Şimdi Ara

***YERDEN ISITMA*** [ANA KONU] (89. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.888
Cevap
80
Favori
280.492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8788899091
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Elektrikli yerden ısıtma en temiz en sorunsuz ısınmadır, ancak yakıt olarakta elektrik kullandığı için en pahallı ısınmadır. Doğalgazla ısınmaya göre 4-6 kat arası fatura farkı olur.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, iyi geceler. Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Yerden ısıtma ile ilgili bazı sorularım olacak. (Elimden geldiğince daire ve sistemle ilgili detaylı bilgi vereceğim.)

Konya'da yaşıyorum. Ev 4+1. Kiracıyım ve daire 5 katlı binanın son katında. (Zemin artı dört kat var, zeminde BİM mağazası var.) Merkezi sistem ve yerden ısıtma. Her odanın kendi termostatı var (Termostatlar mekanik), dolayısı ile kollektör vanaları elektrikli, aynı zamanda pay ölçer de mevcut. Evin giriş kısmında mutfak salon ve bir oda var, küçük bir koridor sonrasında da üç oda daha var. Mutfak, giriş holü ve koridor fayans, odaların hepsi laminant parke. (İç kısımdaki odanın biri de m2 olarak küçük.)

Bina yeni sayılır, 6-7 yıllık. İlk oturumundan bu yana hiç temizlik yaptırılmamış, bu yaz sonu ilk kez tüm sisteme ilaçlı temizlik yaptırıldı. Soğukların başlaması ile geçen hafta perşembe günü de ilk kez açıldı. Hava aldım, çok az hava çıktı, purjörden suyu 15-20 saniye akıttım, hava olmayınca kapattım. (Her oda için ayrı ayrı hava alma işlemi yaptım, bana tarif edildiği şekilde nizami yaptım.)

Cuma günü sabah şehir dışına çıktım, çıkarken tüm termostatları 20 dereceye ayarladım.

Pazar günü döndüğümde en sıcak oda haliyle mutfaktı, termostatını kapattım, soğuması neredeyse bir gün sürdü.

Pazar günü yatak odası olarak kullandığım koridorun olduğu taraftaki odada pencereye bir metre kalan bölüme kadar ısıyı hafif de olsa hissediyordum. Salı gününden bu yana o odada zeminde hiç ılıklık bile hissetmiyorum ve evin en soğuk odası. Temizliği yapan kişiyi çağırdım, dün akşam geldi ve hava vardır diyerek kontrol etti tüm odaları, hava hiçbirinde çıkmadı. Elindeki yüzey termometresi ile geliş borularına ve dönüş borularına baktı, ısı normal dedi. Gelişteki ve dönüşteki ısı olması gerektiği gibi dedi. Ancak zeminde ve odada ben o normalliği kesinlikle bulamıyorum. Bariz bir soğukluk var odada.

Apartman yönetimi gündüz sistemi kapatıp akşam açıyor, bildiğim kadarı ile 38-42 arasında bir sıcaklıkta tutuyorlar kazanı. Temizliği yapan arkadaş da aslında yerden ısıtmalı sistemlerde kombi/kazan kapatılmaz, hava sıcaklığına göre derecesi düşürülür ya da yükseltilir dedi. Ama çok istekli değil bina sakinleri bu şekilde kullanmaya, en azından soğuklar gelene kadar. Temizliği yapan arkadaş en az 1 hafta sistem hiç kapanmasın, çok sıcak olan daireler odalarda termostattan sıcaklığı düşürsün ama kapatmasın dedi. Temizlik sonrası sistemin doğru çalışmaya başlaması için en az bir hafta bu şekilde çalıştırılması gerekli dedi.

Benim yatak odasının da bu şekilde 1 hafta çalıştırıldıktan sonra düzeleceğini söyledi. Su akışı normal, sıcak su geliyor ve dönüş borusunda da ısı var filan dedi. Ben bu ısıyı neden alamıyorum odada dediğimde, belki boru döşenmemiştir odaya, ben gördüm böyle durumlar filan dedi, termal kamera ile boru haritası çıkarılabilir dedi ama bir maliyetli olur filan dedi (1.000 TL civarı). Pazar günü o odada vardı ısı şimdi hiç yok, boru olmasa odada, pazar günü de ısınmaması gerekmez mi dediğimde bir şey demedi. 1 hafta bir çalışsın bakarız dedi gitti.

Dün geceden beri bildiğim kadarı ile sistemi hiç kapatmadılar, ama düşük sıcaklıkta sanırım. Ben tüm termostatları 22 dereceye ayarladım, sadece mutfak 15 derece. Bu gece yatak odasında yine hiç ılıklık bile olmayınca kollektördeki vanasını söktüm, belki termostat problemlidir diye. (Diğer odaların termostatlarının çalıştığını, kollektördeki vanadan kontrol ederek teyit ettim.)

