Şimdi Ara

Almanca'sı olan var mı? (USB PIC Brenner8P rev4)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
0
Favori
7.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar nacizane bir isteğim olacak. Aşağıdaki metnin Türkçe'si lazım. Almanca'sı olan varsa tercüme edebilir mi? Metin elektronikle ilgili olduğu için buraya açtım konuyu.

Bilemiyorum içinizden şu sayfadaki PIC programlayıcıyı yapan var mı? Ben yaptım ama sayfa Almanca. bu nedenle de yazılanları anlayamıyorum.
    http://www.sprut.de/electronic/soft/usburn/usburn.htm

Benim anladığım kadarı şu: Devrede PIC18F2550 kullanılmış. USB 2.0 desteği olan bu aygıta ilgili programlayıcı devreye ait "bootloader" ve "firmware" kısmı yüklenecek. Bootloader usb aygıtı windows'a tanıtan kısım. Firmware ise ilgili devrenin programlama yapabilmesi için gerekli işlemleri (5V'u 13V'a çıkarma, usb'den veri alma ve programlanacak aygıta yazma... vs) yapan kısım. İlgili kod ve dosyaları indirdim. Elimde mevcut.

-------------------------------------------

1. Das ist die Firmware für den Brenner8. Sie muß in den Steuerpic
    vom Typ PIC18F2550 gebrannt werden.

Die Firmware erlaubt zusammen mit der Windowssoftware US-Burn V1.5 das Brennen von 14-Bit-Kern PICs der Serien PIC16Fxxx und PIC12Fxxx sowie von 16-Bit-Kern PICs der Serien PIC18F. Zusätzlich werden dsPIC30F-Typen via ICSP unterstützt.

Um die Firmware in den SteuerPIC des Brenner8 zu bekommen, muss zunächst der Bootloader in den PIC gebrannt worden sein. Danach wird der PIC in den Brenner8 als SteuerPIC eingesetzt. Nun kann die Firmware mit US-Burn in den PIC nachgeladen werden, wärend der PIC als SteuerPIC im Brernner 8 sitzt.

2. Der Bootloader kann mit einem beliebigen Brenner in den SteuerPIC des Brenner8 gebrannt werden. Mit USBurn ab v.1.3 kann dann beliebige Brenner8-Firmware direkt in den Steuer-PIC geladen werden.

Der Bootloader steht in drei Versionen für unterschiedliche Taktquellen zur Verfügung:
    20 MHz, 8MHz, 4MHz.
    Soll der Brenner8 mit einem 20MHz-Quarz betrieben werden ist z.B. der Bootloader boot_0_20mhz.hex in den PIC zu brennen, und der PIC dann in den Brenner8 einzusetzen.

Die eigentliche Firmware des Brenner8 kann dann mit US-Burn und dem Bootloader in den PIC nachgeladen werden, wärend der als SteuerPIC im Brenner8 eingesetzt ist.

(2 - buradan anladığım şu: ben devrede 20Mhz kristal kullandım. 4, 8 ve 20Mhz için ayrı ayrı yazılmış 3 kod var. Ben 20Mhz olanını yükleyeceğim PIC18F2550'ye. Sanırım bundan başka önemli birşey dememiş.)

Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.

-------------------------------------------

Ekleme: Arkadaşlar kullanım kitapçığından bir kısım yerleri Google Translate ile İngilizce'ye çevirmiştim. Onları da ekleyeyim. Belki faydası olur.

Once the structure was finished Brenner8, the correct Steuer-PIC Firmware was impossible and the USB driver was set up, the Programmer voltage serzeugung the burner yet calibrated.

A unkalibrierter Brenner8 is in a position every PIC within the shortest time Destroy! Especially when as a diode D1 Shottky-Typ was used, Easily one of Programming Vpp = 25V generated. It survives No PIC!

The Brenner8 Vpp produces programming with the help of a small Switching. Per software can be the amount of voltage varies. That Guarantees that every PIC him for the best programming gets.

This works optimally only when the burner Steuer-PIC the amount of Programming also can be measured accurately.

Zener Voltage Settings:
    ==================

The tension is Brenner8 over a voltage divider measured, and A reference voltage (of a diode). For the calibration, the Z-Spannung and the voltage divider ratio
    Determined.

In the SCM plan is a 3.3 V-Z-Diode, but typically have brighter Lights off
    A tolerance of 10%. You can rely on the power claim is not.

The voltage on the diode D3 is the voltmeter measured. The Voltage value will be in the field Z-voltage. With the two arrow

Brenner8 Manual Buttons can the tension between 2V to 4V and adjusted 0.01 V-Schritten.

