Şimdi Ara

AİLE YANINDA ÜNİ. OKUMAK HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
113
Cevap
8
Favori
10.086
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben okurken ailemin yanında yaşadım, belki yardımı dokunur diye sana anlatayım.

Sınava hazırlanırken kesinlikle farklı il olsun istemiştim (aile yanında yaşamaktan korkmuyordum ama kişisel gelişimim için ayrı bir şehirde yalnız yaşarsam gelişimimde katkısı olur diye düşündüm), fakat son gün rehber hocamın önerisiyle bulunduğum ilde bir üniversiteyi listeme ekledim. Sonuç: aile yanında yaşadım.

Benim ailem de muhafazakardır ama nereye gittin kaçta geleceksin gibi bir dayatmaları olmadı, çünkü saçma hareketlere girişmeyeceğimi biliyorlardı. Onlara o güveni vermen lazım. Bazen hiç haber bile vermediğim oldu, ama en azından bir mesaj atıp o gece arkadaşlarında kalacağını söylemen bile onların yüreğine su serper.

Avantaj olarak;
    Her neyse, ailenin yanında yaşayınca hiç paran olmasa bile ayın sonunu getirirsin çünkü temel ihtiyaçlarının hepsi ailenin evinde var (yiyecek vs.). Ama farklı bir şehirde yaşıyorsan ve eve çıkmak istiyorsan, normalinden 2.5 kat daha fazla para harcamak zorunda kalırsın (arkadaşlarımdan biliyorum). Ben aldığım harçlığı biriktiriyordum ve istediğim her şeyi satın alıyordum, onlar ise hayatta kalmaya çalışıyorlardı.

Dezavantaj;
    Ailen işi sıkı tutuyorsa yaptıkların hakkında sürekli onları bilgilendirmen gerekir, bu da kişisel özgürlüğün kısıtlanması oluyor

Kişisel gelişim (Bir birey olarak yalnız başına yaşayabilme, ayın son günlerinde kalan 3 kuruş parayla hayatta kalabilme, çamaşır bulaşık kira fatura vs.)
    Yani tamamen kendinden sorumlu olmak, o yaşta bunu öğrenmek önemli.

Ben ailemin yanında yaşarken pek de mutlu değildim, ama bu ailemle ilgili sıkıntı değildi çünkü aşırı rahatlığa alışmıştım, her şeyim karşılanıyordu. En basitinden okul çıkışı eve girip annene istediğin yemeği yaptırabiliyorsun, büyük bir lüks. Bu yüzden 1 yıllığına erasmusla yurtdışına karar verdim. Şu an İspanya'dayım, gelmemin sebebi ise hem içine kapanıklığımı düzeltmek, hem de kendi kendime yaşamayı öğrenmek. Bu taktiği de deneyebilirsin.

• Bence bir genç kız veya erkek fark etmez, belirli bir yaştan sonra aile yanında kalmamalı. Eskiden yatılı ortaokul liseler vardı şuan bunu ancak üniversite ile yakalayabilirsin.

bunu lüks hayatı olan aileler ve özel ünv için yazmıyorum orta gelirli bir aile ve orta sınıf bir gelir için yazıyorum;
    bir çocuk üniversitede ailesinden ayrıysa ,
    -arkadaş/dost çevresi edinmeyi öğrenir (sırtını yaslayabileceği gerçek bir dost)
    -insanları daha iyi tanır (kazık yiye yiye öğrenir)
    -fatura öder, bu ev nasıl geçindirilir öğrenir.
    -yemek yapmayı, çamaşır, bulaşık yıkamayı öğrenir.
    -sevgilisi olur aşık olur, kız/erkek arkadaşına nasıl davranacağını öğrenir (aynı evde yaşarsa)
    -benmerkezcilikten çıkar, paylaşmayı, azla yetinmeyi öğrenir.
    -ailesinden gelen parayı ilk 2 günde yer bitirir aç kalır, okula yürüyerek gider, Paranın kıymetini öğrenir.
    -Parasız kalır parttime işe girer. en aşağı seviyeden iş öğrenir ticaret öğrenir.
    vb uzatabiliriz kısacası kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir. Kendine olan güveni gelişir.
    İş hayatında ve ileriki hayatında geçmişten gelen tecrübe ile güvenle yol alır. aileye ihtiyacı kalmaz.
    Herşeyini kendisi yapmak ve almak ister.

