|
AIDS Şüphesi Durumunda Yardım ve Test
AIDS (Edinilmiş İmmün Yetmezlik Sendromu), HIV virüsünün neden olduğu ciddi bir sağlık durumudur. HIV virüsü, bağışıklık sistemine saldırarak zayıflatır ve kişileri enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunmasız hale getirir.
HIV şüphesi duyuyorsan, en kısa sürede test yaptırman çok önemlidir. HIV testleri eczanelerde satılır ve evde kendi kendine uygulanabilir.
HIV Test Kitleri Eczanede Satılır mı?
Evet, HIV test kitleri eczanelerde satılır. Bu testler, parmak ucundan alınan birkaç damla kanla çalışır ve genellikle 15-20 dakika içinde sonuç verir.
Eczanede HIV Testi Yaptırma Fiyatı Nedir?
Eczanede HIV testi yaptırma fiyatı test kitine ve eczaneye göre değişebilir. Genel olarak, test kitlerinin fiyatı 20-50 TL arasında değişmektedir.
Eczanede Hangi HIV Testleri Bulunur?
Eczanelerde genellikle ELISA testi adı verilen HIV testleri bulunur. ELISA testi, HIV virüsüne karşı üretilen antikorları tespit ederek çalışır.
HIV Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
- Pozitif Sonuç: HIV virüsü ile enfekte olduğun anlamına gelir. Bu durumda derhal tıbbi yardım almalısın.
- Negatif Sonuç: HIV virüsü ile enfekte olmadığın anlamına gelir. Ancak, yakın zamanda virüse maruz kaldıysan, virüsü bulaştırmadan önce antikorlarının oluşması için birkaç hafta bekledikten sonra testi tekrarlaman önerilir.
HIV Şüphesi Durumunda Yapılması Gerekenler:
- En kısa sürede HIV testi yaptır.
- Test sonucun pozitif çıkarsa, derhal tıbbi yardım al.
- Test sonucun negatif çıkarsa, virüse maruz kalma riskin varsa birkaç hafta sonra testi tekrarla.
- Virüse maruz kalma riskin varsa, koruyucu önlemler al ve prezervatif kullan.
- HIV ile ilgili soruların varsa, sağlık uzmanlarına veya AIDS destek gruplarına danış.