For the newly registered value effect, is finally on the Apply button is clicked. In the text window of the tab appears BASIC Then a calibration, which is usually slightly smaller than 1.

U-Divider Settings:
    ==============

The voltage divider to measure Vpp-Spannung consists of the resistors R4 and R5. His voltage divider ratio is theoretically 3.14. In practice, The value but different. The setting takes place in the field U-divider.

To prepare it closes the voltmeter between the cathode of D1 and Vss (Alternatively, C5). With the slider set provides a PWM voltage Of about 13V (on the meter). (The voltage should be as high, 14V but may in no case exceed!)

The Brenner8 measures the voltage, and shows its value as a measuring Vpp-mess. By changing U-divider is now measured by the Brenner8 The voltage value of the measured value multimeter as well approximated.

Auto-Adjust:
    =========

Finally USBurn the behavior of the controller in order to later Tensions quickly as precise adjustments to be. This one simply clicks On the auto-adjust offset and gain. The burner is now Spontaneous all necessary measurements, which takes about 6 seconds. Since it u.U. Recht

Brenner8 Manual High voltages can be created, should the test during the test base and On the burner ICSP-Anschluss no PIC.In the text window of BASIC tab appears that some numerical values,In the case of troubleshooting would be helpful.

To test the result is now the buttons 10V, 11V, 12V and 13V click. This should be set programming, These values around. The typical setting error is approximately 0.3V.

Programming Voltage:
    ================

In the box programming voltage test is the graphic. If they Clicked, it produces a graphic US-Burn the controller output voltages. The Graphic shows the Vpp-voltage for different regulators - clock relationships with Vppoff (Blue line) and Vpp-on (green line). The creation of the video takes a few Sec.

Since it u.U. Fairly high voltages are generated, should during the test
    In the test base, and on the burner ICSP-Anschluss no PIC.

As the tensions Brenner8 only up to about 15V measure can be no Higher values in the chart. The light green area is the normal work of the regulator. Both curves
    Should this area from the bottom to the top through.

The following chart shows a Brenner8 with a bad voltage regulator. The
    Generated tensions are too low. The error can cause a
    Hardware problem, probably as a diode D1 was an inappropriate type

Normal Operation:
    ==============

Immediately after infecting the Brenner8 to the PC glowing green LED, Followed by the yellow LED. In the same order extinguished both LEDs Again after 0.5 seconds luminescent time.

In normal operation, then lit the yellow LED to each access to the Burning PIC. In short, the quick hits but barely flickering. The green LED remains dark.

PIC Destruction:
    ============

Turns during normal operation, the green LED on (and remains permanently
    An), then there was a malfunction in the Programming voltage ser production. The
    Brenner has asked the programming off to be Programming before the PIC destruction. The burner is of the PC Separate and then again basis. The error is caused by calibration Monday.

Bu da yaptığım devrenin son hâli:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 3 Kasım 2007; 13:00:58 >

• İngilizcen varsa babelfish.altavista.com adresinden Almancayı İngilizceye çevirebilirsin.
    Eve gidince sorularına bakacağım. Bu forumda Brenner8 ile ilgili birçok kişi var
  • Dostum çok makbule geçer. ingilizcem var. Dediğin adresi inceleyeceğim şimdi .Teşekkür ederim.

Edit: babelfish'i inceledim. çok iyi çeviremiyor. Sanırım almanca yazıda hatalar var. Devrem hazır zaten. sadece PIC18F2550'yi programlatıp devreye takıp denemek kaldı. Eski programlayıcım LPT üzerinden çalışıyordu. Durup dururken bozuldu. Bazı parçalarını değiştirip denedim. Ne yaptıysam olmadı. Ben de USB programlayıcı yapmaya karar verdim. Zaten yeni PC anakartlarında ne seri port (com) ne de paralel port (lpt) var. Dolayısıyla USB şart olmuştu. Haziran ayından beri kare tip (TYPE-B) usb connector arıyordum dün buldum Kadıköy'de. Artık iş PIC'i programlamaya kaldı. Sanırım bootloader kısmı eeprom'a firmware kısmı da program belleğine yazılacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 1 Eylül 2007; 12:53:34 >
  • Şimdi hepsini okudum anlamadığım birkaç kelime var mesela steuerpic le ne kastediyo.Ama metinde senin de tahmin ettiğinin dışında önemli bir yer yok.2.maddede farklı frekanslar için 3 farklı kod olduğunu söylüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stromkreis -- 1 Eylül 2007; 13:11:36 >
  • Acelem yok dostum. sana nasıl uyarsa. Sağol.
  • Az önce Karaköy'den döndüm. Girdiğim ilk dükkan olan Grup Elektronik'te B Tipi USB port vardı, fiyatı 1 YTL. Ayrıca Selanik Pasajı girişte en dipte sağdaki dükkanda da var. Şişli Perpa'da da var. Spektrum Elektronik'te de var. Çok aramışın, ama bulmuşun bu da bir şey

