Şimdi Ara

3 MAYIS PAZARTESİ: SATIŞ SÖZLEŞMESİ VE GEÇİCİ RUHSAT NOTERDEN. TRAFİĞE GİTMEK BİTTİ. (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
110
Cevap
0
Favori
20.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uygulamanın ilk günü 3 Mayıs Pazartesi yapılan işlemlerde noterde bazı araç devirlerinin ekranda YAPILMADIĞI görüldüğü halde Trafik Tescil Şube Müdürlüğü sayfasında YAPILDIĞI görüldüğünden noter ve başkatipler bugün bütün gün koşuşturuyorlardı.

Bu işe büyük hevesle başladılar ama sistemin çökmesi ve bazı durumların açıklanamayan şekilde ters gitmesi, satışın yapılmadığı ifade edilmesine rağmen trafik şubesinde yapıldığı olarak görünmesi yüzleri ekşitti!

3 gündür noterlerde hiçbir araç devir işlemi yapılamıyor.
  • Bugün durumlar nedir acaba? Aracın devrini almak için bu konudan olumlu sonuçları görene kadar beklemedeyim..
  • Bugün de sistem OFFLINE. Her sabah noterden "brifing" alıyorum (veznedar bayanı evinin önünden alıp işyerime yakın otoparka kadar götürdüğümden konuya azami ölçüde vakıfım ama umarım aramızdan daha yetenekli ve yetkili forum üyeleri de çıkar...). İfade ettiğine göre Emniyet Genel Müdürlüğünün Bilgi Paylaşım Sistemi bilgiyi paylaşamıyormuş, bilgisayarlar aşırı yüklenmeden ötürü kilitli ve bu en az 10 gün daha sürecek. Belki eski sisteme de dönebilirlermiş.

Bu arada:

ANKARA'DA ARAÇ HURDA OLANA KADAR SABİT KALACAK OLAN PLAKA UYGULAMASINDAN DÖNMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR...

Bilginize
  • taner abi, plakanın ikametgaha alınmasını anlarım ama diğer uygulama çok saçma.

bu; 34 ve 06 plakalı arabaların türkiyenin heryerine rahatlıkla satılabilmesi (ki zaten türkiyenin en ücra yerinde dahi bu plakaları görmek mümkün)
    ama diğer araçların sırf plaka yüzünden il dışına satılamaması gibi garip bi durum oluşturur

bence yılbaşından bu yana uygulanan ikametgah olayına aynen devam etsinler
  • arkadaşlar tramerde bu konuyla ilgili hafta sonu çalışma var ve bir çok sigorta şirketi bu sisteme entegre olmak için sistemlerini kapalı tutacak bu sistemden bu saatten sonra dönülmez ama ülkemizde bugün sıcak asfalt dökülen bir yerin ertesi gün tekrar kazıldığını düşünürsek yorum yok

ama benim tahminime göre sistemden adreslede otomatik gelecek tarmerde bu yönde bir çalışma olacak sanırım

çünkü benim istanbulda ikamet ederim sigorta şirketinde müşteri kayadına yazarım düzceyi adrese göre çokıyorsa daha az ödeme yaparım

ama yeni şekilde büyük ihtimalle adreste otomatik olarak gelecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sdrturhan -- 6 Mayıs 2010; 15:21:50 >
  • Merhaba

Ben 2.el bir araç aldım.Şu anda sistemler çalışmadığı için noterde işlem yapamıyorum.
    Merak ettiğim konu şu:

Arabayı banka kredisi ile alıyorum.Banka rehin yazısı verdi.ruhsata rehin işletmem gerekiyor.Notere sordum bilmiyorlar.
    Banka da bilmiyor.
    Bu işlem nasıl olacak?
    Geçici ruhsat alıp,postayı beklemeden trafik tescile gidip asıl ruhsata rehinimi işleticem.

Yardım lütfen

Teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: dreamerx

Merhaba

Ben 2.el bir araç aldım.Şu anda sistemler çalışmadığı için noterde işlem yapamıyorum.
    Merak ettiğim konu şu:

Arabayı banka kredisi ile alıyorum.Banka rehin yazısı verdi.ruhsata rehin işletmem gerekiyor.Notere sordum bilmiyorlar.
    Banka da bilmiyor.
    Bu işlem nasıl olacak?
    Geçici ruhsat alıp,postayı beklemeden trafik tescile gidip asıl ruhsata rehinimi işleticem.

Yardım lütfen

Teşekkürler

bu konu bugün benimde aklıma geldi büyük ihitimalle noter geçici ruhsat verirken üzerine işleyecek rehinlidir diye sistemede düşecek rehin bilgilerini sonra bu bilgilere göre asıl ruhsat gelecek

mantıken böyle olması gerekmiyormu?
  • Bencede öyle olmalı ama nasıl olacak kimsenin bilgisi yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burhan

Bugün durumlar nedir acaba? Aracın devrini almak için bu konudan olumlu sonuçları görene kadar beklemedeyim..

dün türkiye genelinde 23 bin araç satışı olmuş, dün 1630-1730 arası bornova noterden araç alımını yaptım

dün izmir içi sadece bornovada çalışıyodu, benim yaptırdığım noter benimle birlikte sadece 4 adet yapabilmiş
  • Noterde satış işlemini yaparken işlem ekranında REHİN (TAHDİT) ile ilgili bir bölüm var, tıklayınca ayrı bir ekran açılıyor ve banka bilgileri ile rehin yazısı tarih ve numarası işleniyor. Bu bilgiler de anında Trafik Tescil Şube Müdürlüğündeki kayıtlara giriyor. Noterin bilmemesine şaşırdım. Her noterlik dairesinde 2-3 kişi bu konuda 1 aydır eğitim alıyor, hatta çoğu (başkatip) Ankara'd toplandı ve seminere katıldılar, yerel eğitim de verildi. Tek sorun şu anda sistemin çalışmaması. İsterse iki kişi bir otomobil bile alıp ruhsata işletebiliyor. Sistem esnek ve çok yönlü çalışıyor ama iş ki çalışması. Çalışmayan sistem işe yaramıyor.

quote:

Orijinalden alıntı: sdrturhan
    quote:

Orijinalden alıntı: dreamerx
    Merhaba. Ben 2.el bir araç aldım.Şu anda sistemler çalışmadığı için noterde işlem yapamıyorum. Merak ettiğim konu şu: Arabayı banka kredisi ile alıyorum.Banka rehin yazısı verdi.ruhsata rehin işletmem gerekiyor.Notere sordum bilmiyorlar. Banka da bilmiyor. Bu işlem nasıl olacak? Geçici ruhsat alıp,postayı beklemeden trafik tescile gidip asıl ruhsata rehinimi işleticem. Yardım lütfen. Teşekkürler

bu konu bugün benimde aklıma geldi büyük ihitimalle noter geçici ruhsat verirken üzerine işleyecek rehinlidir diye sistemede düşecek rehin bilgilerini sonra bu bilgilere göre asıl ruhsat gelecek. mantıken böyle olması gerekmiyormu?

• Çok teşekkürler Taner Bey.
    Gittiğim notere bu konuyu ileticem.
  • Arkadaşlar sistemler hala düzelmedi mi? Ben de bir araç aldım ama sistem çalışmadığı için devir işlemlerini yapmadık hala. Aldığım arkadaş tanıdık o yüzden çok sorun yok ama bu hafta düzelir ve hallederiz diye düşünüyorduk. Geçen hafta pazartesi günü ilk gün olduğu için 1 hafta 10 içinde düzelir demişlerdi. Acaba ne durumda sistem şu an? Bilgi verirseniz sevinirim...
  • Bugün noterde canlı olarak sistemin çalışma şeklini (bilgilerin Internet aracılığıyla gönderilmesini) izledim. Yazım.net adında bir proğram var, Türkiye Noterler Birliğinin (etkileyici bir şekilde) yazdırdığı ve kurulum yapıldıktan sonra da hemen çalışan ancak daha ilk araç satış işleminde ekrana kırmızı bir X uyarı işareti ile sonunda kocaman ! ünlem işareti olan bir bilgilendirme sayfası çıktı ve "Girdiğiniz Bilgiler Araç Kayıt Sistemine Gönderilemedi" şeklinde bir ifade yer aldı.

