Şimdi Ara

12V Şerit Led için Dimmer yapımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
2
Favori
20.017
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Elektronik konusunda çok acemiyim. Hobi derecesinde Parça isimlerini falan biliyorum ama öyle şema okuma değer hesaplama vs. konulardan hiç anlamam.

Elimde 12V ile çalışan 12Ledli bir şerit var. Ledler 4 bacaklı yani her lambanın içinde aslında 3 lamba var. Yani 36Led diyebiliriz. (RGBdeki mantık) Ben bacakları birbirine bağladım iki kabloyla tümünü yakıyorum.

Ledler kaç amper ister bilmiyorum ama 12V 700ma bir adaptörle verdiği ışık bana fazlasıyla yetiyor.

Eski hoparlörden söktüğüm on/off stereo potansiyometre (10K) ile dimmer yapmaya çalıştım. Orta ve yan bacakları birbirine bağlayıp dimmer olarak kullanabiliyorum. Aslında kullanırken ısınmıyor da. Ama forumlarda bu işin öyle olmayacağı potun yanacağı yazıyor. Bulunduğu odada bebek olduğu için öyle gece yarısı dumanlı kokulu bir manzara olsun istemiyorum. Bu nedenle yaptığım potansiyometre'yi hala kullanamıyorum.

10K'lık pot yardımcı eleman olmadan benim işimi görür mü? (Stereo olduğu için ben iki tarafıda birbirine paralel bağlayıp aklımca güçlendirdim :))

Yardımcı eleman takacaksam bana son derece basit bir düzenekle teknik işaretler kullanmadan bir şekil çizebilir misiniz?

Tşekkürler

• sadece potansiyometre ile olmaz.
    36 led demişsiniz, led başına 15-20mA deseniz 550-700mA yapar.
    12V 1Amp. adaptör işinizi görür.

nette de basit 12V dimmer devreleri var, onlardan birini yapabilir veya hazır devre alabilirsiniz.

linkte bir çok çeşit dimmer mevcut. http://www.ebay.com/bhp/12v-dimmer
  • Lm317 ile yaptım ben. Mükemmel çalışıyor. 1,5 amper falan veriyorum, orta boy bir soğutucu çok güzel iş görüyor. Lm317 hesaplayıcısı var internette bir sürü, onlara girip r1 ve r2'yi hesaplayabilirsiniz. 6v'ta sönüyor, 12v'ta tam yanıyor. Ona göre hesaplayın. Bir de 1. ve 3. ayakların arasına bir anahtar koyun, tam güç çalışacağı zaman onu açın boşuna devre çalışmasın. Zaten eğer 12v adaptör ile beslerseniz devreyi, 11,3 falan alırsınız. O yüzden anahtarı iletim durumuna sokarsanız daha parlak yanar.

http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2011/04/LM317-typical-adjustable-regulator-ckt.png

• Fanın olduğu yere şerit ledi bağlayın.
  • @kerem Yöneticimizin de dediği gibi yapabilirsiniz devre okuyamıyorum demişsiniz buda benden olsun

• linyit43 kullanıcısına yanıt
    Yanlız çizim paint terk olmuş :)
  • edison3838 kullanıcısına yanıt
    Aceleye geldi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

@kerem Yöneticimizin de dediği gibi yapabilirsiniz devre okuyamıyorum demişsiniz buda benden olsun

Bu gerçekten işime yarayacak. Teşekkür ederim.

Şimdi burdaki elemanları bulmaya geldi sıra. Ankaradayım. Konya sokakta bulursun dediler ama ben kendi teknoloji çöplüğümde hangi aletlerden bu elemanları bulabilirim.

Geçenlerde 1,5 to 12V adaptörün devresi benim işimi görür mantığıyla onu açtım ama o AC-DC olduğundan işimi görmedi.

Bir de internette gezerken şöyle bişey gördüm. Daha basit olduğundan soruyorum. iş görür mü

• Yukarıda yayınladığınız devrede BC337'nin emiter ve kollektör bacaklarının yanlış polarizede olduğunu farkettiniz mi hiç ? Onun yerine BD241 ve BC337 daha sağlıklı sonuç verecektir. ama direnç değeri 100k değil 10K, pot 100K değil 10K olduğunda daha sağlıklı çalışacaktır.

BD241'in kollektör direk +12V bağlantısına, emiter direk çıkışa
    BC337'nin kollektör direk +12V bağlantısına, Emiter direk BD241'in bacağına, beyz potun orta ucuna.
  • quote:

Aceleye geldi

Şimdi farkettim. Pot 100K demişsiniz.

Bende 10K var ama işimi görmez mi.

