Şimdi Ara

5600X B550 Sistem Yorumu - Yormayan Bilinçli Sorular :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzun zaman sonra kendime bir sistem toplamaya karar verdim,2 yıldır servet olacak diye bekleye bekleye kurtlandım :) Warhammer 3 game pass gelince artık dayanamayıp bir kaç haftadır araştırarak kabaca bir sistem oluşturdum, bazı parçalar için destek ve genel sisteme yorumunuzu bekliyorum aslında. Tek koşulum her şeyi amazon üzerinden prime ile alabilmek oldu, parçaları o gözle ayarlamak durumunda kaldım biraz. O kadar çok firmayla sorun yaşadım ki 3'e 5'e bakmadan Amazon güvencesine bıraktım kendimi :) Yurtdışı düşünmüyorum ama onu da belirteyim.

Anakart: Msi Mpg B550 Gaming Edge Wifi Amd Am4 Ddr4 M.2 Usb 3.2 Gen 2 Wlan 6 Hdmi Atx Oyun Anakartı : Amazon.com.tr: Bilgisayar (2199 TL)

İşlemci: AMD Ryzen 7 5800X 3.8GHz-4.7GHz 8 Çekirdek 36MB Soket AM4 Kutulu Box İşlemci : Amazon.com.tr: Bilgisayar (5243 TL) (Aslında 5600X olacaktı tabii ki ama amazondan alma olayından ötürü burada bir üste çıkmam gerekti. Çok da şikayetçi değilim ama)

Ekran Kartı: Asus GeForce RTX 3070 Dual V2 8G 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı, 90YV0FQD-M0NA00 (sinerji.gen.tr) (15834 TL) (Tam belirleyemedim. 3060Ti veya 3070 olacak gibi duruyor. Bütçe sorarsanız 13-18k aralığında kapatabilirsem iyi olur. Öyle uçuk OC vs gerek yok, default haliyle dert çıkarmayan bir ürün olsa yeter. Sinerjideki ürün aklımı çeliyor 2 fan bile olsa ama amazonda denk getirsem bir şey daha süper olabilirdi açıkçası.)

Ram: Kingston FURY Beast 8 GB DDR4 3600 MHz KF436C17BB/8 : Amazon.com.tr: Bilgisayar x 2 (1180 TL) (Dual Kit yerine daha ucuza geldi açıkçası, araştırdığımda problem olmadığını gördüm. CAS vs de güzelce araştırıp memory hızını ön plana koyarak tercih ettim)

SSD: XPG SSD 1TB S50 Lite 1TB M.2 PCIe 4.0 3900/3200 Mb/s AS50G-1T-C Lite : Amazon.com.tr: Bilgisayar (1497 TL) (F/P olarak başarılı gördüğüm bir parça oldu. Uçup kaçmaya gerek yok ama read/write yeterli bence bu. Dayanıklılık ile ilgili problem görmedim bu ürün için)

PSU: High Power HP1 J750GD F12S 750W 80+ Gold Performance GD Aktif PFC Güç Kaynağı : Amazon.com.tr: Bilgisayar (1297 TL) (Burada yardıma ihtiyacım var. Ekran kartı gördüğüm kadarıyla 600w gold ile bile idare edebilecek ancak hadi bir ihtimal 3070ti falan aldım, OC yaptım desem 650w-700w maks yeterli olacak. Burada yarı modüler bir ürün aradım, genelde önerilen ürünlerin içinden bunun dışında amazonda olan yok şu an kendisinin satıcı olduğu. Önerebileceğiniz ürünlere açığım gerçekten.

Kasa: Lian-Li LANCOOL 215 Midi-Tower - ARGB, sertleştirilmiş cam, siyah : Amazon.com.tr: Bilgisayar (1594 TL) (Bu da benim için başka belirsiz bir konu. Front type-c olan bir kasa bakındım biraz, ancak fiyatlar bana biraz abartı geldi. Hava akışı için mesh+toz filtremsi yapı olanlar yetecek gibi temelde; ATX alıp da ilerde tavana 240mm bir radyatör takarım buna en fazla. Burada önerilerinizi bu kasa ve altında alsam iyi olur. Ucuza kaçayım dersem de MSI Forge 100M alıp geçebilirim eğer siz de bu yönde yorum yaparsanız.