Hiçbir makina çevirisi mükemmel olamaz. Hatalı olabiliyor ama Almanca'yı hiç anlamıyorum, bari bozuk İngilizceyi anlayabileyim diye Babelfish kullanıyorum. Web tabanlı olması güzel.

Öncelikle işçiliğin güzel gözüküyor eline sağlık diyerek başlayayım. Sonra da acı haberi vereyim. 18F2550'yi programlamalısın ve bunu maalesef İLK SEFER İÇİN BAŞKA bir programlayıcı ile yapmalısın. Yazdıklarından bunu anlamadığın sonucuna kapıldım - ve de resimden! O PIC'in ZIF'te değil soketinde olması gerekiyordu

İLK sefer için bir programlayıcı bulup "bootloader"i programlaman gerekiyor. USB PIC'lerin yegane özelliği olan "kendi kendini programlayabilme" özelliği bu "bootloader" sayesinde gelir. Bootloaderi yüklediğin zaman USB üzerinden PIC'in yazılımını güncelleyebilirsin. Ama bir kez de olsa başka bir programlayıcıya ihtiyacın var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 1 Eylül 2007; 14:20:26 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Hazar

1. Az önce Karaköy'den döndüm. Girdiğim ilk dükkan olan Grup Elektronik'te B Tipi USB port vardı, fiyatı 1 YTL. Ayrıca Selanik Pasajı girişte en dipte sağdaki dükkanda da var. Şişli Perpa'da da var. Spektrum Elektronik'te de var. Çok aramışın, ama bulmuşun bu da bir şey

2. Hiçbir makina çevirisi mükemmel olamaz. Hatalı olabiliyor ama Almanca'yı hiç anlamıyorum, bari bozuk İngilizceyi anlayabileyim diye Babelfish kullanıyorum. Web tabanlı olması güzel.

3. Öncelikle işçiliğin güzel gözüküyor eline sağlık diyerek başlayayım. Sonra da acı haberi vereyim. 18F2550'yi programlamalısın ve bunu maalesef İLK SEFER İÇİN BAŞKA bir programlayıcı ile yapmalısın. Yazdıklarından bunu anlamadığın sonucuna kapıldım - ve de resimden! O PIC'in ZIF'te değil soketinde olması gerekiyordu

4. İLK sefer için bir programlayıcı bulup "bootloader"i programlaman gerekiyor. USB PIC'lerin yegane özelliği olan "kendi kendini programlayabilme" özelliği bu "bootloader" sayesinde gelir. Bootloaderi yüklediğin zaman USB üzerinden PIC'in yazılımını güncelleyebilirsin. Ama bir kez de olsa başka bir programlayıcıya ihtiyacın var

1. Aslında çok aramadım. Kadıköy'de haziran ayında yoktu. Karşıya geçmeye üşendim. Dün tekrar Kadıköy'e gidince sorayım dedim baktım var. hemen aldım. 3 tanesini 4YTL'ye aldım.

2. Katılıyorum. Ama kilit kelimeleri çeviremediği için işime yaramadı malesef.

3.Teşekkürler. Fazlasıyla baskı devre tecrübem var. PIC18F2550'yi zaten programlatacağım. Bende programlayıcı yok. Aslında var ama bozuk. PIC'i ZIF sokete öylesine taktım. Ayakları taşıma sırasında yamulmasın diye. Programlattıktan sonra zaten mavi sokete takacağım. Yukarıda şöyle demiştim zaten:

quote:

Orjinalden alıntı: Network KILLER

Edit: .... Devrem hazır zaten. sadece PIC18F2550'yi programlatıp devreye takıp denemek kaldı. ....

4. Sadece bootloader kısmını pic'e yazdıracağım o zaman öyle mi? sonra pc cihazı görünce de firmware'i rahatça yazabileceğim. yanlış mı anladım?

Cevapların ve ilgin için gerçekten çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 1 Eylül 2007; 14:31:28 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Programlatıp dikkatimi çekti fakat "yaptığım karta programlatıp" gibi anladım. Bunda ZIF soket üzerindeki 18F2550'nin resminin büyük payı oldu

Steuer PIC dediği 18F2550. Yani programlayıcının üzerindeki PIC demek.