Denenmemiş bir sistemi oturtmaya çalıştılar. Bir zincir ancak en zayıf halkası kadar güçlüdür. Bu sistemde de Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) Araç Kayıt Sistemi (AKS) çok zayıf. Noter defalarca deneyerek günde en fazla 4-5 satış yapabiliyor ve işin ilginç yanı da sistemi düzeltmek için hiçkimsenin ya kılının kıpırdadığı yok, ya da medya bunun farkında değil, ya da herkes Üç Maymunu oynuyor. Forumdakiler bile bu işin üzerine onlardan daha fazla düşüyor gibime geliyor.

Tabi Türkiye Noterler Birliği ateş püskürüyor çünkü önce sistemi kullandırma sözü veren EGM daha sonra AKS için yeterli yatırım yapmadı. Geçen yıl da satış ve devir işlemlerinin noterlerden alınıp polise verileceğine kesin gözü ile bakılırken (forumda konusu mevcut) EGM bu AKS sistemini devreye sokmuştu ancak o zaman da sistem (aynen bugünkü gibi) çökmüştü.

Tarih daima tekerrürden ibarettir. History repeats itsself.

• Yeni alım satım yapan varmı?

nasıl noterlerde sistem düzeldimi?

bilgisi olan varsa paylaşırsa seviniriz. bizimde bir satış işlemi var.
  • Dün ve bugün itibariyle sistemde bir düzelme var.

Noterler gelen işlerin yarısını yapabiliyor. Plaka değiştirmek istediğinde 69 TL değil, daha fazla bir ücret alıyor (çift ruhsat değişikliği için 46 + 46 TL ve noter satışı için 20 TL ve % 18 KDV). Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde de ek bir ücret alınıyor ama henüz bir teyit alamadım. 240 TL diyenler de var, 360 TL de. Ayrıca örnek 34 plakalı bir aracı 01 yapmak için prosedürü oldukça fazla zorlaştırmışlar ve "çok sayıda evrak" istiyorlarmış (öğrenince bilgi vereceğim).
  • plakayı değiştirmek isterseniz 132 tl gibi bir rakam ödüyorsunuz notere çift ruhsat için sonra kendiniz gidip trafikten alıyorsunuz belgenizi

noter soruyor plaka aynımı kalsın değiştirecekmisin diye tamamen size kalmış yani
  • Bu Yasayı bok etmeden önce daha 2-3 hafta öncesine kadar Noter'lerde araç satışı için sadece 35 TL.gibi bir rakam ödeniyordu..Eğer Plaka değişmesi gerekiyorsa 1 ay içinde trafikten ruhsat ve plaka değişimi yapılıyordu..Bunun da masrafı 100-110 TL.idi..Yani plaka değişim dahil bir araç satışında toplam 140-150 TL.gibi bir para çıkıyordu cebimizden..

Ya şimdi..!!!!!

Eğer plaka değişimi isterseniz (farklı şehirlerden alışveriş yapan çoğu kişi isteyecektir zaten bunu); ozaman önce Noter'e alım-satım ve çift ruhsat parası olarak 132 TL.ödenecek..Daha sonra Trafik tescil'e gidilip ayrıca Plakanın kendisi için de para ödenecek ama bu rakam henüz belli olmamış sanırım..240 veya 360 TL.den bahsediliyor..

Peki iş midir bu?..Hem bürokrasiyi azaltacam diyorsun, hem vatandaşın masrafını azaltacam diyorsun, şu yaptığına bak..Herşey ortada gayet açık..Keklenmeye devam...

