Şimdi Ara

ALLAH'A YEMİN ETTİM BUNDAN SONRA HİÇKİMSEYE BORÇ PARA VERMEYECEĞİM (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
108
Cevap
0
Favori
10.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
60 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Eğer ki çok zenginseniz sevdiklerinize borç verebilirsiniz , her para sizin için değerli veya sonrası için değerli olabilecek ise kesinlikle vermemek en doğru olandır . Bu devirde para kolay hiç kazanılmıyor , o borca giren insanlar hayatlarında düzgün plan yapıp borca girmeseydi . Hele ki düğün için borç isteyen tam komedi ulan madem düğün yapacak paran yok neden düğün yapıyorsun düzgünce düğünsüz sade nikah kıyıp evlen . Borca giren insanların çoğu maldır zevkine düşkün sonrasını düşünmeyen aklını kullanamayan insandır . Aralarında tabi sağlık sorunları veya benzeri şanssız olaylardan olanlar olabilir ama onlar azdır .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MambaVino -- 13 Ekim 2019; 3:35:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben bi kere 300 tl verdim 2 sene evvel hâlâ gelecek. Heriften istiyorum sıkışığım diyor ama wp durumuna bakıyorum wv passata biniyor.
    Ah bi yerde denk gelsem çakı ile ön tampondan arka tampona kadar çiziktirsem şekiller falan çizsem

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 100 tl'den fazla kimseye vermem isteyene de kredim var diyorum

• Ben de amcamın oğluna 4 sene evvel 3000 TL verdim. 3 ay sonra ödeyeceğim demişti. 3 sene geçti ödemedi. Telefonlarıma dahi çıkmadı. Hattını değiştirdi. Sonra zor bela aldım ama yaşadığım sıkıntı ve stres çok fazlaydı. Bundan sonra borç isteyen kimseye vermiyorum.

• Vermeseydin amk tenekeye bak. Allah'a yemin etmiş bir de.

1000 tl bu devirde ne büyük para.

• Bizim köyde bir adam yaşarmış. Biri borç istemiş. Adam da cebinden parasını çıkartmış ve paraya demiş ki: param seni verip de mi bu adamla kötü olayım, yoksa vermeden mi kötü olayım.
    Sonra karar vermiş ve borç isteyene karşı öyle demiş: iyisi mi seni vermeden kötü olayım.

Bunu bizim büyükler bazen anlatırdı.

Aslında borç parayı, parasız kalana değil para kazanırken fazladan paraya ihtiyacı olana vermek lazım. Parasız kalan adam zaten parasız nasıl ödeyecek. Bankalar da böyle yapıyor ya:)

• Adam dayanamamış en son Allah'a da havale etmiş

• Keşke olsa da kardeşime ablama versem, onlarda geri vermese....

• Borç vermekle ilgili çeşitli sorular

Sual: Bir arkadaşa borcum var. Fakat ödeyecek param yok. Bazı eşyalarımı satıp ödemem gerekir mi?
    CEVAP
    Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye’de diyor ki:
    Hadis-i şerifte, (En iyiniz, borcunu bir an önce ödeyeninizdir) buyuruldu. Bir kimse, malı olduğu halde, borcunu ödemeyi bir saat geciktirirse, zalim ve asi olur. Namaz kılarken de, oruç tutarken de, uykuda da, yani her an, lanet altında bulunur. Borç ödememek öyle bir günahtır ki, uykuda bile durmadan yazılır. Malı olmak, parası olmak demek değildir. Satılık bir şeyi olup da, satmazsa, günah işlemiş olur. Buhari’deki hadis-i şerifte, (Borcu var iken verilen sadaka kabul olmaz) buyuruldu. Âlimler de, (Borcu olan kimse, borcunu ödemedikçe yağlı ve sirkeli yemek yememelidir) buyuruyorlar.

Ödünç veren kimse, "İstediğin zaman öde, benim ihtiyacım yok" dese de, ödeme imkanı varsa ödememek mekruh olur.

Borcu başka maldan ödemek
    Sual: Altın lira olarak alınan borç ödenirken, altının o andaki piyasa değeri para olarak veya yağ, pirinç veya başka şey verilse uygun olur mu?
    CEVAP
    Alacaklı kabul ederse uygun olur.