Umarım eksiksiz anlatabildim kafamdaki olayı. 1440p monitorde genelde mümkünde 100fps civarı, yüklü oyunlarda 60fps civarı yeterli olacaktır bana. Monitör de Samsung G7 olarak ek yapayım son olarak. Yorumlarınızı bekliyorum :) Bugün yarın karar verip haftasonuna yetiştirmeye çalışacağım total war açlığımı giderebilmek için :)

• Sana simdi al yahut ay sonunu bekle seklinde yatirim tavsiyesi veremem ama yakin zamanda 5800X3D cikacak diye bir söylenti var, diger bir söylenti ise "bence" ülkemizde pek mümkün görünmüyor, bir miktar fiyat indirimi olabilecegi konusuluyor, ama dedigim gibi belki amerikada...

Diger yandan islemci icin sogutucu göremedim. Eger bilgisayar sicakliklarini günde en 3 az sefer kontrol edenlerdensen sivi sogutma alabilirsin, arada sirada bakanlardansan ben cift kule cift fan hava sogutucu öneririm. Noctua nh-d15, bequiet dark pro 4 gibi... İndirimde olursa zalman cnps20x te olabilir, ama zalman icin cok genis kasa lazim 18cm i gecebiliyor, konusu acilirsa konusabilirim.

5600x yahut 5800x tercihine karismak istemem. Ekrankartin icin ikiside uygun, fiyat olarak uygununu da tercih edebilirsin yahut cekirdege yatirimda yapabilirsin. rtx 3070 icin 5600x fazlasiyla yeterli...

Ramlerinin hizi ok ama yerinde olsam 2x16gb 3600mhz ramlere bakardim, anakart cok iyi, hakkinda konusmaya pek gerek yok, ram destegide iyidir, gskill gtznc modeli ile uyumludur. Ssd olarak adata önermem, samsung 980, pny xlr8, wd black gibi modellere bakabilirsin. Güc kaynagi olarak bu modele 1300 verecegine üzerine koy, xpg core reactor yahut fsp hydro pro g, bitfenix whisper M, asus strix gibi modellere bakabilirsin, ya da highpower istersen supergd+ modeli benim yukarda saydiklarima denktir. Performance gd de iyidir lakin fani sleeve bearing ve ikinci kisim kapasitörlerin icerisinde japonda var teapo markada var, full japon degil bu sebeple 1300lira etmez, fiyati arz-talep sebebiyle artti ama orda biraktilar, hal bu ki piyasaya xpg core reactor gibi bir model girdi... Genel hatlariyla böyle düsünüyorum.

Benimde sana bir sorum var, intel sistem neden düsünmedin?

Edit: imla, telefondan yazinca atlamalar oluyor, sürekli benim yorumlar editlidir :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 3 Mart 2022; 12:4:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 10 çekirdek 16 threadli

12600K işlemcili bir sistem daha mantıklı olur

• amazon
    Fırsat: CORSAIR PSU - CP-9020226-EU CX650F RGB White 650W
    https://www.amazon.com.tr/dp/B08H5VNQTH/ref=cm_sw_r_apan_glt_i_dl_VMD9ENKP1DTSGSCEDY9B

Güç kaynağı bu kadar para verdikten sonra full modüler al derim.
    Power illa 750w istiyorsan
    inventus
    PHANTEKS PH-P750G 750W AMP Serisi Full Modüler 80+ GOLD tak çıkar kablolu Güç kaynağı - inventus
    https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=11870

Kasa için bence
    inventus
    PHANTEKS P360A MESH TEMPERED GLASS BLACK ECLIPSE P360A (PH­EC360ATG_DBK) 2 adet 120mm DRGB fan Mid-Tower Pencereli Güç Kaynaksız Siyah Kasa - inventus
    https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=11303

