Aynı soruyu bir konu başlığı altında sordum ama acil cevaba ihtiyacım olduğundan yeni bir konu başlığı açarak tekrar sormak istedim.
27 Aralık 2007 tarihli trafiğe çıkışlı sıfır aldığım 2008 model opel astra enjoy nb dizel aracım, 16 Aralık 2008 tarihinde kaza yaptı ve ekspertiz raporuyla 35.000 YTL'lik hasar tutarı gösterilerek pert çıkarıldı. Aracımın 39.000 YTL kasko bedeline sahip kasko sigortası mevcut. Ayrıca poliçemde "yeni değer klozu" mevcut (kaskom genel sigortadan), bu klozda yazan:
"Police süresi içerisinde meydana gelen bir kasko hasarı nedeniyle aracın tam ziya sayılması durumunda ödenecek tazminat miktarı; 1 yıl süre ile aracın marka, model, tip, aksesuar gibi özellikleri aynı olan ve yenisinin piyasada ilan edilmiş olan anahtar teslim satış fiyatı olacaktır; ...."
Şimdi bu durumda sormak istediğim bir kaç soru var
1- Bana ödeyecekleri miktar 2009 model anahtar teslim fiyatı mı yoksa 2008 model aracın 0km anahtar teslim fiyatı mı? 2- Maddede geçen "yenisinin piyasada ilan edilmiş olan anahtar teslim fiyatını" nasıl belirliyorlar. Liste satış fiyatı mı oluyor yoksa sigorta şirketi bayilere telefon açıp pazarlık yaptığı degerlerin ortalamasını mı alıyor? 3- Acente şirketi bana piyasada satılan 0 km. 2008 model araçların fiyatlarını araştır, daha sonra gel genel müdürlükte bir fiyat belirleyecek daha sonra ara noktayı bulursunuz dedi. Bu gibi konularda sigorta şirketi ile pazarlık yapma şansı var mıdır? benim fiyat araştırıp pazarlığa oturmam pek mantıklı gelmedi. 0 km. aracın fiyatı neyse odur. 4- Bu durumda kasko bedeini (39.000 ytl) alma ihtimalim yok mudur? 5- Benim aracım "sport" paketti ama poliçeye işlememişler, fakat ruhsatta yazılı, bu konuda hak iddaa edebilir miyim
Yardımlarınız için teşekkürler
@oluşumbilgi isimli arkadaşa PM atın,kendisi acentedir,sanırım yardımcı olur. Geçmiş olsun.
Araç 1 seneyi geçmediği için sıfır fiyatı zaten kasko tarafından biliniyordur. Sıfırın bedelini alırsın diye biliyorum. 1 sene sonra kasko bedeli düştüğü için sıfır parası alamıyorsun. 1 sene içinde sıfır bedelini alabiliyorsun.
Keşke öyle olsa,bir miktar düşürüyorlar,araç ikinci el oldu diyorlar.
1 yılı doldurmadığı için sıfır araç ücretini almak gerekir.
quote:
Orjinalden alıntı: matakante
"Police süresi içerisinde meydana gelen bir kasko hasarı nedeniyle aracın tam ziya sayılması durumunda ödenecek tazminat miktarı; 1 yıl süre ile aracın marka, model, tip, aksesuar gibi özellikleri aynı olan ve yenisinin piyasada ilan edilmiş olan anahtar teslim satış fiyatı olacaktır; ...."
Arkadaşım 1 yıl içerisinde ,pert e çıkan aracın adı,modeli,kasası,donanımı gibi özellikler aynı olacak.
Eğer aracın kasası değiştiyse veya makyajlandıysa,yenisinin değil ,pert e çıkan aracın ,alındığı yıldaki fiyatı geçerli olacaktır.
Yani aracın 2007 model ise ve kasası hala aynı ise şu anki 0 km fiyatı size verilecek.
