Dün evimin çok yakınındaki Migrosa giderken aynı sokak ve cadde üstüne kanalizasyon kapağının içinden tekrar turuncu kablo çekildiğini gördüm. Hemen arabayı durdurup "ABİİİİ O FİBER Mİ?" dedim. Evet dedi. "TÜRKNET Mİ?" dedim. Hayır SüperOnline dedi. Bütün hayallerim yıkıldı. Ama sonra giderken aklıma geldi. Bizim mahalle komple, her sokak ve cadde dahil zaten SüperOnline FTTB. Niye ekstra kablo çekiyorlar? Bir hasar tamiri mi yoksa rutin bakım mı? Veya, en önemlisi, FTTH için mi? Onu sormayı unutup gittim. Esasında sorsamda belki anlamayabilirlerdi. Kablo bu arada o kadar da kalın değildi bence. Anladığım kadarıyla turuncu kablonun bayaa kalın olması gerekiyormuş ama bana çok ince geldi. CAT8.2 ethernet kablo kadar kalındı yani. kanalizasyon'dan geçmesi de beni şaşırttı açıkçası. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 21 Ocak 2025; 10:54:28 > |
SUPERONLİNE 500-1000Mbps için (FTTB'den FTTH'ye) altyapı dönüşüm takip, yardım. [ANA KONU] (11. sayfa)

-
-
Jeton şimdi düştü ama FTTB'nin FTTH'ye çevrilmesi neden bu kadar zor? İşin en zorlu kısmı bitmiş zaten, binaya kadar fiber çekilmiş zaten. Teorik olarak fiber optik en yüksek hızlardan faydalanabilir.
Yapacakları tek şey lanet QuikNet'ten kalma 100 Mbps switchleri değiştirip, mevcut daireye gelen CAT6 kabloyu söküp yerine fiber optik kablo çekip ONT ve modem takıp gitmek. Bu kadar basit? Niye bunu bu kadar erteliyorlar veya hiç effor bile göstermiyorlar?
Komple fibersiz yere fiber çekin demiyoruz ki. Kazı falan da gerekli değil. Nedir bu tembellik?
-
Ben de FTTB altyapı kullanan birisiyim ve defalarca FTTH'ye çevrilmesi için başvurdum, 6 yıldır ilerleyemedim sonunda TürkTelekom'a özel hat çektirmeye karar verdim. FTTB'nin FTTH'ye çevrilmesi her durumda mümkün olmuyor anladığım kadarıyla...
FTTB'de evet binaya kadar fiber çekilmiş durumda ama bu çekilen kablonun kaç core/damarlı olduğunu bilmiyoruz genelde 24 ya da 48 core kablo kullanıyorlar ve her bir daire için 1 damar gerekiyor, diyelim ki binaya çekilen fiber kablo 24 core ise ve binada 48 daire varsa kablodaki damar sayısı yetmeyeceği için ek kablo çekilmesi gerekir.
Ayrıca FTTB ile de esasında gigabit hız alınabiliyor, burada limitleyen 2 faktör var, 1 gelen fiberin dağıtıldığı switchin portları gigabit destekliyor mu, 2 saha dolabında fiberin bağlı olduğu ana port binadan gelen toplam yükü destekliyor mu.
Kendi durumumdan örnek vereyim, oturduğum binada 40 daire var ve 2 switch var, sahadan gelen fiber önce 1 switche girmiş ve bu switchin portları gigabit destekli ben de o switche bağlıyım modem arayüzünde de modemin gigabit hız ile bağlandığını görüyorum geçen aylarda yapılan gigabit kampanyasında da cat6 kablo ile bağlı olmama rağmen gigabit hız alabildim, binadaki bazı kullanıcılar ise diğer switche bağlılar ve o switche de diğer benim bağlı olduğum switchten bağlantı yapılmış yani direkt fiber girmiyor ve portları 100mbit destekli o yüzden ona bağlı kullanıcılar 100mbit üstünü alamıyorlar. Saha elemanlarıyla 6 senede defalarca bakım ve değişim talebi yaptım, tek yapmaları gereken switchi gigabit switch ile değiştirip sistemlerini güncellemek ama kabul etmediler, sebep olarak da biz switch değiştirsek ya da sadece size özel direkt gigabit tanımlasak bile binadaki herkes bizden hizmet almaya başladığında port kapasitesi yetmeyecek ve hızınız düşecek oldu.
