Şimdi Ara

AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
944
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Eski bir ses sistemim vardı. O 5+1 denilen modeldendi, yani stereo bir set. Sonra normal 5.1 kanal set alınca eskisini kaldırmıştım. gerçi artık 5.1 olanı da kullanmıyorum hevesim geçti :D Hevesim kablosuz ya da aux lu stereo kompakt sistemler.

Konumuza gelecek olursak, bu eski ses sisteminin kabininde 12-0-12 bir trafo - bir amfi devresi ve bas - tiz - balans - ses seviye kartı var.

Devreye 12 - 12 - GND bağlanıyor. Fotoğrafları ekleyeceğim. Elektrikle normal güzel çalışıyor ama benim amacım direkt DC ile çalışan bir sisteme çevirmek. Bir çok deneme yaptım fakat ses bir süre sonra bozulup, çatlamaya başladı. Votlaj mı yetmiyor acaba deyip 30volt DC ile bile besledim ama olmadı hatta Sol kanalın TDA entegresini yaktım :D

Sonra kondansatörleri ölçtüm. Birinde doğru kutupta enerji varken ( diyotlardan hemen sonra bulunan) diğeri ise eksi değere geçmişti çünkü birbirine ters şekilde bağlanmış kondansatörler var. Hoparlör ilk açıldığında ses normal, zaten gece kısık açtığım için biraz uzun gidiyor, 1 dk sonra falan ise ikinci kondansatör 3 voltun altına düşünce bass ve tiz hoparlör çatlamaya başlıyor.

Çok uğraştım ettim ama beceremedim. Bunu direkt DC ile çalıştırmanın bir yolu var mıdır arkadaşlar. Yani bir kondansatör + - dolu iken diğeri - + şekilde dolması gerekiyor. Ve birinin eksisi diğerinin artısı aynı hat üzerinde.

Yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Teşekkürler,

• İki adet 12v adaptör kullanarak ve bunları seri bağlayarak işi çözebilirsiniz

Şöyle;

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Haydaa hiç aklıma gelmedi bu ya Sağ olasın hocam vallahi çözdüm problemi şimdi güzel çalışıyor. Ama açma kapama anahtarını nasıl yapsam diye düşünüyorum şimdi. Çiftli anahtarlar oluyordu sanırım + ve - 12 yi kesersem çözülür sanırım.

Bir de 2 tane 4s bms alacağım bugün. Seri bağlayıp laptop adaptörü ile şarj edebilirim herhalde. Laptop adaptörleri lityum şarjı için uygun mudur ? BMS'ler şarj kontrolü için tek başına yeterli gelir mi? Ya da en uygun şekilde bu pilleri şarj edecek sistem ne olabilir. Bms'lerin fiyatları da artmış ya yabancıların videolarına özeniyoruz da ülkede hobi ile uğraşacak bütçe kalmadı vallahi

• Bms den daha uygun bir seri şarj alternatifi yok malesef. Benim elimdeki 4s bms 16.8v ile sorunsuz şarj ediyor voltajı 17 nin üzerine çıkarırsam ısınıp şarjı kesiyor. O yüzden laptop adaptörünü doğrudan bağlayamadım araya step-down konvertör kartı takıp sabit 16.8 volta ayarladım. Ben bu kartı alalı 3 sene oluyor belki yeni kartlarda voltaj sınırı kaldırılmıştır.

Şimdi 4S mi yapsam yoksa 3S hücre mi yapsam onu düşünüyorum. 4S tanesi 25 liraymış. Eskişehir'de buldum roboshop mağazasında var ama 3S yok ellerinde. Ankara da bir firmada 3S buldum kargo ile 33 liraya geliyor.

2x 3s batarya ile yüksek ses verirsem hoparlör ne kadar dayanır acaba onu düşünüyorum. Ya da iki tane 4S hücre yapsam daha mı iyi olur.
  • Bu amfi devresinde kullanacaksanız zaten 4s voltajı fazla gelir. 3s ideal seviyede (12.6v)
    İki bağımsız pil grubu oluşturup yukarıdaki adaptörlerin yerine seri bağlarsınız.

4 lü de denedim 3lü de çalıştı. ama 3'lü daha mantıklı geldi dediğiniz gibi.

Bir de aklıma şu takıldı. 6S bir bms alsam nasıl olur acaba. 3-3 gruplamak yerine. Şu anda test ettiğim pillerinde zaten 6 tanesi seri bağlı be ortasından bir kablo çıkartıp eksi 12 volt olarak alıyorum şemadaki adaptör örneğindeki gibi. Ama sorun şu 6s bms için 24volt adaptör yok elimde 19voltluk laptop adaptörü var.