Firmware zipinin içinde readme var. Babelfish çevirisinden şunu anladım.

b8_fw08a_boot10_ee.hex bunu yükleyin. Bootloader ve v0.8 yazılım barındırmakta.
    Eğer ki programlayıcınız bu büyük HEX'i yazmakta sıkıntı çekerse sadece bootloader_1_0.hex 'i yazın.
    Esas firmwareyi USBurn üzerinden USB ile atarsınız.

Ayrıca b8_fw_10.hex da var, bunu yeni yazdım ama herşeyi tam çalışmayabiliyor.

diyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 1 Eylül 2007; 14:47:11 >

• quote:

Programlatıp dikkatimi çekti fakat "yaptığım karta programlatıp" gibi anladım. Bunda ZIF soket üzerindeki 18F2550'nin resminin büyük payı oldu

Resmi öylece koyarken bu sayfaya hiç aklıma gelmemişti böyle bir yoruma neden olabileceği. Dikkat etmemişim. Yorumuna gelince sanırım oldukça mantıklı. başka bir programlayıcı ile bu işi çözeceğim. Nasılsa okulun açılmasına az kaldı. Hocalardan birisini kafalar programlayıcısını çarparım. Okulda programlar denerim. Zaten hoca da söylüyordu "bize de göster öğrencilere dağıtalım lazım oluyor USB programlayıcı" diye. PIC'leri yazan arabirim programı nasılsa İngilizce. Sorun olmaz. Olay anlaşılmıştır. Zaman ayırdığın için tekrar sağol.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 1 Eylül 2007; 14:54:16 >

• quote:

Orjinalden alıntı: stromkreis

Şimdi hepsini okudum anlamadığım birkaç kelime var mesela steuerpic le ne kastediyo.Ama metinde senin de tahmin ettiğinin dışında önemli bir yer yok.2.maddede farklı frekanslar için 3 farklı kod olduğunu söylüyor.

şimdi gördüm mesajını. Editlemişsin. Doğrudur 3 ayrı kod var. 4, 8 ve 20Mhz için ayrı ayrı. Hangi kristali kullandıysak onu yüklememiz gerekiyor.
  • Selam iş sadece pic i programlamaya kaldıysa ben programlayıcımla programlarım. Sadece kargo yapın yeter.
  • quote:

Orjinalden alıntı: melih.yanardağlar

Selam iş sadece pic i programlamaya kaldıysa ben programlayıcımla programlarım. Sadece kargo yapın yeter.

hocam çok sağol. seni tanıyorum zaten forumdan. başka arkadaşlara da bu tip konularda yardımcı olduğunu biliyorum. Benim çevremde arkadaş ve hocalarımda programlayıcılar var. Onlarla işimi göremezsem seni rahatsız ederim PM yoluyla. Eksik olma sağolasın.
  • Belki konuyu hortlatmış gibi olacağım ama Brenner8 oldukça güzel bir devreymiş. Açıklamaları Almanca olmasına rağmen kullanım kitapçığını anlamaya çalıştım. Özellikle arabirim yazılımının özellikleri çok güzel. Kalibrasyon ve dahili FW Update seçenekleri sayesinde çipi devreden sökmeden mevcut yazılımını güncelleyebiliyorsunuz. Daha çipi programlayamadım. Geçen pazartesi programlamaya çalışırken yaktık. Bu arada yeni 18F2550 almam gerekti. Karaköy Selanik Pasajından tanesini 12,5 YTL'ye buldum. 17 diyen oldu. Yaktığım çipi Kadıköy'den 20 YTL'ye almıştım. Önümüzdeki pazartesiye inşallah çipi de programlayıp denemek istiyorum programlayıcıyı. Bu devreye ek olarak bir de delikli board üstüne ICSP ve ICD Adapter yaptım. Artık başka programlayıcıları kullanarak da PIC programlamak mümkün olabiliyor. Fikir vermesi açısından resim koyayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 19 Ekim 2007; 12:10:29 >

• Brenner 8 için vista sürücüsünü bulan varmı ? bildiğim kadarı ile vistada sürücü nedeni ile çalışmıyormuş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: tyilgin1

Brenner 8 için vista sürücüsünü bulan varmı ? bildiğim kadarı ile vistada sürücü nedeni ile çalışmıyormuş.

sanırım yeni sürümünü yazmış adam. 1.7a. sana linkini bulayım. Sanırım çalışıyor diye okudum. yanlışım yoktur umarım.

