Şimdi Ara

Yazılım Geliştirme Bölümünün Gidişatı Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
1.718
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Uzun zamandır forumun bu bölümünde elimden geldiğince insanlara yardım etmeye çalışıyorum fakat şunu fark ettim ki; bölümün kalitesi gitgide düşüyor. Neden diye sorduğunuzu duyar gibiyim, çünkü gün geçtikçe artan sadece kod istemeye dayalı yardım(!) konuları var ve bununla birlikte sadece kod vererek yardım(!) edenlerin sayısı da artıyor. Direkt kod veren arkadaşlar elbette kötü niyetle yapmıyorlar bunları bilinçsizce olduğunu düşünüyorum ama yine de bu yaptıklarının yanlış olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Arkadaşlar sizlerden ricam mümkün olduğunca az kod yardımında bulunarak, soru soran kişileri doğru bir şekilde araştırmaya yönlendirmeniz. Çünkü sizlerinde bildiği üzere programlama alanında araştırmak ve kendini geliştirmek en önemli şeydir. Bu nedenle mümkün olduğunca az kod paylaşımında bulunarak, mümkün olduğunca çok insanları araştırmaya yönlendirmemiz gerekiyor. Biz böyle direkt kod yardımlarında bulunduğumuz sürece soru soran arkadaşlar araştırma yetilerini kaybediyor ve neredeyse karşılaştıkları her sorunda hiç araştırma yapmadan direkt bölümde konu açarak kod isteme noktasına kadar geliyorlar. Halbuki google de sorunu ile ilgili belkide 5 dakikalık bir araştırma ile çözüme ulaşabilir ve araştırma yetisi kazanmış olur. En basitinden "1 ile 1000 arasındaki asal sayıları yazdırınız" gibi bir soruda bile insanlar foruma konu açarak kod isteğinde bulunabiliyor. İyi niyetli arkadaşlar ise kod yardımında bulunuyorlar fakat işte dediğim gibi bunun yarardan çok zararı oluyor karşımızdaki kişiye, dediğim gibi arkadaşlar mümkün olduğunca az kod yardımında bulunarak, mümkün olduğunca çok araştırmaya iten cevaplarda bulunmaya çalışalım. Bu konuyla ilgili son bir şey yazmak istiyorum, yine bu forumda bir arkadaşın yazısında okumuştum fakat nick'ini hatırlamıyorum o günden beri çok beğendiğim bir sözdür:"İçinde 'a' yazan bir dosyanın boyutunun, içinde 'aaaa' yazan bir dosyanın boyutundan neden küçük olduğunu merak etmiyor ve bunu öğrenirken de zevk almıyorsanız bu işlere hiç girişmeyin" gibisinden bir sözdü, gerçekten çok iyi özetlemiş arkadaş durumu.

Bir diğer konu ise dönem sonlarında ve sınav zamanlarında artan "ödevim var yardım x zamana yetişmesi gerek", "yarınki sınav soruları bunlar cevapları lazım" gibisinden konular. Gerçekten anlamıyorum bu tarz konuları, arkadaşım madem programlama ile ilgili bir bölümde okuyorsun(hevesi olduğu için bu bölüme gittiğini varsayarsak) neden ödevini yapıp kendini geliştirmekle uğraşmıyorsun ki? Anlayabilmiş değilim gerçekten. Birde hevesi olmadığı takdirde programlama ile ilgili bölümlere gidenler var ki, onları hiç anlayabilmiş değilim, arkadaşım madem hevesin yok bilgisayar ve programlama konularına neden 4 seneni harcamak için o bölüme gidiyorsun ki? Tabii burada tüm suç sizin değil, hatta sizden çok eğitim sisteminin suçu var bu konuda. Sen öğrenciyi küçüklükten beri alıp neye eğilimi olduğu konusunda bir gözlemden geçirmezsen o da hangi mesleği seçeceği konusunda kararsız kalır tabi! Bir önceki paragraf da anlattığım sorunun da kaynağı eğitim sistemimizdir çünkü öğrenciyi araştırma iten bir eğitim sistemimiz yok maalesef, hatta araştırmaya itmekten çok ezber bilgileri öğrencinin kafasına yerleştirerek öğrenciyi hazıra alıştırıyor. Sonuçta işte böyle oluyor maalesef: en ufak sorunda kafasındaki ezberci sisteme göre hemen kod isteğinde bulunuyor. Velhasıl arkadaşlar bu yaşadığımız sorunların büyük bir çoğunluğu eğitim sistemimizden kaynaklanmakta. Ama bu demek değildir ki madem küçüklükten beri ezberci sisteme göre yetiştirildik bundan sonrada bunun dışına çıkamayız. Kesinlikle böyle bir düşünceniz olmasın çok geç bile olsa ezberci zihniyetten kurtulmak/kurtarmak için bir umut vardır. Bu umutta işte bir önceki paragrafımda bahsettiğim konudan yani, mümkün olduğunca az kod yardımı, mümkün olduğunca çok araştırmaya iten cevaplardan geçiyor. Forum yöneticisi arkadaşlardan da ricam bu konulara daha çok dikkat ederek bazı şeyleri yasaklamaları gerek(özellikle para karşılığı ödev yapma konularının yasaklanması gerektiğini düşünüyorum), böylece daha lezzetli bir forum ve yardımlaşma ortamı olacağına inanıyorum. Birde Yazılım Geliştirme bölümünün özel bir moderatörü yok sanırsam, aSSembLy 'nin konumu Emekli Yönetici olarak gözüküyor. Bu bölüme özel bir moderatör seçilmesi gerekiyor bence.

Umarım sıkıntımı anlatabilmişimdir. Herkese iyi forumlar diliyorum arkadaşlar, umarım bu yazdıklarımdan biraz olsun bir şeyler çıkartıp forumun bu bölümünü biraz daha düzeltebiliriz. Ben şahsen her zaman olduğu gibi az kod paylaşımı, çok araştırmaya iten cevaplarda bulunmaya devam edeceğim aynısını sizlerden de beklerim. Sloganım; mümkün olduğunca az kod paylaş, mümkün olduğunca çok araştırmaya yönlendir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi özgür beyin -- 4 Şubat 2014; 19:40:58 >

• Kendisi istemedikten sonra hiçkimseyi araştırmaya yönlendiremezsin. Bu gibi arkadaşlar hakkında yapılacak en iyi şey görmezden gelmektir.

Bazen şunu farkediyorum; çocuk yardım alabilmek için sanki konuyla ilgiliymiş numarası yapıyor. "Ya işte uğraştım ama olmadı yoksa bende yapmak isterim" gibisinden. Ama cevabı alınca vınn, hayatta dönüp bakmaz bu nedir diye. Bu gibi tuzaklara düşmeyin derim. Ha şunu da söyleyeyim. O arkadaşa gelecek fayda ya da zarar umurumda bile değil. Umurumda olan bu gibi vasıfsız kişilerin ülkeye verdiği zarar. Hiç kimseye kapasitesinin üstünde iş vermeyeceksin. Karambole o bölümü tutturmuştur ama onun hakkı taş çatlasın memurluktur, ötesi değil.
  • Genelde mobil takilirim. Bu yuzden zaten mobilden kod yazmak izdirap. Genelde cozumu ssoylerim. Kod yazmam. Kodu yazarsam kopyalar yapistirir gecer. İsteyene faydasi olmaz zaten yazabildigim bir kodu yazmanin bana da faydasi olmaz.

Bu bolumle ilgili kafamda birkac soru var.
    Temel sorulardan birisi insanlar en basit konular hakkinda misal asal sayi bulma toplama cikarma yapma kodlari istegi gibi. Bu insanlar kendilerini gelistirmiyorlar mi. Baska soru sormuyorlar mi. Ya sikilip birakiyorlar ya da en basitini zaten yapamadiklari icin zorlara hic bulasmiyorlar mi? Tabi isallah arastirmayi ogrendiklerinden dolayi sormuyorlardir diye dusunuyorum

Sonra sunu merak ediyorum. Herkes c derslerinden c# derslerinden kodu kopyaliuor yapistirihor calistiriyor ezberliyor vs kendisini yazilimci saniyor. adam asp.net ile 2 3 yil uygulama gelistirmis is gorusmesine gelmis soruyorum iis de calisan uygulama hangi sartlarda restart eder diye aldigim cevap sunucuya restart atilirsa oluyor. Yani adam uygulamanin hangi sartlarda restart ettigini bilmiyorsa ben ne yapayim adama. Veya asp.net life cycleyi bilmiyor. Kod yazmis ama havadan yazmis. Diyorum ki aspx sayfa var cs sinde kodlar var. Bu kodlarin calismasini istemiyorum. Uygulamanin neresine mudahele etmeliyim diyorum. Adam kodlari commentlemekten bahsediyor. Garip.

3. Soru yazilima nereden baslamaliyimcilar. Bu adamlarin daha baslamadan kafasi karisiyor ve zaten pek cacik da olmuyor ne yazikki. Bir suru muhendis programci vs dururken ne yazikki bu arkadaslara pek is piyassinda yer yok zaten.

Counterstrike gibi oyun yapicamcilar. Hedefleri buyuk insanlari severim lakin cok buyuk hedefler koyanlar da cabuk yamuluyorlar. İsin boyutunu gorduklerinde arkalarina bakmadan kactiklarindan eminim.

Bu forumda yazilim alaninda pek kalite yok. Cunku yazilim forumu degil burasi. Genel bir forum sadece yazilim diye bir basligi var. Beklentiyi cok tutmamak lazim bence

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Genelde mobil takilirim. Bu yuzden zaten mobilden kod yazmak izdirap. Genelde cozumu ssoylerim. Kod yazmam. Kodu yazarsam kopyalar yapistirir gecer. İsteyene faydasi olmaz zaten yazabildigim bir kodu yazmanin bana da faydasi olmaz.

Bu bolumle ilgili kafamda birkac soru var.
    Temel sorulardan birisi insanlar en basit konular hakkinda misal asal sayi bulma toplama cikarma yapma kodlari istegi gibi. Bu insanlar kendilerini gelistirmiyorlar mi. Baska soru sormuyorlar mi. Ya sikilip birakiyorlar ya da en basitini zaten yapamadiklari icin zorlara hic bulasmiyorlar mi? Tabi isallah arastirmayi ogrendiklerinden dolayi sormuyorlardir diye dusunuyorum

Sonra sunu merak ediyorum. Herkes c derslerinden c# derslerinden kodu kopyaliuor yapistirihor calistiriyor ezberliyor vs kendisini yazilimci saniyor. adam asp.net ile 2 3 yil uygulama gelistirmis is gorusmesine gelmis soruyorum iis de calisan uygulama hangi sartlarda restart eder diye aldigim cevap sunucuya restart atilirsa oluyor. Yani adam uygulamanin hangi sartlarda restart ettigini bilmiyorsa ben ne yapayim adama. Veya asp.net life cycleyi bilmiyor. Kod yazmis ama havadan yazmis. Diyorum ki aspx sayfa var cs sinde kodlar var. Bu kodlarin calismasini istemiyorum. Uygulamanin neresine mudahele etmeliyim diyorum. Adam kodlari commentlemekten bahsediyor. Garip.

3. Soru yazilima nereden baslamaliyimcilar. Bu adamlarin daha baslamadan kafasi karisiyor ve zaten pek cacik da olmuyor ne yazikki. Bir suru muhendis programci vs dururken ne yazikki bu arkadaslara pek is piyassinda yer yok zaten.

Counterstrike gibi oyun yapicamcilar. Hedefleri buyuk insanlari severim lakin cok buyuk hedefler koyanlar da cabuk yamuluyorlar. İsin boyutunu gorduklerinde arkalarina bakmadan kactiklarindan eminim.

