Şimdi Ara

Yıl olmuş 2014 , HD ekranı bile olmayan telefon 2.300 Tl (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
2
Favori
3.647
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: uzays1z

Adam donanımla ilgili birşey söylemiş, herkes stabiliteye kaymış. stabilliğiniz batsın.
    Biri de telefon 2300 değil 2150 demiş. Sen kazık fiyattan almışsın demiş. 150 TL'lik fark ona ne kadar büyük geldiyse.

Ben de iphone kullanıyorum da verdiğiniz para ile aldığınız donanımın fiyat / performans oranı nedir sizce ? 10 üzerinden 3 falan.
    Arkadaş yanlış yerden girmiş bence.
    1400 liralık Lg G2'nin 3000 mAh'lık bataryası varken, 2000 küsür verdiğiniz telefonun 1440 mAh bataryası var.
    Günün ortasında şarj bitince kapalı ekrana bakar "ama çok stabil" dersiniz.
    Sağılmaya alışmışsınız ne diyim.

İphone iphone yapan kısım cihazın donanımı ile yazılımın bir şekilde uyumlu çalışması bunlar tek elden çıkıyor,elindeki mevcut donanımı en iyi şekilde zaten kullanabiliyor,mesela a7 işlemcisi snapdragon 800 ü neler yaptığını zaten bilmeyen yok,biri 2 çekirdek diğeri 4 çekirdek hemde 2.2 küsür ghz sistem belleği 2 gb ddr bilmemkaç iken adamlar tık demeden işlemcide verdi ayarı öyle değil mi ?
    1400 liralık g2 örnek verelim 3000 mah bataryası var doğru ama bu bataryayı snapdragon 800 gibi işlemci full hd çözünürlüklü 5.2 inçlik bir ekran besliyor,2-3 tane video izle birazda oyun oyna 1 günü zaten çıkartmayacak her akıllı telefonunu sorunu bu iphone olsa ne olursa olsun oyuna video 3g abandıktan sonra pili 5000 mah da olsa 1 günü zor çıkartıyor,masada durduktan sonra cihazın oyunu buyunu kıstıktan sonra yok işlemci hızını düşüreyim pili iyi gitsin dedikten sonra hiçbir anlamı yok,ozaman aç aleti hiçbirşey yapma koy çekmeceye pili 10 gün gitsin ne farkedecek ? ozamanda gelip benim g2 pili 10 gün gidiyor ahahaha mı diyeceksiniz ? başka bir örnekte snapdragon 800 lü g2 real racing 3 de most wanted gibi oyunlarda frame düşüyor atlıyor takılıyorken benim z1 de yağ gibi akıyor,g2 forumunda ''lg sürücüleri yayınlamıyor şöyle böyle '' deniliyor,yani eldeki performanstan gene yararlanamıyorsunuz,gene işin ucu yazılımda yani yazılım ile donanım nekadar uyumluysa bir cihaz okadar sorunsuzdur,neden mac osx cihazlar pahallı ? aynı donanımdaki dizüstüyü belki yarı fiyatından daha aza alabiliyorsunuz ama mac osx gibi 10 saatlik pil süresi vermiyor,cihazın kasası dandik plastik vb. boyası atıyor saçma sapan sorunlar,yani ucuza bir donanım alıyorsun tamam ama e hani yazılım ? hani hizmet kalite ? geçen yıl aldığım 1000 küsür dolarlık sony ultrabook bileklerimi koyduğum yerin boyası çıkıyor,menteşesi ilk gün ki gibi sağlam değil birşey yazarken ekranı titriyor bu yüzden pili 5 6 saat gidiyor diyordu sony şuan 2 saati zor görüyor,ama ne hikmetse 2009 model macbook pro hala ilk günki gibi ve işin garibide o cihazda core 2 duo işlemci 4 gb ddr2 bellek var,benim sony 3. nesil i5 8 gb ddr3 bellek var ama ne hikmetse macbook kadar efektif değil,photoshop açıyorum 50 mb resim macbookta bunu açması hazır hale getirmesi 4-5 saniye iken benim sony 30 35 saniyeyi buluyor,kaç senelik cihaz hala pili 5 6 saat gidiyor,daha geçen sene aldığım cihazın pili ölme noktasına geldi,böyle sığ mantıkla bakmayı bırakın lütfen kalkıpta '' anaa şu mal applecılara bak la ben alıyorum 8 çekirdek işlemci 1080p ekran 2 gb bellekli cihaz onlar gidiyor hangi cihaza para veriyor ahahahaha muahahahaha '' gibi şeyler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Obsidian

quote:

Orijinalden alıntı: kokah

iphone kullanan kimsenin umrunda değil ekranın hd olup olmaması,hala öğrenemediniz?
    ayrıca,Android'de hd telefonların olması beni hiç cezbetmiyor.
    Snapdragon bilmem kaç işlemciyle ana ekran geçişlerinde bile kasım kasım kasılan bir işletim sistemi hd ekrana sahip olsa ne olur,olmasa ne olur.

Konuyu açanı savunmuyorum ama kusura bakma da, mesela full hd ekran ilk iPhone ile gelse "İşte iPhone kalitesi, diğerlerinde 720p varken onda 1080p" başlıklarından geçilmezdi burası. Kendimizi kandırmayalım. iPhone'u birinci derecede aldıran kalitesi ya da stabilitesi veya özellikleri değil, mücevher gibi oluşu ve prestij algısı yaratması.

Prestij ve mucevher olusu kesinlikle gecerli. Su anda cogu kiside var iPhone. Adam asgari maas alir ama 454323 taksite girip iPhone alir. O kadar da bilincsiz ve hava civa olsun diye alan insanlar var. Ama sorsan cebinde bes kurus para olmaz. Para kendilerinindir ama yaziktir genede kazanc fazla degilse.

Madalyanon diger tarafi basit kullanim, stabilite ve uygulamalar var. Stabilite ios 7'le birlikte ne hale gelei belli. o yuzden kullanicilar 7.1'i bekliyor sistemin oturmasi icin. Uygulama kismina gelince kimse kusura kalmasin Google Play'de kac bin tane uygulama var ama cogunun isi bos. Bir turlu ios'takini android'te bulamadim. Android cogu telefonu kullandim memnun kaldim ama uygulama acisinden beni tatmin eden ios oldu. Bu yuzden iphone tercih ediyorum.

Ios'u aslinda iphone'u kullanmasi basit. Akilli telefon kullanmamis bir insan bile iphone'a cabuk alisiyor. Ama android'te ne yazik ki firmalarin sacma yazilim hatalari yuzune isletim sistemi baltalaniyor ve bilmeyen kullanici zorlaniyor. Yani android'in de degil firmalarda asil suc var. Gerci ios7'den de cok cok memnun degilim o da ayri konu. Neyse bu konu uzayip gider daha.

Aslinda konuyu acan da trolluk yapmis, baska birsey degil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yine android telefon alıp iphone dan iyi olup olmadığına emin olamadığı için kendini tatmin etmeye çalışan biri..

• Avuc icine sigan bir cihazın full HD olmasi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Emre79

quote:

Orijinalden alıntı: uzays1z

Adam donanımla ilgili birşey söylemiş, herkes stabiliteye kaymış. stabilliğiniz batsın.
    Biri de telefon 2300 değil 2150 demiş. Sen kazık fiyattan almışsın demiş. 150 TL'lik fark ona ne kadar büyük geldiyse.

Ben de iphone kullanıyorum da verdiğiniz para ile aldığınız donanımın fiyat / performans oranı nedir sizce ? 10 üzerinden 3 falan.
    Arkadaş yanlış yerden girmiş bence.
    1400 liralık Lg G2'nin 3000 mAh'lık bataryası varken, 2000 küsür verdiğiniz telefonun 1440 mAh bataryası var.
    Günün ortasında şarj bitince kapalı ekrana bakar "ama çok stabil" dersiniz.
    Sağılmaya alışmışsınız ne diyim.

