Şimdi Ara

Zerdüşt'ü okumak(anlamıyorum)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
951
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü okumaya çalışıyorum. Bir alıntı;

"Size, ruhun üç değişmesini anlatacağım. Ruhun
    deve, devenin aslan ve sonunda aslanın çocuk
    oluşunu!
    Saygılı, dayanıklı ve kuvvetli bir ruhun ağır
    yükleri vardır. Onun kuvveti, daima ağırı ve en
    ağırı ister.
    Ağır nedir? Dayanıklı ruh böyle sorar. Deve gibi
    diz çöker ve iyi yüklenmek ister.
    “Yiğitler, en ağır şey nedir ki omuzuma alayım
    ve kuvvetime sevineyim?” Her türlü cefayı
    çekebilen ruh böyle sorar.
    Kibrini zedelemek için alçalmak mı? Hikmetiyle
    alay için deliliğini belli etmek midir?
    Yoksa zaferini kutlayan bir davadan ayrılmak,
    ayartıcıyı ayartmak için yüksek dağlara çıkmak
    mıdır?
    Akıl erdirmenin çayır ve otu ile geçinmek ve
    gerçeğin aşkıyla ruhta açlık çekmek midir?
    Hasta olmak ve teselliye geleni geri çevirmek ve
    senin istediğini hiçbir zaman duyamayan
    sağırlarla dostluk yapmak mıdır?
    Bizi hor görenleri sevmek ve bizi korkutmak
    isteyen hayalete el uzatmak mıdır?"

Nedir bu abi? Anlayan beri gelsin.

• İki cevap gelecek. İlki önemli. Diğeri ise yok olmaya mahkum zira eserin sahibinin içsel ummanlığını bilemeyecek ve bu nedenle de guduklukten kurtulamayacak ve kişi adedince değişebilecek yorumu.

Anlasaydın belki dünya bu kere kuzeyden güneye dönerdi. Yani anlamaman daha iyi. Bunu niye dert edesin ki.
    Öncelik bunda olmalı zaten.

İlki bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 25 Şubat 2019; 11:13:41 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Basit olum; üstinsana(çocuk) giden yolda deve gibi güçlü bir mental yapıya sahip olman gerek hiçbir yüke ağır demeyeceksin sürekli sınayacaksın mental gücünü aklın ile ulaştığının yeterli olmadığını bilecek ama yetineceksin fakat ulaşamayacağını bilsende hakikatin peşine düşeceksin.Değer görme beklentin olmayacak, gerekirse korkunu bile kucaklayacaksın.Kibire karşı en zayıf olduğunu düşündüğü anda şeytana pandik atacaksın zaferinin keyfini çıkarman beklenirken bir sonrakine hazırlanacaksın......

Sen bakma hadoya olay gayet açık..
  • Bu adam okumaya değecek biri değil. Kant oku Hume oku.

• Bence de değil ama Şengör bu adamı çok övüyordu. Sebebi ne acaba? Ayrıca başlangıç olarak mı dedin bilmiyorum ama başlangıç için Kant'ı okuyup anlamak zor olabilir.

• eşom21 kullanıcısına yanıt
    Şengör övüyorsa kesin okumayın o zaman Başlangıç için demedim. Kant anlaşılması zor birisi. Aslında çağdaş filozofları okumak daha mantıklı Swinburne dururken gidip Aquinas üzerine çalışmak bana absürt geliyor. Aquinasın yazdıkları etkiliyse zaten günümüze gelmiştir. O yüzden üzerinde kafa yormaktansa Çağdaş din felsefesi çalışmak daha mantıklı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F54F98451

Bu adam okumaya değecek biri değil. Kant oku Hume oku.
    Yapmayın etmeyin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tıp okuyorum ama okumak saçma
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Niçe doğudan aparmış gene.Tasavvufta çocuklar varlık hiyerarşisinde üst mertebededir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 25 Şubat 2019; 12:3:50 >
  • Bunu en güzel janus açıklar..
  • quote:

Bu adam okumaya değecek biri değil. Kant oku Hume oku.
    Üslubu böyleyse bilmiyorum. Yani en mantıklı görüşleri bile böyle şiirle kurgulayarak yazsan bence iyi bir felsefe olmaz gibime geliyor.

