Şimdi Ara

YES Amerika 2016-2017 dönemi Sınav ve mülakatları (Ana Konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
10.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar çok kimsenin bilmediğini düşündüğüm, 2016 yazında Amerika'ya 50 civarı öğrenciyi gönderecek olan Yes programının sınavları yarın başlıyor. Bu konuda ben sınava kadar olan süeci ve sınavı kazanırsam devamında deneyimlediklerimi yazmaya çalışacağım. Benim dışımda katılan varsa onların da fikirlerini ve deneyimlerini paylaşmalarını ve bu sayede bizden sonra gireceklere yardım etmelerini tavsiye ederim

Şimdi Yes nedir derseniz, kısaca bilgi vermek gerekirse; 11 Eylül Saldırıları sonrası Birleşik Devletlerin en büyük vakıflarından olan Department of State vakfının desteklediği, her sene dünyanın dört bir yanından öğencileri 1 sene boyunca her türlü masraflarını karşılayarak Amerika'ya gönderen bir program. Şimdi ufak detayları birkaç konuda ayırayım;

1- Başvuru Aşaması;
    Yes programını kazanabilmek için ilk basamağımız burası. Bu aşamada bazı şartlara uymanız gerekiyor. Bu şartlar değişken olduğu için buraya bir şey yazmıyorum başvuracağını sene size söylenir zaten bunlar rehber öğretmeniniz tarafından size anlatılır.

Kafanızda bir fikir oluşması açısından bu kriterlerin kısaca ne gibi şeyler olduğunu söylemek gerekirse; ailenin gelirinin 5000 tl altında olması, B1 ve üstü İngilizce seviyesine sahip olmanız ve yaşla ilgili şeylere uygun olmanız lazım ki çok zor kriterler değiller yani.

2- Genel Kültür Sınavı
    Bu aşamaların sırası değişebiliyor sanırım ancak girdiğiniz sınav türleri hep aynı o yüzden ben kendi sıramdan gideyim. Ben kültü sınavıma 12 Kasım günü Ankara'da Büyük Kolej'de girdim. Açıkçası sınavdan ilk çıktığımda geçeceğime çok bir inancım kalmamıştı ancak geçtim işte

Sınavın nasıl bir şey olduğunu anlatmak gerekirse, 2 tip soru olduğunu söyleyebilirim.
    i) Klasik Genel Kültür Soruları
    İlk soru tipinde bildiğimiz genel kültür soruları var ve arada zorlayan bazı sorular dışında 30 tane kolay genel kültür sorusu bunlar mesela örnek vereyim. "Aşağıdaki yıllardan hangisinde yeni bir anayasa yürürlüğe girmiştir?" veya "Nelson Mandela hangi ülkenin cumhurbaşkanıydı?" gibi ve 5-6 tane de çok hafif bilgi gerektiren,dünyadan kopuk yaşamıyorsanız kesinlikle bileceğiniz ünlü yazarların, şairlerin, ressamların vb. kitapları, oyunları, soneleri, tabloları soruluyor ama bunlar dediğim gibi sokaktan çevirdiğiniz orta eğitimli bir insanın bile adı söylenınce tanıdığı kişiler. Yani sonuç olarak çok korkmanıza gerek yok bu bölümden.

ii) Zeka Soruları
    Bu bölüm de işte sizi sınav anında stres yaptıabilecek ama aslında gerçekten kolay soruların olduğu bir bölüm.

Bu sorular da 3'e ayrılıyor. İlk bölümde örneğin "leyla" kelimesini "eylal" şeklinde yazıp altında da bu kelimenin bir kuş türü mü bitki türü mü falan seçmenizi istiyorlar.

İkinci bölümde bazı bölümleri eksik verilmiş örüntülerin eksik parçasını bulmanız isteniyor. Mesela bir örnek vereyim '''#&!$€£#&!$€£#&!$€#&!' şu an kafamdan salladığım bü örüntüye hangi karakterin eklenmesi gerek tam olması için?'' Işte tam olarak bu sizden istenen. Rahatça yapılıyor gördüğünüz gibi.

Son olarak ise size bir grafik veriyorlar mesela 5 farklı sektördeki satış rakamlarını aylara göre falan veriyorlar ve bu tabloyu yorumlamanızı sağlayan 5 soru soruyorlar mesela işte ''Yaz aylarında en çok kar eden sektör hangisidir?'' gibi sorular ve cidden çok kolaylar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi StrangerLovely -- 28 Kasım 2015; 12:30:25 >

• bende bu sene basvurdum 1. basamagi gectim. 2 gun sonra mulakata gidecegim ama biraz tedirginim mülakat için önerileri ve taktikleri bekliyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: diloon

bende bu sene basvurdum 1. basamagi gectim. 2 gun sonra mulakata gidecegim ama biraz tedirginim mülakat için önerileri ve taktikleri bekliyorum
    2013 Macaristan AFS'liyim, geçen sene YES ile bir Amerikalı misafir ettik.Bu sene ben ailemle olmasam da yine bir YES'li misafirimiz var. Haftasonu sınavınızın olduğunu ve bu aşamanın sadece sözlü mülakat olduğunu ve İngilizce mülakatın olmadığını duydum.İsteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim, pm bırakabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Danny Greene

2013 Macaristan AFS'liyim, geçen sene YES ile bir Amerikalı misafir ettik.Bu sene ben ailemle olmasam da yine bir YES'li misafirimiz var. Haftasonu sınavınızın olduğunu ve bu aşamanın sadece sözlü mülakat olduğunu ve İngilizce mülakatın olmadığını duydum.İsteyen arkadaşlara yardımcı olabilirim, pm bırakabilirsiniz.

Bu program lise öğrencileri için mi hocam ?
  • Yeah Science kullanıcısına yanıt
    Evet lise öğrencilerini 1 sene boyunca Amerika'da burslu okutan bir vakıf YES ama sadece 9-10-11. sınıf öğrencileri girebiliyor Hazırlık ve 12. sınıf öğrencileri giremiyor.
  • An itibariyle mulakattan cikilmistir. Ve de cok kotu gecmistir. Sacmalamanin dibine vurmakta her hangi bir husus gorulmemistur. Ve YES macerasi da burda son bulmustur. Gule gule buyuk hayalim, gule gule hayallerim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: fhph

An itibariyle mulakattan cikilmistir. Ve de cok kotu gecmistir. Sacmalamanin dibine vurmakta her hangi bir husus gorulmemistur. Ve YES macerasi da burda son bulmustur. Gule gule buyuk hayalim, gule gule hayallerim...

Yapma be dostum n'oldu ki bu kadar eminsin? Ben 45 dakikaya yakın konuştum ama iyi mi değil mi karar veremedim
  • Ah o konusmak... Umarim kazanirsin ve istedigin gibi olur her sey.. Kendime oyle bir telkinde bulunurken bogazimda kaliyor cumleler. Baya tokezledim anlayacagin. YES'i yaklasik 3-5 saat once bir kayikla baya aciklara yolladim. Geri gelmez artik.. Cuma gunu ferman gunu e-mail'e bakmayacagim.
  • Sasirticidir ama olmustur iste... Mulakat basariyla gecilmistir.
  • Şimdi bir hayalini gerçekleştiremeyen bir insanın hikayesi. Yaklaşık 3 yıldır hayalini kurduğum ve kendi ayaklarım üzerinde durarak çabaladığım ,her bir aşamasına fütursuzca koştuğum ,ilk defa kimseden yardım almadığım, sınav dönemine denk gelmesine ve formları ordan oraya yetiştirmek uğruna inanılmaz derecede hasta olduğum, tekrar tüm bunlara rağmen sınavlarımı yetiştirmek bir yandan da formları yetiştirmek için uykusuzluğun dibine vurduğum bir hafta. Notlarım düştü. Peki sonuç ? "Asil ya da yedek listesine giremediniz. Üzgünüz." Hayır siz üzgün değilsiniz madam, yerle bir olan benim. Son şansım ve son gerçeğim hayalim ne derseniz... Dün gelen e-mail yoluyla hepsini içi hüzün ve bolca sinir dolan balonla uçurdum. Henüz güle güle bile diyemedim çünkü kavramsal niteliğim bu olayı hala algılayamamış durumda. Hayallerim aniden boş kaldı, güne uyandığımda bir şeyi beklediğimi ve o şey için mutlu olduğum düşüncesi yok oldu. Bir şeyleri ispatlayabilme, kendimi kanıtlama , ayaklarımın üzerinde durma, kendimi tanıma, inanılmaz derecede istediğim kültürel etkileşime sahip olma, dünyanın öbür ucunda bir aile edinme, yeteneklerimi ortaya koyma, gurur kaynağı olma, hayatımda hiç unutmayacağım bir yıl, eğlence ve arkadaşlıklar aniden hayatımdan çıktılar. Bugün dışarı çıktığımda kulağımda müzik eşliğinde hayal edecek bir şeyimin olmadığıni farkettim. Ki her zaman hayal ederdim nasıl olacağını... Öyle bir boşluğa düştüm ki dün zorlukla susturduğum ağlamam gözlerimi sardı tekrar. Gözlerimin dolduğunu farkedince dışarda ölse ağlamayan ben; hiç bir şeyi takmadan soğuk yüzüme vura vura ağlamaya başladım. Nasıl işlemiş ise içime sinir sistemim ortadan ikiye ayrıldı resmi olarak. Sözcükler kifayetsiz kaldı resmen. Salak gibi bir de umut ediyorum hala ya bir hata olduysa diye. Kısacası imkansızı kucaklamaya çalışıyorum. Aman gülmeyin efenim henüz kavrayamadım olayı. Öyleki gün içinde istemsizce aklımda halen olayın kurgusunu yaptığımı farkettim. Acıttı canımı yahu. İnsanın hayallerinin suya düşmesi ne de kötüymüş. Hayatımın bir dönüm noktası olmayı başarmış bir durum olacak bu. O kadar yaklaşmışken birden elimden kayıverdi, inanın bana şunu yazarken cümleler boğumlanıp kalıyor beynime. Buraya kadar gelmişken elenmek insanın canını hiç olmadığı kadar yakıyor. Evde duran kopya formları yırtıp atıyorum, g-mailimi de yok ediyorum. Artık ona ihtiyacım yok. Uzunca bir süre Amerika lafı duymak istemiyorum. Artık hayal kurmaya ve onların peşinden gitmeye uzuncaaaa bir süre ara veriyorum. Ot gibi bir yıl geçirip amaçlarımın kapısını uzunca bir süre kapatacağım. Ama şu da aklımda ki burda yazıyor- kafasına takanı er ya da geç yapan biri olarak - o Amerika'ya gideceğim ve bambaşka bir başarılarla hayatımı renklendireceğim. Ve o başarıların ardında tüm bu yazdıklarımı kendime ve herkese hatırlatıp güleceğim.Artık olay tamamiyle inat neselesine dönüşmüştür benim için. Ama önce şu yıkıklığın arasından çıkmam gerek. Toparlanmam uzun sürebilir beyler bayanlar .. Ama siz siz olun asla hayallerinize dalıp gerçek dünyayı unutmayın. Şuan inanılmaz bir tökeze takıldım çünkü, bataklık gibi ... Shrek olmadan önce kendimi düzeltmem lazım. Ama ara vermem bu işin peşini bıraktığım anlamına gelmez, yıllar sonra o balonu bulup patlatacağım .. Fakat o zamana kadar güle güle Amerika, güle güle hayallerim.