Bu arada inventus çok sağlam yerdir yılların firması.
    Bu arada o işlemciye sıvı soğutma kesinlikle olmalı.
    Tavsiye istersen ;
    inventus
    PHANTEKS GLACIER ONE 240MPH PH-GO240MPH_DWT01 D-RGB AIO Liquid CPU Cooler, Infinity Mirror Pump Cap Design, 2x Silent 120mm MP PWM Fans, 2x D-RGB Halos Fan Frames, White İşlemci soğutucusu - inventus
    https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=11871

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SavaqarY -- 3 Mart 2022; 12:36:39 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• @kunGFu hocam işlemci noktasında iş güç için kullanacak bile olsam klasik yazılım işlerinde kullanacağım, render/yayın vb olmayacak o sebeple zaten 5600x ve üstü lükse kaçıyor benim için. Tamamen stok durumu ve amazon üzerinden böyle ilerlemiş oldum, yoksa sürekli bekle bekle bitmiyor zaten yeni duyurular.

@Münebbih @SavaqarY sizin de yorumlarınızı dikkate alarak özellikle işlemci seviyesinde intel tarafında biraz uzak kaldım, chipset ve soket konularında amd ryzen kadar rahat hareket edemedim açıkçası. Yoksa baktığımda 12400f al geç de sağlıklı duruyordu ama anakart seçiminde cortladım biraz :) b550 gaming edge wifi benzeri vrm konusunda başarılı özellikle wifi chipset'i de aynı alan bir anakart önerebiliyorsanız dönebilirim çok problem değil. Overclock ahım şahım yapacağımı zannetmem ama hobi amaçlı eski günleri yaad etmek için kurcalarım. Zaten benim anladığım 2 taraf için de bir sonraki seri soket değiştirecek beklentisi var, bu sebeple future-proof yapamıyoruz değil mi? @SavaqarY sıvı soğutma için teşekkürler, onu yazmadım direk aciliyeti yok diye ama corsair modellerine gözümü kestirmiştim, sizin attığınız sanki daha iyi gibi geldi f/p açısından. İnventus için de biliyorum ama overall'da daha pahalı sattığı için amazondan olsun tek fatura tek işlem ertesi gün teslimle konuyu çözeyim takıntımdan parça parça daha uygun aramamış oldum. CX650 coil whine şikayetleri okudum amazon dışında, ses takıntım çok yok ama görece sessiz olsa iyi olur açıkçası, önerdiğiniz phanteks full japon mudur biliyor musunuz? Yüksek akım, yüksek voltaj pek yaşayacağımı sanmam korumalı priz ve sitede oturduğum için; bu yüzden stabil ve sessiz, belirttiğiniz gibi mümkünse modüler bir ürünü ne kadar uyguna alıyorsam o kadar iyi benim için. Ucuzluk peşinde değilim, verdiğim paraya değsin sadece @kunGFu sizin dediğiniz gibi hype peşinde anlamsız parayla bir ürün almayayım.

@SavaqarY kasa olarak yine markayı çok gördüm ama benim listemdeki 200mm 2 fan biraz cezbetti beni, siz fiyat avantajı olarak önerdiniz sanırım değil mi? USB-C girişi olan bir kasa biliyor musunuz benzer fiyat ve soğutma gücüne sahip?

@kunGFu ram için de 2x16 şu an için gerek olmaz belki ileride 4x8 yaparım demiştim ama quadro yaptığımızda dual gibi bant genişliğini artırmış oluyor muyuz? 2x16 3600mhz fiyat olarak çok artırmış oluyorum şu an için, burdan ayırıp ekran kartını 3070 belki 3070ti seviyesinde yakalayabilir miyim onun peşindeyim. Burada 2x16 2000 tl altına bulamayız sanıyorum 3600? İntel için memory hızı bu kadar önemli mi gerçi ondan da tam emin değilim ama.

