Şimdi Ara

3 MAYIS PAZARTESİ: SATIŞ SÖZLEŞMESİ VE GEÇİCİ RUHSAT NOTERDEN. TRAFİĞE GİTMEK BİTTİ. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
0
Favori
20.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Almanya'daki gibi "TÜV'e gidilecek, değişiklik belgelenip ruhsata işlenecek" galiba. Bundan başka daha pratik (ve resmi) bir çözüm yolu yok gibi görünüyor.

Aslında bu iş NOTERDEN veya TRAFİKTEN tamamen kopacaktı, VERGİ DAİRESİNE verilecekti (MOTORLU ARAÇLAR VERGİ DAİRESİ) fakat kulis, lobi ve torpil çalışmaları ve TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİNİN "ağırlığını" koyması sayesinde sistemi hazır hale yakın getiren ve deneme uygulamaları da yapan TRAFİK kabetti, NOTER kazandı, bir yetki karmaşası ortaya çıktı, düzen bozuldu, alışmamız zaman alacak.

Gelen gideni aratır, derler...

quote:

Orijinalden alıntı: dellino

Satışlarda trafiğe uğranmayacak ama.
    Ruhsatta bir değişiklik olduğunda bunu nereden halledeceğiz?
    Lpg takmak. koltuk sayısı, kasa vs işlerini ruhsata nereden işleteceğiz?

• Pekii bu plaka işlemi nasıl olucak,
    Kimisi diyorki plaka T.C. kimlik no'su gibi olucak,kişiye vericek ve ömür boyu o plaka kalıcak,eğerki kişinin üstünde birden fazla araç varsa normal prosedür uygulanacak,diğer taraftan kimiside diyorki plaka aracın şasi no'su gibi olucak araç hurdaya gidene kadar aynı plaka kalıcak,araç şehir değiştirince plaka değişikliği olmuyacak deniyor bunun hanisi gerçekleşecek.
  • Umarim satis sirasinda aracin km vb diger bilgileri de satis sozlesmesine eklenir ve olasi bir sekilde aksi ispatlanirsa satici bunun telafi etmek zorunda kalir.
    KM sahtekarliklarini baska turlu onlemek zor.
  • selam

bu konuda kısaca bilgilerimi aktaraym

sadece 2. el araçlarda taner beyin bahsetmiş oldugu belgeler noter tarafından bahsedilen şekilde yapılacak

emniyet genel müdürlüğü sistemini kurana kadar aracı kayıtlı oldugu tescil kurulusunca ruhsat basım ve dağıtım işlemi yapılacak (buradaki önemli sorun bu sene için maliyece posta parası kaynağının aktarılmamış olması var olan paranın ceza tebligatları için ancak yetmesi ki bir posta 3 lira)

sıfır araçlariçin ve belge yenileme tadilat işlemleri için trafik tescillere gidilmesi şart

ancak 2. aşamada sıfır araçların ruhsat işlemleri bayilere devredilecek

plaka konusu ise şahsa ait değilde araca ait plaka olacak ve araç hurda olana kadar üzerinde kalacak ( yüzde 90 ihtimal... diğer şekilde sıkıntılar var...)

bu işi yapanları takdir etmek gerekir yıllardır plaka parası dosya kağıt paraları ile şöförler odası zengin edilmişti

ayrıca taner beyin dediği kadar ücret alınacaksa hökümet ruhsatlardaki değerli kağıttan da vazgeçmiş ki buda süper bir uygulama

hal böyle olunca trafik subeleri yüzde 70 daha az iş yapacak dolayısı ile polisler gerçek işlerine dönecek:)

saygılarımla...