İşin tabi bir de maddi yönü var, bu değiştirilmesi gereken switchler sonuçta ucuz ürünler değiller ve eğer binadaki yatırım potansiyeli bunu karşılamıyorsa kıllarını bile kıpırdatmıyorlar...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Renova_TR -- 25 Ocak 2025; 6:48:22 >
-
Açıkçası evin içine yeni fiber kablo çekmelerine de gerek yok. 2008 de sistem ilk kurulduğunda tesis edilen switch kullanılıyordu, arıza yaptı ve 2 sene önce değiştirildi. Daha öncesinde taahhüt yenilerken 100 mbit üstü hızları sistem teklif etmiyordu. Söz konusu switch değişim gününden beridir 200mbit, 500mbit hızları kullanabiliyoruz. Fakat 1000mbit kullanıma açılmıyor.
Sonuç olarak, yine 10 yıl önce çekilmiş CAT6 kablo ile hiçbir daire bina içi herhangi bir fiziki aksiyon almadan 500mbit hız alınabiliyor. Prime time zaman diliminde hız düşmüyor. Sadece bir switch değişimi ve gigabit eth portları sayesinde mümkün. Neden yapılmıyor anlamak zor. 2008 2011 döneminde apartmanlara çekilen fiber kablolar 32 core ve üzeriydi. Kullanım yoğunluğuna bağlı dar boğaz oluşacağını sanmıyorum. 32lik Switchlere 4 core, ek bağlantı ile 4 core daha bağlanabiliyor. Her biri 2,5gbit olsa fazla fazla yeter. Boşuna panik oluyorlar kullanıma açmayarak.
-
-
10 dakikada Cat 6 dan Ftth a geçtim havalandırmadan fiber salıp içeri çekmeleri ve ont bağlantısı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zooe -- 17 Şubat 2025; 16:53:59 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
@Zooe
Selamlar, öncelikle hayırlı olsun. Merak ettiğim bir kaç konu var. Müsait olduğunda cevaplarsan sevinirim.
-Bu takılan özel switch bireysel bir şey mi? Yani sadece size mi bağlantı geliyor buradan? Yoksa binada artık 1000Mbps almak isteyen başka kullanıcılarda faydalanabilecek mi? Çok müsait zamanınızda bina altına takılan bu yeni switch'in görseli vs. paylaşmanız mümkün olursa sevinirim.
-150bin TL civarı bir ücreti olduğunu söylemişsiniz? Tutarı tamamen siz mi karşıladınız? Bu tarafta süreç nasıl işledi biraz daha açar mısınız? ücreti nasıl faturalandırdılar? Yoksa oturduğunuz apartmandaki yönetim bina için toplanan paralarla mı karşıladı eğer bireysel bir şey değilse.
-Lokasyon olarak neresi acaba? İl, ilçe söyleyebilir misiniz?
-
Merhaba bu FTTB 1000 mblit cihaz Cat6 için coronada Usd dolar üzerinden hesapladığım fiyat..
Lokasyon Küçükçekmece/ Atakent
Cihazı uzun uğraşlar sonucu Sol merkeze takttırdım 3 yıl önce ve FTTB de 900 mbit hız almıştım, şimdi artık buna Sol yatırım yaparmı bilmiyorum..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zooe -- 17 Şubat 2025; 17:47:52 >
anladım bende yeni takıldı diye anladım. zamanında iyi taktırmışsınız. şimdi burunlarından kıl aldırmıyorlar.
-
Aynen ama bir hayalim muhtemelen de çok yakında gerçekleşecek olan ortak altyapı konusu çözülürse Sol fiber hattına Türknetten hizmet alabilirim...1000/1000
Şahsen benim artık umrumda değil SOL FTTH. Bütün efforumu TürkNet Gigafiber, o olmazsa Türk Telekom Fiber için harcıyorum. Bu kadar sansürlü, engelli, DPI olan, 1000 Mbps olsa bile dalgalanmalı, yüksek ping, online oyunlarda mermilerin gitmediği, geceleri prime time'da throttling yapan şirket isterse bana para verip FTTH getirsinler, gene kullanmam.
@Gaara34 Bence siz de öyle yapın. Muhtar, site/apartman yönetimi, belediye falan kim varsa onlarla harcayın zamanınızı ve TürkNet veya Türk Telekom getirmeye bakın. SOL ile uğraşmaya değmez. Getirseler bile rakiplerine göre berbat hizmetleri var.
