Soru başlıkta arkadaşlar havada radyo sinyalleri ile yaptığımız iletişimi toprak üzerinden yapabilirmişiz ? titreşim ile olu gibi geliyor ama mesafenin çok kısa olacağını düşünüyorum doğru mudur
Toprak yapısı, toprak içindeki maddelerin sertliğindeki farklar, toprak içerisindeki yüzeysel değişiklikler sebebiyle, toprakta titreşim-mikrodalga ya da enerji aktarımı malesef havaya göre çok düşük bir orana sahip. Sıvı ve gazların aksine katıda iletim daha fazla olması gerekir ancak, yukarıdaki sebeplerden ötürü mümkün olmuyor. İnsanoğlu önce havada elektrik iletimini sağlarsa eğer, belki peşinden toprakta iletim söz konusu olabilir. Havada iletimin daha iyi olmasının sebebi, içerisinde bulunan gazların homojen şekilde karışmasından dolayıdır. Ancak toprakta yerine göre alüminyum, sülfat, kükürt vs farklı oranlarda farklı maddeler yer alıyor. Ve ayrıca toprakta iletim gerçekleşirse eğer, muhtemelen ses ile (ultrasonik) gerçekleşecektir.
IItwentysixII
kullanıcısına yanıt
Cevap için teşekkürler anladığım kadarı ile toprak üzerinden iletişim mümkün fakat verimsiz