Hocam tamam AMD'yi seviyorsunuz ama biraz gözleriniz kapanmış. Kimse zaten bu işlemciye kötü demiyor. AMD bile 480 dolar fiyat belirlemiş. İçinde kendi karı var zaten. "DÜNYANIN EN İYİ OYUN CPU'SU" geldiğini AMD bilmiyor mu? Yine de fiyat belli, satış belli. Dünyanın her yerinde 480 dolara satılan ürün, Türkiye'de neden 700 dolar onu sorguluyoruz. Eğer ki bu işlemci dünyanın en iyi işlemcisi diye kazıklanmayı ve firmaların insanları kazıklamasını hak görüyorsan çok yanlış fikirlerdesin onu söyleyeyim. Bunun Türkiye sınırlarında maksimum satış fiyatı 17 bin TL olmalıdır. Üzerine ek olarak gelen 6-7 bin lira fırsatçı karıdır. İyi işlemciyi o satıcılar üretmedi, aracılıkla AMD'den çok kar ediyorlar. Hakaret olarak algılamayın fakat, eşek olana semer vuran çok olur diye bir laf vardır. Bizim ülkede eşek çok olduğundan fiyatlar da normal olmuyor bu nedenle. Firmaları haklı göstermeyin. |
9800X3D Ana Konu (5. sayfa)
-
-
Fiyat vergisiz ve satıcı karsız 480 USD. Burada devlet vergisinden vazgeçmez %20 kdv fiyat yükseldi oldu mu sana 576 USD, firmada %10 kardan aşağı satmam der 633,6 USD dolar kuru da 34,4 TL dediğimizde tutar kendiliğinden çıkıyor zaten 21.795 TL.
Bu 3 ayaktan devlet hiçbir zaman alacağından vazgeçmeyeceğine göre 2 kalem kalıyor. AMD tarafı ve satıcı tarafı işlemci yeni çıkmış rakibi yok zaten az miktar gelmiş sizce kim kardan vazgeçer
-
Üstteki mesajları ya da daha önce fiyatlandırmayla ilgili hiç bir mesajı okumadığınız belli. Son kez tekrar edelim, 480 DOLAR, vergi ve bayi kârı dahil fiyattır. Ek vergi falan da yok bu parçalarda. Bu ürünün ya da herhangi bir teknoloji ürünün yurtdışı son fiyattan Türkiye'ye geldiğini düşünüyorsanız ve sorgulamıyorsanız bu firmalar kök söktürmeye devam eder. İnsanların kafasını karıştırıp, şu fırsatçı ve iş ahlakı olmayan firmaları aklamayı lütfen bırakın. -
MCLK UCLK ve FCLK değerlerim.
Techpowerup'ta biz konuyu çok konuştuk. Her iki işlemcide de Zen4 ve Zen5 bellek kontrolcüleri 6000mt/s ve 6400 mt/s ramlerde en iyi gecikme sonuçlarını veriyor. 8000mt/s'ye sorunsuz çıkıyorsun fakat sonsuzluk kumaşı denilen alana girince gecikme artıyor. Ve 1:1 denilen denge oranını bozmuş oluyorsun.
Bunlar benim kendi değerlerim;
Yine techpowerupta bana yazılan cevabı sizinle paylaşayım;
Özellikle 8000mt/s almak isteyen arkadaşlara da bi fikir verir. Çünkü bende almayı düşünüyordum vazgeçip 6400mt/s bellek aldım.
"Özellikle Ryzen Zen4 ve Zen5 işlemciler için en tatlı stabil ve düzgün ram çalışma noktasının 6000mt/s ile 6400mt/s ram'ler olduğunu unutmayın. Çünkü hız demek herşey demek değildir.