Ama ailesiyle yaşarsa ha ünv gitmiş ha lise değişmez. Okuldan gelir "anne yemek ver, pantolonum ütülendi mi?" "akşam arkadaşlarla takılcaz baba para ver arabayı ver".....

Özel ünv şiddetle karşıyım. Bazı dostlarım var der ki:
    "Başka ile okumaya gitse ev tutacan, harçlık verecen, faturası, mobilyası aylık en az 3000 gideri var, kimle takılıyor bilemiycem onun yerine istanbulda özel bir ünv de okusun akşam gelsin evine aynı para."

Değil işte para herşey değil!!!!!!!!!!!!

Siz çocukların önündeki engelleri çektikçe iyilik yaptığınızı sanıyorsunuz ama onlara çok büyük kötülük ediyorsunuz.

• gercekbeko G kullanıcısına yanıt
    Katılmıyorum dedigine aile yanında kalınca birikim vs yapabiliyorsun ve istedigin seylere ev+araba daha kolay sahip olabiliyorsun öbür türlü baska sehirde sefalet yasamak ne ogreticek ki

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kişiye ve okuduğun bölüme göre değişir. Eğer tıp diş mühendislik( iyi ünilerde) gibi bölüm okuncaksa üniversite hayatın genel olarak bölüm yoğunluğuyla geçicek öyle dışarda sağda solda sürtemiceksin sürekli. Böyle yoğun bölümler okuncaksa bence aileyle kalınmalı , ben şehir dışındayım 8-5 okuldayım eve aşırı yorgun geliyorum ne yemek yapcak halim kalıyo ne dışarı çıkcak. Rahat bi bölüm okucaksan şehir dışı mantıklı istediğini yaparsın sınır yok :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üstte bi arkadaş yazmış sınava hazırlanan ergenlerden tavsiye alma diye gayette doğru yorum yapmış eğer bi tavsiye alacaksan üniversite bitirmiş kişilerden al.

Benim tavsiyem üniversite okurken her gün eğlence falan olmuyor. Ben üniversite okurken şehir dışından gelenler vardı yakın ilçelerden bide evlerde kalanlar ve yurtta kalanlar vardı şunu açıkça söyleyeyim hayatından memnun değildi hiç biri öyle eğlence her gün olmuyor eğer eğlenceli bir şey olacaksa sen gene kendi evinden kalkıp gidebilirsin. Ailem sorun yapıyor diyorsun bir yolunu bulursun gitmek için.

Eğlenceye karıya kıza gitmek için ayrı şehirde yaşaman gerekmiyor.
  • Ayrıca şunu da söyleyeyim o kadar dersin yorgunluğun üstüne bide eve gelip yemekle uğraşmak çok yorar insanı ama şöyle bir avantajı olabilir böyle bir hayattan kurtulmak içinde 5 sene içinde üniversiteyi bitirmek isteyebilirsin. Forumda da çok fazla konu açan var şehir dışında üniversite okuyanların bazıları depresyona girebiliyor. Yurtta ne tip insanla karşılacağın belli değil veya arkadaş ortamın nasıl olacak belli değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vict0ry -- 17 Aralık 2019; 17:43:7 >
  • Ben 5 yıldır öğrenci evinde yaşıyorum, gece hayatim eglencem vs yok sevmem de, sevgilimle buluşuyorum sık sık ama buna ailem birşey demezdi, ev işlerinden bıktım usandim, ev yemegi yiyemiyorum dogru düzgün sağlığım bozuluyor. Üniye 83 kg başladim şuan 110 kg ım. Bunda benim de dikkatsizliğim var tabi ama aile yanindayken bu konularda hic sorun yaşamadım.

Yine de aileden ayrıldığında bir nevi kendi ayakların üzerinde durmaya başlayacaksın kirasi faturasi yemesi içmesi, sorumlulukların artacak, özgürlüğün de artacak.

