Şimdi Ara

0 araç alırken bahşiş veren var mı? (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
243
Cevap
3
Favori
19.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İkinci el aldığım halde verdim, galeride çalışan arabaları silip parlatan 13-14 yaşlarında bir çocuk vardı, yirmi lira vermekle bir şeyim eksilmez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: resmonse

Ben başka bir konuya değinmek istiyorum.
    Arkadaşlarım...
    Evet konu arkadaşlarım, iş yerindeki 20 yıllık arkadaşlarım...
    Yeni bir araba aldığım zaman "hayırlı olsun, güle güle kullan" demezler. Arabayı görünce muhabbet aynen şu şekilde gelişiyor:
    -Oo, nereden aldın arabayı
    -Filanca yerden...
    -Nereden buluyorsun o kadar parayı? (bu cümleyi ortamdaki herkes tek tek söylüyor)
    -Gömü budum (artık dalga geçiyorum ne yapayım)
    -Ee, ailenin tek çocuğusun tabii olacak o kadar (ailem memur emeklisi halbuki, arkadaşlarım da biliyor bunu)
    -Neden filanca modelini almadın? Ne yakıyor?

Forester aldığımda oo jeep aldın şekli yapan yaşcada benden oldukca büyük bir arkadaşım vardı.
    Sattık passat aldık ooo passat aldın paraya bak size çalışıyoruz zaten falan dedi.
    Sonra arabayı sattık ev denk düştü arabanın parasını eve verdik üstünüde taksitle ödedik 25 senedir istanbuldayım ben ev alamadım ulan 6 sene de ev aldınhede höde
    diyen bu arkadaşı sildim bir kalemde hayatımdan. Bu tip adamlar varsa eğer tanıdığınız silin hiç bir zarar görmezsiniz.
    Ek olarak: Arabayı gördüklerinde Hayırlı olsun nasıl memnunmusun ne özelliği var gibi şeyleri sormadan önce kaça aldın bu para o arabaya verilir mi nereden buldun diyen tipleride silebilirsiniz hayatınızdan bir şey eksilmiyor.

Bahşiş mevzuğuna gelince de genç,az meblalara ufak işler yapan kişilere bahşiş veririm.
    Restorant yıkama tarzı yerlerde de hizmet iyiyse güler yüzlüyse bahşiş sıkıştırırım. Yok hizmeti sevmediysem zırnık vermem kusura bakmasınlar.
    Gülmeyen yüz bahşiş hak etmez

• İnsanın kendini nasıl hissedeceğiyle ilgili bir durum bu bahşiş, içinden gelmiyorsa hiç verilmesin zaten.

Arabayı aldıktan sonra yalandan özelliklerini anlatan adama 20 lira vermiştim, oradan çıkınca bayinin hemen ilerisindeki petrole uğradım, pompacılar hemen hayırlı olsun merasimine geçtiler, pompa attıktan sonra adama sordum "sıkışmış mı?" diye iki pompacıya da 20'şer lira verdim ve araba alım prosedürünü tamamlamış oldum böylece. Ben de çok bahşiş vermeyi seven bir insan değilim ama araba gibi önemli ve büyük mal alımlarında verilmesi daha iyi olur diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AXAPTA

Ben alırken vermedim, bir dahakine yine vermem. Çoğu kişi duyguları ile hareket ediyorken ben sanırım daha metalist düşünüyorum.

Kharkiv?
  • quote:

Orijinalden alıntı: DeepNote

quote:

Orijinalden alıntı: M.EREN

Ben de alırken aldığımız yerin yanında benzin istasyonu var arabanın 0 olduğunu anladılar abi pompa basmıyor dedi ben de basar basar dedim bahşiş felan vermedim...

