Şimdi Ara

Altuğ güneş açısal momentum sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
3
Favori
2.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cevaba e demiş 1 nasıl oluyor tork yok bir şey yok kütle değişince açısal hız filan değişip açısal momentum korunmaz mı yine Altuğ güneş açısal momentum sorusu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Anladım yani T3/R2 kare sabitinden düşünsek T ve R sabit o zaman açısal hız da sabit olmalı ikisi de değişmezse L azalıcak
    Peki bunu tprkla nasıl açıklarız bir fikriniz var mı

• Aynı şey oluyor hocam zaten teşekkürler cevap için

• Bence bu sorudaki hata anlam eksikliği. Fiziksel açıdan düşünürsek sen bir cisim bıraktığında zıt yönde gitmen lazım. Soruda bunu belirtmeliydi

• kütle çekim kuvveti nasıl azalma sebebi f=ma dan mı geliyor? m azalırken a sabit, f de azalıyor değil mi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birinci öncül için ben de aynısını düşündü hocam, nasıl azalır ya filan dedim, sonuçta dış tork yok dolayısıyla açısal momentum korunur. Fakat, bu sadece sistemsel olarak bakınca doğru yani "atılan kütle + uydu" olarak düşününce her zaman bu iki bileşenden oluşan sistemin açısal momentumu korunur.

O sebeple açısal momentum sadece "uydu" açısından bakınca, değişmiş olmalıdır hatta azalmış olmalıdır. Çünkü, yakıt tankı uydudan bırakılınca hızı, o anki uydunun hızıyla aynı olur. O sebeple, sadece atılan cismin (kütlesi m olsun) açısal momentum büyüklüğü: J2=r*p=rmv, uydunun ise (kalan kütle M olsun) J1=r*p=rMv olur. Yani başlangıçtakine göre farklıdır, başlangıçta ise J0=r*p=r(m+M)v dir. J0=J1+J2 dolayısıyla sistem olarak açısal momentum korunur, ama sadece uydunun açısal momentum büyüklüğü azalmıştır.

İkinci öncülle ilgili, başlangıç durumunda uydunun kütlesi, yakıt tankı + uydu idi yani (m+M). O sebeple, başlangıçta uydu ve dünyanın birbirine etki ettikleri kütleçekim kuvvetinin büyüklüğü: F=-G([m+M]*Me)/r^2 dir. Burada Me dünyanın kütlesi, r de dünya ile uydu arasındaki dik uzaklık. Uydu, yakıt tankını atınca kütlesi sadece M olur, dolayısıyla etkiyen kütleçekim kuvveti F'=-G(M*Me)/r^2 dir. F'<F olduğu için azalma vardır.

Ama üçüncü öncülle ilgili bir fikrim yok. Eylemsizlik momenti demek cismin dönmeye karşı gösterdiği direnç demektir, yani eylemsizlik momenti arttıkça cisim daha zor döner. Burada da önemli olan cismin şeklidir, şekille ilgili bir bilgi yok. Emin değilim, yanlış olmaması açısından.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• physFx kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim baya bir uğraşmışsınız anladım neden azaldığını
    3.öncül için cismin kütlesi azalıyor kütle de eylemsizliğin oluşmasına sebep olduğundan kütle azaldığından eylemsizlik azalır diye düşündüm ben

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar R3 / T2 sabit bir sayı evet ama açısal hız değişirse T değişecek T değişince R de değişebilir. Bu ikilemden nasıl çıktınız ? Sistem açısal momentumu ile uydu açısal momentumu ayırt etmek için güzel bir soruymuş.

• Ec jok E kullanıcısına yanıt
    Yani aslında doğru bir yorum gibi. Ben de yanlış bir bilgi verdik, sadece şekline bağlı değildir. Şekli yani değişmeden kütlesi azalarak da eylemsizlik momenti değişir doğru. Bir silindir bir odunu düşünecek olursak, onu bir eksenine göre döndürmeye çalışırken biraz zorlanırız ama içinde kocaman bir oyuk açarsak kütlesi de azaldığından dönmesi daha kolay olur. Yani, dönmeye karşı gösterilen direnç (eylemsizlik momenti) azalır. Doğru!

• Bu soruyu 3 farklı hocaya sordum üçü de açısal momentum korunur diyor üstteki kişinin yorumu mantıklı ama I azalınca açısal hızın artacağını ve açısal momentumun korunacağını söylediler. Ben de şüpheye düştüm şimdi. Uydudan atılan cismin tork etkisi olmadığı için de açısal momentum korunurmuş. Bu arada Altuğ Güneş fizik hocası mı? Ne mezunu acaba?
  • hermeneutic kullanıcısına yanıt
    Fizik hocası değil hocam, bazı arkadaşlar basit harmonik harekette kavram hatası vs. yaptığını söylemişlerdi. Ben o nedenle kafam karışmasın diye almadım hiç, ama yine de anlatımı güzel öğrenci kafasından anlıyor. Benimki bir tercih sadece.

• Ben de fark ettim biraz amatörlük var gibi ama tam öğrenci kafası. Ama bu tür durumlar için sıkıntılı işte yeni nesil fizik soruları kavrama dayalı ve kavramları oturtamadık napıcaz şimdi?
    Valla fena afalladım ben bu soruda ama üstteki arkadaşın dediği gibi cisim bırakınca ters yöne gitmesi gerekiyor mantıken. Kapalı bir soru olmuş.

• Tanıdığım çok sağlam bir fizik hocası var en son durumlarda ona atarım wp den yazdım dönünce buraya da yazarım.
    Çok iyi olur hocam.

• cevaba d mi demiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B435CEB2A -- 15 Haziran 2020; 22:47:36 >
  • .

• Bu soruyu bana bir öğrencim atmıştı. Sonra çok beğenmiştim. Nereden olduğunu sorunca 3-4-5 kitabından ösym tadında sorularından almış.
    Sayfa 273 soru - 7 ( Biraz değiştirdim )

Hocalarına başarılar dilerim.

Altuğ güneş açısal momentum sorusu

3-4-5 cevap anahtarı da video da anlatan hoca da bana göre de cevap : E

Video çözümünü dinlemek isteyen arkadaşlar için.

AYT Soru Bankası / Çembersel Hareket / ÖSYM Tadında Sorular - 6 / Soru-7 diye aratabilir 3-4-5 de

Basit harmonik harekette nerede kavram hatası yapmışım bana öyle bir olay gelmedi. Varsa düzelteyim

Açıklamayı bırakayım.

Sadece şunu bilin yani olabildiğince basit anlatmaya çalışıcam.

Sana ben 2 uydu versem biri 12 saatte biri 24 saatte dönüyor desem, periyottan dolayı T2/R3 ifadesinden R yarıçapını konuşabilirsin. Bu olayı başka bir yerde kullanmaya çok fazla çalışmayın.

Bir uydu "R yarıçaplı yörüngede" dönüyorsa kütle çekim kuvvetinin etkisinden dolayı tork oluşmaz.

Herhangi bir "açısal momentum değişimi" gözlenmez ancak

Kütleyi azalttığınızda M azaldı. Hız değişmedi. Toz parçası bile olsa R yarıçaplı yörüngede dönmeye devam eder.

M.R.V ifadesine göre ---> Azaldı.

V = w.R ifadesine göre R değişmedi.

w = değişmedi. ( dolaylı yoldan periyot değişmedi T2/R3 ifadeniz hala sağlanıyor )

I.w ifadesine mr^2.w diye açarsak m azaldı ---> Açısal momentum azaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeratula -- 15 Haziran 2020; 23:44:53 >

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.