Daha once cok sayida konum var ama soyle kisaca ozetlemek istedim: Insaat Muhendisi demek yurtdisinda calisan muhendis demektir, oncelikle bu konuyu izah etmek istiyorum. Sahsen kendim hicbir zaman Turkiye'de calismadim, stajimi bile 1.yi Japonya'da, 2. yi de Rusya'da yapmistim. Bu yuzden insaat muhendisi olarak illaki yurtdisinda calisacaksiniz. Bu yuzden tavsiyelerimi siralamaya basliyorum. 1) Universite'den once insaat muhendisi olmaya karar verdiginiz andan itibaren etrafinizda ne kadar dusuk zekali arkadasiniz varsa sunger cekin araya, ne kadar cok takilirsaniz o kadar bataga saplanirsiniz. Unutmayin ki cevredeki insanlar ileri derecede zeka kaybi yasiyorlar. Kendinizi ne kadar izole ederseniz ilerisi icin o kadar cok gelisirsiniz. 2) Universiteye girdiginiz andan sonrasi yine gezin, tozun, arkadaslarla laflayin ama limit koyun kendinize. Ortak ders calismayin, ortak aktiviteler yapmaktan kacinin. Nerde cokluk orda b...k lafini unutmayin hocam 3) Dersleri dinlemekle bir karis yol alamazsiniz, dersleri idrak etmeye bakin. (Bakin burasi cok onemli :D), masal dinler gibi ders dinlemek icin sinifa gelip oturmayin. Olayin ozunu anlayin, idrak edin. Bunu gercek hayatta nasil kullanabilirim diye youtube'dan falan bakin ogrenin, profesore ya da docent'e soru sorun, hocalarin office hour'lari vardir, kimse de gitmez, neden? cunku disarda falancalarla oturacaz sohbet edecez. Iyi guzel, okuldan sonra da o zaman kahveye takilirsin ayni arkadaslarla is bulamayacagin icin. 4) Yabanci dil olmazsa olmaz, tek yabanci dil de yetmeyecek. Ingilizceyi zaten saymiyorum, Ingilizceye mutlak hakim olmaniz lazim, ama ikinci dil olarak sacma sapan yok Fransizca, yok Cince, yok efendim Italyancaymis da lutfen arkadaslar kendinize gelin. Hayat bir pembe dizi degildir!. Insaat muhendisi ya Rusca bilecek, ya Arapca bilecek ya da Ispanyolca bilecek. Hepsini bilirse zaten tadindan yenmez de, Ingilizcenin yaninda ya Rusca ya Arapca ogrenseniz, hatta benim gibi Amerika'ya gelip calisacaksaniz simdiden Ispanyolca ogrenmenizi tavsiye ederim. 5) Insan iliskilerinde on numara degil 1000 numara olmaniz lazim. Oyle mal insan dolu ki santiyeler. Yeni ise baslamis adam ulke mudurune ismiyle hitap eder, is yerini ev ortami sanip sacma sapan seyler yapanlar mi dersin, ise daha baslamadan cumartesi is var mi yok mu diye soran mi dersin. Suratsiz, bir b... bilmeyip de ondan bundan yancilik yaparak is ogrenip kendi cok iyi biliyormus gibi yapanlar mi dersiniz, neyse uzatmayalim, insan iliskilerinde cok basarili olun. Isciyle, ustayla, mudurle, patronla ayri ayri iliski kurmaniz lazim. Patronla gidip araba cok benzin yakiyo muhabbeti yaparsan, isciyle de gidip patronla konusman gereken seyleri konusursan iki tarafta da etkileyici olamazsin. 6) Evinizden uzak kalmaya taaa universite zamanlari alisin lutfen. Ben hicbir pazar gunu ailemle kahvalti edememistim okurken. Hicbir zaman beraber biryere gidip beraber bir etkinlik yapamamistim 6 yil boyunca, zaten mezun olduktan 5 gun sonra da yurtdisina ciktim, cikis o cikis, 12 yil gecti, toplasak 1 takvim ayi kadar ancak durmusumdur Turkiye'de. Ozlesek de istesek de gelip gitmek imkansiz oluyor. 7) Calisacaginiz ulkeye uygun yetistirin kendinizi, AMerika'da calismak istiyorsaniz PMP, PE, FE, OSHA 30, 62 HOUR SST, ACI, DOT, HAZMAT gibi sertifikalari almaniz lazim, yoksa ne santiyeye sokulursunuz ne de kaale alinirsiniz. Rusya'da calisacaksaniz bikere Rusca bilmeniz sart. Turki CUmhuriyetler'de calisacaksaniz oralarin kulturunu ve sive farklarini 2-3 ay icinde ogrenmeniz lazim yoksa sorun yasarsiniz. 8) Universite yillarinda ogrenmeniz gereken programlarin listsi asagidadir:
Ozellikle Turki Cumhuriyetler LIRA'yi kullaniyor cunku Rusca 9) Stajlarinizi mumkunse yurtdisinda yapin, Erasmus'la falan vakit kaybetmeyin, adam santiye yonetecek Polonya'ya gidiyor falan bu ne ya :D simulasyonda mi yasiyoruz olm! Adam gibi git Ukrayna, Rusya, ya da Avrupa diyosan illa Ingiltere'ye gideceksin, 1 donem degisim ogrencisi olursan havali olur, dilini kullanip pratik yaoarsin, Polonya'ya Litvanya'ya 1 donem gittiniz diye Amerika kapacak gibi dusunmeyin, hicbir onemi yok, rekabet gucunu artirmak icin gideceksin, sirf bi yere gittin diye kimse sana deger vermez, kanitlaman lazim. 10) Bilgisayar teknolojilerini mutlaka ogrenin, sadece oyun oynamayin:
11) Bir projenin tek bir alaninda gorev almayin sakin, 2-3 sene agziniza da s...lar, hem saha, hem ofis, hem butce, hem planlama, lijistik, depo, malzeme, siparis, satin alma, tedarik, ihale, metraj, hakedis, RFI, Submittal, haftalik ve aylik planlar, teknik ve idari yazismalar konusunda gorevler alin, vermeseler de bu isi yapan adamlarla arkadas olun, yanlarinda durup bakin ne yapiyorlarsa yarisini ogrenseniz kar. Asla isten kacmayin, ilk 3 yil isten kacan, 3 yil sonra hicbir iste rahat edemez. Saka degil, en ciddi konu bu. 12) daha yazarim, bi sahaya cikip kolacan edeyim, sesleri soluklari cikmiyor, napti acaba Kevin ustayla, Patrick formen :D bos birakmaya gelmez, dunyanin her yerinde ayni maalesef :D < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 10 Temmuz 2020; 19:57:20 > |
Yurt Dışında Çalışmak İsteyen İnşaat Mühendislerine Tavsiyeler
İnşaat mühendisliği alanında yurt dışında çalışma fırsatlarını değerlendirmek isteyenler için çeşitli öneriler mevcuttur.
Yurtdışı İnşaat Mühendisliği İmkanları:
- Avrupa ülkeleri, inşaat mühendisleri için önemli iş fırsatları sunmaktadır.
- Körfez ülkeleri ve Asya Pasifik bölgesi de inşaat sektöründe hızlı büyüme yaşamaktadır.
- Yurt dışında çalışma, uluslararası deneyim kazanmak ve kariyerini geliştirmek için bir fırsat olabilir.
İnşaat Mühendisi Olarak Yurt Dışına Gitme Yolları:
- Uluslararası şirketlere başvuru yapmak, yurt dışına gitmenin en yaygın yollarından biridir.
- Mesleki derneklerin ve kuruluşların sunduğu iş ilanlarını takip etmek de faydalı olabilir.
- Yurtdışında yüksek lisans veya doktora yapmak, uluslararası bağlantı kurmak ve iş fırsatlarını artırmak için bir yol olabilir.
Başvuru Süreci:
- Yurt dışındaki iş başvurularında, genellikle özgeçmiş, ön yazı ve referans mektupları istenir.
- Özgeçmişin ve ön yazının, başvurulan pozisyona ve ülkeye uygun bir şekilde hazırlanması önemlidir.
- Referans mektupları, meslektaşlarından veya akademisyenlerden alınmalıdır.
Uyarılar:
- Yurt dışında çalışma, bazı zorluklar da beraberinde getirebilir.
- Dil engeli, kültürel farklılıklar ve yabancı bir ülkede yaşamanın getirdiği zorluklara hazırlıklı olmak gerekir.
- Yurt dışına gitmeden önce gerekli araştırmayı yapmak ve potansiyel işverenler hakkında bilgi edinmek önemlidir.
İnşaat mühendisleri, yurt dışında çalışma fırsatlarını değerlendirerek kariyerlerini geliştirebilir ve uluslararası deneyim kazanabilirler. Yukarıdaki tavsiyelere uyarak, yurt dışı iş başvuru sürecinde başarılı olma şanslarını artırabilirler.