Merhaba 2.el bir araç alacagim. Satıcının ilanında %18 fatura kesilecektir yazmış. Biraz araştırdım bu şirket arabası olduğu anlamına geliyormuş ve KDV den düşmek için bu şekilde yapılıyormuş sonucunu cikardim(emin degilim) Boyle bir aracı alsam ben satarken sorun yaşar mıyım? Ya da benim açımdan bir dezavantaj oluşturur mu? |
%18 Fatura Kesilecektir: Anlamı ve Önemi
Bir ticari işlemde, "%18 fatura kesilecektir" ifadesi, işlemin %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) dahilinde gerçekleştirileceğini belirtir. KDV, mal ve hizmetler üzerinde uygulanan dolaylı bir vergi türüdür ve tüketiciler tarafından ödenir.
20 Faturayı ve 18 Faturayı Karşılaştırma
%20 faturalı ve %18 faturalı araçlar, KDV oranlarındaki farklılığı ifade eder. %20 faturalı araçlar, %20 KDV oranına tabi iken, %18 faturalı araçlar %18 KDV oranına tabidir. Bu, %18 faturalı araçların %20 faturalı araçlara göre daha düşük bir KDV yükümlülüğü taşıdığı anlamına gelir.
Nasıl İşler?
Bir işlemde %18 fatura kesilmesi gerektiğinde, işlemin tutarına %18 oranında KDV eklenir. Örneğin, 100 TL tutarındaki bir işlem için 18 TL KDV eklenir ve fatura toplamı 118 TL olur.
Önemli Hususlar
- KDV oranları sektörlere ve ürün/hizmet türlerine göre değişebilir.
- İşletmeler, faturalarında doğru KDV oranını belirtmekle yükümlüdür.
- Yanlış KDV oranı belirtilmesi cezalara yol açabilir.
Bu nedenle, bir ticari işlemde "%18 fatura kesilecektir" ifadesini gördüğünde, işlemin %18 KDV oranına tabi olduğunu ve fatura tutarına %18 oranında KDV ekleneceğini anlamalısın.