Ancak 2007 model aracınızın 2008 de yeni kasası çıktı ise,yenisinin değil,2007 de aldığınız aracın 0 km fiyatı verilecek...
Umarım açıklayabilmişimdir
kardeş kasa değişimi falan hikaye eğer kaskoda yeni değer klozu ekliyse otomobiller için 1 yıl ticariler için 6 ay içindeki pert li kazalarda poliçede yazan aracının özelliklerindeki bir aracın sıfır km olarak satışının yapıldığı yerden fiyat alıp sana onu ödemeleri gerekir. yeni değer klozu için kişiden 40-50 lira civarı fazla talep ediyorlar zaten kural budur... eğer daha az para öderseler itiraz et kesinlikle kabul etme
Bu konuda şirketlerin farklı uygulamaları olmakla birlikte, Madde gayet açık. Kaza anında aynı modelin sıfır fiyatı neyse o ödenecektir. Kaç model olacağı o anki durumla ilgilidir. Sizin arabanız 2008 ama şu anda 2009 lar mı satışta 2009 ödenecektir. Senin fiyat falan araştırmana gerek yok. Sigorta şirketi araştırsın bulsun sana haber versin sen de git arabanı al. Ödemesini de aldığı yere sigorta şirketi yapsın. Yooook ama ben o arabadan bi daha almam ille de paramı isterim belki başka bir model alacağım diyebilirsin. O zaman da o aracın açıklanmış o andaki resmi fiyatı baz alınır. İthalatçı veya ana üreticinin açıkladığı fiyat.
Acentenin yazmamış olduğu özellikten eksik almanız söz konusudur. Mutlaka ek donanımlar poliçede yazılmalıdır.
GEÇMİŞ OLSUN ARKADAŞIM BİZ 11.07.2008 TARİHİNDE 30.000 2008 MODEL VW POLO TOUR SIFIR ALMIŞTIK. 2.5 AY SONRA KAZA YAPTIK.TAMAMEN KARŞI TARAF SUÇLU İDİ. 1.5 AY SONRA 2008 MODEL OLDUĞU İÇİN(PİYASAYA 2009 MODELLER ÇIKMIŞTI) 28.000 YTL ÖDEMİŞTİ. SİGORTA ŞİRKETİ BAŞAK Groupama İDİ. İNŞALLAH SANA YARDIMCI OLABİLMİŞİMDİR. PARAYI ALINCA KAÇ PARA ALDIĞININ YAZARSIN.
peki araç 1 senelik değil,2-3 senelik ve pert oldu,kasko değeri sözleşmede 35 bin lira olarak gözüküyor,böyle bir vatandaş ne kadar alır kasko şirketinden?
quote:
Orjinalden alıntı: Duratorq
peki araç 1 senelik değil,2-3 senelik ve pert oldu,kasko değeri sözleşmede 35 bin lira olarak gözüküyor,böyle bir vatandaş ne kadar alır kasko şirketinden?
normalde aracın o an ki piyasa değerinin bir ortalamasını veriyorlar. tabi ki bunu da kendileri belirledikleri için pek piyasa değeri olmuyor.sözleşmedeki değer sanırım laf olsun diye yazılan birşey.
Merhaba,
1 yaşını doldurmuş araçlarda sigorta bedeli olarak, sigortanın yapıldığı tarihteki fiyatı baz alınır. Ve 365 günlük süreç işlemeye başlar. Pert sonucuna ulaşacak kaza ilk andan itibaren olabilir. Ama 364. gün de de olabilir. Hatta son gün bile olabilir ki saatlerin önemi çok büyük.
İlk anda olsaydı poliçede yazan miktar o aracın o günkü 2. el fiyatı mantığı ile ödenecektir. Fakat geçen her gün aracın 2. elinin değişikliğine yol açabilir. Bu değişim araçtan araca fark edebilir. O yüzden pert karşılığı ödenecek miktar kaza günündeki aynı aracın 2. el değeridir. Bunu belirleyen merci eksperdir. Araştırmasını yapar ve belirler.