İphone iphone yapan kısım cihazın donanımı ile yazılımın bir şekilde uyumlu çalışması bunlar tek elden çıkıyor,elindeki mevcut donanımı en iyi şekilde zaten kullanabiliyor,mesela a7 işlemcisi snapdragon 800 ü neler yaptığını zaten bilmeyen yok,biri 2 çekirdek diğeri 4 çekirdek hemde 2.2 küsür ghz sistem belleği 2 gb ddr bilmemkaç iken adamlar tık demeden işlemcide verdi ayarı öyle değil mi ?
    1400 liralık g2 örnek verelim 3000 mah bataryası var doğru ama bu bataryayı snapdragon 800 gibi işlemci full hd çözünürlüklü 5.2 inçlik bir ekran besliyor,2-3 tane video izle birazda oyun oyna 1 günü zaten çıkartmayacak her akıllı telefonunu sorunu bu iphone olsa ne olursa olsun oyuna video 3g abandıktan sonra pili 5000 mah da olsa 1 günü zor çıkartıyor,masada durduktan sonra cihazın oyunu buyunu kıstıktan sonra yok işlemci hızını düşüreyim pili iyi gitsin dedikten sonra hiçbir anlamı yok,ozaman aç aleti hiçbirşey yapma koy çekmeceye pili 10 gün gitsin ne farkedecek ? ozamanda gelip benim g2 pili 10 gün gidiyor ahahaha mı diyeceksiniz ? başka bir örnekte snapdragon 800 lü g2 real racing 3 de most wanted gibi oyunlarda frame düşüyor atlıyor takılıyorken benim z1 de yağ gibi akıyor,g2 forumunda ''lg sürücüleri yayınlamıyor şöyle böyle '' deniliyor,yani eldeki performanstan gene yararlanamıyorsunuz,gene işin ucu yazılımda yani yazılım ile donanım nekadar uyumluysa bir cihaz okadar sorunsuzdur,neden mac osx cihazlar pahallı ? aynı donanımdaki dizüstüyü belki yarı fiyatından daha aza alabiliyorsunuz ama mac osx gibi 10 saatlik pil süresi vermiyor,cihazın kasası dandik plastik vb. boyası atıyor saçma sapan sorunlar,yani ucuza bir donanım alıyorsun tamam ama e hani yazılım ? hani hizmet kalite ? geçen yıl aldığım 1000 küsür dolarlık sony ultrabook bileklerimi koyduğum yerin boyası çıkıyor,menteşesi ilk gün ki gibi sağlam değil birşey yazarken ekranı titriyor bu yüzden pili 5 6 saat gidiyor diyordu sony şuan 2 saati zor görüyor,ama ne hikmetse 2009 model macbook pro hala ilk günki gibi ve işin garibide o cihazda core 2 duo işlemci 4 gb ddr2 bellek var,benim sony 3. nesil i5 8 gb ddr3 bellek var ama ne hikmetse macbook kadar efektif değil,photoshop açıyorum 50 mb resim macbookta bunu açması hazır hale getirmesi 4-5 saniye iken benim sony 30 35 saniyeyi buluyor,kaç senelik cihaz hala pili 5 6 saat gidiyor,daha geçen sene aldığım cihazın pili ölme noktasına geldi,böyle sığ mantıkla bakmayı bırakın lütfen kalkıpta '' anaa şu mal applecılara bak la ben alıyorum 8 çekirdek işlemci 1080p ekran 2 gb bellekli cihaz onlar gidiyor hangi cihaza para veriyor ahahahaha muahahahaha '' gibi şeyler.

İşte olayın özü... Eline sağlık arkadaşım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• ekran çözünürlükleri tüm telefonlarda iyi.

amiral gemisi model almazsanız güncelleme sorunu yaşarsanız androidte.

iphone4 tek çekirdek olduğu için yavaş kaldı.telefon 4. senesine girdi ayrıca.
    ios4 ile gelen telefona 7 yüklerseniz kasar tabi bunu herkes biliyor.

anroidli telefonların büyük ekran avantajı var.

seneye apple 4.9" ve 4" olmak üzere 2 model çıkarırsa o zaman ortalık biraz daha karışacak işte :)
  • Baya bi avukat varmış
    Kimin hişuna ne gidiyorsa onu kullansın.
    Sanki o şirketler bunu bilmiyor.
    Ama piyasayı hareketlendirmek adına bu tarz oyunlar belkide anlaşmalı yapılıyor

• Merhaba,

Yazacaklarım tamamen merakımdandır.

Yasal olarak i4 e ios7 yüklenirken galaxy s e en son sürüm yasal olarak yüklenebiliyor mu? gerçekten merakımdan soruyorum.

Ayrıca ne saçma. iphone 3-4 sene güncel kalıyorken(yavaş bile olsa ios7-iphone4) 1-1.5 yaşındaki note 2 hala 4.1.2 de kalması(sanırsam 4.1.2 idi) ??? 2-2.5 yaşındaki s3 e dağıtılan güncellemenin geri çekilmesi?

Ayrıca günümüzde bazı kesim haricinde kim aldığı bir telefonu min 3-4 sene kullanıyor? Eğer var ise gerçekten tebrik ediyorum.

Saygılarımla.
  • Biraz ağır ve abartı bir eleştri(itham) olmuş sanki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: seeder

quote:

Orijinalden alıntı: Keko2000

Arkadaşlar bende mi anlama sıkıntısı var anlamadım. 16 gb artırılamayan hafızaya sahip , ekranı hd ready bile olmayan telefonu 2.300 tl ye satıyorlar.
    Nasıl oluyor bu iş ?

Dostum para bize çok geliyo ondandır. Hd ekran dediğin kaç kuruş retina var, hafızaysa parayı verince 64 lüğü var. Mercedeste araba opel de araba senn diyosunki opelde hız sabitleyici var mercedeste yok.

Bende şunu anlamıyorum gidip samsung forumunda bu ne arkadaş android kullanılırmı diye konu açan iphone kullanıcısı yoktur diye düşünüyorum. E ne bu karın ağrısı arkadaş biz enayiyiz durup duruken kapanmayan telefon kullandığımız için size ne.

Yuru be +528551573888

• Yazılanları baştan sona okudum konu tamamen zaman kaybı...
  • iphone 5s lerin ekranı hd

• quote:

Orijinalden alıntı: Androidd

Burada yazilan yorumlari okudum. Bende bir zamanlar iphone kullandim. O kadar cok telefon degistirmeme ragmen iphone tadinin baska oldugunu her zaman soylerim. Ama ciddi anlamdapahali bir urun. Hani 300 tl daha ekle macbook pro al. 2600 tl ye. Iphone evet stabil ama en son cikani alirsaniz stabil. Size yasadigim ornegi veriyim iphone 4 ile galaxy s yeni cikmisti o zaman galaxy s aldim. Iphone 4 tabiki andorid 2.1 e gore kat ve kat hizliydi. Yillar gecti sene 2013 iphone 4 ios 7 ile galaxy s kiyaslayin galaxy s suan cok daha hizli. Bu ornegi verdim cunku her 2 3 senede bir telefon degistirmek zorunda kalirsiniz. Apple kaliteli ama kendine cok bagliyor. Bide zamanla yavaslatma gercegi var. Bazi yorumlardada gordum ha bire samsung rehbere gec giriyor laflari var. Arkadaslar o samsung ozel bir durum Lg G2 ile xperia Z1 gibi telefonlarda boyle bise yok. Elinize bir Lg G2 veya xperia Z1 alin. Anlarsiniz. Sunuda belirtmek isterim evet ios daha guvenli. Bazi yorumlarida bakiyorum ne gerek var full hd vs. Arkadas ekran daha canli duruyor. Ben Lg g2 secmemin nedenlerinden biri samsung sarimtirak bazen mavimsi Amoled ekrani yerine butun renkleri dogru veren Lg g2 daha cok daha iyi. Hem iphone kullanicilarinin en buyuk sorunu pil. Adamlar telefonu hafif yapalim diye 1500 mah ta birakti pili. Super telefonlar var elimizde ama ekrani kis 3g yi kapat 2g de kalsin. Cok oyun oynama veya cok internete girme eve kadar idare etsin. Suan o kadar telefon arasinda ilk kez lg g2 yi gordum. Butun herseyini sonuna kadar kullaniyorum ve sabahtan aksama kadar pili %30 %40 civari oluyor

Ve telefon alma arifesindeyken iphone 5s mi Lg G2 mi diye cok geldim gittim. Iphone 5s alsam 3 yil sonra ya iphone 4 durumuna duserse diye almadim. Lg g2 aldim. Hangisi daha iyi dersenizde ikiside guzel ve hizli. Tabi iphone daha iyi bir kullanim tadi var. Ama ios 7 ile biraz bu seyi kaybetti gibi geliyor.

Merhaba dostum yanlış bildiğin bir husus var iPhone 4 le ilgili en azından aşağıdaki 7.1 beta sürümüyle çalışan halinin yeteri kadar akıcı çalıştığını düşünüyorum, ayrıca G2 evet güzel fakat maksimum 1 sene sonra güncelleme desteği kesilecektir yani İphone 4 gibi neredeyse 4 senelik bir telefon güncelleme alıp böyle seri çalışırken senin telefonun 4 sene sonra hatırlanmayacaktır bile ki bu açıdan uzun soluklu kullanmak için bence Android telefon tercih edilmemelidir. İşin 2. el kısmına bile girmek istemiyorum bugün Galaxy S ve İphone 4 dün durumu ortada hatta S2 ve İphone 4S i bile bu konuda örnek gösterebiliriz

http://www.youtube.com/watch?v=Jpzl7eehmiI&feature=c4-overview&list=UUCiSF-QXf948TJ_sYjMPcNQ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-veritas -- 24 Kasım 2013; 13:20:56 >

• quote:

Burada yazilan yorumlari okudum. Bende bir zamanlar iphone kullandim. O kadar cok telefon degistirmeme ragmen iphone tadinin baska oldugunu her zaman soylerim. Ama ciddi anlamdapahali bir urun. Hani 300 tl daha ekle macbook pro al. 2600 tl ye. Iphone evet stabil ama en son cikani alirsaniz stabil. Size yasadigim ornegi veriyim iphone 4 ile galaxy s yeni cikmisti o zaman galaxy s aldim. Iphone 4 tabiki andorid 2.1 e gore kat ve kat hizliydi. Yillar gecti sene 2013 iphone 4 ios 7 ile galaxy s kiyaslayin galaxy s suan cok daha hizli. Bu ornegi verdim cunku her 2 3 senede bir telefon degistirmek zorunda kalirsiniz. Apple kaliteli ama kendine cok bagliyor. Bide zamanla yavaslatma gercegi var. Bazi yorumlardada gordum ha bire samsung rehbere gec giriyor laflari var. Arkadaslar o samsung ozel bir durum Lg G2 ile xperia Z1 gibi telefonlarda boyle bise yok. Elinize bir Lg G2 veya xperia Z1 alin. Anlarsiniz. Sunuda belirtmek isterim evet ios daha guvenli. Bazi yorumlarida bakiyorum ne gerek var full hd vs. Arkadas ekran daha canli duruyor. Ben Lg g2 secmemin nedenlerinden biri samsung sarimtirak bazen mavimsi Amoled ekrani yerine butun renkleri dogru veren Lg g2 daha cok daha iyi. Hem iphone kullanicilarinin en buyuk sorunu pil. Adamlar telefonu hafif yapalim diye 1500 mah ta birakti pili. Super telefonlar var elimizde ama ekrani kis 3g yi kapat 2g de kalsin. Cok oyun oynama veya cok internete girme eve kadar idare etsin. Suan o kadar telefon arasinda ilk kez lg g2 yi gordum. Butun herseyini sonuna kadar kullaniyorum ve sabahtan aksama kadar pili %30 %40 civari oluyor

Ve telefon alma arifesindeyken iphone 5s mi Lg G2 mi diye cok geldim gittim. Iphone 5s alsam 3 yil sonra ya iphone 4 durumuna duserse diye almadim. Lg g2 aldim. Hangisi daha iyi dersenizde ikiside guzel ve hizli. Tabi iphone daha iyi bir kullanim tadi var. Ama ios 7 ile biraz bu seyi kaybetti gibi geliyor.

hocam her sözünüze katılıyorum. iphone stabil olmasına stabil ama en güncel telefonu ile stabil. şimdi kim gelip iphone 3gs stabil diyebilir ? ios 4 de dir stabil der. ben o kişiye sorarım peki ya şimdiki zamanın uygulamalarını ios 4 ile kullanabiliyor musun ? Şunu söyleyebilirim ki iş adamı veya güvenliğe özen veriyorsan iphone eğer oyun film gibi şeylere önem veriyorsan android alacaksın.