• Mal İnsan kullanıcısına yanıt
    Böyle daha akılda kalıcı. Kanttan bir paragraf ezberleyebilir misin? Bir de felsefe ne için yapılır sorusuna verilen yanıtlar farklılaşabilir. Kestirip atmamak kıymet vermek lazım. Sanat ve duygularda insana dairdir evreni anlamlandırmaya kendimize bir yol çizmeye çalışıyorsak onları da işin içine katmamız lazım.
  • Analitikçi olmayın demiyoruz da bu kadar da olmasın bari :)

Nietzsche gayet de okumaya değecek biridir konu sahibi dostum. Yalnız zaten tüm kitapları zorken, en zor kitabı zerdüşttür. Nietzscheyi hiç tanımayanların gidip zerdüştten başlaması çok büyük bir hata, anlaman değil anlamaman normal olan. Hatta anladığını sandığın bir çok yerde de yanlış anlayacaksındır.
    Okuyacaksan putların alacakaranlığına bakmayı dene, o da zor gelirse daha vakti gelmemiştir belki de.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • LePortaBim kullanıcısına yanıt
    Bu sıralar Hristiyan teolojisi, İslam tarihi ve fıkıhı üzerine çalışmak istiyorum. Felsefe adına ara vermek gerek biraz. Nietzsche kapsamlı bir şekilde okuyup eleştirmeye vakit ayırmak isteyeceğim biri değil. Yapılan şey felsefeden çok edebiyata benziyor. Bu yüzden bana ters kaçıyor analitik geleneğin dışı. Nietzsche kendisi hakkında kapsamlı bir literatür çıkmıştır ve felsefede önemli bir yer tutmuştur ona itirazım yok. Kitaplarının belli bir sıra ile okunması gerek. Benim ilgimi çeken alanlarla pek yazmadığı için okumayı düşünmüyorum kendisini. Sadece Hristiyanlığa yaptığı eleştirileri incelemeyi düşünüyorum ileride.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F54F98451 -- 26 Şubat 2019; 0:59:30 >
  • Tamam ama okumaya değecek bir adam değil ne demek? Kendin okumayabilirsin ama okuyacaklara engel olmana sebep mi bunlar?
    Ayrıca üslubu edebiyata daha yakın gözüküyor dışarıdan evet ama içine girdikçe belli bir kavramsal çerçeve ve hatta rasyonalite içerdiği rahatlıkla görülüyor. Edebiyatla harmanlandığı yine de doğru ama bunu bir eksiklik olarak görmek zorunda değiliz. Nietzsche okumak ve beğenmek için onun felsefe yapma tarzını tasdik etmek zorunda da değiliz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Şengör övüyorsa kesin okumayın o zaman Başlangıç için demedim. Kant anlaşılması zor birisi. Aslında çağdaş filozofları okumak daha mantıklı Swinburne dururken gidip Aquinas üzerine çalışmak bana absürt geliyor. Aquinasın yazdıkları etkiliyse zaten günümüze gelmiştir. O yüzden üzerinde kafa yormaktansa Çağdaş din felsefesi çalışmak daha mantıklı.
    Toslamanın önerilerini mi okusun senin gibi şuna bak hele

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Niçede en az kant,hume kadar ''sistem'' filozofudur

Ve bi taksinomi,formal mantık geliştirildi diye pre sokrates/post sokrates şeklinde tarihin baştan yazılması meselesi.Evet platonun paradigmada yaptığı atlayışları inkar etmemekle birlikte felsefeye dair algımızın değişmesi elzem
  • Vahyin imgesel halini anlayalım. Gelen vahyin ağırlığı deveyi bile yere çöktürsün. Üstünde duranın mücadele etmesi gereken bir dünya (aslan) ve bu bu mücadilin içinde hevesleri yaşamak istediği dünyası(çocuk) olsun.

..........

Bağlamında koparılarak sunulanın ilinti kurma adına varsaydığı mücadele ruhu reel olan ve yaşadığı ya da yaşatmaya çalıştığı çocuğu zedeler.

Bu durumun önden gelimi devenin dahi ağırlığına takaat getiremediği vahiysel özdür. Bağlamında koparılmış ilahi kattan inmiş ve ziyaret ettiği kalpte biri kendi biri de ziyaret ettiği olmak üzere iki yetim iki öksüz oluşur halde farklılaşmıştır.

Bu yetimlerden biri artık aslan olacaktır. Vahyin kudrete dair temaşası bunun üzre iken inici olduğu çocuğu da muhakkak ki kuvvetle güçle teçhiz edecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 26 Şubat 2019; 7:51:58 >
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Vahyin insani görünümleri bağlamından koparılmayı özgeler. İmgeselliğin dışsallığı aslen vahyin inçeriksizleştirilip öteki benleşmiş halidir.

Bu sonuç kavramsaldır. Yani an itibariyle ya kavrarsın(melek olursun) ya da sarmalda(dna) döngü olursun. (bunun insan da olduğu ancak ileri sürülebilir ki ispat yaratıcının varlığı konusunda da değildir)

Bu da ikinci yorumu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 26 Şubat 2019; 10:31:4 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.