Bu hızların üzerine çıkmak; tavsiye edilen FCLK/MCLK/UCLK oranlarını bozacağı için, daha yüksek olan 7800, 8000, 82000mt/s ve üstünde kullanım için işlemcinizin bellek kontrolcüsü tarafında bazı ayarlamalar ve ekstra voltajlar ve stabilite testleri ile uğraşacağınızı bilmeniz gerekiyor. 7800, 8000, 8200 mt/s gibi değerler FCLK'nizle ve bellek kontrolcünüzle iyi geçinmeyecektir.
İnsanların 6000-6400mt/s kitleri tercih etmesinin ana sebebi, FCLK hızının neredeyse her zaman 2000'de çalışacak olmasıdır. Bu oran AMD tarafından tavsiye edilen, gecikmeye yardımcı olan 3:1 oranıdır.
UCLK=MCLK oranı bellek denetleyicisinin 1:1 oranında çalıştığı anlamına gelir,
UCLK=MCLK/2 ise, RAM'e göre yarı hız veya 1:2'yi ifade eder.
Zen 4 ve Zen 5 bellek denetleyicisi genellikle 3000-3200 MHz (6000-6400 mt/s) civarında en üst seviyeye ulaşır. Yani, 6000-6400 MHz RAM genellikle 1:1 oranında iyidir, bunun üzerinde, bazı nadir altın örnekler hariç, yalnızca 1:2 oranında çalışır.
FCLK:MCLK oranı "kesinlikle önemlidir", ancak daha hızlı flck'nin 1:3 oranını geride bıraktığı bir nokta vardır;
"FCLK 6000:2000 MCLK"
"FCLK 6200:2067 MCLK"
"FCLK 6400:2133 MCLK"
Bu değerler en tatlı oranlardır.
AM5'te 1:1 bellek modu söz konusu olduğunda standart ve genel olarak elde edilebilir en iyi seçenekler bunlar olacaktır.
Genellikle 1:3 çalıştırmayarak FIFO tamponunun senkronizasyonunu telafi etmek için fclk'de ek 100mhz gerekir; bu genellikle bellek için yalnızca 6200mhz'de iyileştirme için uygundur.
6400'ü 2133/2200 fclk'de test ettiğimizde, gecikmede çok az veya hiç fark yoktur, bellek okuma ve yazma bant genişliğinde ise orta düzeyde bir iyileştirme vardır.
6000MT/s'deki DDR5, açıkça 3000MHz'de çalışır ve UCLK'nin de 3000MHz'de çalışmasını gerektirir, buna genellikle "1:1 modu" denir. FCLK burada da 2000MHz'de çalıştığı için oranlar genellikle 3:2:3 olarakta adlandırılır.
8000MT/s'de DDR5, 4000MHz'de çalışır (MCLK). 8000MT/s'yi çalıştırabilmek için herhangi bir Ryzen 7000 ve 9000 CPU'sunun birleşik bellek denetleyicisi 2000 MHz'de çalışır (UCLK). Buna "2:1 modu" da denir. Bu CPU'lar için sonsuzluk döngüsünün (FCLK) maksimum stok hızı 2000 MHz'dir. İnsanlar genellikle bu oranları 2:1:1 olarak ifade eder.
Anakart üreticisi AMD'nin varsayılan değerlerini kullanıyorsa ve hiçbir şeyi hız aşırtmıyorsa hem DDR5-8000 hem de DDR5-6000 aynı FCLK'yi kullanır. Birçok hız aşırtmacı, 8000MT/s'ye giderken FCLK'yi manuel olarak 2200MHz'de çalıştırmayı tercih eder, çünkü artan sonsuz yapı bant genişliğinin faydası, FCLK ve UCLK'yi senkronize çalıştırırken genellikle daha düşük gecikmenin faydalarından daha ağır basar. Fakat manuel ayarlamalarda ekstra voltaj ve alt zamanlamalarında test edilmesi gerektiğini de hesaba katmak gerekir.