• Retina ekran yetiyor sağol

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • B-veritas kullanıcısına yanıt
    Ben de buna benzer seyler yazacaktim. Sizinle ayni fikirdeyim. Ustelik ios 7.1 deki performans artidi cok iyi. Buna sevindim.
    4. nesil en az 2 yil goturur bu guncellemeyle.

• Ne insanlar var şu hayatta
  • Tercih meselesi. iOS gerçekten stabil ve şişme yapmayan bir işletim sistemi. Android ise stabilite konusunda kendini her geçen gün toparlıyor ve çok özgür bir sistem. Ben telefonda Android tablette iOS tercih ettim. Burda bir markayı ölümüne savunan veya kötüleyen hiç kusura bakmasın ağır ergendir.

• Ne oluyor bakayım burada Konu gidici.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Altinozonur

1-Google Play diye seviyesiz bi store kullaniyosunuz
    2-telefonlariniz ortalama 1-2 sene guncelleme aliyor
    3- 6 ay kullandiktan sonra telefon sisiyor kasmalar basliyor
    4- 5 sene onceki iphone ile androidin son telefonu ayni stabilitede calisiyor.
    5-Halen android i savunan varsa pm atsin.

www.mobilamca.com #iOS Editörü

1. Apple store dada kufur eden gordum. Bir ara parmak izi ile acilma programi diye sahte bise satiliyordu. Altindaki yorumlari okudum. Ama google playda daha fazla oldugu gercek. Hem app store daha kaliteli olduguda dogru

2. Telefonlar ortalama 1 2 guncelleme aliyor demek yanlis. Bakiniz htc one xperia z1 ve Lg g2 cikacagi duyruldu ama ne zaman cikacagi belli degil. Iphone 4 de guncelleme ortada. Samsung s3 ornegini vermeyin cunku samsung guncelleme vermeyi bilmiyor. Verdimi batiriyor
    Apple durumu ortada git gide telefonu yavaslatip yenisi aldirma sistemi. Boyle guncelleme olmasin daha iyi

3.ben orginal haliyle kullanipta sisme yapan cok az telefon gordum. Market disindan uygulama yukler root kernel vs islerine girerseniz normal. Arkadasim note 2 kullaniyor hala ayni. Htc one da oyle lg g2 ve xperia z1 yeni oldugu icin soylemedim

4. Stabilden kastiniz tikladiginizda acilmasi saga sola menu gecisi ise evet. Ama uygulamalarin acilma hizi kullanim hizi ise boyle bise yok. Iphone 3gs iphone 4 uygulamalar acilis kapans kullanim vs bakin. Hatta iphone 4 ve galaxy s karsilastirmasi yapin.

Android ustun ios ustun demiyorum. Bu kullaniciya gore degisir. Ama oyle bir yazmissiniz ki cevap verme ihtiyaci hissttim. 5 yil onceki iphone ile en son cikan andorid ayni demek kullanicilari yanlis yonlendirmeyin

Merhabalar hocam.

Açılış kapanış hızında samsungun son telefonları önde olacaktır 3s ve 4 e göre fakat benim anlatmak istedigim o telefonlar eski telefonlar ama şuan aynı stabilitede yani donmadan real racin 3 ashpalt 8 gibi oyunları kaldırıyolar. ios 6 yüklü iphone 4 telefon canavar gibiydi bizim tek sorunumuz ios7 oldu. iphone 4 ve 3s için

Güncelleme bakınız en son iphone 3s 2008 de çıktı güncelleme vermeyi Apple daha yeni kesti. Bu desteği sağlayamıyor samsung üvey evlat oluyor sizin telefonlar.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.