Şimdi Ara

1 günde 1000 km yapmak (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
0
Favori
6.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1 ay önce Artvin Hopa dan Ankara ya geldim, birde yolu uzattım Çankırı Ilgaz tarafından geldim :) üstelik arka frenler yoktu sadece ön frenler tutuyordu ,:D
  • Aracın konforunun da önemi var. Klima açık olmalı, lastikler,fren vs yani kısaca araç bakımlı olmalı. Forumda güzel bir başlık var, uzun yollarda nerelerde durulur diye, hemen her güzergahta birçok dinlenme tesisi paylaşmıştı arkadaşlar. 3.5. saatte bir 30 dk. mola verilerek toplam 9 saatte bu yol biter diye düşünüyorum.

Ben gece yolculuğunu severim, sessiz olur, yol boş olur, farlar neticesinde karşıdan gelene aracın hızını ve mesafesini rahat anlarım. Ama özellikle saat 4-6 arası çok tehlikelidir. o saatlere kadar direksiyon sallamışşsam mutlaka dururum.

Bir keresinde sabah 5te kalkıp, 11 saat mesai yapıp akşam düğüne katılmış, gece 12 de ankaradan istanbula gitmiştim. Yeni otoban güzel ama yolda tek başınayken insanın içi geçebiliyor. Ki hız da 130 civarı olduğu için, o hızlarda uyumanın bedeli ağır olur. Ağzınıza nane aromalı sakız alın, arada su için. Bir de aspirin kola ikilisi de iş yapar. Tabi bunlardan hiçbirisi iyi dinlenmek kadar güvenli değil tabi ki .

• Yaptığım en uzun şoförlük 500 km oldu. (O da geçen hafta) aşırı derecede yoruldum. Çok pişman oldum gittiğime

• Ben Pazartesi sabah Bodrumdan Alanyaya, öğleden sonrada tekrar Alanya dan Bodruma döndüm toplam 1200 km civarı, sabah 6 gece 10 a kadar yoldaydım, gayet güzel gidilir dönülür yani.

• 500 km benim psikolojik sınırım.

Antalya- İzmir yapmıştım yani 600'de yapardım tahminim ama gerçekten uyku basıyor ve ayaklar, bel ağrıyor. Araç opel insignia

Antalya - Ankara yapmıştım. 1 km daha gidecek halim kalmamıştı. Araç Ford Courier.

Yani kullandığın araba da büyük kriter.

• Yolculuğunu kesinlikle gece yapma. Yoksa uyku kaçınılmaz olur. Sabah 7-8 gibi yola cikarsan kisa molalarla rahatça gidilir.
  • Ben 6 günde 5100km yol gittim. Bence ne kadar mesafe olduğu değil gerçekten insanın vücudunu bilmesi gerekir. Ne zaman mola verilmesi ne zaman uyunması ve ne kadar uyunması gerektiğini bilmek önemli. Ayrıca sabah ve akşam gün batımı güneşini de hesaba katmak lazım. sabah doğuya doğru gidiyorsanız mutlaka çay, kahve tüketin akşam batıya doğru gidiyorsanız (güneş gözlüğü kullanıyorsanız, gözlüğünüzü ara ara kısa süreli çıkarın) bol su için ve mümkün mertebe hava alın. gece yola çıkacaksanız (anladığım kadarıyla uzun yol şöförlüğünüz yok) mutlaka uykunuzu alın ve sabah 5 ten sonra mutlaka bi kaç saat uyuyun. ayrıca aracınız da önemli, aracınız eskiyse ara sıra motor ve lastik sesini dinleyin, aklıma gelenler şu an için bunlar.

• Rota pek iyi sayılmaz 1000km kısa bir yol değil ayrıca aracınız da iyi değil
  • İzmir/Aliağa'dan çıkış, Afyon/Bolvadin varış, akabinde hemen yine ters istikamette dönüş 950 km. yapmıştım.

Ama ertesi gün kendime gelememiştim, çok yorucu oluyor. Yolda redbull, soğuk nescafe vs. atarak gelmiştim.