En büyük tartışmalardan biridir, aracın sigorta bedelinin pert sonucu ödenmemesi sorunu. Yine sigortacılığın olasılık hesaplarına dayanan bir yaklaşımı vardır. 1) Kaza ilk anda olsaydı yazan bedeli şirket itirazsız öderdi. Ama poliçe başlangıcından epey zaman geçmiş hatta sonlara doğru olan bir kazada araç değerinin düştüğü bir gerçektir. 2) Sigortacılıkta amaç, kaybolan değeri yerine koymaktır. O yüzden, kaybolan değerin kaybolduğu zamandaki değeri baz alınır. Poliçe yenileme tarihi, bu değerin güne uydurulduğu tarihtir. Kasko poliçelerinde, yapısı gereği poliçe yılı ortasında, yeniden değerleme ek poliçesi yapılamaz.
arkadaşlar poliçede eğer yeni değer klozu varsa 1 yıl içinde hususi otomobiller 6 ay içinde ticariler pert olursa bayinin sıfır olarak satış fiyatını ödemeleri gerekir. yok eğer poliçede yeni değer klozu yoksa yada 1 yıllık süre geçtiyse ikinci el satış yapan galerilere şu marka şu model aracı kaça alıyorsun diye fiyat sorup ödemeyi bu şekilde yapıyorlar böyle oluncada en az 5-6 bin lira kayıp oluyo
quote:
Orjinalden alıntı: crepis
arkadaşlar poliçede eğer yeni değer klozu varsa 1 yıl içinde hususi otomobiller 6 ay içinde ticariler pert olursa bayinin sıfır olarak satış fiyatını ödemeleri gerekir. yok eğer poliçede yeni değer klozu yoksa yada 1 yıllık süre geçtiyse ikinci el satış yapan galerilere şu marka şu model aracı kaça alıyorsun diye fiyat sorup ödemeyi bu şekilde yapıyorlar böyle oluncada en az 5-6 bin lira kayıp oluyo
işte saçmalıkta burdan kaynaklanıyor aslında, atıyorum arabamın değeri 3lira, galeriye satmaya kalksam 2 lira diyecek tabiki. ama almaya kalkarsam yine 3 olacak bu fiyat. yani kasko şirketi gerçek değerini değilde 2 lirayı ödeyince benim kaybolan değerim yerine konmamış olacak.
birde oluşumbilgi nickli arkadaşa bir sorum olacak. diyelim ki poliçede kasko bedelimiz 25000 lira araç sıfır falan değil. araç pert oldu ve eksper araştırma yaptı, aracın o anki fiyatı bir şekilde yükselmiş ve 30000 lira olmuş örneğin. şirket bu durumda bize ne öder? benim bildiğim kadarı ile iki değerden düşük olan işlerine geldiği için onu ödüyorlar
Herkese cevapları için çok teşekkür ediyorum. Bugün başımdan geçenleri ve daha önce edindiğim tecrübeleri sizle paylaşmak istiyorum.
Sonuç olarak; bugün içinde Ankara'daki 3 opel bayiini gezdim. 2008 model 0 km. aracın kampanyalı anahtar teslim fiyatı için 36500ytl, 2009 model 0 km. kampanyalı anahtar teslim fiyat için 38500 ytl istediler. Aslında bu rakamlar opel türkiye'nin internet sayfasında ilan ettiği 0 km. kampanyalı anahtar teslim fiyatları (liste fiyatı değil). Bu bilgileri alarak acenteme gittim. Acenteden daha önce benim kasko işlemleri yapan görevli ile ankara genel müdürlüğü arayıp başladık pazarlık yapmaya :) Sigorta'nın ilk teklif ettiği 35 idi; çünkü piyasada 33, 34'e 2008 0 km. satıldığını söylediler ki doğrudur hatta bayileri gezerken daha ucuza dahi gittiğini söylediler. Kabul etmedim çünkü piyasada benim aracın aynısının 0 km. yoktu, yani bulunmuyordu. Ayrıca ithalatçı firmanın ilan ettiği fiyat 36500 ytl idi. Bu durumda pazarlıklar başladı, acentenin de bastırmasıyla 37.000 ytl'ye çıktılar ve ben de kabul ettim. Bilmiyorum belki devam etsem 38500 alırdım ama poliçemdeki madde (aynı modelin (model=yil demek oluyor)) 0 km.si verilir yazıyor) ve internette incelediğim diğer policeler* bu şansımın az olduğunu söylediği için alamayacağımı düşündüm ve tekliflerini kabul ettim.