3s bms devresi yaparsam ikisini paralel olarak şarj edebilirim sanki.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 6s bms işi aslında çok daha mantıklı. Şarjı için ise XL6009 step up converter öneririm. Laptop adaptörüne bağlayarak voltaji 25.2 ye yükseltir öyle şarj edersiniz. Miss...

Aynen step up da güzel olur. Bir maliyet çıkarayım bakalım kaça mal olacak bana

Bluetooh'da da karar veremedim bir türlü. 5.0 bir modül var ama sadece ses için başka fonksiyon yok. Bir de 12volt ile çalışan oto bluetoohları gördüm aynı zamanda radyosu da var. Tabi kimileri 5voltla çalışıyor. Alırken bakmak lazım. Ya da bir lm7805 iş görecektir, fazla akım çekmiyorlar zaten.

Acaba aynı zamanda radyolu bir şey olsun diye onlardan mı alsam. Bluetooh kaliteleri nasıldır acaba.

• 6S bms yi yaptım MT3806 regülatör aldım ve onu da laptop adaptörü ile besledim. Amper ölçerek de test ettim. 25 volt olunca enerjiyi kesti BMS. Sanırım şarjı da takip ediyor. Normalde şarj etmez şarj için bms ye ayrı devre lazım diyorlardı ama bataryalar dolunca enerjiyi kesti benimki.

Fakat çok saçma ve nasıl çözeceğimi bilemediğim bir problem çıktı.

Bluetooh bağlayacaktım kablosuz olması için. BMS devrem falan ıvır zıvır hepsi hazır amfi güzel çalışıyor. Bluetooh için de bir 7805 ve iki kondasatör ile bir devre yaptım sabit güzel 5 volt alıyorum hiç oynama yok. Bu da okey.

Fakat sorun seste olmaya başladı. Çünkü TDA2030A entegrelerini soğutucuya direkt bağlamışlar. Bleutooh için enerji verince, eksi voltaj oradan şase yapıyor. Bleutooh'un toprak kısmında da soğutucudaki şase var. Ve hiç bir şekilde ses alamadım. Altlarına yalıtım koymadan önce bir kaldırıp deneyeyim dedim. Vidalarını sötküm havaya kaldırdım kaldırdım bu sefer de hiç ses alamadım.

Fakat bluetooh'u dışarıdan beslersem ses geliyor. Şaseyi hiç bağlamayayım dedim. Tizlerden ses alabildim fakat bass'ı açınca kafasına göre rezonansa girdi.

Ben araya falan da böyle bluetooh devresi taktım hiç problem olmamışsı şasi bağlantısı. Nasıl çözeceğim bilemedim. Ayrı bir besleme yapsam bluetooh için bir tane 3,7 volt pil koysam. Onu şarj etmek için yine aynı şaseye bağlanacak. Mecburen eksiler aynı olacak.

Aux yani ses girişi önce ton ve ses kontrol karına giriyor, orada potlarla ayarlar çekildikten sonra amfiye gidiyor kablo ile.

AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 19 Temmuz 2020; 14:18:43 >

• Bluetooth modülünü besleyen 7805 e giden enerjiyi tam olarak nereden aldınız? Amfi devresindeki 12-0-12 v hattındaki şasi ile 7805 için girdiğiniz besleme arasında bir çakışma var gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 20 Temmuz 2020; 15:27:29 >
    Beslemeyi direkt 6s bms'den aldım hocam. Dediğiniz gibi olabilir.

Akü bağlantısı şöyle.

Önce testleri iki ayrı 3 tane 18650 ile 2 adet 12 volt modül yapıp, fotoğraftaki gibi bağladım.[+12 0 +12 0] Bu bağlantıda piller haliyle seri oluyor ben yanlış anlamadıysam. Ortadaki uçtan GND kısmına hat aldım, baştaki iki uçtan da 26volt'u diyotların çıkışına + ve - hattına bağladım.

Sitem çalışıyordu böyle ama tabi o zaman bluetooth modülüm yoktu. Parçaları aldım 6S bms yi yaptım. Aynı şekilde 6 seri bağlı pillerin ortasından -12 yi çektim. Amfi çalıştı, hatta normal bms olmadan yaptığım denemeye göre daha iyi çalıştı, iki kondanstörde de aynı voltaj değerlerini okudum farklı değildi. Ama bluetooth modül işin içine girince sapıttı işler.

Acaba GND bağlantısını mı yanlış yapıyorum. Normal AC çalışma sisteminde. 12 0 12 bir transformatörden 2 tane 12 volt diyotlara geliyor(ac ile çalışırken kondansatörlerde 13-17 volt arası okuyordum). GND ye ise 0 olan bağlanıyor yani faz diyotlara gidiyor nötr GND'ye.

Tamamen nötr hattı olmuyor sanırım pilde çalışırken orada patlıyor sistem anlamadım. Ya da 12 leri artı ve GND ye bağlayıp, eksi ye ise orta ucu gireyim desem. Yine kısa devreye düşer gbi geliyor. Acaba bluetooh modülde mi hata var bilemedim.

bu arada bluetooh modül soğutucuda duruyor ama kısadevre yok onda. Altında silikon bant var, kontrolünü de yaptım.

• Pillerin ortasından gelen ve iki kondansatörün birleştiği yere bağladığınız gnd oluyor, bu aynı zamanda 7805 in eksisi. 7805 in artısını ise bms den gelen +25v kablosunun bağlı olduğu yerden alacaksınız. Kondansatörlerden birinin +ve - si kullanılmış olacak böylece.
    Burası önemli; amfi devresi şasisi, Bluetooth modülü şasisi, ton ve ses potlarının şasisi ve pillerden gelen orta uç GND hattınız olacak. O zaman voltaj ve sinyal çakışması olmaz.

Aynen hocam o bağlantı aklıma gelmişti direkt 26 uçlardan değil de gnd ye soktuğum orta uçtan alayım diye. Fakat emin olamamıştım, bir de mantığı anlamadım haliyle :D

Ama sonuç olarak çalıştı bugün testleri yaptım. Fakat şu var modülleddeki ince bir dip ses gibi bir şey olur ya kulaklık takılıyken belli olur genelde. Modülü powerbank ile bekleyince bu sea hiç duyulmuyor hoparlör de. Fakat kendi enerjisi ile beslersen ise bu parazit sesi yüksek olarak duyuluyor. Eve gidince video çeker atarım. Acaba 7805 den mi kaynaklı, daha kaliteli bir modül ile 5 volt alsam daha mı iyi olur bilemedim .

• Malesef Bluetooth modülleri amfi ile ortak besleme yapılırsa veri paraziti yapıyor. Tek çözüm ayrı kaynaktan beslemek veya o sese alışmak.

Evet hocam maalesef öyle. Ya araya özel filtre elemanları konuyor sanırım yabancı bir adı vardı unuttum. Ya da dediğiniz gibi kaynak değiştirilmeli. Bugün test ederken yanlış kablo takıp modülü yaktım. Bu sefer BT 5.0 olanını aldım ama onda da var parazit. Lakin şiddetini azaltmayı başardım. Modül çıkışındaki toprak hattını iptal ettim ve o cızır vızır ses azaldı. Hatta ilk dakikalar hiç yok sonra ise hafiften başlıyor ama sesi çok açınca belli oluyor.

7508'den şüpheleniyordum aslında test etmek için BT modülü alırken 4 lirayada 5volt 800ma'ya step down aldım ama onda da aynı maalesef. Harici kaynaktaki gibi tamamen parazitsiz ses yok.Ah bir de modüllerdeki şu konuşan kadın sesi olmasa. Yemin ederim ne saçma salak bir şeydir ya. Kaç sene geçti hala bıkmadılar usanmadılar şu sesten

Ayrıca 6S BMS 'nin koruma voltajı çok yüksek gibi geldi bana. Normalde benim bildiğim piller 3 volt altına düşünce 2,8 de falan korumaya girmiyor mu ? 3 Volt desek 18 volta kadar düşmesi lazım. Pil biraz çabuk bitiyor gibi geldi. Şarj ise baya hızlı oluyor ve dolunca kesiyor enerjiyi. Ek bir devreye gerek kalmadı. Amper modunda ölçtüm dolmaya yakın akım düşüyor ve bir süre sonra çekilen akım sıfır gözüküyordu. Tam 25 volt'a ayarladım step up devresini de. Laptop adaptörü ile şarj ediyorum. 12 volt 400ma lityum şarj adaptörü güçsüz kaldı sanırım saçmaladı alet. Acaba 5 volt 2 amperlik usb adaptötler de iş görür mü ki onun testini yapamadım.

Son olarak ürün güzel oldu. Sesi de çok iyi. Kısık ve orta seste, bass hoparlör de kısıkken iyi gidiyor şarjı. Ama abartıp sürekli yüksek bass ve yüksek seste dinleyince su gibi içiyor pili. Zemini 18650 ile doldurmak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 22 Temmuz 2020; 4:25:4 >

• Elinizdeki piller yeni değilse bazılarının yıpranma oranı fazladır o yüzden çabuk dolup çabuk boşalıyor olabilir. Bms nin korumaya geçmesi de ondandır yani hücrelerden bir tanesi bile diğerlerinden önce 3 voltun altına düşse tamamının çıkışını keser. Hatta yüksek seste ve bassta çekilen ani yüksek akımlar sebebiyle voltajda çökmeler oluyordur, bms çıkışı kesiyordur.

