Şimdi Ara

Alkol Koklamak Sarhoş Yapar Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
20.008
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İşi gereği saatlerce alkol koklayan biri sarhoş olur mu?
    Bu konuyla ilgili bilimsel yazı veya kaynaklarınızı paylaşırsanız sevinirim.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Alkol Koklamak Sarhoş Yapar Mı?

Alkol koklamak, etil alkolün buharını doğrudan burun yoluyla solumaktır. Pek çok kişi alkol koklamanın sarhoşluk hissi verdiğini iddia etmektedir. Ancak bu iddia bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Alkolün sarhoşluk etkisi, vücuda kana karışmasıyla ortaya çıkar. Alkol koklandığında, bir miktar alkol buharı burun boşluğundan emilir ve kana geçer. Ancak emilen miktar, ağızdan içilerek alınan alkolden çok daha azdır. Bu nedenle alkol koklamanın sarhoşluk hissi vermesi olası değildir.

Bazı kişiler alkol kokladıktan sonra baş dönmesi, mide bulantısı veya baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilirler. Bu semptomlar, alkol buharının burun boşluğunu tahriş etmesi veya psikolojik etkilerden kaynaklanabilir.

İslamiyet'te alkol tüketimi günah olarak kabul edilir. Alkol koklamak da alkol kullanımı kapsamında değerlendirilir ve dolayısıyla günah olarak kabul edilir.

Sonuç olarak, bilimsel kanıtlar alkol koklamanın sarhoşluk hissi verdiğini desteklememektedir. Alkol koklamak, küçük miktarlarda etil alkolün kana emilmesine neden olsa da, bu miktar sarhoşluk etkisi yaratacak kadar değildir. Alkol koklamak, burun boşluğunu tahriş edebilir veya psikolojik etkiler yaratabilir. İslamiyet'te ise alkol koklamak günah olarak kabul edilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • bence o kisi dindarsa ekmegini allollu isle aramamali kendine daha iyi bi is bulmali ama bulamiyorsa sakinca yok alkol koklamakta sarhos yapabilir sonucta vucut icine giriyo
  • Örnek olayda vatandaş alkol çevirmesinde alkol metreye üflüyor 1,96 promil alkollü çıkıp ceza alıyor. Vatandaş ben parkeciyim mecburen 3-4 saat tiner, ispirto kokluyorum. Bu yüzden alkolmetre yanıldı diyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuVNeRa -- 5 Temmuz 2013; 20:39:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Örnek olayda vatandaş alkol çevirmesinde alkol metreye üflüyor 1,96 promil alkollü çıkıp ceza alıyor. Vatandaş ben parkeciyim mecburen 3-4 saat tiner, ispirto kokluyorum. Bu yüzden alkolmetre yanıldı diyor.

Parke ve tiner? İlginç..
  • quote:

Orijinalden alıntı: erkut17500

quote:

Örnek olayda vatandaş alkol çevirmesinde alkol metreye üflüyor 1,96 promil alkollü çıkıp ceza alıyor. Vatandaş ben parkeciyim mecburen 3-4 saat tiner, ispirto kokluyorum. Bu yüzden alkolmetre yanıldı diyor.

Parke ve tiner? İlginç..

Alıntıları Göster
    selamun aleykum

arkaşımın babası ayakkabıcıydı. solusyon dedikleri bir şeyle ayakkabıları yapıştırırdı. arkadaşım bu şeyi 1 saat civarı çalışırken koklasan ortam güzelleşiyor demişti.

sigara içmek ağızda elde ve temas bulunan yerlerde iz bırakır ve tesbit edilir. pasif içicilikte ise bu izleri bulamazsınız.

alkol etkisi sarhoş edebilir ancak kanda ya da nefeste alkol emaresi bırakmaz diye düşünüyorum. sadece buhar denen şeyin etkisi olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

selamun aleykum

arkaşımın babası ayakkabıcıydı. solusyon dedikleri bir şeyle ayakkabıları yapıştırırdı. arkadaşım bu şeyi 1 saat civarı çalışırken koklasan ortam güzelleşiyor demişti.

sigara içmek ağızda elde ve temas bulunan yerlerde iz bırakır ve tesbit edilir. pasif içicilikte ise bu izleri bulamazsınız.

alkol etkisi sarhoş edebilir ancak kanda ya da nefeste alkol emaresi bırakmaz diye düşünüyorum. sadece buhar denen şeyin etkisi olur.

Dediginiz olursa zaten buharlasan alkol kana girmis olur zaten
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rammstein

quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

selamun aleykum

Dediginiz olursa zaten buharlasan alkol kana girmis olur zaten

Alıntıları Göster
    alkolün böyle bir etki yapacağını zannetmiyorum. alkolle tineri karışmamak lazım. tiner koklanınca kafa yapabilir tabiri caizse ama alkolde hiç öyle bi durumla karşılaşmadım. bu şey gibi, suyu koklayınca susuzluğunuz gidiyor mu? .. ikisininde vücuda girmesi, kana karışması lazım etkisini göstermesi için. ayrıca polis bu durumda yine de ceza yazmalı, doğru söyleyip söylemediği nerden belli. hem öyle bi durum varsa bile o zaman o adam toplu taşıma araçlarını kullansın. illa araç kullanmak zorunda değil.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bir bira sarhoş eder mi ?
    12 yıl önce açıldı
    sigara kafa yapar mı?
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Parke ve tiner? İlginç..

