42pfl5604 e bakıyordum, 2000 ytl ye alma imkanı var ama 50hz görünüyor. İyide 100hz yayın yokken bu 50 vs 100Hz ne farkedecek ? Tvlerin arkasında 240v - 50/60 Hz de yazar mesela. Bunun önemi yokmudur ?
SD yayında 50hz ile 100Hz farkedermi ? HD yayın ve konsol oyunlarında farkedermi ?
Sırf bu yüzden 5604 ü alıp almamakta kararsız kaldım, kimi önemsiz, kimi önemli diyor
Hertz, bir görüntünün 1 saniyede ekrandaki yinelenme sayısıdır. Bu nedenle 2 kat hıza sahip 100 hz tv’ler gözü yormaz ama 50 hz tv’ler gözü biraz daha fazla yorar. 50 Hz tv'lerde ekranda görülen bir görüntü karesi aslında 2 yarım görüntünün üst üste oturması ile ortaya çıkar. Bilindiği gibi ekrandaki görüntü satır satır tarama ile oluşur. Görüntüyü oluşturan satırların önce tek numaralı olanları (1,3,5,7 v.s) birinci karede sonra da çift numaralı satırları ikinci karede taranır. Bu iki yarım taramalı ekran yeterince hızlı değiştiği için ve ekranın fosforlu özelliğinden dolayı sanki tek kare imiş gibi görünür. Buna "interlaced" görüntü denir. 50 Hz tv'lerde iki yarım karenin geçişi her ne kadar hızlı da olsa özellikle ekran boyutları büyüdüğünde geçişler izleyici tarafından titreşim gibi algılanır. Ekran boyutları küçükken 50 Hz tv'lerde ekrandaki titreşim çok rahatsız edici değilken 70 ekran üzerindeki boyutlarda belirginleşir ve 80 ekran üzerinde de rahatsız edici olmaya başlar (göz sağlığı açısından da zararlı). 100 Hz'lik tv'lerde ekrandaki görüntü tek seferde taranarak oluşturulduğu için ekranın titremesi söz konusu değildir. Ekran boyutunun 80 ekran üzerinde olduğu durumlarda tv'nin 100 Hz. olması seyir kalitesini artırır ve gözleri rahatsız etmez.
Kaynak: İ.B sitesi.
Lcd TV lerle CRT TV'ler de 100 hz.in kullanılma amaçları aslında bir birinden farklı. 100hz.CRT'lerde, 50hz.lik tv'lerde görülen titreşimi önlemeye yöneliktir. Lcd'lerde ise 50hz.de olsa böyle bir titreşim görülmez. Hatta 100hz.lik CRT'lere göre bile daha titreşimsizdir.
Peki öyleyse Lcd'lerde 100 hz.in amacı nedir?
Çoğu kişi bilir. Lcd'lerin en sıkıntılı olduğu noktaların başında hareketli görüntülerde bulanıklaşma gelir. İşte bunu farkeden Lcd üreticileri 100hz.i bu hareketli sahne sorunlarının önüne geçmek için bir temel olarak kullanmayı düşündüler. Zaten 100hz.özelliği her markada farklı adlarla anılan hareket düzeltici yazılımla birlikte anılır. 100hz+motion flow gibi...
Bu şöyle çalışır: Bir görüntü sn.de 50 kareden oluşuyorsa (PAL yayın) 100hz. bir tv'de araya 50 kare daha ekleme imkanı doğar. Hareket yazılımı ve işlemci ilk kareye bakar, sonra ikinci kareye bakar. Gerekli hesaplamaları yapar araya kendisi bir kare daha ekler.Böylece en azından teoride daha akıcı bir görüntü çıkar.
Teoride dedim, çünkü zaman zaman kullanıcı yorumlarına bakıldığında 100hz+hareket yazılımının iyi iş çıkartamadığına şahit oluyoruz. Ama arada çıkan istisnaları ve bunun gelişimini göz önüne alırsak faydalı olacağını da kabul etmek lazım.