Vallaha c4 almıştım bende adamlar toktu galiba, kimse plakayı silmedi dahası arabanın koltuklarında plastik poşet de yoktu ne iş anlamadım orda para dağıtmaya da lüzum görmedim.Sonra shell'e gittim abi araba yeni galiba dedi evet dedim pompa basmıyo dedi, doğru düzgün tak basar dedim kaşı çatıp. Kurban da kesemedim.Sonra ne mi oldu? Gecenin bir vakti veledi zinanın biri babasının arabasını kaçırıp benim araca parkta iken vurdu bagaj değişti tampon boyandı stop kırıldı falan filan. Şimdi taner abi haklı değil de nedir diye düşünmüyor değilim.İster benim şanssızlığıma bağlayın isterseniz ezoterik yaklaşımlara ama ben taner göde tarafındayım.

Bundan sonra araba aldığımda değil kurban kesip kan akıtmak kan banyosu yapacağım.Satış temsilcisine bile sıkacağım.Yemiyo yani

Çok ılımlı, anlayışlı, her zaman alttan alan biriyimdir. Ve araba üstüne çıkarken mutlaka abdest alırım. Kasdettiğim namaz abdesti.

Neyse. Birgün biraz acele çıkmam gerekti ve almadım. Arabayla bir yere gittim. Dönüşte sokak arasında dört yolun birleştiği yere yaklaşırken baktım sağ yoldan bir kamyonet geliyor. Hiç bir zaman yapmadığım bir şeyi yaptım. Ondan önce geçecem diyip sağ yoldan gelen adamın önüne kavşağa hızlı daldım. Adam sinirlendi. El kol hareketleri yaptı. Uymadım ona. İleriye doğru devam edip karşı sokağa girdim. Sonra ne mi oldu.

Sokak içinde 7 yaşında bir kız çocuğuna çarptım. Ama nasıl kötü oldum, anlatamam. Allah kimsenin başına vermesin. Allah'a şükür çocuk iyileşti. Ama ömrümden ömür gitti. Sonra kendi kendime düşündüm.

Evden acele ile abdest almadan çıktım. Kavşakta acele ettim. Yol sağdaki arabanın iken kurala uymadım ve acele işe şeytan karıştı.

Diyeceğim şu ki: Anlattığınız olaya inanın. Doğrudur. Belki bahşiş verseniz bu olay olmazdı.

• Bahşiş mecburiyet değildir ama adettendir, kişiye göre değişir. Bu güne kadar hiç sıfır araç almadım ama 2. el araç alırken bana yardımcı olan elemana durumumuza göre verdik.
  • Kazayı belayı bahşişe veya diğer şeylere bağlamamalısınız bence..

Bizim insanımızda alışkanlıktır, her müsibeti dine, kurbana, abdeste, sadakaya, veya nadiren de olsa bu konudaki gibi bahşişe bağlarlar..
    Oysa ki müsibetler herkesin başına gelir..
    Ama halkımız kötü birinin başına gelince "Allah'ın sopası" derler, dindar birinin başına gelince "Allah sınıyor, sabredersen sevap yazar" derler..

İster sınama olsun ister ceza, müsibet herkesin başına gelir..
    Kurban kesince de gelir.. Kesmeyince de gelir..

Arkadaşım bir araç aldı, plakasında kanı bizzat gördüm..
    Karda yola çıktı, akşam önü dağılmış halde eve döndü.. Ben olsaydım o karda çıkmazdım..

Düzeltme: ee > eve

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 13 Nisan 2011; 18:41:10 >
  • Arkadaşım dinimizce varolan şeyleri hurafe gibi anlatmışsın( bahşişten bahsetmiyorum )
  • quote:

Orijinalden alıntı: sscasta

Arkadaşım dinimizce varolan şeyleri hurafe gibi anlatmışsın( bahşişten bahsetmiyorum )

Hurafe gibi anlatmadım, müsibetlere sabredince sevap kazanmak tabi ki doğrudur..
    Yalnız bunu duruma göre ve işine geldiği gibi yorumlamak yanlıştır.. Mantıksızdır..
  • Sizin imzadaki 1977 Renault 12 satılık mı?