Bu odada yaşadığımın benzerini küçük odada da yaşıyorum. Benim dairenin de olduğu son katta 3 daire daha var, biri boş, diğer ikisi sorun yaşamadığını söyledi.

Sorularım şöyle (Çok uzun anlattım, kusura bakmayın, ama iyi bilen arkadaşlar daha rahat yardımcı olabilir, yönlendirebilir belki diyerek vermeye çalıştım tüm detayları)

1. Yatak odası olarak kullandığım odada boruda tıkanma olabilir mi? Tıkanma varsa, dönüş suyunun ılık olması normal mi? (Yani tıkanıklık olsa devir daimde de bir sıkıntı olması gerekmez mi?)
    2. Termal kamera ile baktırmanın bir faydası olur mu?
    3. Düne kadar sabah 6 akşam 6 arası kapalı olarak çalıştırılmasından mı kaynaklanıyor yatak odasındaki bu soğukluk?
    4. Temizliği yapan arkadaş da hava aldı ve hava yok dedi...En nihayetinde ne gibi bir sorun olabilir ve nasıl çözebilirim? (Nasıl sorusu aslında kiminle çözebilirim anlamında, bu işten kim anlar?)

Tekrar yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

(Kollektör ve vanaların resmini aşağıya koydum.)

***YERDEN ISITMA*** [ANA KONU]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spinoza2003 -- 23 Kasım 2023; 1:12:22 >

• Spinoza2003 S kullanıcısına yanıt

Öncelikle yatak odası termostatını en yüksek dereceye getirip öyle deneyin, farklı nedenlerden dolayı o oda ısınıp termostat çoğunlukla kapalı tutuyor olabilir, termosta sıcaklığı yanlış algılayıp kapatıyor olabilir vs.

• kir-pi K kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim ilginiz için.

Bu ihtimali ben de düşündüm, çünkü termostat yatak odasındaki büyük dolabın arkasında, biraz kuytu bir yerde, haliyle odanın ortalama ısısını yanlış algılayabilir. Bu sebeple dün gece mesajı yazdıktan sonra, yatak odasının termostatının bağlı olduğu vanayı söktüm, termostatı devre dışı bıraktım. Sistemden gelen sıcak suyu olduğu gibi yatak odasına versin diye. Birkaç gün böyle bırakacağım. Geceden sabaha pek bir değişme olmadı. (Kazandaki sistem sıcaklığı da düşük sanırım) Suyun dönüş borusu ılık, odayı dolaşıp geliyor muhtemelen ama bir türlü ısıyı zeminde hissedemiyorum.

Odada iki ayrı hat döşeli olabilir mi? Bir yarısında ayrı diğer yarısında ayrı (gerçi tek vana var ama...) Bu odanın bir duvarı banyo, diğer duvarı salon. Salonda tek termostat ama iki ayrı vana var, iki hat döşeli. Hattın biri banyodan salona gidiyor. Yatak odasında da böyle birşey mi var acaba?

Anlamadım bir türlü bu sistemi.

yatak odası diye daha az borulama yapılmış olabilir, veya orada şap vs daha kalın olabilir, bence o odaya termometre koyup takip edin, insan ısıyı farklı algılayabilir, 22 derece de aynı evde üşüdüğünüz de olur, terlediğinizde, metabolizma vs devreye giriyor, o nedenle termometre ile takip edin oda sıcaklığını.

• merhabalar

yeni evimde yerden ısıtma ve akıllı ev sistemi (knx) var. 2 bölge için kollektörlere 2 aktuator bağlamışlar, evin 2 odasında da duvardaki prizlerin yanındaki termostatla sıcaklık ayarlanıyor. ilk başlatmada termostatta yazan sıcaklık için kombi çalışıyor ve istenen sıcaklığa gelince termostat vanayı kapatıp akışı kesiyor bunda sorun yok; fakat sıcaklık düşmeye başlayıp termostatın açması gereken sıcaklığın altına düşünce kombi devreye girmiyor. viesmann kombim var, uygulamadan baktığımda su sıcaklığı normal (düşmemiş) göründüğü için kombi bekleme modunda gözüküyor. kombiyi kapatıp açtığımda ise sistemdeki sıcaklığı düşük (olmaı gereken) görüp ateşleme yapmaya başlıyor. aç kapa aç kapa kombiyi bozacağım, sorunun sebebi ne olabilir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Az önce ilk defa yerden ısıtma sistemi calisitirildi .Servis kombi açılımını yaptı fakat ev dublex ve alt kat yerden ısıtma çalışıyor fakat üst kat kesinlikle çalışmıyor.Alt kat ve üst kat borulama sistemleri farklı yerlerde.Eksik olan ne olabilir yani boruları kontrolü için gittiğimde ne ufak bir ısınma ne de su sesi var içinde su olmama ihtimali olabilir mi ?