Son olarak soğutucu için phanteks sıvı soğutma > abartı olmayan kule tipi soğutucular diyebilir miyiz performans olarak ve ses olarak? 240mm radyatör her türlü daha iyidir diye düşünüyordum hep ama kararsız da kalmadım değil.

Lüks bir ricam olacak bir de, alışveriş yaptığım yer sayısını çok artırmamaya özen gösteriyorum; yani amazon + inventus pek sıkıntı olmaz ama amazon + inventus + incehesap + sinerji giderek olası dertleri artırmamak isteğindeyim. Önerileri bu çerçevede ve günümüz stokları için değerlendirebilirsek muazzam olur. Tüm sistem için bütçe önerisini yazmamıştım ama tahmin etmişsinizdir zaten, idealim 25-27k seviyelerinde kapatmaya çalışmak ama future-proof bir şey ortaya koyarsam 30-32 seviyesine de zorlayabilirim.

Edit: Bu arada sinerjinin 15k ya sattığı asus dual'i, inventus 32k'ya satıyor. Aklım almıyor gerçekten bu kadar farkı, bazen firmalar eski tanıdığımız firmalar hiç mi değil diye düşünüyorum. Nerede o eski gigatek, nerede o eski inventus diyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArdaBarisC -- 3 Mart 2022; 13:35:44 >

• ArdaBarisC kullanıcısına yanıt
    Kasa avantajlı diye dedim aradaki farka değecek pek bir özellik yok bence.
    Bu arada işlemci için stok soğutucu ile kesinlikle tavsiye etmiyorum bir sıvı soğutma veya fuma 2 tarzı hava soğutma şart bence.
    Power için inceleme ;
    https://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/phanteks-amp-750-power-supply-review/
    Burada japon kapasitör kullandığı seasonic den esinlenildiği vs. güzel inceleme okuyun almadan.

• Sizin önerilerinize de uyarak sistemi aşağıdaki gibi düzenlemiş oldum, epey bir araştırdım özellikle kitguru bilmiyordum gerçekten yararlı oldu sağolasın @SavaqarY. Bütçe olarak sınıra dayandım biraz kendi adıma, bunun üstü pek anlamlı olmayacak gibi duruyor. O yüzden ince ayar öneriniz varsa eğer rakamı aynı tutan veya tasarruf sağlayacak süper olur. @kunGFu ve @Münebbih sizin önerinizi değerlendirip 12. nesil bakayım dedim ama anakart tarafında ciddi fark var düzgün bir şey alayım dersem, oraya dönmeye gerek yok sanki yakın zamanda ddr5 vs de düşünmeyeceğim için. @kunGFu ram konusunda dediğiniz gibi düşünüp 32'ye artırdım ama fiyatı uçurmamak için fena değil diye gördüğüm PNY'de karar kıldım. SSD'de hala kararsızım, XPG'de kötü değil gibiydi ama bir tier listte hem Lower High End kısmına hem de midrange kısmına koymuşar, üretim partilerinde bir bokluk var muhtemelen diye çekindim. Bir de yanlış araştırmadıysam kasada egzoz fan yok, o yüzden son olarak fan da eklemek durumunda kaldım. @SavaqarY sıvı soğutucuya termal macun sürülü mü geliyor yoksa onu da eklemem gerekir mi listeye?

İnventus üzerinde bugün indirim başladı, bazı parçalarda yalancı indirim olsa bile yine uyguna gelenler oldu; Amazon'dan inventus'a dönüşümün sebebi de bu oldu biraz 5600X B550 Sistem Yorumu - Yormayan Bilinçli Sorular :) 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArdaBarisC -- 4 Mart 2022; 4:6:49 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Pny nin ayni rami kardesimde var rgb aydinlatmasi cok kotu yazilimi bile yok. Onun yerine corsair vengeance pro rgb derim eger rgb takintiniz varsa

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 5600X B550 Sistem Yorumu - Yormayan Bilinçli Sorular :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi huso -- 4 Mart 2022; 6:55:5 >