Bir arkadaşım var. 2000 TL civarı temiz araba arıyor. Satmayı düşünürseniz bana bilgi veriniz.

quote:

Orijinalden alıntı: djoz

quote:

Orijinalden alıntı: sscasta

Arkadaşım dinimizce varolan şeyleri hurafe gibi anlatmışsın( bahşişten bahsetmiyorum )

Hurafe gibi anlatmadım, müsibetlere sabredince sevap kazanmak tabi ki doğrudur..
    Yalnız bunu duruma göre ve işine geldiği gibi yorumlamak yanlıştır.. Mantıksızdır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senersongur -- 13 Nisan 2011; 18:44:35 >
  • ilk defa duyuyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: senersongur

Sizin imzadaki 1977 Renault 12 satılık mı?

Bir arkadaşım var. 2000 TL civarı temiz araba arıyor. Satmayı düşünürseniz bana bilgi veriniz.

Epey soran oluyor ama satılık değil.. Babamın hatırasıdır..
    İlginiz için teşekkür ederim..
  • Çok lüks araba alırsam veririm ben şahsen..Golfü alırken vermedim ben şahsen paspas istedim ondan para aldılar
  • Arabayı işçiden tesllim aldım anlattı özellik falan sonra anahtarı aldığım sırada aynı elimle 10 lira verdim.Benzinciyede bozuk yok deyip 5 lira verdim.
  • (silindi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Taner Göde -- 14 Nisan 2011; 8:41:34 >
  • bende sıfır arabamı alırken hem bahşiş verdim hemde kurban kesdim.sonuçta bir dünya para verdim araba aldım.adetleride yerine getirelim dedim.aslında herşey vicdani huzurda bitiyor.ben bunları yapmasaydım vicdanım huzursuz olurdu.başıma birşey geldimi de buna yorardım.halbuki alakası yok.sonuç olarak arabayı alınca vicdanın nasıl huzurlu olacaksa onu yapmak lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Kazayı belayı bahşişe veya diğer şeylere bağlamamalısınız bence..

Bizim insanımızda alışkanlıktır, her müsibeti dine, kurbana, abdeste, sadakaya, veya nadiren de olsa bu konudaki gibi bahşişe bağlarlar..
    Oysa ki müsibetler herkesin başına gelir..
    Ama halkımız kötü birinin başına gelince "Allah'ın sopası" derler, dindar birinin başına gelince "Allah sınıyor, sabredersen sevap yazar" derler..

İster sınama olsun ister ceza, müsibet herkesin başına gelir..
    Kurban kesince de gelir.. Kesmeyince de gelir..

Arkadaşım bir araç aldı, plakasında kanı bizzat gördüm..
    Karda yola çıktı, akşam önü dağılmış halde eve döndü.. Ben olsaydım o karda çıkmazdım..

Düzeltme: ee > eve

Sadaka belayı defeder diye hadis var. Özellikle uzun yola çıkmadan önce mutlaka sadaka veririm. hem beladan korur. Hem de psikolojik olarak rahatlıyorum.

• verilmesi gerekir diye düşünüyorum. tamam insanların mutluluğunu 20-30 lira ile ölçütlendiremeyiz fakat o paralar o çalışanların 1 günlük yevmiyesi. kısacası sizi fakir yapmaz, alanı zengin yapmaz. ama gönül kazanmış olursunuz. hatta satış temsilcinize bile ufak bir hediye alın. mesela ben içimden gelerek gömlek almıştım. fakat bunun için menfaat beklemedim fakat ilk bakımımı 200 lira 2. bakımımı aynı fiyata ağır yarı ağır bakımımı 300 liraya yaptırdım. size döner bir şekilde kısacası.
  • Biz lodgy alırken vermedik, vericektik 2 hafta fazladan beklettiler sinir olduk. Mazotçuya da vermedik. Kurban olayını kurban bayramında yaptık, araba aldıktan sonra hemen yapamadık.
  • Verin ne olacak 20-30 tl değilmi. Ben hiç sıfır araç almadım hep ikinci el oldu fakat sıfır alsam mutlaka verirdim. Bir lokantaya falan gittiğimde işini iyi yapıyorsa güleryüzlü ise onlarada bahşiş veririm
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.