• @uiKSilveR @ kullanıcısına yanıt

Önce basit düşünmek gerekiyor, üst kat kollektörü vanasını kontrol ettiniz mi kapalı bırakmış olabilirler, su basılmamış olma ihtimali de tabi ki varama sistem açık ve kombide 1,5 bardan fazla basınç var ise su olmama ihtimali düşüktür ama su basıp vanayı kapatmış olabilirler.

• Herkese merhabalar. Ilk defa yerden isitma kullaniyorum ve yeni dolayisi ile inanilmaz bilgi eksikligi cekiyorum simdiden yardimci olan forumdaslara tesekkur ederim. Kombim demirdokum atromix 2 adet oda termostatim var rehau marka ve rehau marka yerden isitma sistemim var.Ilk bir kac gun guzel stabil olarak calisti evin yarisi seramik yarisi parke kapli ve seramik olan yerlerde sicakligi cok rahat hissediyordum. Ancak su gunlerde su sekilde bir sorunum var. Termostatlari 25-26 dereceye ayarliyorum ancak termostat dereceleri 23.5 dereceyi gecmiyor. Sistem calisiyor gibi gozukuyor ve elektrikli vanalar acik ancak sicak su kollektoru kesinlikle soguk. Kombiyi elle yukseltiyorum ve kombi calisiyor kolektordeki sicaklik iyi bir seviyeye geliyor hatta 0.5 derece yukseliyor ayrica uzerindeki su gostergeleri assagi iniyor ancak termostattaki 5 dk sonra kombi calismayi durduruyor gostergeler en yukari cikip kolektordeki su sicakligi soguyor. Vanalar acik termostat belirledigim sicakligin 2 derece altinda. Kombi sicakligi 55 dereceden yavas yavas 27 dereceye kadar dusuyor. Cildirmak uzereyim ne yapmam gerekiyor. Elektrikci geldi vanalarin tesisatinda hic bir sorun yok dedi aciyor ve kapatiyor. Tesisatci basindan savdi. Kombici ise kombide sorun yok dedi bakmadan gitti. Ne yapicagimi bilmiyorum. Yardimci olan herkese tesekkur ederim. Havasini mi alicam icini mi temizleticem kombiciyle mi kavga edicegim tesisatciya mi dert yanicam yada kabullenicegim mi inanin bilemiyorum. Apartmandaki kimsede bu sorun yok isin garibi butun binanin dogalgaz saatinde kullanimlari 350 m3 civarinda benim kullanimim ise 6m3 ve 3 haftadir dogalgaz acik imkansiz bu kadar az kullanim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi delthas -- 9 Aralık 2023; 3:1:53 >

• delthas D kullanıcısına yanıt

İlk yapacağınız en basit şey şu, termostatları 30-32 derece gibi yüksek bir dereceye ayarlayıp sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol edin, o dereceye aldığınızda çalışıyor ise termostatlarda kalibrasyon sorunu olabilir.

Selamlar evet calisiyorlar bu sekilde. Kalibrasyonu nasil yapabilirim?

Filitreye bakılsın

Termostatin kullanim kilavuzunda yaziyor olmasi lazim , ama yukseltince normal olarak calisiyor ise baska bir termometre ile oda sicakligi kontrol edilerek istenen seviyenin termostata kac olduguna gore de kullanmaya devam edebilirsin

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

İmkanınız varsa diğer odaları kapatıp sadece yatak odasını açık tutup elle odada yerde ısınma olup olmadığına bakın. Bunu da kazanın yandığından emin olduğunuz saatlerde yapın.

• ebu abdillah E kullanıcısına yanıt

Yapan usta ben yerden ısıtmadan anlamıyorum dedi ve birini getirdi o sırada salonun vanaları kapalıydı ( sanırım derecesine ulaşmış ) ancak ısıtmıyordu salon buz gibiydi sorun elektirikçide o yapması lazım dedi ve 1 sn durdu gitti. Filtreyi bu internetteki bakım yapan insanlar değiştirir mi ? Çünkü yapan usta bir şeyden anlamıyorum diyor ancak binada benden başka hiç bir sorun yaşayan yok.