Ödünç verirken
    Sual: Altının gramı 35 lira olduğu zaman, birine ödünç para verirken 350 lira verip, (Eline geçtiği zaman 10 gram altın verirsin) demek faiz olur mu?
    CEVAP
    İmam-ı Ebu Yusuf’a göre caiz ise de, şöyle yapmak daha uygun olur: Ödünç alacak olan kimse, borç verecek olana 10 gram altını 350 liraya satar. Parayı aldıktan sonra sattığı 10 gram altını borç verenden ödünç alır. Böylece 350 lirayı almış ve 10 gram altın borçlanmış olur.

Altına göre ödünç vermek
    Sual: 24 ayar altının bir gramının fiyatı 40 lira iken, bir arkadaş 400 lira ödünç istese, 400 lirayla 24 ayar altından 10 gram alınabilse, arkadaşa 400 lirayı verip, ödediğin zaman 10 gram 24 ayar altın alabilecek para istiyorum dense, bir yıl sonra altının fiyatı iki misline çıksa, borç ödenirken 10 gram altın veya o kadar altın alabilecek kadar para verilse, faiz olur mu?
    CEVAP
    Faiz olmaz, caiz olur, çünkü 10 gram altın verildi, 10 gram altın isteniyor. Yahut o değerde para veya mal isteniyor. Altının değeri düşüp çıkabilir. Önemli olan, borç ödenirken, verilen miktardan fazla istememektir.

Borcu başkasına ödemek
    Sual: Bir arkadaşa borcum vardı. Arkadaş iflas edip ortadan kayboldu. Başka bir arkadaşın da, bu iflas edende aynı miktar alacağı varmış. Ben borcumu arkadaşa versem, bir gün çıkıp gelirse, iflas eden şahsın, benden alacağını istemeye hakkı olur mu?
    CEVAP
    Evet, hakkı olur. Alacaklının emri olmadan başkasına ödeme yapılmaz.

Faizini vermemek
    Sual: Faizin haram olduğunu bilmiyordum. Amerika’da çalışırken bir gayrimüslimden faizle para almıştım. Anaparayı ödedim. Alacaklı da zaten istemiyor. Haram olan faizini ödemesem günah olur mu?
    CEVAP
    Günah olmaz.

Borç yiğidin kamçısıdır
    Sual: (Borç yiğidin kamçısıdır) atasözüyle, Hazret-i Ali'nin, (Dünyada en büyük sıkıntı borçlu olmaktır) sözü çelişmiyor mu?
    CEVAP
    Çelişmiyor, birbirini açıklıyor. İhtiyacı olunca borçlanmak günah değildir. Peygamber efendimiz de borçlanmıştır. Bir demir zırh ceketini, borcundan dolayı bir Yahudi'ye rehin bırakmıştı.

İnsan borçlu olunca, rahat olamaz, boş oturamaz, ödemek için çalışır, gayret eder, bir an önce borcumu ödeyeyim der. Borcu çalışmasına yardımcı olur. Yiğidin kamçısı da, bu demektir. Yiğit, kamçı sayesinde, Hazret-i Ali'nin dediği sıkıntıdan kurtulur.

Ödünç ve âriyetin farkı nedir?
    Sual: S. Ebediyye’de, (Ev, dükkân, hayvan gibi kıyemî olan, yani misli [benzeri] bulunmayan şeyleri ödünç vermek fasiddir, kullanmak haram olur) deniyor. Bunları âriyet olarak vermek gerekiyormuş. Ödünçle âriyet arasında ne fark vardır?
    CEVAP
    Ödünç, çarşıda misli, yani benzeri bulunan her şeyi, belirsiz bir zaman sonra yani zaman tayin etmeden, misli geri verilmek üzere alınan para veya maldır. Buna (Karz-ı hasen) de denir. Bugün verip yarın istenebilir. Mesela ekmek, yağ, pirinç, tuz gibi şeyleri alan, yerine aynı miktarını verir.

Âriyet ise, bir malın menfaatini, kullanılmasını bedelsiz olarak vermek demektir. Mesela birinin evinde, bir ay ücretsiz oturulabilir, her şeyi kullanma yetkisi verilmişse, her şeyini kullanabilir. Atını, arabasını alır, bir hafta veya anlaşması ne kadarsa, o kadar gün kullanabilir. Birinin gelinliği âriyet olarak alınıp kullanılabilir. Fabrikasyon gelinlik ödünç de alınıp verilebilir. Eğer alınan gelinlik, kıyemî bir mal yani benzeri çarşıda bulunmayan özel bir şey ise, ödünç alanın bunun kıymetini ödemesi lazımdır.