İlginç değil parkeciler Tinerle işler yapıyorlar parkeyi temziliyorlar sanırım vernikli tiner vs..
  • quote:

Orijinalden alıntı: okaaaaaan

quote:

quote:

Parke ve tiner? İlginç..

İlginç değil parkeciler Tinerle işler yapıyorlar parkeyi temziliyorlar sanırım vernikli tiner vs..

Alıntıları Göster
    Kesin olarak cevabı bilen var mı

Alkol koklamak derken(bira tekila şarap vs vs) den bahsediyoruz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Blizzard Days

+içki türü şeyler kokusuz ve ya kokulu da olsa geneli içmeden etkilemez tabi kullanım şekline göre mesela tineri koklasan yeter ancak bira telila aynı etkiyi yapmaz içmeden
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0299B8CF8

quote:

Orijinalden alıntı: Blizzard Days

+içki türü şeyler kokusuz ve ya kokulu da olsa geneli içmeden etkilemez tabi kullanım şekline göre mesela tineri koklasan yeter ancak bira telila aynı etkiyi yapmaz içmeden

Alıntıları Göster
    Yapar.

• quote:

Orijinalden alıntı: Two Stroke

Yapar.

Alıntıları Göster
    ancak alkolü ısıtınca çıkan buharı koklarsan sarhoş olursun ama bunu direkt olarak koklaman gerekir.
  • Yapmamalı ama çok hafiften yapabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TEKİN 1881

Yapmamalı ama çok hafiften yapabilir.
    kana karışmadığı için koklamak sarhoş etmez. Alkolün o etkisi kana karıştığı için olur.
  • quote:

İşi gereği saatlerce alkol koklayan biri sarhoş olur mu?
    Bu konuyla ilgili bilimsel yazı veya kaynaklarınızı paylaşırsanız sevinirim.

Kesinlikle yapar, ve alkollü içki kullanmaktan çok daha hızlı ve kötü yapar.
    Alkol içildiğinde mide ve karaciğerden geçerek metabolize edilir ve kısmen daha zararsız maddelere dönüştürülür kana geçmeden önce.
    Alkol solunduğunda ise aynen neredeyse oksijen gibi bir yol izleyerek akciğerlerden doğrudan kana karışır. Etkisi hızlı ve çok daha ağır olur.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2081157/

Wiki linkinin Effectes and health Concerns bölümü özellikle;

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_inhalation

• neommy kullanıcısına yanıt
    İyi de onu akcigerden alip damar(d)a tasiyacak ve sonrasinda birakacak bir kan hucresi yok ki?

Ekleme: gerci o mantik bakarsak tineri de alip tasiyacak hucre yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pelerinli -- 31 Mayıs 2014; 0:20:44 >
  • pelerinli kullanıcısına yanıt
    Oksijenle karışmasın, ( gerçi ben yalnızca alkolün kana karışma hızını anlatmak için oksijeni kullandım ), alkolün kana geçmesi akciğerlerden kılcal damarlara diffüzyonla oluyor, özel taşıyıcı bir moleküle gereksinimi yok yani.
  • neommy kullanıcısına yanıt
    Ama difuzyon olamayacak kadar uzun kacmiyor mu zincir yapisi?

Ekleme: bir daha baktim, c2h6o imis, onunla yeni bir hucre yapilir bir hocam, kaldi ki difuzyonluk boyutu olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pelerinli -- 31 Mayıs 2014; 0:44:42 >
  • pelerinli kullanıcısına yanıt
    Sanmıyorum, yeterince küçük ve aktif görünüyor, kan-beyin bariyerini bile çok rahatça geçebiliyor; Altta nerdeyse tüm biyolojik membranlardan geçebildiğinden bahsedilmiş;

http://www.chemcases.com/alcohol/alc-04.htm
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

Sanmıyorum, yeterince küçük ve aktif görünüyor, kan-beyin bariyerini bile çok rahatça geçebiliyor; Altta nerdeyse tüm biyolojik membranlardan geçebildiğinden bahsedilmiş;

http://www.chemcases.com/alcohol/alc-04.htm
    Alkol sivi halde agizdan alindiginda malum emilimden sonra kana karisir ve karaciger tarafindan metabolizasyona tabi tutulur ve okside edilir/yikimlanir. Nefesle degismeden cikan alkol, sindirim yoluyla vücuda giren miktarin %1'i bile degildir.

Yanisira solunum yoluyla alinan gazlar, elbette ki molekül yapisi ve kana karisma sekillerine göre degismekle birlikte, en cabuk sekilde vücudu yine solunum yoluyla terk ederler. O yüzden bir operasyonda parenteral, yani vücut icine (kas/damar ici) sivi vererek uyutmak yerine solunum yoluyla uyutmak tercih edilir. (bkz. Isofluran)

Kissadan hisse yapmak icap ederse, koklanan madde etil ya da metil, herhangi bir alkol ihtiva ediyorsa dahi bunu soluyan kisinin is cikisi 1,96 promil alkollü cikacagini sanmiyorum. Zira alkolün "polis kontrolünde bu kadar yüksek promil düzeyinde belirlenecek kadar uzun bir sekilde" vücutta kalmasi icin sindirim yoluyla alinip kan dolasimina gecmis olmasi gerekir.

Bunu uyusturucu maddelerle karistirmamak gerekir. Yoksa biri cikip bali örnegini verir, öteki ona karsi karbon monoksit örnegini verir, tartisma uzar gider.

Bana soracak olursaniz dayi cekmis kafayi, isine camur atiyor. :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.