Edit: "......USBurn ist für Win98/me sowie für WinXP, Win2k, WinNT und WinVista32 geeignet." demiş. 32Bit Vista'da çalışıyor sanıyorum. Daha doğrusu 1.5 sürümünden beri çalışıyormuş vista'da.

http://www.sprut.de/electronic/soft/usburn/usburn17a2.zip

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 19 Ekim 2007; 17:13:16 >

• Network dostum biz SMD versiyonuna geçmek üzereyiz yap artık şu devreyi

İlk çalıştırmada bir ölçüm-kalibrasyon işlemi yapılması gerekiyor, çok basit bir işlem ama yapılması şart. Programlama voltajını üreten kısmın "voltajını" ölçmek gerekiyor. PIC, dahili ADC'si ile zaten ölçüyor bunu, fakat bizim Multimetre ile ölçtüğümüzü, PIC'in ölçtüğü ile eşitlemek gerekiyor, işlem bundan ibaret. Okumuşsundur da, yine de hatırlatayım dedim. Çünkü en kötü durum senaryosunda bu alet Vpp olarak 28V !! verebiliyor. Bu PIC'in sonu olur

edit: bu arada ilk mesajda denmiş ki farklı Mhz değerleri için farklı programlar var. Yanlış. Tek bir program var, bunu 2550'ye yazarken Config bitleriyle oynayarak farklı osilatör frekanslarına uydurmak mümkün. Misal, tam devreyi yaptım ve elimde SMD harici 20Mhz osilatör olmadığını gördüm. Hemen emektar 4MHz sahneye çıktı, mercimeklerle biraz oynandı(Kristalin yakınındaki), PIC yazarken de PLL bölücüsünün ayarıyla oynandı (bu ayarı yapmadan denedim sırf meraktan, sonuç "USB Aygıtı Tanınamadı"), ve bingo :) (based on true story )
    Bu arada 2550'yi yakmana üzüldüm. Ben de PIC'i ilk seferinde programcıya tam ters takmışım dikkatsizlik yüzünden (aslında programcımın dandikliği yüzündendi) neyse ki birşey olmamış. Geçmiş olsun diyeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 20 Ekim 2007; 0:44:01 >

• Uyarılar için sağol. Bende önceden indirdiğim 3 adet bootloader dosyası var. bunların Mhz olarak değerleri farklı. (4, 8 ve 20) Ama dediğin gibi son yayınlanan sürümde (1.7A2) tek bootloader dosyası var. Yüklerken onun frekansını değiştirip yükleyeceğim.

SMD olayına geçmeniz süper olur. Ben de artık yapcağım devrelerde smd'ye yöneleceğim. Kalibrasyon olayını da umarım hallederim. Devrede PIC yokken USB'ye takıp iki ölçüm noktasındaki gerilimleri ölçmüştüm. Birisi 3,3V zener'in üstündeki gerilim. (3,28V) Birisi de normalde 5V olması gereken ama ölçüm noktasının önündeki bir diyot nedeniyle gerilimi biraz düşmüş olan nokta. (4,61V)

Bir de demiş ki kitapçığında Revizyon 4 için iki kapasite ekleyin. Metin almanca olduğundan anlayamıyorum ama sanırım eklenecek. Sen ekledin mi? yoksa sorunsuz çalıştı mı? Benim yaptığım devre (brenner8-p rev4). Cevabın için sağol.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 20 Ekim 2007; 12:12:55 >

• PIC'i taktığında Vpp (programlama voltajı) PIC'in PWM'si marifetiyle üretilecek; yanlış hatırlamıyorsam programda "U" adı altında bir ayar vardı, bununla azıcık oynamam gerekmişti benim..
  •  Almanca'sı olan var mı? (USB PIC Brenner8P rev4)

dediğin bu olsa gerek. artık kurcalarım ben programlanacak PIC takılı değilken tabii ki. Sağol.
  • hocam ya ben kalibrasyondan birşey anlayamadım. bir de programlanacak aygıtların hepsi üste dayalı mı yerleştirilecek. buna ilişkin bir açıklama da göremedim. bana kalırsa hepsi yukarı dayanacak ama...

Bir de hangi ledler ne zaman yanıyor acaba. geçen haftaki maceradan sonra devreyi mi yaktım yoksa. hiçbiri yanmıyor. aygıtı tanyor ama pc.

Sanırım programı atarken kristal frekansı olarak 20Mhz i ayarlamayı da unuttuk telaştan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 22 Ekim 2007; 19:01:26 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.