Evde kablolu ve kablosuz olarak kullanabildiğim ağım var. İki bilgisayar arasında dosya alışverişi yapmak istediğimde yaşadığım en büyük sorun veri aktarım hızının normal sığanın çok altında olması. 10-15 GBlık dosyaları aktarmak istediğimde inanın bekleme süresi o kadar uzun oluyor ki ben dışarı çıkıp sinemaya falan gidiyorum desem yalan olmaz.
Donanımlarıma gelirsek: USR 9108 modem kullanıyorum. Masaüstü bilgisayarımda yine usr kablosuz ağ kartı ve anakartımdaki nvidia güney köprüsünün eternet arayüzü mevcut. Dizüstü bilgisayarımda ise intel 2200bg kablosuz kart ve kendi eternet kartı mevcut.
İki bilgisayar arasında hem kablolu hem de kablosuz bağlantıda veri aktarım hızı %20 dolaylarında oluyor. Yeterince hızlı değil. Bekleme süresi çok fazla. İki bilgisayar arasındaki veri aktarım hızını nasıl arttırabilirim?
Kablo takılı değil zaten onun bir önemi yok. O resim, kablosuz bağlantıyı gösteriyor. Kablosuz kullanıyorum şu an ama kabloyu takınca eternet de aynı başarımı veriyor...
100 veya 1000 Mbit ethernet kartı al (Fiyatları çok ucuz) Performansın artacaktır.
Arkadaşlar, benim burada merak ettiğim şey şu. Mevcut donanımların başarımını olması gereken seviyeye nasıl çekerim? Benimle aynı donanıma sahip herkes aynı seviyede mi başarım alıyor? 54Mbps olan kablosuz ağ kartlarını kullanarak kurduğunuz ağda veri aktarımı yaparken %20 civarında mı kullanabiliyorsunuz ağ kartlarınızı? Ya da kablolu ağda eternet kartlarınızı 100Mbps olarak kullanabilecekken yine %10-15 civarında mı olabiliyor bağlantınızın kullanımı?
kablonun takili olup olmamasi onemli degil. ethernet kartin 100 degil 10 mbit olarak calisiyor. kablo kullanirken bu hiz limitine takiliyorsun, bu bir. wireless kullanirken de 54 mbit teorik hizdir. baglanti 54 gorunse bile bir sure sonra otomatik olarak daha dusuk hzilara inecektir, ki wireless destegi olan modemlerin cikis gucleri malumunuz, ayni odada bile 54 mbit alman zor olabilir.
şimdi normal 100Mbps ethernet kartı dediğimiz kart araştırırsanız teknik olarak 10/100Mbps olarak geçer. Bunu anlamı 10Mbps tx / 100Mbps rx öz türkçesi 10Mbps gönderim / 100Mbps alımdır.
Şimdi sizin dosyaları gönderen bilgisayar gönderim yaptığı için 10Mbps ancak hızıyla gönderim yapabilir. Dolayısıyla alıcı bilgisayarda 10Mbps ile alım yapabilir.
Yani böyle bir dosya transferinde (özel ethernet kartları kullanılmadığı sürece) transfer hızınız 10Mbps olacaktır.
Ama aktarım hızınız 10 Mbps ten daha düşükse 1 kablo bağlantılarınızda zayıflık kırıklık olup olmadığını (ağ kablosuyla yan yana çekilmiş elektrik ve telefon kabloları da etkiler) 2 kablosuz cihazlarda anten polarizasyonuna 3 sistemlerin HDD lerinde badsector olup olmadığını 4 router hub ya da switch lerinizde arıza olup olmadığını 5 routerinizin bu yoğunlukta veri akışına müsait olup olmadığını
kontrol edin.
Ayrıca kablosuz bağlantıda şifrelemenin veriyi bir miktar yavaşlatacağını, Bluetooth vb. bazı donanımların wireless bağlantısının başarımını düşürdüğünü, kablolu sistemlerdeyse kablo mesafesininde başarımla ters orantılı olduğunu unutmayınız.
windows xp nin bandwith kontrol ü var Qos Paket ... muydu neydi oradan %20 gibi bi sınırlandırma var onu kaldırırısan veri hızın artar ama ne kadar artar bilmiyorum.