• noter satışında ikametgah gerekecek mi?

eskiden notere sözlü yazdırıyorduk kabul ediliyordu şimdi bir de ikametgah mı çıkartmak gerekecek? (ikametgahım eski evimde halen, taşımak baya zahmetli ve zaman alıyor maalesef)
  • hani kötü haberlerden sonra haber bültenlerinde iyi habere başlarken derler ya ''memlekette güzel şeylerde oluyor'' diye buda aynen öyle dedirtti bana.

geçen ay satış yaptım ve 2 günümü ruhsat için ayırmak zorunda kaldım.

bence bu ruhsat dalgası komple kaldırılıp geçici ruhsat detaylandırılarak gerçek ruhsata dönüştürülmeli, böylece noter satışı yaptığımızda elimizde ruhsatımız olur ve devlette postayla, şunla bunla uğraşmaz.

lpg ve diğer şeyler ise muayene istasyonlarının sorumluluğunda olmalı.

polisin ne işi var senin benim arabamın ruhsatıyla, lpgsiyle...
  • güzel haber en azından eskisi gibi fahis noter ücreti yok ve plaka üstüne alma daha kısa sürede olacak
  • Bugün Türkiye Noterler Birliği On-Line Araç Satış İşlem Proğramının PDF Taslak Tanıtım Dosyasını inceledim. Proğram çok ayrıntılı, hisseli, şahıs, şirket satışına izin veriyor, ama en güzel özelliklerden birisi:

BORCU YOK KAĞIDI ALMAK İÇİN VERGİ DAİRESİNE GİTMEK DE YOK ARTIK. Doğrudan NOTERE gidiyorsunuz, işiniz bitiyor. Tüm borçları ödenmiş ve rehin şerhi kaldırılmış olan bir aracın satışı için ruhsat ve nüfus cüzdanlarıyla notere gitmek yeter, parayı da noterde, anahtarı da noterde alış veriş yapabiliyorsunuz.

Trafik Tescil Şube Müdürlüklerin verdiği ruhsatlar da satıştan sonra noterce geri alınıyor. Görülüyor ki bu işe kancasını takmış olan Türkiye Noterler Odası gereken aşağı yukarı herşeyi düşünmüş ve Beta Sürüm yapıp deneme kullanımları yapmış. 1 Hafta sonra herşey farklı olacak, en azından kullanılmış araç satış işlemlerinde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Bugün Türkiye Noterler Birliği On-Line Araç Satış İşlem Proğramının PDF Taslak Tanıtım Dosyasını inceledim. Proğram çok ayrıntılı, hisseli, şahıs, şirket satışına izin veriyor, ama en güzel özelliklerden birisi:

BORCU YOK KAĞIDI ALMAK İÇİN VERGİ DAİRESİNE GİTMEK DE YOK ARTIK. Doğrudan NOTERE gidiyorsunuz, işiniz bitiyor. Tüm borçları ödenmiş ve rehin şerhi kaldırılmış olan bir aracın satışı için ruhsat ve nüfus cüzdanlarıyla notere gitmek yeter, parayı da noterde, anahtarı da noterde alış veriş yapabiliyorsunuz.

Trafik Tescil Şube Müdürlüklerin verdiği ruhsatlar da satıştan sonra noterce geri alınıyor. Görülüyor ki bu işe kancasını takmış olan Türkiye Noterler Odası gereken aşağı yukarı herşeyi düşünmüş ve Beta Sürüm yapıp deneme kullanımları yapmış. 1 Hafta sonra herşey farklı olacak, en azından kullanılmış araç satış işlemlerinde.

hocam farklı şehirden bir araç alacağım. Mecburen plaka değişecek, yeni plakayı da mı noter takacak?

Ayrıca o dosya da ikametgah ile ilgili bir açıklama var mı? Posta ile gelecek olan ruhsat istediğim adrese teslim ediliyor mu?

• arkadaşlar ben sistemin işleyişi hakkındaki kitapçığı gördüm ve inceledim şimdi öncelikle yeni sistemde sıfır araç tescil işlemleri aynen trafik tescilde devam edecek ve nakil araçlarda aynen devam edecek

noterlerin sisteminde olan sadece devir işlemi yani yeni sistemde öyle bayiler sırayla plaka falan takmayacak

borcu yokturu noter ekrandan otomatik alacak benimde noterle konuştuğuma göre ruhsatlar bulunduğunuz ildeki trafik tescil şubesinden adresinize gönderilecek

hergün kim bilir kaç araba el değiştiriyor bir düşünsenize ankaranın halini

yani mayıs ayından itibaren devir işlemleri noterden

ve yakında tapu işleri de aynen noterden olacak tapu dairesine falan gidilmeyecek

yeni sistem herkse hayırlı olsun ama bu işi istemeyen trafik müşavirleri
  • Internette de şu bilgilere ulaştım.

quote:

SATIŞ İŞLEMİ SIRASINDA İSTENEBİLECEK OLAN EVRAK, BELGE VE DİĞER HUSUSLAR
    a. Alıcı(lar) ve satıcı(lar)ın gerçek kişiler ise kimlikleri ve adres sorgusu için TC Kimlik numaraları, tüzel kişiliklerin imza sirküleri ve vergi numaraları
    b. Alıcı(lar) ve satıcı(lar) için varsa vekâletnameler
    c. Araca ait tescile ilişkin geçici belge veya asıl tescil belgesi
    d. Gerekli hallerde plakanın alınması ve imhası
    e. Gerekli hallerde trafik belgesinin alınması ve iptali

Ayrıca, işleme başlamadan önce aranılacak belge ve diğer hususlar açısından, ilgili kanun ve yönetmelikler ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu genelgede yer alan “Noterlerce Yapılacak Araç Satış ve Tescil İşlemlerinde Uyulacak Usul ve Esaslar ” esas alınmalıdır.

SATIŞA ENGEL DURUMLAR
    Aşağıda belirtilen satışa engel durumlara ilave olarak ilgili kanun, yönetmelik ve EGM tarafından hazırlanan “Noterlerce Yapılacak Araç Satış ve Tescil İşlemlerinde Uyulacak Usul ve Esaslar”ın yer aldığı genelgede belirtilen hususlar da dikkate alınmalıdır.

a. Aracın tesciline engel durumlar var ise, (Satışı takiben tescil bildirimi otomatik olarak yapılacağından, tescile engel durumların tescil bürolarında satıştan önce düzeltilmesi gerekir)
    b. Araç sicil bilgilerindeki satışa engel zorunlu alanlardaki eksik veya hatalı bilgi olması durumunda
    c. ASBİS’den gelen araç sicil bilgilerinden aracın sahip bilgisinin anlaşılamaması durumunda
    d. Aracın maliye borcunun olması durumunda (Motorlu Taşıt Vergisi, Gecikme Faizi, gecikme zammı, vergi cezası, Trafik idari para cezası, vergi borcu vb.)
    e. Aracın üzerinde takyidat bulunması durumunda
    f. ASBİS tarafından aracın “çalıntı” olarak bildirilmesi durumunda
    g. Araç durumu aktif yada trafikten çekme değil ise
    h. Mahrumiyetlerde İcra Satış Şerhi varsa, (Bu durum aracın icra ile satıldığı ancak sicilin henüz işlenmediği anlamına gelir)
    i. Araç trafikten men edilmiş ise,
    j. Araç özel plakalı olarak bildirilmiş ise, (Bu durumdaki araçların satışı için öncelikle tescil biriminde normal plaka tescili yapılmalıdır.)

• selam ben yeni katıldım benim arabamın sorunu russata eksik yazılan şase numarası aceba notere geçtikten sonra noterden benim bu sorunu hallederlermi muaynede verdikleri russatkagıdının yanında şase evrakları verdiler bu evrakları kabul etmiyorlarmış makine mühendisler odasına gidip orda bakacaklarmış şaseye 120 tl vermiş arkadaş bende vercemmi cevaplarsanız sevinirim
  • Bugün Adana Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden 1 KAMYON DOLUSU İMHA EDİLMİŞ PLAKA'nın hurdacıya götürüldüğünü gördüm. Bisikletin üzerinde Gümrükleme Şirketlerine gidiyordum, diyebilirim ki en az 100.000 adet plaka vardı kamyonda, kasa yetmemiş, kenarlarına dikey sundurma yapıp hacmi arttırmak suretiyle daha fazla plaka yüklemişlerdi.

Ayrıca da Trafik Tescil Şube Müdürlüğünün önünde işlem yapan araçlar çift taraflı bant veya silikonla sabitleştirilmiş plakalarını söküp yerine başkalarını takıyorlardı. Plaka taşımaya mı geçildi yoksa plaka hurdaya kadar aracın üzerinde mi kalacak? Şu bir gerçek ki şu günlerde bu soruların cevabını ancak bu işlemleri yapanlar bilebiliyor.
  • Şunu sormak istiyorum
    eski noter ücretlerine göre
    mesela 2005 model 20 bin tl değeri olan bir araçtan araç alıcısı yaklaşık 350 tl noter masrafı ödüyordu şimdi bu ücret ne kadar oldu ?
  • Sayın Antalya,

LPG'yi işletmeniz yine Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde yapılacak. Araç Ruhsatını yine veren Trafik Tescil Şube Müdürlüğüdür. Yeni araç kaydını da ve diğer işlemleri de Trafik Tescil Şube Müdürlüğü yapacak. Noterlere verilen görev DEVİR işlemlerini Trafik Tescil Şube Müdürlüğü adına gerçekleştirmekdir. Noterden alacağınız Geçici Ruhsatı isterseniz AYNI GÜN Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne giderek ASIL RUHSAT'la ve hiçbir ücret ödemeden değiştirebilirsiniz (noter tahsil etrmiş oluyor sizden onun ücretini). 15 gün içerisinde sizi gidip ASIL RUHSAT'ı Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden almazasanız o zaman da Trafik Tescil Şube Müdürlüğü APS ile adresinize gönderecektir.

quote:

Orijinalden alıntı: Antalya

Taner Bey;

Peki şu konuda abilginiz var mı acaba?
    Ben aracımın satışını henüz almadım. Eski sistemle aracın satışını noterden alacam, lpg taktıracam, muayene yaptıracam ve trafikte lpg li olarak tescil yaptıracaktım. Yani böyle planlıyordum. Şimdi nasıl olacak bu iş. 2 defa ruhsat değişimine gerek duymadan nasıl lpg yi işletebilirim?

Değerli arkadaşlarım,

03 MAYIS 2010 tarihinden itibaren:

• ARAÇLARA TAKILI BULUNAN PLAKALAR ARAÇLARLA BERABER BİR DAHA SÖKÜLMEMEK KAYDIYLA ÜZERİNDE KALACAK, DEĞİŞMEYECEK.
    • GEÇİCİ RUHSATI NOTER VERECEK, AYNI GÜN-15 GÜN ARASINDA TRAFİKTEN RUHSAT ASLINI ALABİLİRSİNİZ, YOKSA APS İLE ADRESİNİZE GÖNDERİLECEK.
    • SİSTEMDE SON RÖTUŞLAR YAPILIYOR, PAZARTESİNDEN İTİBAREN TAM OLARAK UYGULAMAYA KONULACAK.
    • LPG İŞLEME, YENİ ARAÇ KAYIT VE RUHSAT İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLER YİNE TRAFİKTE YAPILACAK.
    • AYNI GÜN SATIŞINI YAPTIĞINIZ ARACI RUHSAT ASLINI TRAFİKTEN ALARAK YİNE AYNI GÜN SATABİLİRSİNİZ.
    • YENİ SİSTEMDE TRAFİKTEKİ KULLANILMIŞ ARAÇ SATIŞ İŞLEMLERİNİ NOTERLER TAŞERON OLARAK YAPIYOR, RUHSAT ASLINI YİNE TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ VERİYOR.

Noterlerde şu anda harıl harıl sistemi öğrenme telaşı var. Cumartesi günü otellerde tanıtım semineri düzenleniyor. TC Kimlik Numaralı davetiyeler ve listeler hazırlanmış, ben de katılmaya çalışacağım...

• Taner Bey;

Benim de bir sorum olacaktı izninizle.Ben 9 Nisan'da 2.el bir araba aldım.Yalnız bildiğiniz gibi trafik tescil işlemi için 1 aylık bir süre veriliyor.Ben noterden arabayı üzerime aldım.Ancak bazı kişisel işlerimden ötürü daha tescil işlemini yaptırmamıştım.Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemem gerekir sizce?Yanıtlarsanız sevinirim.
  • Merhaba,

Afyonda ikamet ediyorum istanbuldan araba alacağım plaka değişikliği yapılması gerekiyor sanrıım bunu kim ve nasıl yapacak bilen varmıdır.Aracı 34 plakalı kalırsa trafik sigortası 329 lira 03 olursa 102 lira neden 34 plakalı bırakayım fazla sigorta parası ödiyeyim ki bu durumu düşünen varmı yada nasıl olacağını bilen varmı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rcelik73 -- 29 Nisan 2010; 14:33:14 >
  • merhaba arkadaşlar . bu konuyu bende çok merak ediyorum
    1-araç plakaları şahsa mı yoksa araç lara mı ait olacak ?
    .2- başka bir il veya bulunduğumuz ilden araç aldığımızda plaka işlemi naıl olcak?
    3- bütün işlemler noterden yapılacaksa (forumda yazanlara istinaden)tüm ücretler notere mi verilecek.
    4- ilk yorum yazan arkadaş 69 tl gibi bir şey yazmış bunu anlamadım çünkü yeni aracımı alırken noterde 96 uno için 154 tl -şoförler odası 10 tl-ruhsat değişimi 30 tl-(lpg yeni takılıyosa birlikte 60 tl idi)184 sigorta - egzos ölçüm 20 tl-sızdırmazlık sanırım 10 tl tabi zorunlu türkiye haritası falan satıyolar 5 tl:)) yani cebimden 450 falan gitmişti kendim yaptırdım işlemleri ama öldüm bilader: vs işte.. cebimizden net olarak kaç para çıkacakonu yazacak arkadaş yok mu?2008 de yapıldı bu işlemler.
    5 eğer plaka araçta kalıyosa başka ilden aldığımız araç değişmeyecek ve benim ikametim farklı olduğu için durum nasıl olacak.(çünkü araç plakası bulunduğun ikamette olması gerekiyodu şu an ki durum)
    6- yeni plaka alırsak bize kaça patlar.
    7 VALLA KARINCAYI S.......LER BELİNİ İNCİTMEDEN -- HADİ HAYIRLISI. ÇIKARI OLMAYAN Bİ YERE DEVLET YATMAZ.ZATEN BİZİM İYİLİĞİMİZİ DÜŞÜNEN OLMADI Kİ.DİYOR MU VATANDAŞIM UCUZ YAKIT KULLANSIN DİYE 4 LİRAYA NASI BİNECEN.BAZEN MECBUR KALIYORSUN ARABA ESKİDEN LÜX İŞİYDİ ŞİMDİ İHTİYAÇ OLDU. AMA 2 LİRA VERGİ ÖDERSEN ACI YEMİŞ GİBİ ÇIKARMASIDA ZOR OLUYO. ARKADAŞLAR BİLGİSİ OLAN PAYLAŞSIN

• Arkadaslar Tamam Güzel Söylüyorsunuz Ama İşssiz Kalacak Arkadasları Hiç Hatırlamıyorsunuz Ne Kadar Trafik Müşaviri Var Onların Hepsi İŞsiz Kalacak Bu Durumu Nasıl Çözecekler Peki ? İŞssiz Sayısı Git Gide ARtıyor Bakalım Sonu Nasıl oLacak
  • Sayın Trigresive,

Yeni düzenleme size isabet etmiyor. Noterden aldığınız belgelerle ikamet ettiğiniz il/ilçedeki Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurmanız ve aracı "üzerine geçirmeniz" (adınıza tescil ettirmeniz) gerekiyor.

Bugünden itibaren de noterdeki satış işlemlerinde geçici ruhsat noter tarafından veriliyor. Siz 15 gün içerisinde geçici ruhsatı Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde asıl ruhsatla (ücretsiz) değiştirebiliyorsunuz, 16. gün ruhsat aslı size ÖDEMELİ (!) POSTA ile adresinize gönderiliyor!

quote:

Orijinalden alıntı: Trigresive

Taner Bey;

Benim de bir sorum olacaktı izninizle.Ben 9 Nisan'da 2.el bir araba aldım.Yalnız bildiğiniz gibi trafik tescil işlemi için 1 aylık bir süre veriliyor.Ben noterden arabayı üzerime aldım.Ancak bazı kişisel işlerimden ötürü daha tescil işlemini yaptırmamıştım.Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemem gerekir sizce?Yanıtlarsanız sevinirim.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.