Şunu da unutmamak gerekir ki tüm Zen 4 veya Zen 5 CPU'ları standart olarak 2200 FCLK'yi çalıştıramaz. Yukarıda bahsettiğim gibi manuel müdahale gerektirir. Özellikle tek CCD'ye sahip olan işlemcilerde (7700x, 7800x3d, 9800x3d vb.) üst transfer hızlarına çıkmak çok daha zordur. Çünkü yapısı gereği tek bir bellek kontrolcüsü erişimine sahiptir. Çift CCD işlemciler ise bu konuda çok daha rahat başarım sergilerler. Bu nedenle yüksek saat döngüsündeki ram kitlerini kullanmanın özellikle tek ccd için daha meşakatli bir iş olduğunu, stabilitenin test edilmesi gerektiğini ve özellikle işlemci içindeki bellek kontrolcüsü üst sınırının da biraz silikon piyangosuna bağlı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır."
Bir de ekstradan şu videoyu paylaşıyorum.
Mutlaka izlemenizi öneririm.
Actually Hardcore OverclockingyoutubePatreon: https://www.patreon.com/buildzoid AHOC Shirts: https://actually-hardcore-overclocking.creator-spring.com/ Bandcamp: https://machineforscreams.bandcamp.com/music My FPS game: https://buildzoid.itch.io/hv-shooter Twitch: https://www.twitch.tv/buildzoid Twitter: https://twitter.com/Buildzoid1 Facebook: https://www.facebook.com/actuallyhardcoreoverclocking #AMD #ryzen #overclocking #ddr5 #x870 #x670 #b650https://www.youtube.com/watch?v=Xcn_nvWGj7U
-
Var mı isteyen kutu kutu yeni geldi
-
burası tr. verginin vergisinin vergisinin vergisi alınır. onda amd nin bir suçu yok. az piyasaya çıkarttı kara borsa yaptı veya fahiş fiyattan çıkarttı gibi söylemlere dedim ben. şu konumda intel olsa zaten işlemci 1500 2000 dolardı.
-
İsim vermeyeceğim bir firma ile sabah görüştüm. 23 bin TL civarındaydı sitelerinde. Sonrasında 24400'e güncellediler tekrar. Sebebini sorduğumda AMD'nin bu şekilde talep ettiğini söylediler.
Gerçekten bu durum o kadar komik ki. Koca koca firmalar, ufak hesaplar peşinde insanlarda mide bulantısı yapmaktan çekinmiyorlar.
Ege esnafıyla aynı kafadalar. Sonra kapıda vize ile Yunan adaları açılınca hepsi bütün yaz ağladılar. Açgözlü, "işine gelirse, fiyat bu" diye müşteri beğenmeyen adamlar, müşteriler daha uygun çözüm bulunca devlete ağlıyorlardı.
Sağolasın devletimiz de gümrük vergilerine yüklenerek bizim gibi tüketiciyi iyice bu sırtlanların eline bırakıyor. Piyasa denetleme çalışmıyor veya konuya hakim değil.
-
Siz olayları bambaşka boyutlara taşıyorsunuz. Ben son kullanıcıyım. Sanki firmaların yandaşı gibi tavır takınmanızın anlamı nedir acaba ? Beni tanıyormusunuz ki bu şekilde konuşuyorsunuz. Bende fiyatların düşmesini isterim neden pahalıya ürün alayım.
Sizin dediğiniz gibi olsa idi 480 USD'den %20 kdv düştüğünüzde 400 USD bide bunda satıcı karı var diyorsunuz. Sizin dediğiniz gibi olsun ne diyeyim.
-
Firmaların yandaşı gibi tavır takınmak derken? Mesaj geçmişimi ve yazdıklarımı okursanız aksine firmaların tutumunu eleştirdiğimi görebilirsiniz. Şu an 700 küsür dolara satılan bu ürünün çıplak haliyle Türkiye'ye tahminlerinizden çok ama çok daha düşüğe giriş yaptığını ve astronomik kâr marjları ile sattıklarını bilin yeter. Bu konuyla ilgili aynı bilgileri tekrar tekrar yazıp, bariz olan bir matematiğin sağlamasını yapmaya gerek yok. Son kullanıcı olarak yardım etmeye çalışıyorum, umarım herkes sabırlı olup bu firmaların oyununa gelip kazıklanmaz. Kolay gelsin. -
Bana dediğiniz ''İnsanların kafasını karıştırıp, şu fırsatçı ve iş ahlakı olmayan firmaları aklamayı lütfen bırakın.'' laf için bunu dedim.
''Sanki firmaların yandaşı'' burada kendimden bahsediyorum, sizden değil. Soruyu ben size soruyorum. Herkes istediği fiyattan alır ister 23k dan ister indirim bekler 16k'dan.
Gönül ister bizde düşük fiyatlardan alabilsek keşke. Uzatmayalım daha fazla hayırlı günler.
-
Yeni anakart işlemci ram alma arefesindeydim. Bu yazdıklarınız güzel rehber oldu bana. Piyasada 8k mhz anakartlar var ama 8k mhz ramlerin sayısı çok az ve pahalılar. Oyun performansı benim için önemli burada, gidip 8k mhz ram almaya çokta gerek yok gördüğüm kadarıyla. Hem işlemciye de yüksek yük bindirmemiş oluruz 6400 alsak. Elinize sağlık.
-
HUB kanalı yeni işlemciler için 6000mhz ve karşılanabilecek en düşük gecikme değeri olan bellekleri öneriyor. -
Maks %8 fark olacakmisalmaya degmez diyen arkadaslar fiyatlardan dolayi mendil stoklamaya baslamis.
Daha bios yazilim vs guncellemeleri var.
%3x lu farklara hazir olun..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 8 Kasım 2024; 13:34:42 > -
quote:
Orijinalden alıntı: amaatYeni anakart işlemci ram alma arefesindeydim. Bu yazdıklarınız güzel rehber oldu bana. Piyasada 8k mhz anakartlar var ama 8k mhz ramlerin sayısı çok az ve pahalılar. Oyun performansı benim için önemli burada, gidip 8k mhz ram almaya çokta gerek yok gördüğüm kadarıyla. Hem işlemciye de yüksek yük bindirmemiş oluruz 6400 alsak. Elinize sağlık.
Dusuk gecikmeli yuksek kaliteli 6xxx mhz ram alman en nantiklisi.sdk yarisi icin 8xxx alinabilir..
-
Kara cumada indirime girer mi acaba. Elimde 10700kf var 2k da 4070ti ile kullanıyorum bu seriyle değiştirmeyi düşünüyorum. -
Yok hocam checkoutta vergi cikar
-
500-510 dolar diyelim, adamlar 700 küsüre satıyor burada. Üst mesajlarda arkadaş firma ismi vermeden bir olaydan bahsetmiş bir de, güya amd fiyat artırmalarını istemiş vs. şaka gibiler. Neyse bu konuya kafa yormaya gerek yok, klasik Türk esnafı yıllardır tek bildikleri insanı enayi yerine koymak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mordeaur -- 8 Kasım 2024; 15:43:17 > -
13000TL civarından 7800X3D alanlar çok şanslı. 9800X3D ile resmen keriz.avi yapıyorlar.
-
Bakınız GarajOnline gibi bazı iyi satıcılar (yoksa namuslu mu diyeyim) bu fiyata satabiliyor çünkü neden? bu iş vergi mergi değil sadece fırsatçılık üstüne. MSRP fiyatına satıcı kâr'ı dahildir sadece vergi dahil değildir.
Yani msrp+vergi fiyatı olan ~20000TL fiyatının içine yeterince kâr koyulmuştur.
Kendi sitelerinde 100 TL daha ucuza satıyorlar bu arada.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onurtag -- 8 Kasım 2024; 15:54:39 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X