Tv'nin arkasındaki 240v 50/60hz. ise elektrik akımı ile ilgilidir. Konu ile pek ilgisi yok.
quote:
Orjinalden alıntı: Drizzt_tr
42pfl5604 e bakıyordum, 2000 ytl ye alma imkanı var ama 50hz görünüyor. İyide 100hz yayın yokken bu 50 vs 100Hz ne farkedecek ? Tvlerin arkasında 240v - 50/60 Hz de yazar mesela. Bunun önemi yokmudur ?
SD yayında 50hz ile 100Hz farkedermi ? HD yayın ve konsol oyunlarında farkedermi ?
Sırf bu yüzden 5604 ü alıp almamakta kararsız kaldım, kimi önemsiz, kimi önemli diyor
Önemli olan Hd görüntüyü 100hz göstermesi. Bu 100 hz olayı sadece sd yayın için ise zaten hiçbir anlamı yok.
Ayrıca konu ile biraz ilgili olduğu için şu aşağıda linkini verdiğim "Lcd tv hareketli sahne sorunlarının sebepleri" adlı konuya da bakmanızı tavsiye ederim.
Bende bir soru sormak istiyorum üstatlara göz sağlıgı açısından lcd tvlerde 100hz nin bir katkısı varmı? yoksa zaten lcd tvler sıvı kristal duragan tüplü tvler gibi sürekle tarama yapmıyorlar gereksizmi göz sağlıgı açısından 100hz olayı bende bu olayı merak ediyorum
O zaman Pixel Plus özelliği ile 50Hz philipslerde tercih edilebilirmi diyoruz ? Motion özelliği başarılı bulunuyordu, görüntüyü akıcı yapma konusunda Ayrıca renk olayında 28 milyar gözüküyor, 7403 ler (artık üretilmiyor), trilyonmu ne. Fark hissedilirmi ?
O zaman Pixel Plus özelliği ile 50Hz philipslerde tercih edilebilirmi diyoruz ? Motion özelliği başarılı bulunuyordu, görüntüyü akıcı yapma konusunda Ayrıca renk olayında 28 milyar gözüküyor, 7403 ler (artık üretilmiyor), trilyonmu ne. Fark hissedilirmi ?
Genelde hareket başarısı için 100hz. vs.den ziyade işlemcinin daha önemli olduğu söylenir. Bir zincir gibi işlemci yetenekli değilse 100hz.de de çuvallar. Bu yüzden kullanıcı yorumlarına özellikle de hem 100hz. hem 50hz.kullanmışların yorumlarına bakmak gerekir.
Bununla birlikte tüm 100hz.tv ler başarısız demekte doğru değil. 100hz.in artı kattığı tv'ler de vardır. Mesela hdtvtest gibi sitelere bakıldığında sonuç hanesinde motion resolution değerleri vardır. Bu hareketli sahnelerde o tv'nin 1080 satırdan oluşan görüntünün kaç satırını işleyebildiğini gösterir. Bu değer genelde 50hz.lik tv'lerde 250-300 iken 100 hz.liklerde 500-600 değerlerinde olmaktadır. Demekki 100hz. hiçte önemsiz denemez. Bir etkisi var gözüküyor.
Renk olayı ise bir TV alırken hiç kaale alınacak bir konu değil bence.
Ayrıca niye Philips'in en azından forumda çok az alınan ve kullanılan bir modeline yöneldin dostum?
quote:
Orjinalden alıntı: Roronoa Zoro
Bende bir soru sormak istiyorum üstatlara göz sağlıgı açısından lcd tvlerde 100hz nin bir katkısı varmı? yoksa zaten lcd tvler sıvı kristal duragan tüplü tvler gibi sürekle tarama yapmıyorlar gereksizmi göz sağlıgı açısından 100hz olayı bende bu olayı merak ediyorum
Göz doktoru değilim elbet ama titreşim kaynaklı bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü titreşim yok. Ama arka ışık, parlaklık gibi ayarların çok yükseğe ayarlanmaması daha sağlıklı olur gibi geliyor bana. Zaten doğru renkler için sanırım hiç bir tv'de maksimuma ayarlanmamalı...