Sabah erkenden yola çıkmak ve geceye kalmamak en önemlisi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fofer -- 29 Temmuz 2021; 9:37:4 >
  • 4-5 senedir her yaz denizli-adıyaman(gölbaşı)gider gelirim. arabada genelde 5 kişi oluruz. aracım linea 1.3 dizel manuel.

mesafe tam 1000 km. 500 km sonra konya-karapınarda 15 dakika mola verir, yakıt alır ve biraz ayaklarımı açarım. arabadakilerde ihtiyaçlarını görür. sonra tekrar yola başlarım ve gideceğim yerde dururum. bir kere mola ile bu mesafeyi yaklaşık 10 saat 15 dakikada alıyorum. ortalama hızım tam 100 km oluyor her seferinde.

yani 1000 km de tek 15 dakika mola verip gider gelirim. şu ana kadar ne aşırı yorgunluk, ne uyku problemim olmadı. üstelik bunu linea gibi konforsuz bir araba ile yapıyorum. kişiye göre değişir. şehir içinde bile araba kullanmak istemeyen arkadaşlarım var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hardcrss -- 29 Temmuz 2021; 10:0:21 >
  • Biz yıllardır istanbul, Trabzon arası gider geliriz sadece gidiş tam 1150 km. Ben göz kestiremiyorum ama 65 yaşında babam tuvalet molaları hariç neredeyse bu yolu durmadan gidip geliyor yıllardır. Bir senede 5 kez gidip geldiğini biliyorum. Babam yola çıktığında ben yoruluyorum. Dinlenmeden gitmeyi tavsiye etmem en azından 3-5 saatte bir 30-40 dakika mola vermek hem araç hemde insan için iyi geleceğini düşünüyorum.

• Bayram öncesi aynı gün Ankara-İstanbul-Ankara yaptım, 973 km oldu ve yoruldum ama öldüm bittim denecek kadar, öyle çok uyuyacak, yorgunluktan ölecek kadar da yorulmadım. İyi dinlenmişseniz, aracınız görece rahatsa gayet yapılabilir bir yol. Yanınıza bolca su, kahve veya kola gibi kafeinli içecekler alın, çok kuru şeyler yemeyin, salatalık tavsiye ederim.

Burada en büyük etken gideceğiniz yol, otobandan gitmekle devlet yolundan gitmek bir değil. Aynı şekilde trafik varsa o da yoruyor, benim güzergahta trafik vardı İstanbul’da o da olmasa daha rahat ederdim.

1 günde 1000 km yapmak

• Bölmeye gerek yok hocam. Uyuyakalma, çabuk yorulma veya acemilik gibi problemlerniz yoksa İki gün heba edilmez 970 km yol için. Karanlığa kalmayacak şekilde çıkıp, en az iki üç kez yemek kahve vs için durun. Daha yeni 700 km yol yapmışsınız, uzun yol acemisi de değilsiniz. Bence cok sorun olmaz.

• İstanbul Trabzon arası çok gidip geldim (yaklaşık 1200km) en son haziranda gitmiştim.Tek kişi olarak.Size önerilerim:

-Gece yola çıkmayın.Sabah uykusunu almanız 1. şartınız olsun.Yani sabah 6-7 gibi yola çıkabilirsiniz.

-Kesinlikle çok ve ağır yemek yemeyin yolda.Ayran vs gibi içecekler içmeyin.Bol bol sıvı tüketin.Bu sizi hem mola vermeye zorlayacak :) hemde vücut kan dolaşım hızınızın yavaşlamasına engel olacaktır.

-Her 200-300 km de bir mola verin biraz yürüyün.Kan dolaşımınız hızlansın.

-Çay,kahve,redbull tarzı ürünler tüketebilirsiniz.

-Aracın camları kapalı, kliması açık olsun.Klima sadece soğutmaz aynı zamanda içerideki havayı da temizler.Üstüne rüzgar sesinden kurtulup yorgunluk seviyesini azaltırsınız.

-Müzik seçimleriniz çok yavaş olmasın.Ancak çok hareketli müziklerde uzun km lerde yorgunluk seviyesini arttırır.

-Kurallara mümkün olduğunca uymaya çalışın.Bazen hiç önemsemediğimiz bir kural yüzünden hayatımız tehlikeye girebiliyor.

İyi yolculuklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ex_silver -- 29 Temmuz 2021; 10:12:14 >

• Kendinize zaman hedefi koymayın. Öğle yemeğinden sonra da mümkünse ayakları uzatıp kestirin biraz.

• Burada 1500 gittim, 2000 gittim diye hava basanlara bakmayın siz. Gideceğiniz yol bence bir günde gidilecek üst sınırlardan, bol mola vererek gidebilirsiniz ama göz kapağınız titrediği yerde 2 saat uyuyun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babadol -- 29 Temmuz 2021; 10:41:14 >
  • 600km kadar gidin sonra en az 1 saat kadar mola verın. molada mümkunse ayaklarınızı yere koyup esnetebılecegınız yer olsun. ve yuruyun ayaklarınız acılsın.

arac otomatıkse gunde 1000km rahat yapılıyor.. manuel aracla 1000km denemedım. o yuzden o tarafla bırsey dıyemem.

araç önemli sizi sarsan düşük modelli araçla 1000km cok yorar.