Laptop adaptörü şu an biçilmiş kaftan, step up devresine ne kadar düşük voltaj girerseniz çıkış verimi o kadar azalır ve çok ısınır.
    Yani 5v 2amper ile 25v elde etmek hayal gibi... Çıkış gerilimi kaç katına çıkarsa akım da o oranda bölünerek elde ediliyor step uplarda.

Doğru o gelmedi aklıma. Laptop bataryası gibi davranıyordur. Gerçi ölçüp taktım hepsini 3,7 volttaydı hepsi.3,5 volt altında bulunan yoktu fakat iç direnç ölçemiyorum tabi belki dayanımları düşmüş olabilir. Dün uzun süre şarjda tuttum 3 4 saat. Bugün test edeceğim orta seviyede. Şarjı bitince de yüksek seste deneme yapacağım. Bir harcama profili çıkarayım.

İşte tatile falan giderken bir de laptop adaptörü gerecek yanımızda o sıkıntı biraz Dün aklıma geldi usb adaptör de ucunu hazırladım ama tekrar içini açmak istemedim. Mdf de vida yerleri yalama olmasın diye. Yapılacak modifiyeleri listeliyorum şimdi, içini açtığımda hepsini yapıcam

AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/AC beslemeli Amfiyi DC ye çevirmek. İşin içinden çıkamadım :/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 22 Temmuz 2020; 13:4:40 >

• Gayet güzel görünüyor eline sağlık

Teşekkür ederim hocam. Ses sistemlerinden anlayan birine gösterdim kontrol kalemi forumunda. Topraklama konusunda çok eksikler var daha dedi Bakalım ileride onları da çözeceğim. Hobi için uğraşıyorum ama bir yandan da bir şeyler öğreniyoruz işte.

bu arada HP laptop bataryası kullanıyordum. Sürekli parazit sesi geliyordu şarj olurken. Modülden şüphelendim ama kulağımı adaptöre dayayınca adaptörden olduğunu anladım. Aynı ses adaptörün içinde de vardı. Bildiğimiz gıcır gucur sesin yanında bir de bazen sürekli akımı kesip açan bir anahtar gibi ses geliyor. Bazen kesiliyor bazen düzgün akım geliyor falan. Ampermetre ile ölçüyorum 1 miliamper ile şarj ediyordu. 100 bile değil. 25 voltu veriyor ama akımı ciddi kesiyor. Şarjda tutsam da az bir şey şarj ediyordu.

Şimdi ise ses sisteminin transformatörünü (12-0-12) doğrultucuya taktım. Yük altında olmayan voltajını öçtüm + 36 volt veriyor. Buna iki diyot koydum ters akımı önlesin diye. Böyle şarja başladım ve akımı ölçtüm. 1 amper ile şarj olmaya başladı ve öyle parazit sesi falan da yok. .

Anahtarlamalı güç kaynakları BMS şarj etmek için pek de uygun değil herhalde. Ya da regülatör ile birlikte işe yaramadı anlamadım

Bakalım bms nin şarjı ne kadar olacak. Yine şarj olmazsa, benim pillerde problem var artık. Çünkü 22,83 voltun üstüne çıkmıyor.Dolan ilk pil ile şarjı kesiyor demek ki:D keşke bms ye bağlamadan önce hepsini eşit şekilde şarj etseydim. Bu bms dolanın enerjisini kesip, diğerlerine akım gitmesini sağlamıyor mu yahu. Ne anlamı var ki o zaman.

edit:

Şİmdi daha iyi anladım, doğrultucu ya bir voltmetre bağladım diyotları iptal edip, kondansatörü de boşalttım. ve BMS'den gelen 22,66 voltu okudum ekranda. Sonra fişi taktım, voltaj geldi. Voltaj hemen 23 23,5 ve 24,5 oldu hemen enerjiyi kesti BMS ve voltaj bir anda transformatörün kendi enerjisi olan 36 volta çıktı. Hoparlörü açtım, açar açmaz voltaj düştü 22 ye sonra besleme olduğu için hızlıa 23 24 oldu ve tekrar bms kesti enerjiyi 36 volta yükseldi. Sonuç olarak pillerim gidik diyebiliriz sanırım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 23 Temmuz 2020; 4:34:4 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.