Aslında "yeni değer klozu" denen madde sigortacıların "genel şartlar" dedikleri kanunen kaskoda olması gereken maddelerde olmayan birşey. Sigortaların müşteri çekebilmek için poliçelere belirli bir prim karşılığı ekledikleri bir maddedir. Dolayısıyla da sigorta şirketinden şirketine değişmektedir. Örneğin, sigortamı YKB'den yaptırmış olsaydım (policelerini bizzat inceledim) 2009 0 km. aracın fiyatını alacaktım.
Durum budur; kaza anında kimsenin burnu dahi kanamadı; bu çok sevindiriciydi. Fakat bu durumda bile çok zor bir durummuş, kimsenin başına gelmez umarım.
Herkese cevapları için çok teşekkür ediyorum. Bugün başımdan geçenleri ve daha önce edindiğim tecrübeleri sizle paylaşmak istiyorum.
Sonuç olarak; bugün içinde Ankara'daki 3 opel bayiini gezdim. 2008 model 0 km. aracın kampanyalı anahtar teslim fiyatı için 36500ytl, 2009 model 0 km. kampanyalı anahtar teslim fiyat için 38500 ytl istediler. Aslında bu rakamlar opel türkiye'nin internet sayfasında ilan ettiği 0 km. kampanyalı anahtar teslim fiyatları (liste fiyatı değil). Bu bilgileri alarak acenteme gittim. Acenteden daha önce benim kasko işlemleri yapan görevli ile ankara genel müdürlüğü arayıp başladık pazarlık yapmaya :) Sigorta'nın ilk teklif ettiği 35 idi; çünkü piyasada 33, 34'e 2008 0 km. satıldığını söylediler ki doğrudur hatta bayileri gezerken daha ucuza dahi gittiğini söylediler. Kabul etmedim çünkü piyasada benim aracın aynısının 0 km. yoktu, yani bulunmuyordu. Ayrıca ithalatçı firmanın ilan ettiği fiyat 36500 ytl idi. Bu durumda pazarlıklar başladı, acentenin de bastırmasıyla 37.000 ytl'ye çıktılar ve ben de kabul ettim. Bilmiyorum belki devam etsem 38500 alırdım ama poliçemdeki madde (aynı modelin (model=yil demek oluyor)) 0 km.si verilir yazıyor) ve internette incelediğim diğer policeler* bu şansımın az olduğunu söylediği için alamayacağımı düşündüm ve tekliflerini kabul ettim.
Aslında "yeni değer klozu" denen madde sigortacıların "genel şartlar" dedikleri kanunen kaskoda olması gereken maddelerde olmayan birşey. Sigortaların müşteri çekebilmek için poliçelere belirli bir prim karşılığı ekledikleri bir maddedir. Dolayısıyla da sigorta şirketinden şirketine değişmektedir. Örneğin, sigortamı YKB'den yaptırmış olsaydım (policelerini bizzat inceledim) 2009 0 km. aracın fiyatını alacaktım.
Durum budur; kaza anında kimsenin burnu dahi kanamadı; bu çok sevindiriciydi. Fakat bu durumda bile çok zor bir durummuş, kimsenin başına gelmez umarım.