Benim fazladan özgürlüge ihtiyacim yok ya da ailem gayet rahat diyorsan boşuna şehir dışı işkencesiyle uğraşma.

• quote:

Orijinalden alıntı: gercekbeko

Bence bir genç kız veya erkek fark etmez, belirli bir yaştan sonra aile yanında kalmamalı. Eskiden yatılı ortaokul liseler vardı şuan bunu ancak üniversite ile yakalayabilirsin.

bunu lüks hayatı olan aileler ve özel ünv için yazmıyorum orta gelirli bir aile ve orta sınıf bir gelir için yazıyorum;
    -arkadaş/dost çevresi edinmeyi öğrenir (sırtını yaslayabileceği gerçek bir dost)
    -sevgilisi olur aşık olur, kız/erkek arkadaşına nasıl davranacağını öğrenir (aynı evde yaşarsa)
    -ailesinden gelen parayı ilk 2 günde yer bitirir aç kalır, okula yürüyerek gider, Paranın kıymetini öğrenir.
    -Parasız kalır parttime işe girer. en aşağı seviyeden iş öğrenir ticaret öğrenir.
    vb uzatabiliriz kısacası kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir. Kendine olan güveni gelişir.
    İş hayatında ve ileriki hayatında geçmişten gelen tecrübe ile güvenle yol alır. aileye ihtiyacı kalmaz.

Ama ailesiyle yaşarsa ha ünv gitmiş ha lise değişmez. Okuldan gelir "anne yemek ver, pantolonum ütülendi mi?" "akşam arkadaşlarla takılcaz baba para ver arabayı ver".....

"Başka ile okumaya gitse ev tutacan, harçlık verecen, faturası, mobilyası aylık en az 3000 gideri var, kimle takılıyor bilemiycem onun yerine istanbulda özel bir ünv de okusun akşam gelsin evine aynı para."

Siz çocukların önündeki engelleri çektikçe iyilik yaptığınızı sanıyorsunuz ama onlara çok büyük kötülük ediyorsunuz.
    Lol

Çok yakın arkadaşım başka ilde okudu. Giderken çok mutlu gitmişti ama epey bunalıp döndü. Hatta telefonda kız arkadaşı dışında kimseyle tek kelime konuşmadan bitirdiği günler oluyordu. İstediği gibi sigara içmek dışında herhangi bir olumlu tarafı yoktu onun için. Çocuk sırf orada daha fazla kalmamak için 4 senede bitirip ailesinin yanına döndü. Şimdi kız arkadaşı yanında, semtteki bir dünya arkadaşıyla istediği zaman çıkabiliyor vs vs.

Fatura ödemek, bulaşık yıkamak filan eşeğin bile öğrenebileceği işler. Bunlar sizin için meziyetse güzel olabilir başka şehirde okumak. Ha bir de sanki aile yanında kalınca cebindeki para hiç bitmiyor gibi yazmışsınız. Bu maddelerin hepsi aile yanındayken de gerçekleştirilebilecek şeyler. Tutucu bunaltan bir aileniz yoksa şehir dışında okumanın bir tane bile artısı yok. Aksini söyleyene itibar etmeyin.

Konuyu açan arkadaşın durumu bambaşka. 20 yaşındaki birisi hala akşam arkadaşlarıyla çıkıp bir şeyler içiyor diye ailesi tarafından eleştiriliyorsa ben de başka ilde okumasını tavsiye ederim tabi. Ayrımı iyi yapmak lazım.

