Şimdi Ara

Altuğ güneş açısal momentum sorusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53
Cevap
3
Favori
2.683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hocam kusura bakmayın ama bir çok fizik hocası papağan gibi "açısal momentum" korunur demeyi öğrenmiş. Ee mantıklı açıklaması var I azalıyor hızı da kütlesinden bağımsız nasıl azalmasın diyosun bu sefer de eylemsizlik momenti m ye bağlı o yüzden açısal hız artar açısal momentum korunur diyorlar anlamadım gitti
  • Xeratula X kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam açıkladığınız için, basit harmonikte w ye açısal hız demişsiniz falan yazıyorlardı ama kendim incelemedim, incelemeyerek hata da yapmış olabilirim eğer yanlış diyorlarsa :) Bakmam gerekirdi. Biraz kavramlara takık olduğum için etkilenmiş olabilirim :) Öyle bir olay yoksa özür dilerim ben yargısız infaz olmuş olur.

Edit: Hazır gelmişken yukarıda yazdığım R3/T2 ikileminde fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim hocam :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schwarzbite -- 15 Haziran 2020; 22:59:25 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: schwarzbite

Teşekkürler hocam açıkladığınız için, basit harmonikte w ye açısal hız demişsiniz falan yazıyorlardı ama kendim incelemedim, incelemeyerek hata da yapmış olabilirim eğer yanlış diyorlarsa :) Bakmam gerekirdi. Biraz kavramlara takık olduğum için etkilenmiş olabilirim :) Öyle bir olay yoksa özür dilerim ben yargısız infaz olmuş olur.

Edit: Hazır gelmişken yukarıda yazdığım R3/T2 ikileminde fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim hocam :D
    Sadece şunu bilin yani olabildiğince basit anlatmaya çalışıcam.

Sana ben 2 uydu versem biri 12 saatte biri 24 saatte dönüyor desem, periyottan dolayı T2/R3 ifadesinden R yarıçapını konuşabilirsin. Bu olayı başka bir yerde kullanmaya çok fazla çalışmayın.

Bir uydu "R yarıçaplı yörüngede" dönüyorsa kütle çekim kuvvetinin etkisinden dolayı tork oluşmaz.

Herhangi bir "açısal momentum değişimi" gözlenmez ancak

Kütleyi azalttığınızda M azaldı. Hız değişmedi. Toz parçası bile olsa R yarıçaplı yörüngede dönmeye devam eder.

M.R.V ifadesine göre ---> Azaldı.

V = w.R ifadesine göre R değişmedi.

w = değişmedi. ( dolaylı yoldan periyot değişmedi T2/R3 ifadeniz hala sağlanıyor )

I.w ifadesine mr^2.w diye açarsak m azaldı ---> Açısal momentum azaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeratula -- 15 Haziran 2020; 23:11:48 >

Gayet mantıklı hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hermeneutic kullanıcısına yanıt
    Hocam dediğin şey kelimesi kelimesine doğru ancak sistemi "atılan kütle + uydu" olarak incelersen; ama sadec "uydu" açısından incelersen iş değişir. Çok güzel bir örnek verebilirim, herhangi bir sistemin kütle merkezi, hareketine engel olacak herhangi bir durum olmadığı sürece hareketini korur. Mesela dünya üzerinde eğik atış şeklinde bir taşı havaya fırlattığını düşün, bu taş eğik bir hareket yapar ve parabolik bir hareket çizgisine sahip olurdu değil mi? Şimdi bir de bu deneyi bir dinamit ile yaptığını düşün. Dinamitin fitilini yaktın, sonra dinamiti havaya eğik bir şekilde attın, havada hareketi esnasında bamm patlayıp milyonlarca parçacığa dönüştü. Her bir parça farklı farklı hareketlere sahip olur, (aynı örnekteki uydu ve atılan kütle gibi) fakat eğer sistemi kütle merkezi olarak incelersen, kütle merkezi parabolik bir hareket yapar. Patlamadan önce parabolik hareket yaparken, patlama gerçekleştikten sonra yine ip gibi, hiç istifini bozmadan parabolik hareketini devam ettirir. Bu sorudaki sistem de bunun gibidir. Veya Dünya-Ay sisteminin Güneş etrafındaki hareketi gibi, Dünya-Ay sisteminin kütle merkezi, Ay ne kadar dünya etrafında dönse ve konumunu değiştirse bile bu Dünya-Ay sistemi sabit bir kütle merkezine sahiptir ve bu kütle merkezi sisteminin yörüngesi hiç bozulmaz.