Not: Kazanan arkadaşlarımı da inanılmaz derecede kucaklıyor ve benim yerime de yaşamalarını tavsiye ediyorum. Başarılarınızıb devamını diliyor ve tebrik ediyorum.

• Merhaba arkadaşlar ben bu sene yes sınavlarına girme düşünüyorum,sınav için kendimi nasıl geliştirebiliriö herhangi önerisi olan varsa paylaşabilir mi lütfen?
  • Ben baktimda 2017-2018 basvurulari bu eylulde aciliyormus. Bu sene lise3 e gecen biri 2017 2018 suresinde lise4 oluyor. Simdi yes programi hayali yandimi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bayyn

Ben baktimda 2017-2018 basvurulari bu eylulde aciliyormus. Bu sene lise3 e gecen biri 2017 2018 suresinde lise4 oluyor. Simdi yes programi hayali yandimi ?

şu sorunun cevabını sanırım ben dahil binlerce kişi merak ediyor
  • StrangerLovely kullanıcısına yanıt
    11. Sinifta basvursak,12yi orada okuyabilir miyiz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: K.Dot

11. Sinifta basvursak,12yi orada okuyabilir miyiz?
    Arkada?lar bakyn hangi sene ba?vurursanyz, diyelim bende 2015-2016 e?itim dönemi idi, sonraki 1 senelik dönemde yani 2016-2017 e?itim ö?retim döneminde Amerika'da kalyrsynyz. Bu sene Eylül-Ekim gibi ba?vurur ve kabul edilirseniz seneye bu zamanlar Amerika'ya gider okullar kapanynca da Türkiye'ye dönersiniz.

Ya? synyrlamalary falan YES'in sitesinde vardyr zaten oraya bakyn.
  • StrangerLovely kullanıcısına yanıt
    22 Ekim de sınava girdim ve 7 Kasımda sınavı geçip geçemediğim belli olacak.Sınava girmeden önce tavan yapmış olan özgüvenim,hayallerim sınavdan sonra yerle bir oldu diyebilirim.Ve ayrıca aday adayı olarak girdiğim bu sınavda katılımcıların yarısı eleniyormuş.Umarım geçerim
  • 11.sınıfta sınava girersen 11.sınıfı bitirdiğin yaz gidiyorsun ABD ve orada okuyorsun 12. sınıfı.Tabi TR ye geldiğinde burada da tekrar okuyacaksın 12.sınıfı
  • Evet bugün mesaj geldi.Aşamayı geçmişim.Cidden çok sevindim.Pek beklemiyordum ya da emin değildim geçeceğimden.Pazar günü başka bir mülakat daha varmış.Sanırım sözlü mülakatmış ama yanımızda kalem-silgi getirmemiz gerektiği yazıyordu.Heyecanlıyım!!!!Mutlu bir şekilde entry gitmek istiyorum buraya!!!
  • Bu konu hakkında bilgisi olan PM atsın yardıma ihtiyacım var
  • Konuyu hortlatmak isterim sevgili arkadaşlar geçtiğimiz ay sınava girdim ve ilk aşamayı geçtim. Mülakatla ilgili bilgisi olan ????
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.