Denemek için kombiyi 55 derece yaptım termostatları ise 26 ya çektim 23.5-24 üstüne sıcaklık çıkmıyor ama vanalar açık. Kombi 55 dereceye çıkıyor sonra 30lara düşene kadar düşüyor.

Birde kombiyi termostat yokmus gibi calistirmayi deneyin, termostati en yuksek sicakliga cekin, kombiyi 50 dereceye alin , kombi davranisini gozlemleyin, kombi nekadar zamanda 50 dereceye geliyor, ne kadar sonra tekrar yaniyor zamani olcun. Kisa surede 50 ye gelip uzun sure sicaklik dusmuyor ise filtre tikalidir, temizlenmesi gerekir, ama 50 cok kisa surede gelmiyor, gelip kapattigindavda hizla sicaklik dusuyor ise filtre veya dolasim ile ilgili sorun yoktur, kombi ancak 30 a dustugunde tekrar yanmasi icin ayarlanmis olabilir, o durumda servis alt sicakligi arttirmasi gerekir. Birde niye tum sistemi kuran firma bu is ile ilgilenmiyor anlamadim, onlarin sorunu cozmesi gerekir.

Mesajınıza ancak ulaştım. Kombi hemen 50 dereceye geliyor ancak ardından derece aşağı doğru düşüyor. Bugün kombici gelicek çünkü 3 gündür sıcak su da çalışmıyor ancak kollektör sıcak ve ev soğuk gene anlamıyorum. Ypan firma ilgilenmiyor çünkü yerden ısıtmadan anlamıyorlarmış ama yerden ısıtma yapmışlar tam olarak böyle dendi.

Kombi hızla 50 dereceye geliyor ise dolaşım sorunu vardır, ya filtre tıkalıdır, ya da tesisatta bir şeyler vardır, kombinin hemen 50 dereceye gelmemesi lazım. Anlamadığı işi niye yapmış o zaman, anlamıyor ise bir yerlerde yanlış yapmıştır kesinlikle.

• Selamlar,

Yerden isitma ile ilgili şöyle bir sorum var;

1 oda termostatini aktif hale getirdigimde 2 vana aktifleniyor. Bu durum evdeki 2 oda icin gecerli. Yani 2 odanin vanası icin toplam 4 kollektor aktifleniyor. Bir odaya yarim yarim seklinde iki kollektor bagli olabilir mi? Odalar parke oldugi icin kapattigimda bariz bir fark hissetmiyorum.

Yaklasik 2 ay once forumdan sordugum soruların deneyimlenmis cevaplarini da paylasayim, ayni soruları olanlara faydası olur.

- Kombi derecesi kaça ayarlanmalı, kac dereceyi gecmemeli? Bu konuda çok fazla farkli deger var internette.
    C: Bu deger tesisatinizdaki urunlerin kalitesine gore degismemekle birlikte ortalama olarak 45 dereceyi gecmemek ideal.

- Debi ayarli kollektor sistemi mevcut. Bu kollektorlerden bazılarinin icinde su varken bazilarinda hic gorunmuyor (Debi gosterge cubugu hepsinde hareket ediyor) Bu normal mi?
    C : Sistem ilk kez kullaniliyorsa normal. Hava var ama hava alma yontemleriyle bile debimetredeki hava tamamen alinamiyor. Kullandikca sistem basınc dengesine ulastiginda kombi hava kollektor prujorunden zamanla atiliyor. Isinma ihtiyaciniz olmasa bile bir sure tum termostatları acarak kullanmanizi tavsiye ederim.

- Debi ayarini ne yaptiysam 1.5 seviyesinin ustune cikaramadim. Bazi videolarda 3lerde gosteriyor. Ne olması gerekir?
    C : Sistem bir sure kullanilip dengelendikten sonra tekrar debi ayarı yaptım, Çok isinan ya da isinmasina gerek olmayanlarin vanalarini kisinca diger odalarda 2-3 degerlerini gormeye basladim. Bu arada 1 degeri de isinmak icin yeterli geliyor.

- Kombi calisirken şarıl şarıl su sesi duyuyorum, bu sistemde hava oldugunu mu gosterir? Kombi kollektorlerin hemen ustunde konumlandirilmis. Kombi prujorunden zamanla sistemdeki havayı atabilir mi?
    C : Evet hava oldugunu gosterir ve prujorden zamanla atilir. Kombi ya da kolllektor prujorunden atmak biraz uzun surebiliyor. Beklemek istemezseniz direkt kollektorlere hortum baglayarak sistemin havasini alabilirsiniz ama bu durum biraz bilgi ve beceri gerektiriyor.

• 
Sayfa: önceki 8788899091
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.