• Vict0ry kullanıcısına yanıt
    Dostum her gün eğlence olması yaşadığın yere ve kişiliğine göre değişir. Mesela ben İzmirde doğup büyüdün ama şehir aşırı kalabalık ve sıkışık hiç sevmiyordum. Muğla'da 400 küsür puanla Bilgisayar Mühendisliğine girdim ve bu dönem hazırlıktaydım geldiğim ilk günden beri eğlenmediğim gün sayısı çok azdır. Çünkü şehir aşırı küçük şehrin kendi nüfusu kadar öğrenci var üniversitenin olduğu yer eskiden bir köymüş bütün köylüler ortama dayanamayıp gitmiş her yer bar kafe denize de çok yakın zaten. yani istanbul ankara izmir gibi kalabalık kaos kimin naptığı belli olmayan şehirlerde eğlenmesi çok zor tabii

• adrenal101 A kullanıcısına yanıt
    Hocam aile yanında kalınca para biriktirip nasıl ev araba almayı düşünüyorsunuz :D En fazla yazın yapacağınız tatilin parasını biriktirirsiniz aileniz size maaş bağlamadıysa tabi

• Şehir dışı tercih et. Paraymış, eksiymiş bunları düşünme. Şurda şu hayata 1 kere şu yaşlara 1 kere geleceksin. Hem okuyup hem de eğlenebilirsin. O yüzden sakın aksini düşünme

• aile evi iyidir her zaman.

tek sıkıntın şu olur. ders araları uzun olursa ve kafa dengi adamlarla muhatap olmazsan 2-3 saati nasıl geçireceğini bilemezsin :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: gercekbeko

Bence bir genç kız veya erkek fark etmez, belirli bir yaştan sonra aile yanında kalmamalı. Eskiden yatılı ortaokul liseler vardı şuan bunu ancak üniversite ile yakalayabilirsin.

Aile evinde kalıyorum;

-Arkadaş-dost çevrem var. Bunun konumla ne ilgisi var ki? Yurtta kalıp kimseyle konuşamayan onlarca insan tanıyorum. İçinde sosyallik varsa zaten Bayburtta'da olsan ortam yaparsın evde de kalsan yaparsın.
    -Bunun da bir ilgisi yok. Ne kazıklar yedim zamanında ne dostlar edindim aklın almaz.
    -Evde kalacağı ne malum? Evde kalanlara sanki gökten yağıyor para. Biz de aynı sıkıntılardan muzdaripiz.
    -Bu da evde kalmakla ilgili. Esasen öğrenmesem de olur.
    -Aynı evde kızla yaşamak :D Çok çok küçük bir azınlık bunu başarıyor ki bunlarında maddi durumu olsun, aile ortamı olsun gayet müsait. Bizim işçi çocuğu yurtta kalacak 4 yıl alooo. Sevgili olayını aile evinde kalan daha iyi yapar. Arabayı götürür kızı alır, ev boşsa
    -Paylaşmak vs. yav he he.
    -Paranın kıymetini ben gayet iyi bilirim. Hiç aç kalmadım çünkü nasıl harcayacğaımı biliirm. Yokluk gören herkeste bilir.

Aklı olan aile evinde okur. Ha antalya geliyorsa sen de kırşehirdeysen kalma zaten. Ama eskişehirde kalıyorsan tokat'a da gitme.

• yoqartık kullanıcısına yanıt
    yav he he. senin gibi asosyallere üzülüyorum ben asıl.

• dostum eskişehirdeki biri tokata gitmez zaten tıp ya da diş takıntısı yoksa ama izmir antalya ankara muğla istanbul gibi yerlere gidebilir çünkü eskişehir abarttığınız kadar sıra dışı bir şehir değil, oralıyım biliyorum.

• Önemli olan şey gidilecek üniversite+bölüm bence. Aileyle yaşamak veya yaşamamak ne fark eder? Ailenle yaşayarak daha iyi bir eğitim alma şansın varsa onu seç. Eğer yoksa şehir dışı mantıklı.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tıpları dışarıda bırakarak Ankara ve İstanbul dışında üniversite okunmaz zaman/para kaybıdır. Üstteki arkadaşın dediğine katılıyorum. Aile evi şöyle iyi şehir dışı böyle iyi diye genellemek yerine hangi üniversite hangi bölüm diye düşünmek gerek.
  • ea_guru kullanıcısına yanıt
    ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi faber12 -- 10 Mart 2021; 17:19:3 >
  • Arkadaş karabükte iki yıllık bölüm okudu şuan 5 küsür bin lira kazanıyor malatyada çalışıyor.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.