• Şu an için durum nedir acaba? Bugün yarın alacağım üzerime arabayı. Sürprizle karşılaşmayalım..

Ayrıca trafik sigortası nasıl olacak?
    Yani misal arabanın bugün noterden satışını aldım ve bana geçici ruhsat verildi. Bu ruhsatla mı sigorta yaptıracağım. Yoksa yeni ruhsatın postayla gelmesini mi beklemem gerekiyor? Ayrıca ne kadar sürede geliyor ruhsat acaba?
  • Of yandık! Trafik bunun gelirinden mahrum kalınca yapıştıracak cezaları,arabanızda ceset torbası yok diye 62 lira ceza yemeye başladığımız günler geliyor demek...
  • Şu an için durum.

Alıcı ve Satıcı
    Ruhsat, Nüfus Cüzdanı ve Para ile notere gidiyor
    Aracın borcu olmamalı ve muayenesi yapılmış olmalı

Ruhsat ve Nüfus Cüzdanları notere veriliyor, TC Kimlik Numaralarından MERNİS bilgilerinize ulaşılıyor (nüfus cüzdanınızda fotoğraf hariç tüm bilgiler), Ruhsattan da araç bilgileriniz ekrana geliyor. Noter işlemi başlatıyor ve il dışından bir araç ise size plakayı değiştirip değiştirmeyeceğini soruyor. Cevabınıza göre geçici ruhsatın tescil belgesini ve/veya trafik belgesini çıkartıyor.

Noterde sigorta ve kasko gibi hususlar satışa engel değil, sigortayı zaten siz kendi menfaatiniz için yapmakla mükellefsiniz. Herhalde mali mesuliyet sigortası yapmadan da zaten trafiğe çıkmazsınız. Direksiyon sallarken üç belge yanınızda olmalı: 1) EHLİYET, 2) SİGORTA, 3) RUHSAT, gerisi teferruat!

Noterde işleminiz tamamlandıktan sonra size A4 kağıdı boyutunda GEÇİCİ RUHSAT verirler, elektronik olarak bilgileriniz Araç Bilgileri Paylaşım Sisteminde kayıtlı olduğundan isterseniz AYNI gün ama tercihan BİR GÜN SONRA ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden ruhsat aslını alabilir veya 10 günde almazsanız Yerleşim Yerinize (nüfusta kayıtlı olan adresiniz) ödemeli APS olarak imza karşılığında adınıza gönderilir. Evde olmaya dikkat edin!

Sigortayı noterden çıktıktan sonra elinizdeki geçici ruhsatla bir sigortacıya giderek yaptırmanızda fayda var. Satıcı da zaten satış sözleşmesini kendi sigortacısına ibraz ederek sigorta bedelini iade alacak. Bazı sigorta şirketleri (mutlaka bastırın, veriyorlar!) 1 ay içerisinde aracı elden çıkardığınızda sigorta bedelini % 100 geri veriyor.

İl dışından araç alırsanız, plakayı değiştirmek istediğinizi noterde söylerseniz, aracı götürdüğünüz ilde ilçelere ayrılmış trafik tescil şube müdürlükleri varsa, özel harf grubu veya rakam grubuna ait plaka isterseniz (01 BB 888 veya 34 JJJ 34) yapacağınız şey ya kesenin ağzını açmak, ve/veya takipçiye vermek, ve/veya trafikte bir tanıdık bulmak. Aslında değişen çok fazla birşey olmadı, herşey bir önceki uygulamaya göre daha karmaşık ve daha pahalı hale geldi. Bu işten kârlı çıkanlar noter ve il içinde plaka değiştirmeden ve trafiğe gitmeden APS ile ruhsat aslını beklemeyi kabul eden araç sahipleri oldu.

Türkiye'de BİRŞEYİN iyileşmesi için BAŞKA BİRŞEYİN kötüleşmesi gerekiyor. MURPHY kurallarının kusursuzca işleyen bir ortamda olduğumuz malûmunüzdür....

Saygılarımla,

Taner Göde

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.