Edit: İmla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 15 Haziran 2020; 23:52:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: physFx

Hocam dediğin şey kelimesi kelimesine doğru ancak sistemi "atılan kütle + uydu" olarak incelersen; ama sadec "uydu" açısından incelersen iş değişir. Çok güzel bir örnek verebilirim, herhangi bir sistemin kütle merkezi, hareketine engel olacak herhangi bir durum olmadığı sürece hareketini korur. Mesela dünya üzerinde eğik atış şeklinde bir taşı havaya fırlattığını düşün, bu taş eğik bir hareket yapar ve parabolik bir hareket çizgisine sahip olurdu değil mi? Şimdi bir de bu deneyi bir dinamit ile yaptığını düşün. Dinamitin fitilini yaktın, sonra dinamiti havaya eğik bir şekilde attın, havada hareketi esnasında bamm patlayıp milyonlarca parçacığa dönüştü. Her bir parça farklı farklı hareketlere sahip olur, (aynı örnekteki uydu ve atılan kütle gibi) fakat eğer sistemi kütle merkezi olarak incelersen, kütle merkezi parabolik bir hareket yapar. Patlamadan önce parabolik hareket yaparken, patlama gerçekleştikten sonra yine ip gibi, hiç istifini bozmadan parabolik hareketini devam ettirir. Bu sorudaki sistem de bunun gibidir. Veya Dünya-Ay sisteminin Güneş etrafındaki hareketi gibi, Dünya-Ay sisteminin kütle merkezi, Ay ne kadar dünya etrafında dönse ve konumunu değiştirse bile bu Dünya-Ay sistemi sabit bir kütle merkezine sahiptir ve bu kütle merkezi sisteminin yörüngesi hiç bozulmaz.

Edit: İmla.
    Kalbimi bıraktım bu açıklamaya. Bravo.

Teşekkürler hocam, çok tuttuk sizi ama çok kısa bir sorum daha olacaktı. Burada hızın değişmediğini Fmerkezcil = Fkütleçekim eşitliğinden çekebiliriz değil mi ? Sonuçta uydu kütlelerini eşitlikte yok edebiliyorum,

Teşekkür ederim hocam

• schwarzbite kullanıcısına yanıt
    Elips hareketi yapmıyorsa evet.

Elips varsa Kütle çekim kuvveti = m.a diyip m'ler zaten gidiyor.
    Son kez teşekkürler o zaman :)

• physFx kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim gayet güzel bir açıklama olmuş. Soruda ben de dikkat ettim 345 in kitabında kütle değişimini parantz içinde belirtmiş Altuğ hocanınkinde belirtmemiş burası önemli önce
  • hermeneutic kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam başarılar

• Bide siz bakar mısınız hocam?

• Berkos21 B kullanıcısına yanıt
    Hocam anlatmış ama aklınızı kurcalayan kısmın matematiksel ifadesi şu şekilde:
    sketchtoy.com
    An animated sketch
    https://sketchtoy.com/69235155

Basit bir örnekle şunu düşünün: iki astronot (A ve B) Dünya'nın yörüngesinde el ele tutuşmuş dönüyorlar. Bu durumda sistemin kütlesi 2m olsun. Sonra ellerini bırakıyorlar. Şimdi sistemi değil de sadece A'nın açısal momentumunu soruyor size. A ve B'nin toplam açısal momentumu yine aynı. Ama artık size A+B değil sadece A soruluyor.

Uzay aracı+yakıt tankı örneğine birebir uygulayabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: schwarzbite

Ben demiştim. Buradaki övgüleri görünce izleyeyim demiş ve bhh dersini baştan sona izlemiştim. Tüm konuda omegadan açısal hız diye bahsediyor. Ben geçen sene başka kaynaktan çalışırken yine aynı şekilde anlatılmıştı ve ondan sonra ipli sarkaç sorusunda neden bu açısal hız değişiyor. Hani sabitti basit harmonik harekette diye saatlerce araştırma yapmama neden olmuştu. O dersi hocadan izleyenler bir sarkaç sorusunda sırf bu yüzden her an patlayabilirler.

Bak hocam söyleyim. Basit harmonik hareketteki o omega açısal hız değil, açısal frekans.İkisinin bir alakası yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savatage2003 -- 16 Haziran 2020; 2:39:6 >

• savatage2003 kullanıcısına yanıt
    Hocam meb kitabında w 'yi açısal hız olarak belirtmiş. Açısal frekansı kavramını da meb kitabında göremedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Overlokcu0

Hocam meb kitabında w 'yi açısal hız olarak belirtmiş. Açısal frekansı kavramını da meb kitabında göremedim.
    Çünkü yok! 2008-2009 yılında gelen bir sorudan dolayı bunu söylüyor.