-
18 senelik Superonline Pırelli modemden gelen biri olarak İleri seviye Cod oynuyorum , genelde liste başıyım ve ping değerleri gayet yeterli 40ms ile Oynuyorum şuan..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zooe -- 17 Şubat 2025; 19:40:30 >
hocam ben de benzer durumdaydım , linkedin üzerinden marmara bölge sorumlusuna ulaşmıştım sanırım, biraz uzun sitem dolu mesaj attım şansıma görmüş mesajımı :) , ertesi gün genel müdürlükten aradılar 2 gün içinde de binamdaki cihazı değiştirdiler 1gbps destekli taktılar ama bana ftth olmadan 1gbps veremeyeceklerini söylediler ben de 500 almıştım o zaman, 2.5 yıldır kullanıyorum şimdi ftth geçtiler, denedim geçenlerde şimdi tekrar 500 e geri çevirdim paketi , şu saatten sonra özellikle birşeyler indirirken 60-70mbps ler felan ölüm geliyor yüksek hız güzel ama tabi turknet gelse çok daha güzel olacak bakalım beklemedeyim
ekleme: o zaman telefonda beni arayan kişi 2024 için de dönüşüme alıyoruz bölgenizi demişti 2 ay gecikmeli oldu 2015 başında anca yaptılar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boomcu -- 17 Şubat 2025; 19:30:18 > -
Evet hocam sizle Pm den görüşmüştük
Beylikdüzü bölgesinin hala dönüşüme girmemesi büyük skandal. Neredeyse Superonline'nın fiberleşme anlamında doğduğu ilk yerlerden.
Altyapıların eski kaldığının farkında olup çoktan bölgeye girmeleri lazımdı. Ama bu bölgenin de yıllardır dezavantajı esenyurt ve çevrelerine yıllardır süre gelen yapılaşma oldu. Mevcut ekibi altyapı güçlendirmekle zaman kaybettirmek yerine bu yerlere kurulumlara falan harcadılar, hala da buna kaynak harcıyorlar. Mantık belli zaten bu bölgenin bizden başka alternatifi yok. Beklesinler canımız ne zaman isterse Ftth yaparız kafasındalar.
Zaten benimde SOL'den zerre ümidim yok artık. Daha önce de dedim, gene yazayım. Beylikdüzü bölgesine Turknet, Telekom farketmeksizin başka bir İSS'ni FTTH altyapısı geldiği gün taahhüt yakıp geçerim. O denli bıktım bu SOL'un yıllardır parasını yediği müşterilerine davranış şekillerinden verdiği hizmet kalitesinden.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gaara34 -- 17 Şubat 2025; 19:54:1 >
-
Vds uzerinden vpn ile 1gbit hizi tam alan var mi ? Var ise hangi firmadan aliyorsunuz ? Ping değerlerine katkisi var mi ?
-
mullvad vpn kullandığımda istanbul sunucusuna 500mbps tam hız alıyordum paket de zaten 500 mbps idi, ping olarak da aklımda kalan 8 -10 civarıydı sanırım normal pingim de 3-5 arası genelde 4 turkcell sunucusuna ama oyun için soruyorsan hiç denemedim açıkçası,
mullvad sitesinde sunucu için DataPacket / 10Gbps diyor
-
Bunlar dönüşüm yapana kadar starlink benzeri teknolojiler yaygınlaşır zaten. Güya serbest piyasa var ama yabancı yatırımcıyı tekel oldukları için de istemiyorlar. Yoksa bunlara kalmazdı bu işler.
-
dönüşüm bekleyen arkadaşlar linkedin üzerinden yetkili kimi bulabiliyorlarsa durumlarını anlatan kısa bir mesaj bıraksınlar , superonline bölge müdürlerine bakım kimlerdir özellikle onlara yazın yoksa dönüşüm işi çok sıkıntı
-
Boşluktan tekrar bir şikayet açtım. 15 yıllık FTTB ne zaman FTTH olacak diye. Gelen cevap geçen seneki ile aynı. Ama şu kısım bana ilginç geldi:
Alıntı
metni:Hat değerlerinizde herhangi bir sorun tespit edilmediği için aksiyon alınmadığını belirtmek isterim. Yapay olarak nasıl bir sorun yaratabilirim? WAN kablosunu gün içerisinde rastgele çekmek yeter mi? Sonuçta PPPoE "Disconnected" olarak gözükecek. Bunu birden fazla kez yapıp, bir sürü şikayet açıp, artık belli bir süreden sonra "Yeter artık, şunu FTTH ile değiştirin yoksa düzgün hizmet sağlanamadığı için cayma bedelsiz iptal ediyorum" desem ne olur?
Denemeye değer mi? Ne düşünüyorsunuz?
Adamlar resmen "Sorun yok, sen 100 Mbps sansürlü devam et, sana anca bu yeter" diyorlar. Madem siz benle oynuyorsunuz, ben de sizle oynarım o zaman.
WAN disconnect olunca nasıl ve neden disconnect olduğunu TR-069 ile "kablo çekildi" diye detaylı görebiliyorlar mı? Veya sigortayı kapasam ve modemin elektrik komple kesilse, gene belli olur mu?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 28 Şubat 2025; 19:46:12 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X