ha yaya geçitleri düzgün olur, düzgün işler çevre yolu gibi hız sınırının 70 km/sa olduğu yere yaya geçidi değil üst geçit konulur, 50 metre arayla yaya geçidi yapılıp yoğunluk dağıtılmaz v.b. bahsettiğim sorunlar kendiliğinden düzelir. |
Bu mantıkla bu kural oturmaz. Şartlara göre kural değişmez. Yaya senin gibi düşünmek zorunda değil. Yaya geçidinin bulunduğu bölgelerde hızını azaltmalısın zaten. "Yol boş, kaptırdım gidiyorum." olmaz.
|
Yayaya carparsan (hele yaya gecidinde) hayatin kararir.
Sen yavaslarken sana arkadan carparlarsa sana carpan ugrasis durur. Secim senin. |
Şehir içinde nasıl 70KM/S hız yapabiliyorsunuz? Şehir dışında da bir önceki arkadaşın dediği gibi yaya geçidi olmaz.
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazloo -- 11 Mart 2019; 7:5:37 > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 11 Mart 2019; 9:59:43 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Data -- 11 Mart 2019; 10:14:11 > |
|