• Trafik canavarları tespit konusu olmuş resmen.

Konuya neredeyse 20-24 saat kesintisiz araç kullandığını yazanlar var. Ne büyük bir cahillik.

Hem kendi ailelerinin canlarını, hemde bir başkasının canını riske atmışlar, şans eseri kaza yapmamışlar.

Uzun yolculuklarda Km hesabı değil saat hesabı yapılır.

Günde 10-12 saatten fazla araç kullanmak son derece tehlikeli.

• Eğer yolda uykunuz gelirse -ki mutlaka gelecektir bu mesafede- 10 dk daha gideyim, bilmem nereye yaklaştım oraya varınca dururum, 50 km ilerde bildiğim mekan var orada yemek yerim vs. bunların hepsi aşırı tehlikeli olaylardır.

Ben çok ileride olsa da gözle görünen benzinlikte dururum diye çabalarken 1 sn içinde uyumuş ve kılpayı kurtulmuş biriyim. Yanımdaki kişi fark etmese büyük ihtimalle öndeki arabaya bindirirdim.

Uykuya dalma olayı özellikle benim gibiler için bir anda ve hızlıca gerçekleşiyor. Bu tehlikeli bir olaydır araba sürerken.

Oldukça fazla uzun yol gidiyorum, edindiğim ve genelde bilinen önemli 2-3 konu,

• Çerez ve türevlerinden mutlaka uzak durun. Ağzım boş kalmasın diye yapılan bir şey fakat yarım saat sonra daha da fazla uykunuz geliyor.
    • Gündüz yolculuğunda klima ayarı makul seviyede olmalı. İçerisi çok soğuk olunca da bana uyku geliyor mesela gevşeme oluyor.
    • Ağır yiyeceklerden uzak durulması bilinen bir konu zaten.
    • 300 km'de bir dururum bazen daha da sık.
    • Bol su tüketirim
    • Özel ürünler hariç paketli ürünlerin tamamı yüksek şeker ve karbonhidrat içerir. Bunlar kana hızlı karışır ve uyku halini yaratır. O yüzden bisküvi, kek, cips vs. hepsi pas geçilmeli
    • Enerji içeceğinin bana olumlu bir faydası olmadı. Kahve çok içerim ama.

• Uzun yol yapmayı seven ve daha yeni bayramda İzmir-Cizre-İzmir yapmış biri olarak naçizane bir kaç tavsiyem olacak:

-Önemli olan yola ne zaman çıktığınız. Tavsiyem gece uyuyun, sabah uykunuzu almış olarak uyanın ve öyle yola çıkın. Ne çok erken ne çok geç.

-Kıyafetleriniz rahat olsun, terletmesin-üşütmesin...

-2 saatlik periyotlarla mola verin, bi yüzünüze su vurun, 14 dk bacaklarınız açılsın.

-Klima iç hava dolaşım modunda olmasın. Bizim insanımız o özelliği pek bilmez. İç hava dolaşımı devamlı açık olursa bir süre sonra uyku yapar. Taze hava her zaman candır. Hatta ara ara kırmızıda fln durduğunuzda camınızı açın, içeri taze hava doldurun.

-Bir de klima otomatikse 23-24 derece civarı çalışsın.

-Uykunuz gelirse uygun bir yere çekip kenarda uyuyun. Ama uykunuz ikinci evreye geçmesin, yoksa adaptasyonunuz zor olur. Bunun için elinize bi anahtarlık alın, yere düşüp sizi uyandırdığında kalkın.

-O kadar km yaptım şöyle uçtum böyle kaçtım diyenlere pek takılmayın. Herkesin tecrübesi ve yeteneği farklıdır, önemli olan günün sonunda eve sağ salim girebilmektir.

-Uzun yol kazalarının çoğunluğunun son 1 saat ya da 100 km içerisinde olduğunu unutmayın. Yorgunsanız yolla inatlaşmayın, zaten geldim vakit kaybetmeye gerek yok demeyin, kaza anlıktır Allah korusun...

Benden bu kadar, yolunuz açık olsun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi albemus -- 29 Temmuz 2021; 12:6:20 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.