Bak çocuğum öncelikle sana bir kez cevap vereceğim. Çünkü yaptığın yorumları genelde ben kaale almıyorum çünkü saldırgan yorumlar yapıyorsun. Yaptığın tek şey bana laf sokma derdinde olman. Adıma olumlu bir mesaj açılınca hemen bu arkadaşı görebilirsiniz. Çocuğun benimle kişisel bir derdi var. Açısal frekans ifadesi doğru. Ancak ne MEB'te ne Kazanımlarda geçen bir ifade değildi. Muhtemelen Ertan hocamızın anlatımlarından öğrenip "dur hocayı şuradan vurayım" diyerek yorum yapıyorsun. Vurduğun nokta da çok elle tutulur bir nokta değil.

Tüm kitaplarda bu şekilde sorular varken ben çocuğa bu şekilde anlatırsam, sence ne tarz yorumlar gelir acaba azıcık düşünebiliyor musun?

Merak etme o kavram yanılgılarını çok fazla giderdim başka çalışmalarımda. Affedersin azıcık kuvvet bilgisi olan adam orada açısal hızın artacağını bilir. Sen bilmemişsin öğrenmişsin iyi ne güzel kullan bunu.

Sınavda da geleceğini sanmıyorum. Gelirse ne güzel bak işte sen yaparsın.

Zaten bende bloklusun. Sizin yüzünüzden çok öğrenci benimle çalışmayı önce başlamayıp sonrasında "pişmanlığını" dile getirdi.

MSÜ'den sonra telefonum baya kitlendi. Instagramımı takip ediyorsan gelen sürüyle mesajı okumuşsundur. İnsanlar fullemiş oğlum muhteşem bir şey değil mi?

Bu insanlar 3-4 ay önce fizikten umudu kesmiş çocuklardı. Azıcık youtube'da, gelen instagram storylerde bunu görürsün. Ama sen bunları görmüyorsun, direk bir yerden vurmaya çalışıyorsun. Saldırmak istiyorsun.

İşimi iyi kötü bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Hatalar olur. Düzeltilir. Ama sen düşünce belirtmek yerine sadece saldırgan yorumlar yapıyorsun.

TYT'den sonra da AYT'den sonra da o telefonumun yine kitleneceğine eminim.

Bana herhangi bir şekilde cevap vermeye kalkma muhtemelen yine kaale almayacağım.

Çünkü dediğim gibi yaptığın tek şey bana saldırmak.

İleri ki senelerde işe gireceksin, "HATA YAPACAKSIN" sonra biri gelip sana "aynı bana yaptığın tarzda" yorumu yapacak. Gözlerinin önünden bu mesajların geçsin. Belki biraz anlarsın ne demek istediğimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeratula -- 16 Haziran 2020; 9:53:2 >

Merhabalar.Tamamen yapıcı eleştiri tadında bir yorum olmasını isterim öncelikle yazdıklarımın.

Ben de öğrenciler için özellikle kafalarının karıştığı yerler hakkında videolar çekmeyi planlıyordum(Yaşça sizden büyük bir mühendisim)

Bu süreçte çene eklemimden kaynaklı bir süre yüzünden bunu yapamadım ancak sürekli olarak gerek ülkemizde gerekse dünyada nasıl şeyler yapılıyor araştırmaya devam ettim ve gözüme bir husus çarptı.

Hocam maalesef siz kendi bilginize güvenmiyorsunuz.Birisi bir şey dediğinde ben x kitabından değiştirdim bunu bakın anlatan hoca böyle anlatmış.Bakın Ertan Hocanız böyle anlatmış,Ertan hocanız denemede böyle çözmüş.

Ayrıca birçok kez video koyup kaldırdığınıza şahit oldum emin olmadığınız bilgilerle ilgili yanlış içerik üretmemelisiniz bence.(Ki sürtünme kuvvetinin bisikletteki yönünü nasıl yanlış anlarsınız çözemedim hala bana kalırsa fizik öğretmenliği yapan birisi bunu yıllardır bilmeli)

Ve siz öğretmen sıfatıyla bir iş yapıyorsanız ve alanınızda yanlış yapıyorsanız(İnsanlık halidir işlem hataları ayrı tabiki)Kişisel fikrimce bu olmamalıdır ve olması durumunda da öğrencilerin yıkıcı eleştirilerine kızmamanız gerekir.

Savatage nickli arkadaş size karşı olumsuz eleştiri yapıyorsa ve bunu kişisel husumet sebebiyle yapıyorsa dahi haklıdır çünkü burda sorun onun eleştirisi değil sizin yanlış bilgi vermeniz.

İyi forumlar.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.