Bu eski bir hoparlör kutusu ve devreyi bunun içine saklamak istiyordum. Başka pot alırsam bir de devreye kutu uydurmam gerekecek
  • exorcist3 kullanıcısına yanıt
    En alttaki devrede 2N3055 metal kılıflı bir transistör. Montajı hem zordur, hem de bu transistörün beyz'inden oldukça fazla akım akıtılmak gerekir. 300 500mA akım için BD241 TIP31 gibi transistörler fazlasıyla iş görür ancak iyi bir soğutucu montajı da yapmalısınız. Düşürülen voltaj ısıya dönüştürüldüğü için transistörü iyi soğutmak şart.
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Devreyi şu şekil çizsek doğru olmuş olur mu ben bunu denemedim şema halinde duruyor bir sıkıntı çıkmayacaksa bu devre kullanılabilir mi ? Hatası var ise söylerseniz düzelteyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi linyit43 -- 7 Mart 2014; 17:59:37 >
    Evet doğru, giriş voltajınız 12V olduğunda çıkış voltajı 5.2 volt ile 11,1 volt arasında olacaktır. 10k direnci kullanmayıp direk kısa devre düşünürseniz çıkış 11,2 ile 0V arasında olacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

Evet doğru, giriş voltajınız 12V olduğunda çıkış voltajı 5.2 volt ile 11,1 volt arasında olacaktır. 10k direnci kullanmayıp direk kısa devre düşünürseniz çıkış 11,2 ile 0V arasında olacaktır.

Hocam ben 12 ile 0 arasi ayarlamak istiyorum. Tablodaki sol alttaki 10K direnci baglamadan semayi aynen yapicam dogru mu
  • quote:

Devreyi şu şekil çizsek doğru olmuş olur mu ben bunu denemedim şema halinde duruyor bir sıkıntı çıkmayacaksa bu devre kullanılabilir mi ? Hatası var ise söylerseniz düzelteyim.

Hocam devredeki malzemeleri temin aşamasındayım. Kullanmak istediğim potansiyometreyi anahtarlı alacağım. Buna bir de on off durumunu anlamam için kırmızı 3V led takmak istersem nereye ne eklemem lazım. kırmızı led devamlı 3v kalacak, diğer akımı ben pot ile 0-12V arası değiştireceğim.

Bir de bu malzemeleri belki bulurum diye parçaladığım hurdalardan bir PSU içinde resimdeki kart çıktı. Üzerinde fan control yazıyor. Tahminime göre sıcaklığa göre fanı döndürüyor. İnternetten şemasını buldum. Bu devredeki elemanlar benim amacımda işime yarar mı

Çipteki okunmayan yazı TS358CD 8E1

Devrenin adı 3BS00383 diye geçiyor.

12V Şerit Led için Dimmer yapımı 12V Şerit Led için Dimmer yapımı

Siz verdiğim şemayı yapın. Tahminime göre psunun içindeki sıcaklığı ölçüp ısıyı dengede tutmaya çalışıyor bunun için hız kontrolü fakat siz pot ile yapacaksınız.

Gelen + kabloyu kesin bi ucunu anahtara diğer ucunu anahtarın diğer ucuna bağlayın. Faydalı olur mu bilmem ama 12v 3v düşürün sonra bu ledin bir ucunu - bağlayın diğer ucunu anahtara bağladığınız + kabloya bağlayın anahtarı açınca led yanmış olacak fakat 12v düşürdüğünüz için direnç ısınacak direnç değerini iyi bilmek gerek.
    Size göre basit bir konu için cok soru sormuş olacağım ama aklımda 3 soru işareti kaldı.

Ben malzemeleri aldım şimdi başlayacağım.

1. Bu BD241 veya pot bu işlemde ısınır mı. Aliminyum tabaka gerekir mi?

2. Diğer elemanları bağladım ama dirençlerin yönü var mı? Yönü varsa benim murphy kanunları ile aram kötüdür kesin ters bağlarım :)

3. Yukarda da söylendiği gibi ben 0-12v arası değer almak için resimdeki sol altta bulunan 10K direnci baglamadan devreyi tamamlayacağım değil mi?

Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exorcist3 -- 12 Mart 2014; 18:08:49 >
    1-Devreyi yapmadığım için bilemem

2-Direncin yönü yoktur ters düz fark etmez.

3-Onu bilmiyorum diğer arkadaş güveniyorsa devreye öyle yap ona danış
  • Ozaman ben deneme yanılma ile sansımı deniyorum. Tesekkurler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

1-Devreyi yapmadığım için bilemem

2-Direncin yönü yoktur ters düz fark etmez.

3-Onu bilmiyorum diğer arkadaş güveniyorsa devreye öyle yap ona danış

Dün akşam yaptım. Sabaha kadar da çalıştı. Hiç bir parçası ısınmıyor. 10K direnci iptal etmedim. Kaç volta düşüyor bilmiyorum ama 10K direnç devredeyken de ledi tamamen söndürecek kadar kapanıyor.

Ben 12-5V aralığı denildiği için en düşük 5V gibi yanacak sanıyordum.

Tek sorunum pot'ta yarım tur boşluk var. O da pek rahatsız etmiyor.

Teşekkür ederim yardımlarınıza
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.