(Şu yerlerde, şu zamana kadar, şu şekilde kullanabilirsin) diye âriyet vermek de caizdir.

Bir evi, dükkânı âriyet olarak alan, kiraya ve rehine veremez. Sahibi isteyince veya sözleşmedeki müddeti bitince, âriyet alınan şeyin geri verilmesi lâzım olur.

Âriyet olarak kullanılmak üzere alınan mal, işi bitince sahibine verilir. Ödünç alınan mal ise, harcanır, tüketilir. Yerine aynı cins maldan verilir.

Ödünç verirken
    Sual: Ödünç veren kimse, borçlusunun yemeğini yese veya ondan hediye alsa (Menfaat getiren her borç faizdir) hadisine göre faiz olur mu?
    CEVAP
    Şâfiî’de, anlaşma yapıp menfaat sağlamak şartıyla borç verirse faiz olur, şartsız olursa faiz olmaz. Mesela borç verenin, alacağı olandan herhangi bir hediye kabul etmesi, yemeğini yemesi veya herhangi bir şekilde kendine borcu olanın malından, parasından faydalanması, âdet böyle ise, caizdir. Hanefî’de ve Mâlikî’de ise, ödünç verenin, borçlusunun malından faydalanması haramdır. (Mizan-ül kübra)

Borcu başkasının vermesi
    Sual: Hanımıma vermem gereken mehr-i müecceli, anam, babam, komşum veya başka biri bana vekâleten verebilir mi? Mesela annem, hanımım olan gelinine, sözleşmedeki mehir kadar takacağı altını, (Bu altınlar, oğlumun mehr-i müecceli) diyerek verse, o da kabul etse, mehrim verilmiş olur mu? Yoksa paranın muhakkak benden mi çıkması lazımdır?
    CEVAP
    Hayır, paranın bizden çıkması gerekmez. Hanım, takılan altını mehr-i müeccel olarak kabul ederse, kim takarsa taksın, kimin parasıyla verilmiş olursa olsun, mehir borcu ödenmiş olur. Bunun gibi, başka biri vekâletimizi alarak kurbanımızı, adağımızı, yemin kefaretimizi veya zekâtımızı kendi parasıyla halletse, ibadetimiz yerine gelmiş olur.

Sual: Herhangi bir kimsenin, bir yere olan borcunu, o kimsenin haberi olmadan ödeyerek, o borçlu kimseyi kendine borçlu yapmak dinen uygun olur mu?
    Cevap: Birinin borcunu ondan izinsiz ödeyerek, onu kendine borçlu yapmak caiz değildir.

Borcu geciktirme cezası

Sual: Borcu ödemeyip geciktirmek günah mıdır?
    CEVAP
    Borcunu vaktinde ödemeyen kimsenin, gelip mühlet istemesi gerekir. Ödeme imkanı olduğu halde, borcunu geciktirmek günahtır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Herhangi bir kimse, imkanı olduğu halde, borcunu vermeyip geciktirirse, [borcunu verinceye kadar] her gün amel defterine zulmetme günahı yazılır.) [Taberani]

(Ödememek niyetiyle borçlanan, Kıyamete hırsız olarak gelir.) [İ. Mace]

(Aldığı borcu ödemek istemeyene Allahü teâlâ, kıyamette, “Bu kimsenin hakkını sende bırakacağımı mı zannettin?” buyurarak, o kimsenin iyi amellerini alıp diğerine verir. Eğer borcunu vermeyenin iyi ameli yoksa, borç verenin kötü amellerini, günahlarını borçluya yükler.) [Taberani]

(Zenginin [ödeme imkanı olanın] borcunu ödemeyip, oyalaması zulümdür.) [Buhari]
    [Borcu vaktinde ödememeye zulüm, ödemeyene de zalim denmiştir.]