5604 bu hafta çıkacak piyasaya. Fİyat ve özellik olarak baya iyi duruyor. Görüntülerinide begendim açıkcası. 7403 olabilirdi ama bulunmuyor ve artık üretilmiyor deniyor. 5604 dede çift işlemci varmış. LG LH seriside takibimde. Valla zor iş LCD almak.Çok para vermeden iyisini bulayım istiyorum, şu anda 5604 öne çıktı ama varsa başka alternatif, onlarıda incelerim elbette
( HİGHWAYMOUSE ) katılıyorum
Akşam üşenmedim, PS3 storedan Lost trailer , kayak, BMX şov (bunları tavsiye ederim, hızlı görüntüler çünkü), 2012 nin SD si, 1080p si filan çektim baya Hepsini benim 2 senelik Toshiba Regza 32c2005p mi neyse onda izledim. Akıcılıkta öyle rahatsız edici derecede birşey farketmedim. Losttaki araba sahnesinede baktımki, 1 sn bile degil belki o görüntü ve orada çekim bariz bulanık, 3xKuro gelse yine öyle gösterir.
Buradan nereye geliyorum, 2 senelik tv de rahatsız etmediyse, şu yeni çıkan 50Hz miş, 100 hzmiş vs farketmeden alınır kullanılır, hiç rahatsız olunmaz diye düşündüm. Şimdi bu filmleri USB ye kopyaladım, tv almaya gidince birde onlarda deneyeceğim, hızlı 720p, 1080p de bakalım nasıl görünüyorlar
quote:
Orjinalden alıntı: Drizzt_tr
Akşam üşenmedim, PS3 storedan Lost trailer , kayak, BMX şov (bunları tavsiye ederim, hızlı görüntüler çünkü), 2012 nin SD si, 1080p si filan çektim baya Hepsini benim 2 senelik Toshiba Regza 32c2005p mi neyse onda izledim. Akıcılıkta öyle rahatsız edici derecede birşey farketmedim. Losttaki araba sahnesinede baktımki, 1 sn bile degil belki o görüntü ve orada çekim bariz bulanık, 3xKuro gelse yine öyle gösterir.
Buradan nereye geliyorum, 2 senelik tv de rahatsız etmediyse, şu yeni çıkan 50Hz miş, 100 hzmiş vs farketmeden alınır kullanılır, hiç rahatsız olunmaz diye düşündüm. Şimdi bu filmleri USB ye kopyaladım, tv almaya gidince birde onlarda deneyeceğim, hızlı 720p, 1080p de bakalım nasıl görünüyorlar
Tek başına (tek televizyon) seyredildiğinde, neredeyse bütün televizyonlar güzel göstermiyor mu zaten?
ben daha çok titreşim, bulanıklaşma gibi şeylere dikkat ettim , yoksa görüntü genel olarak güzel tabii
Bende tv teknolojisindeki verilerin altyapı eksikliği yada yetersizliği nedeni ile önemsiz olduğunu dusunmekteyim.hatta bilirsiniz 200hz ve üstü tv teknolojileri şu an mevcutken ülkemizdeki yayın destekleri nelerdir aşikar.Aynı sey internet altyapılarımızda da mevcut.Bir cok ülkenin artık yolda giderken hızlı internet kullanabildiklerine hızlarının bizimkinin 20-30 kat üstünde olduğunu duyumsuyoruz
Ben 100hz ve taramasının gelen yayının 50hz olduğu surece şekil olduğunu dusunup gözlerimde cok kasmama rağmen bu sekili somutlaştımış yanıltmamıştır.Arayada resim ekliyorlarmış ekstra yazılımlarla amanda aman yesinler.yapay zeka yapıyorlar sanki
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme