< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Yeni mezun başlangıç maaşları ne alemde (3. sayfa)
-
-
Arkadaşım ben sana mühendis 50k alamaz demiyorum. Ceo tanıdığım var, boun ceng mezunu 285 maas aliyor. Sirketi sorarsan gidip ogrenecegim unuttum simdi, ben sana diyorum ki başlangıçta boyle bir maas beklentisi seni uzer. Işin 6. Ayında alabilirsin parayi ama akli selim bir kurum bu istisna adamlardan degilsen sana o parayi vermez vermemeli
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
tıp konusuna nasıl geldik
tıpta 30k ya düştü diye siz doktorlardan fazla alacaksınız diye bir olay mı var
şaka mı bu??? biri buna anlatabilir mi sıralama ile maaş arasında bir ilişki olmadığı hakkında
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 29 Temmuz 2023; 0:56:11 > -
Yani 30kya girmiş adamın 1kya girmiş adamdan fazla alma ihtimali düşük onu vurguladım yoksa doktorların maaşına diyeceğim yok.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
değerlendirmeniz çok yanlış 30k daki mühendis deseniz neyse de ama 30k ya girmiş tıp fakültesi 1k ile kıyaslamanız sadece son derece komik
çünkü tıp fakültesinden ilk 100den de girsen 30binden de girsen aynı parayı alacaksın
ama sen çıkıp 30k dan mezun olan doktorla kendini kıyaslıyorsun
bölümler bambaşka
-
Tıpta özel sektör yok mu?
özel sektör hep devletin üstünde hocam garanti ataması olan bir bölüm
her halükarda 30binden giren biri özel sektörde devlettekinden fazla kazanır
-
-
özetçe 1. sıradan da tıpa yerleşsen 50 bininci sıralamadan da yerleşsen kamuda aynı ücreti alırsınız
kamu öyle demez sen 1. sin sana yüksek sen 50bininci olmuşsun sana az para verelim demez
-
DEÜ ceng yeni mezun yurt dışı 70k alıyor tanıdığın tanıdığı muh olmak istememe rağmen maaşlar çok degisken forumda da vardi boun ie çıkıp 27k ile başlayan gazı makine çıkışlı 50k ile baslyan da var biraz şans geçen otobüste bı amcayla karsilastik 13 snee önce çocuğu celal bayar gemi makine mi ne okumuş çocuğu direkt arkasa girmiş 3k dolara düşün o zamanlar amca keşke kalsaydı şimdi 10kdolardan fazla alırdı diye yakınıyor beni de bu korkutuyor maaş beklentim var fakat mühendis olmak istiyorum şu an çok tecrübeli olmayan kepçe operatörü bile 20k alıyor hastane temizlik personeli 25-30kaliyor
İş Bank müfettiş yard 70-80k
Uzman yard 40k
Bilgisayar mühendisiyim.
Eğer çok özel bir yeteneği yoksa ya da üniversite hayatında aktif olarak çalışıp mezun olmamışsa(bu kişiler mezun olunca junior olmuyor aslında, junior-mid level arası oluyorlar) hiçbir yazılımcıya 30k üstü vermezler Türkiye'de.
Tabii bu yazılımcı bilgisayar ya da yazılım mezunu değilse, bu 30 bin lirayı 20 binlere de çekebilirsiniz. Asgari ücret 8500 lira iken işe başlayan junior arkadaşlar 15k ile 22k arasında değişen maaşlarla işe girdiler(softtech vb firmalarda). Bankalar bir tık üstü olabilir.
Ve çoğunluk bir süre issizlik de yaşıyor bunu da belirteyim. Yazılım sektörünün mid level ya da senior adama ihtiyacı var junior seviyede birisine değil çoğunlukla. Junior alacak olanlar da kendi bootcampini yapıyor ve minimum 2-3 ay eğittikten sonra alıyor. Eğitim vermeyecekse de gerçekten kalifiye junior alıyor(örneğin üstte verdiğim örnekte bulunan seviyede juniorlar).
Örneğin şirket java kullanıyor ve junior java developer alacak; ilk önce java ve algoritma bilgisi arıyor(genelde case veriliyor. Bu case içerisinde sorulan sorulan kriptolama encoder decoder vs gibi gerçekten kafa ütüleyen sorular oluyor. Sonrasında spring boot bilgisine bakıyor. Dependecy injection nedir? Katmanlı mimari nedir? Rest api ve ilgili notasyonlar nedir? Jpa hibernate nedir? Gibi temel seviye sorulardan, neredeyse mikroservislere nedire kadar uzayan skalada değişkenlik gösteren junior için hard denebilecek sorular soruluyor. Arada multi threads ve collection framework gibi spring framework içerisinde çokça kullanılan yapılar soruluyor
Sonra veritabanı bilgisi, fonksiyonlar, store procedure vs soruluyor.
Ben son dönemlerde devops konularında(docker, kubernates), uygulama sunucuları hakkında sorular sorulduğunu da duyuyorum(jboss, apache tomcat vb).
Ben daha önce sistem tarafında çalıştım mesela. Monitoring(zabbix ve grafana kullandım), vmware(sanallaştırma), docker(konteynır yapıları) linux bilgim vs vardı ve bana jenkins kullanıldiğı için test deployment yapabilir misin filan diye bir junior için zor sorular sordular(daha önce yazılım tarafında deneyimim yoktu sistem tarafından geçecektim).
Ekmek aslanın ağzında değil midesinde arkadaşlar, moral bozmayayım ama çok büyük hayal satılıyor insanlara.
Devops ve sistem bilen, bir java developer olaraj uyarımı yapmıs olayım.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
bilgisayar müh olarak dediklerine katılıyorum. ceng konusunda hayal satılıyor.
ülkede junior patlaması var.
ceng yazacakların anlayamadığı şeylerden biri yazılımcı olmak için ceng mezunu olmak gerekmiyor.
elektrik elektronik ilanına lise mezunu başvurmaz ama yazılım ilanına başvurur ve işe girme olasılığıda vardır.
hepsiburada trendyol getir gibi firmalarda lise mezunu var, hukuk mezunu yazılımcı var. var oğlu var.
lise mezununu geç binlerce ctis mezunu istatistik matematik mezunuda yazılıma odaklanıyor.
bu arkadaşlar 4 sene sonra mezun olduğunda başlarından aşağı kaynar sular dökülme ihtimali maalesef var.
dediğin gibi junior olarak işe girme bandı gittikçe yükseliyor yani zorlaşıyor.
bankalar 30k veriyormuş şuanda.
bu arada yazdığın sorular 2 yıl önceki junior'ın bilmesi gereken bilgiler olabilir. artık sorular daha zordur.
ben mezun olduğumda iş görüşmesinde system design interview geçerek işe girmiştim.
top tier şirketlere girmek için üniversitede çalışmış ve kendini baya geliştirmiş olmak gerekiyor, ileride bu daha da yükselecektir.
-
Kesinlikle haklısınız değerli meslektaşım. Şu anda sorular muhtemelen daha karmaşık ve derinlemesine bilgi gerektiren seviyede olabilir çoğu şirkette, çünkü 5000 tane junior başvuruyor iş ilanına, alınacak adam sayısı maksimum 10 filan.
Kurtuluş kapısı olarak görüldüğü için, diğer mesleklerden de birçok kişi başvuruyor ilanlara, bu da junior piyasasını şişirdikçe şişirdi. Özellikle youtube ve twitter üzerinde yayın yapan ve tamamen kendi reklamını yapmaya çalışan kişiler vasıtasıyla, bir sürü insana hayal satılıyor(engin demiroğ güzel bir örnek). Bu insanlar ya iş bulamayacak ya da junior olarak işe girecek ve gerçekten bilgili arkadaşların alacağı parayı da düşürecekler. Tamamen patrona yarayan bir sistem bu ve tabii youtuber bilişimci tayfa...
Bankalar 30k verebilirler şu anda son asgari ücret zammıyla birlikte. bu arada 30k şu anda öyle iyi bir para da değil ama kötü de diyemem junior adam için. diğer şirketler o kadar da vermiyorlar, tüm çevrem yazılım sektöründe, haliyle bilgimiz oluyor bir şekilde kim ne kadar veriyor vs.
ben toplamda 2 senelik deneyimimle 35k alıyorum(bunun 1.5 yılı sistem tarafı, 6 aydır da java developer olarak çalışıyorum).
Burayı okuyacak arkadaşlara da bir not düşeyim, devops tarafında yazılımdan daha fazla ihtiyaç var şirketlerde, çünkü devopsçu sayısı az, en azından ilgi duyan arkadaşlar varsa devops tarafına yönelmelerini şiddetle tavsiye ederim. Ben eğer istediğim seviyeye gelemezsem, ileride tekrar devops tarafına yöneleceğim, bu nedenle kendimi köreltmemek adına kendimi bu tarafta da geliştirmeye devam ediyorum. Özellikle linux ve sistem bilmek gerekiyor devops için, yazılım bilgisinden daha fazla ihtiyaç duyulacak o tarafta bunlara. Buradaki arkadaşlara da bir tavsiyem olsun.
-
Ha bir de ben tamamen devops ve sistem bilgim olduğu için işe girdim(java ve spring boot bilgimin yanında). Yoksa mümkün değil bende işe giremezdim.
-
ticaret yapmıyorsanız maaşlar üç aşağı beş yukarı her meslekte aynı, doktorlar fazla alıyorsa onu bilmiyorum
adam 1 tane (bir) itü mezunu tanıdıksız torpilsiz 50k kazanmış mı diye sormuş ben de cevaplamışım. istisna dediği adamın açıkça torpil var mı babasının şirketi mi falan diye sormuş. 1 tane itü mezunu şu an 50k üstü işe başladı. şanstır odur budur bilmem, adam 50k üstü maaşla işe başlamış mı? başlamış. babasının şirketi mi? değil. düz entry level, herkese aynı maaş verilen pozisyon mu? evet.
-
bizzat o işe alımları yapan ekipte de çalıştım ayrıca. öyle ik tipini beğenmemiş almamış diye bir şey yok. yetenekli ve çalışkan adam illa bu tarz top tier şirketlerden birine eninde sonunda giriyor.
-
mbb mckinsey bain bcg ler usadaki masterı MBA i karşılıyor, o yüzden gidiyorlar diye biliyorum, teşvik var yani bi de yükselmek için gerekiyor muydu unuttum, okula gelip sunum yapıyorlardı
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X