(Allahü teâlâ zalim zengini sevmez, ona buğzeder.) [Bezzar]

Borcu olan, borcunu ödemeden sadaka vermemelidir. Çünkü hadis-i şerifte, (Borcu var iken verilen sadaka kabul olmaz) buyuruldu. (Buhari)

Verilmeyen zekât da borçtur. Borcu ödemek, zekât vermek farzdır. Zekât borcu olanın verdiği sadaka kabul olmaz. Önce bu borçları ödemek gerekir. Bunun gibi farz borcu olanın nafile namazları da kabul olmaz. Sünnetler de nafile demektir. (N. Fıkhıyye)

Borçlanmamaya çok dikkat etmelidir! Hazret-i Lokman Hakim, (Borç yükü altında ezilmektense, taş taşımayı tercih ederim) buyuruyor. Çünkü borçlanmak, insanı küfre kadar sürükler. Peygamber efendimiz, (Ya Rabbi, küfre düşmekten ve borca girmekten sana sığınırım) buyurarak, borçlanmanın çok kötü olduğunu bildirmiştir. (Nesai)

Sual: Müteahhit yapacağı evi, anlaşma tarihinde teslim etmezse, geciken her gün için belli bir gecikme tazminatı vermesini şartnameye koymak ve geciktiği takdirde gecikme tazminatı almak caiz midir?
    CEVAP
    Evet caizdir. Ancak, vaktinde ödenmeyen alacak için caiz olmaz. Çünkü alacak, evi teslim etmeye benzemez. Alacağını tehir ederek fazla istemek faiz olur. Alacaklının zarar etmemesi için, paranın o günkü kıymeti altın olarak hesaplanır. Ödeneceği gün, altın olarak verilir. Dolara veya herhangi bir eşyaya göre hesaplanmaz. Kıymet denilince, altın anlaşılır, başka mal ve para anlaşılmaz. Çünkü eşyanın kıymeti altın ile anlaşılır. (Keşfi rümuz-i gurer)

Sual: (Elektrik, doğalgaz, su parasını geciktikten sonra ödenince alınan fazlalık faizdir, büyük günahtır. Kredi kartlarını zamanında ödemeyince de alınan fazlalık da böyledir) deniyor. Unutulduğu için veya elde para olmadığı için ödenemezse, verilecek fazlalık faiz olur mu?
    CEVAP
    Bunlar gecikme cezasıdır. Kırmızı ışıkta geçince ceza yazarlar, adına faiz dense de cezadır. Bir malı belli bir kârla satan kimse, (Şu kadar kâr alıyorum) yerine (Şu kadar faiz alıyorum) dese faiz olmaz. Zaruretsiz gecikme cezasına çarpılmak da günahtır. O ayrıdır. Gecikme cezalarına faiz denilse de, faiz olmaz.

Sual: Bir arkadaşa verdiğim ödünç parayı almak için çok sıkıntı çekiyorum. Verme imkânı olduğu hâlde, alışkanlığından mıdır nedir, kaç kere istedimse de vermiyor, her gün bir başka güne erteliyor. Hep oyalıyor. Borcu yokmuş gibi davranıyor. Oğlu da, babası gibi herkesten para almış, vermiyormuş. Acaba bu kötü huyun, irsiyetle [kalıtımla] ilgisi var mıdır?
    CEVAP
    Soya çekenler olabilir, ama (Babam borcuna sâdık değil, ben de onun gibi yapmalıyım) demek çok yanlış olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Borç, dindarlığın lekesidir.) [Kudaî]

(Borç, gece kaygı, gündüz zillettir.) [Deylemî]

(Borç, din ve şerefi eksiltir.) [Deylemî]

(Borçlu, kabrinde hapistedir.) [Taberanî]

(Borçlu, kabrinde zincirlerle bağlıdır.) [Deylemî]

(Müminin ruhu, borcu ödeninceye kadar bağlıdır.) [Tirmizî]

(Borçlanarak korku içine girmeyin!) [Beyhekî]

(Ölülerinizin borçlarını ödemede acele ediniz!) [İbni Mace]

Âcil verilmesi gereken borcu ödemeden, sadaka vermemeli.

Taksitli borçlar, bundan müstesnadır. Taksitlerin ödeme günü geldikten sonra mazeretsiz ödenmezse, o zaman bu hükme girer.

Gecikme zammı
    Sual: Elektrik, su faturalarını zamanında ödemeyince, verilen gecikme zammı faiz mi oluyor?
    CEVAP
    Faiz değil, cezadır, ama mazeretsiz, zamanında ödemeyip ceza vermek haram olur. Bir mazeretle olursa haram olmaz. Mesela unutulmuşsa, para bulamamışsak günah olmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sörms -- 13 Ekim 2019; 11:32:7 >

• Zor alırsın demedi deme ölmez sağ kalırsak seneye haklıymışsınız diye yazarsın

• Borç verilirken geri dönmeyeceği hesaplanarak verilir, çok sevdiğiniz insanlara veremesede sorun değil dersiniz verirsiniz.
    Onun dışında kalanlanlara hic borç vermemek almamak en iyisidir.

• Bende bir arkadaşıma samimiyetine güvenerek zor günler geçirdiği bir zamanda 4000 TL borç verdim aradan 3 sene geçmesine rağmen tek kuruş alamadım hep bir bahanesi işten ayrıldım yok hastane ile uğraşıyoruz yani devamlı bir bahane sanırsın hayatı türk fimli. Bir insan düşünün aldığı 4000tl borcu 3 sene de ödemesi. Para zaten değerini yitirdi. Son çare evine gidip ailesinden isteyeceğim iş o noktaya geldi arada arkadaşlık falan namına da bir şey kalmadı artık. Kimseye borç vs vermeyin verecekseniz mutlaka senet imzalayın ve özellikle TL üzerinden vermeyin. Zaten 3 kuruş para atabiliyoruz kenara onuda kimseye kaptırmaya niyetim yok bu saatten sonra.

• Borç para istemek ayıp değil gerçekten ihtiyacın varsa istersin.
    Aldığın borcu zamanında geri ödersen insanların güvenini kazanırsın.
    Bu yüzden kime borç para verdiğin önemlidir iyice tanımak gerekir.
    Ben şahsen şuan iş ortamında kimden borç istesem hemen verirler çünkü zamanında geri ödeyeceğimi bilirler.

• alırım bi borç

• Siz siz olun. Kimseye borç eşya-para vermeyin. Bu devirde herkes namussuz ve arsız olmuş. Bende yemin ettim kimseye 1 kuruş vermem bu devirde.
  • o 11bini direk reklam parasina harcasaydin daha az giderdi

• direk hocam sen 1000tlye laptopu alsaydin parayi getirince laptopu verseydin

• quote:

Orijinalden alıntı: sssemih24

Borç para istemek ayıp değil gerçekten ihtiyacın varsa istersin.
    Aldığın borcu zamanında geri ödersen insanların güvenini kazanırsın.
    Bu yüzden kime borç para verdiğin önemlidir iyice tanımak gerekir.
    Ben şahsen şuan iş ortamında kimden borç istesem hemen verirler çünkü zamanında geri ödeyeceğimi bilirler.
    Aynen öyle benden borç istediler 1500 verdim 500 kaldı bir yıldır bekliyorum 4bin istedi verdim ağustos Eylül gibi öderim dedi ödenmedi 100tl istedi bir ay sonra öderim dedi ödemedi 50 TL istedi yarın veririm dedi vermedi yani kime borç vereceğiniz önemli ve hayır demeyi bilmek lazım mesela ben hayır diyemiyorum galiba

• building07 B kullanıcısına yanıt
    1000TL borç vermek yerine 2000'tlik Laptopu 1000TLye satın almak aklıma dahi gelmedi cunku arkadaşın 1000TL üstüne yatacağı aklıma dahi gelmiyordu.

Ya bu arkadaş cok kucukken babası zamanında esnaflıktan iyi para kazanmış, sonradan işleri batırıp iflas edip işçi ve kiracı olarak devam etmiş, arkadaşın cocukluğu fakirlik içinde geçmiş, aynı duruma düşmeyen, parası olanlara hep bi gıcığı hep bir hesaplaşması vardı zaten. Ben 1000TL'mi istediğimde "bol paran var, paraya ihtiyacın yok, yine de para istiyon benden" diyerek bela okudu bana; olay sadece borç konusu degil yani.

Bu arkadaşın daha ne numaraları var anlatsam daha neler cıkar. Yakın bi arkadaşı evleniyordu yemekli düğün düzenlemişti ve buna davetiye vermiş. Bana ne dedi biliyor musun: Davetiyeyi aldım ama kesinlikle gitmeyeceğim. Sordum: Madem gitmeyecen davetiyeyi neden aldın? Yanıtladı: Lafla değil, hareketle anlatacağım! Ya öyle biri işte...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• İşte sorun burada yatıyor bende sizin gibi insanlara hayır diyemiyorum ve yalan söyliyemiyorum mesela borç para isteyecek kişi paran varmı diyor bende yok diyemiyorum ve olan bana oluyor

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.