Bu forumda yazilim alaninda pek kalite yok. Cunku yazilim forumu degil burasi. Genel bir forum sadece yazilim diye bir basligi var. Beklentiyi cok tutmamak lazim bence
    Yorum yazacaktım ama @elektro_gadget ve @Kaygerya abilerim yorum yapınca yorum yapmak bana düşmez gibi geldi

• quote:

Orijinalden alıntı: Lord Nibbler

Yorum yazacaktım ama @elektro_gadget ve @Kaygerya abilerim yorum yapınca yorum yapmak bana düşmez gibi geldi

Alıntıları Göster
    Bizim insanımız google kullanmaya bile üşeniyor. Bir de kendileri kod yazacak...
  • "Ya işte uğraştım ama olmadı yoksa bende yapmak isterim"ı görünce direkt aklıma şu konu geldi "ben bayanımda bu işlerden pek anlamam yardımcı olurmusunuz" gibi birşeydi.

Kod istediği konusuna cevap gelmesi için bayan olanı mı ararsın, engelli taklidi yapanı mı ararsın hepsi de bizde. Kafanda o kadar senaryo kurmaya harcadığın vakti araştırmaya harcasan direkt çözüme ulaşırsın zaten.

Ek olarak Kaygerya'nın son cümlesine birşey eklemek isterim. Bu forum değil Türkiye'de adam akıllı yazılım forumu veya olanlarda da kalite yok. R10 Webmaster forumunda küçük bir bölüm var tıpkı DH'ta olduğu gibi, oradan pek bir cacık olmaz. Ceviz var, üyelik başvurusu yapmıştım, adamlar kabul etmemiş. Amacınız nedir gibi salak saçma bir soru alıyorlar, bende "kendimi geliştirmek, yeri geldiğinde yardım etmek bla bla bla" yazdım. Reddetmiş adamlar, ulan daha ne yazayım? Bunu yapacağına üyeyi bir değerlendirme aşamasından geçirirsin olur biter.

Bir gün şu konulardan birini görmesem gözüme uyku girmiyor: "oyun yapıcam" (sanki tutan var), "kod lazım yardım help", "programlamaya nereden başlamalıyım" (c diye 1 milyar kez söylendi), "şunu yapmak için hangi programlama dilini öğrenmeliyim".

Edit: Bu son paragraftan baya ziyaretçi gelir konuya ileride demedi demeyin, 2020 yılında adam google'dan gelir konuyu uplar. "Programlamaya başlıcam nereden başlamalıyım help" diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cigarette Smoking Man -- 6 Şubat 2014; 0:22:14 >

• Katılmamak elde değil. Maalesef bu tür durumlar forumdaki birçok bölümde mevcut. Google, Bing, Yandex vb. gibi dev arşivler dururken araştırma yapmadan konu açılıyor. Üzücü.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bir yazilim odevi verildiginde bile sizden istenen sey soruna dair kendinizce bir cozum uretmenizdir. Sizden cozumu bulmaniz istenmiyor. İste durum boyle olunca yani gidilen yol yanlis olunca varilmak istenen yer de istenilen yer olmuyor. Bu yuzden universite mezunu bir issizler ordumuz var. Cozum uretmek yerine cozum arayan bir issizler ordusu
  • quote:

Bir yazilim odevi verildiginde bile sizden istenen sey soruna dair kendinizce bir cozum uretmenizdir. Sizden cozumu bulmaniz istenmiyor. İste durum boyle olunca yani gidilen yol yanlis olunca varilmak istenen yer de istenilen yer olmuyor. Bu yuzden universite mezunu bir issizler ordumuz var. Cozum uretmek yerine cozum arayan bir issizler ordusu
    Ağzına sağlık dostum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: seyfi84

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Çok haklısınız. Bu arada yapılan oyunların tutma şansıda var Birde hemen herkesi suçlamayın adam kod ister inceler neyin ne olduğunu araştırır Tamam fazla iyimserim

• quote:

Orijinalden alıntı: Chupacobra

Çok haklısınız. Bu arada yapılan oyunların tutma şansıda var Birde hemen herkesi suçlamayın adam kod ister inceler neyin ne olduğunu araştırır Tamam fazla iyimserim

Alıntıları Göster
    bir de odtü bilgisayar mühendisliği ders programını alıp işlemeye calısanlar var.diyor ki adam 1. sene C++ varmış. gideyim c++ kitabı alıp çalışayım. 2. sene c# gosteriliyormuş. gideyim c# kitabı alayım çalışayım.
    öyleyse bu odtü lüler geri zekalı boşuna öss ygs sbs kasıp o üniversiteye girmişler. zaman kaybetmişler. oysaki ders programı ortada. alırım kitapları çalışırım. ben de onlar gibi olurum . neymiş efendim C++ gösterildiği için ilk sene c++ dan başlamak lazımmış.

önemli olan odtüdeki adam c++ la ne yapıyor sen ne yapıyorsun. adamın çapı ne senin çapın ne. sen C++ kitabındaki ornekleri baka baka veya iyi ezberlediysen bakmadan yazıyor iken , odtüdeki adam pointerle linkedlist yapıyor araya eleman ekliyor çıkartıyor, tree de search yapıyor. binary search yapıyor, linkedlistler üzerinden sorting yapıyor.her zaman derim önemli olan bildiğin dil değil ne yapabildiğin. çobana C++ öğretsen ne yapar ? koyun sayma programı yapar. çünkü o adamın ufku , koyunlar keçilerdir. yani çapınızı genişletemezseniz isterseniz 5 yazılım dili 10 tane de yabancı dil bilin , ne yapacaksınız ne anlatacaksınız.

işte ne yazık ki forum da bu tarz adamlarla dolu. düşünerek çözüm bulmak ile, sağa sola sorarak çözüm bülmak işte çap meselesi bu.

• quote:

bir de odtü bilgisayar mühendisliği ders programını alıp işlemeye calısanlar var.diyor ki adam 1. sene C++ varmış. gideyim c++ kitabı alıp çalışayım. 2. sene c# gosteriliyormuş. gideyim c# kitabı alayım çalışayım.
    öyleyse bu odtü lüler geri zekalı boşuna öss ygs sbs kasıp o üniversiteye girmişler. zaman kaybetmişler. oysaki ders programı ortada. alırım kitapları çalışırım. ben de onlar gibi olurum . neymiş efendim C++ gösterildiği için ilk sene c++ dan başlamak lazımmış.

önemli olan odtüdeki adam c++ la ne yapıyor sen ne yapıyorsun. adamın çapı ne senin çapın ne. sen C++ kitabındaki ornekleri baka baka veya iyi ezberlediysen bakmadan yazıyor iken , odtüdeki adam pointerle linkedlist yapıyor araya eleman ekliyor çıkartıyor, tree de search yapıyor. binary search yapıyor, linkedlistler üzerinden sorting yapıyor.her zaman derim önemli olan bildiğin dil değil ne yapabildiğin. çobana C++ öğretsen ne yapar ? koyun sayma programı yapar. çünkü o adamın ufku , koyunlar keçilerdir. yani çapınızı genişletemezseniz isterseniz 5 yazılım dili 10 tane de yabancı dil bilin , ne yapacaksınız ne anlatacaksınız.

işte ne yazık ki forum da bu tarz adamlarla dolu. düşünerek çözüm bulmak ile, sağa sola sorarak çözüm bülmak işte çap meselesi bu.

Alıntıları Göster
    "Ama abilerim ben daha 11 yaşındayım."

• quote:

quote:

Ceviz var, üyelik başvurusu yapmıştım, adamlar kabul etmemiş. Amacınız nedir gibi salak saçma bir soru alıyorlar, bende "kendimi geliştirmek, yeri geldiğinde yardım etmek bla bla bla" yazdım. Reddetmiş adamlar, ulan daha ne yazayım? Bunu yapacağına üyeyi bir değerlendirme aşamasından geçirirsin olur biter.

biraz önce Ceviz'e baktım, ilk izlenimim: buraya bin basar.
    zaten bir forumun kalitesi gösterdiği reklam sayısıyla ters orantılı oluyor (burası sayfada 20 reklam, Ceviz sadece 2 reklam)

Yani bu forum neydi neoldu gibi konusmaya gerek yok. Boyleydi boyle de olacak. Eksilen artan birsey yok. Cevizin kalitesi zaten su goturmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 11 Şubat 2014; 20:04:45 >

• "Oyun yapcam" başlığı açıp Crysis kalitesini hedefleyen bebeler oyun motorları kısmında fink atıyor ne biliyorsun ? Yazdığımızda "heç" cevabı mutlak gerçektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kımyasal

"Oyun yapcam" başlığı açıp Crysis kalitesini hedefleyen bebeler oyun motorları kısmında fink atıyor ne biliyorsun ? Yazdığımızda "heç" cevabı mutlak gerçektir.
    Hazır kod isteyip konu açan arkadaşlar aramayı ingilizce ve doğru kelimeler ile yapsa önüne bir sürü şey çıkıcak haberi yok hazır kod kendinizi geliştirmenize katkı sağlamaz boşa kürek çekersiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: guardmi16

Hazır kod isteyip konu açan arkadaşlar aramayı ingilizce ve doğru kelimeler ile yapsa önüne bir sürü şey çıkıcak haberi yok hazır kod kendinizi geliştirmenize katkı sağlamaz boşa kürek çekersiniz

Alıntıları Göster
    Ceviz'e üye oldum şu an bir kontrolden geçmiyor sanırım. Bu forumda artık sinirim bozuluyor: daha önceki gün açılmış 10 satır altta aynı konu var adam gelmiş yine aynı soruyu soruyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cigarette Smoking Man

Ceviz'e üye oldum şu an bir kontrolden geçmiyor sanırım. Bu forumda artık sinirim bozuluyor: daha önceki gün açılmış 10 satır altta aynı konu var adam gelmiş yine aynı soruyu soruyor.

Alıntıları Göster
    hadi toplanıp gidelim demek isterdim. ancak ben zaten otomobil genel bölümünde goygoy yapıpı takılıyorum. arada da buraya girip 2 bişey yazıyorum. foruma ayıracak cok vaktim yok ne yazık ki. o yuzden ben buradayım:)
  • quote:

quote:

Yani bu forum neydi neoldu gibi konusmaya gerek yok. Boyleydi boyle de olacak. Eksilen artan birsey yok.

yani nitelik değil nicelik önemli. sayfada 20 reklam olması da yeterince izah ediyor.
    az önce baktım bu DH nedir diye. adres: "... No: 11/39-42" yani 4 daire tutmuşlar. Ltd şirket. maaşlı 20 kişi görünüyor. kaba hesapla her ay min 25-30bin tl ciro yapması lazım. bu nasıl olacak? herhalde relational calculus, finite automata, turing machine gibi konularla değil.
    (DH forum sorumlusuna: bak yeni keyword'ler kullandım, page rank'in arttı, hadi gene iyisin )

eh burası bir işletme. bir şirket. her şirket de kar etmek için kurulur. yapacak birşey yok. allahtan mobilde reklam gözükmüyor. genelde mobilden giriyorum

• Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de üye sayısı artıyor, haliyle de kalite düşüyor. As kadro arka planda toplanmalı ve konulara yapılan yardımlar ortak bir üslupla verilmeli. Mükerrer konularda referans konular oluşturulmalı ve üşenmeden her seferinde bu konuya yönlendirme yapılmalı ve konu şikayet edilip kilitlenmeli.
  • Doğru düzgün konular paylaşımlar yok.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.