• @AndrewRayel benim seçtiğim RGB bulunmayan farklı bir model TH'de aşağıdaki inceleme üzerinden baktım, fena değildi. Tam tersi RGB olmasa daha çok sevinirim, sıfır aydınlatma olacak bilgisayarda normal kullanımda. PNY XLR8 2x16GB DDR4-3200 Review: A Really Big Deal? | Tom's Hardware (tomshardware.com)

@huso hocam ekran kartı ve anakart seviye farkı var sizin listelerinizde, birebir eşleşmiyor ne yazık ki. Son gönderdiğim listede ram de 16x2, ordan da fark var.

Seviye farkindan ne kast ettigini bilmiyorum ama benim sistemlerde 5800X var,Mortar da cok kalite Anakart ve sizin sistemlerden daha ucuz tercih sizin tabii...

Bir de su var kendi adima 5600X e 4500TL asla vermem.

12600K lı DDR4 lü sistem toplasan bile yaklaşık fiyata

+ 4 fazla çekirdek sahibi oluyorsun

• 5600x 4500₺ yi hak etmiyor daha ne diyelim amd milleti kazıklama derdinde bu birkaç yıldır.

• İşlemci, anakart iyi seçimler. Kasa olarak bnde fiyatı uygun olan o phanteks i önerecektim hatta kendime de aldım . Hava akışı güzel arkada fan yok ama kasa da ona göre. Güç kaynağı phanteks oda güzel bir model , fikir olsun diye bir tane de ben bırakayim ama aldıysanız phanteksin o modelini, gerek yok o zaman kafanız karışmasın. Power supply da high power da iyi ama o modele o kadar verilmez şu anda.

Phanteksin o model güç kaynağını kuzenin topladığı bilgisayara aldık o fiyat değişmediyse çok iyi. O da iyi bir seçim. Ekran kartını da daha iyi bir modelle değişmiş oda iyi. Pny ramler güzel seçenek bir başka bilgisayar da kullanan var aynı kiti gayet memnun kişi. Corsair i model çok iyi fiyatı da uygun şu ana göre diye bıraktım.

5600X B550 Sistem Yorumu - Yormayan Bilinçli Sorular :)www.itopya.com
    CORSAIR RMx Series RM650x 650W 80+ Gold Siyah Full Modüler 135mm Fanli PSU| ITOPYA.COM
    https://www.itopya.com/corsair-rmx-series-rm650x-650w-80-gold-siyah-full-moduler-135mm-fanli-psu_u13853

• Sabahtan beri pc toplamak için konudan konuya geçiyorum. İyi ki konsol varmış diyebiliyorum...

• @gaius.julius.caesar hocam benim de xbox one x var aslında, ama şirket dizüstüsü üstün* güvenlik önlemlerine geçince evde bir bilgisayar şart oldu. Dedim madem topluyoruz, fena da oyun oynatmasın. Yoksa performans derdi olmadan dev televizyonda hdr oyun keyfi biraz lüks hakkaten :)

Aşağıdaki sistemi topladım sizlerin de yönlendirmeleriyle, gerçekten teşekkürler. Biraz acele ettiğim için tuzlu gelen parçalar oldu ama içime de sindi açıkçası. Neden intel değil? Dediğim gibi chipset ve socket noktası AMD kadar temiz değildi, detaya girmem gerekiyordu ve açıkçası acelem olduğu için çok değinemedim. Mutlaka aynı fiyata bir tık fazla performanslı bir intel sistemi toplanabilirdi, ya da benzer fiyatlara diyelim; ama dediğim gibi AMD'yi bilinçli tercih etmiş oldum. Konuya bakıp pc fikri almak isteyen olursa diye özellikle belirtmek istedim.

Hayırlı olsun güle güle kullanın.

Hayırlı olsun hocam, harcadınız toplam miktar ne kadar acaba? Bir de konuya performans editlemesi yapar mısınız AAA bir oyun oynayınca...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.