Şimdi Ara

AMD Ryzen 7000 işlemciler duyuruldu: İşte çıkış tarihi, fiyat ve performansları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
126
Cevap
2
Favori
6.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
34 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • AMD Ryzen 7000 işlemciler duyuruldu: İşte çıkış tarihi, fiyat ve performansları

AMD kısa bir süre önce yeni Zen 4 mimarisini temel alan Ryzen 7000 serisi işlemcileri tanıttı. Ryzen 7000 serisi işlemcilerin çıkış tarihi, fiyat bilgisi ve teknik özellikleri düzenlenen etkinlik kapsamında açıklanarak kullanıcıların merakı giderildi. Etkinlik kapsamında yeni nesil AM5 platformu da sergilendi.

AMD Ryzen 7000 çıkış tarihi

AMD’nin yeni nesil işlemcilerinin hepsi ilk etapta satışa çıkmayacak. Kırmızılı ekip ilk olarak Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X ve Ryzen 5 7600X işlemcilerini piyasaya sürecek. Bu dört işlemci 15 Eylül tarihinde ön siparişe açılacak. Resmi olarak raflardan satışlar ise 27 Eylül tarihinde başlayacak.

AMD Ryzen 7000 işlemci fiyatları

Ryzen 7000 serisinde yer alan ilk dalga işlemciler belirttiğimiz gibi 27 Eylül tarihinde perakende mağazalarda satışa çıkacak. Tanıtılan dört işlemcinin fiyatlandırması ise şu şekilde:

• AMD Ryzen 9 7950X - 699 Dolar

• AMD Ryzen 9 7900X - 549 Dolar

• AMD Ryzen 7 7700X - 399 Dolar

• AMD Ryzen 5 7600X - 299 Dolar

AMD, ilerleyen dönemlerde ise Ryzen 7000 serisine ait diğer işlemcileri de yavaş yavaş piyasaya sürmeye başlayacak. Fakat her zaman olduğu gibi ilk olarak tepe modellerden piyasaya giriş yapılıyor.

AMD Ryzen 7000 işlemci özellikleri

Tanıtılan dört işlemcinin detaylarına girmeden önce Zen 4 mimarisinin getirilerinden biraz bahsetmek gerek. AMD’nin Ryzen 7000 işlemcileri için TSMC’nin 5nm işlem düğümü kullanılıyor. Bu üretim sürecinde inşa edilen ve Zen 4 mimarisini benimseyen işlemciler, döngü başına yüzde 13’lük bir performans artışı sağlıyor. Fakat önceki nesle kıyasla bu performansın büyük bir kısmının her SoC’e eklenen fazladan çekirdek ve daha yüksek saat hızlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte AMD, Zen 4 ile Zen 3 çekirdeklerini kıyaslarken tek çekirdek performansında yüzde 29’dan fazla ve çoklu çekirdek performansında ise yüzde 35’ten fazla performans artışı yaşandığını vurguladı. Ek olarak mimarinin getirisi sayesinde watt başına performans artışı da yüzde 25 seviyelerine çıkarılmış.

Optimize edilmiş önbellek yapılandırmasıyla L2 ön belleklerde iki kat artışının sağlandığı Ryzen 7000 serisinde PCIe Gen 5.0 ekran kartı desteği getiriliyor.

Yeni AM5 soketine geçiliyor

Ryzen 7000 işlemcileriyle birlikte AMD uzunca bir sürenin ardından soket platformunda değişikliğe gidiyor. LGA1718 soketli yeni AM5 platformuna geçen firma, çift kanal DDR5 5200MHz yerel bellek hızlarını destekleyecek. Yeni anakartlar X670E, X670, B650E ve B650 yongalarıyla birlikte piyasaya girecek. İşlemcilerde olduğu gibi ilk olarak üst seviye X670E ve X670 anakartları üreticilerden göreceğiz. Üst seviye X670E ve X670 anakartlar Eylül ayında çıkarken B650E ve B650 anakartlar Ekim ayında piyasaya giriş yapacak.

AMD Ryzen 9 7950X özellikleri

Serinin tepe modeli olan AMD Ryzen 9 7950X, 170W TDP değeriyle birlikte geliyor. 16 çekirdek ve 32 izlekten oluşan CPU, etkileyici şekilde 4.5 GHz taban frekansa ve 5.7 GHz boost frekans hızına sahip olan Ryzen 9 7950X, 64 MB L3 ve 16 MB L2 seviye önbellek sayesinde toplamda 80 MB önbellek ile geliyor. Core i9 12900K’dan biraz daha yüksek bir fiyatla piyasaya girecek olan işlemci Chaos V-Ray gibi çok çekirdek performansına odaklanan uygulamalarda rakibi Core i9 12900K’dan yüzde 57 daha yüksek performans sergiliyor. Bu performans aynı zamanda yüzde 47’ye kadar daha yüksek enerji verimliliği ile sağlanıyor.

Ryzen 9 7950X oyun performansında yıkıp geçiyor

Oyun performanslarında da Ryzen 9 7950X, oldukça başarılı görünüyor. Önceki nesil olan Ryzen 9 5950X’e göre yüzde 35’e varan oyun performans artışı sağlanıyor. Ryzen 7950X aynı şekilde Core i9 12900K işlemcisini de oyunlarda geride bırakmayı başarıyor.

Bu başarısı sadece oyunlarda değil render performansında, enerji verimliliğinde ve tek çekirdek performansında da rakibinden önemli derecede önde yer alıyor. AMD'nin açıkladığı GeekBench 5.4 tek çekirdek performans testine göre  Ryzen 9 7950X, Ryzen 9 7900X, Ryzen 7 7700X ve Ryzen 5 7600X, Intel Core i9 12900K'dan daha hızlı. 

AMD Ryzen 9 7900X özellikleri

Ryzen 9 ailesinin ikinci en güçlü ürünü olan 7900X, 12 çekirdek ve 24 izlek birimden oluşuyor. İşlemci yine yüksek frekans değerleriyle birlikte geliyor: 7900X, taban frekans hızını 4.7 GHz seviyesine çıkartırken boost frekans hızını ise 5.6 GHz seviyesine yükseltiyor. Ryzen 9 7900X, büyük abisi gibi 170W TDP değeri ve 76 MB toplam önbellek ile birlikte geliyor. İşlemcinin önbellek miktarı 64 MB L3 ve 12 MB L2 olarak dağıtılıyor. Fiyatlandırma olarak yerine geldiği Ryzen 9 5900X’in çıkış fiyatını koruyan Ryzen 9 7900X, çok daha yüksek bir performansı aynı fiyatta sunacak.

Ayrıca Bkz.Ekran kartı fiyatları Eylül ayında da düşecek

AMD Ryzen 7 7700X özellikleri

AMD, Ryzen 7 ailesinde yer alan ilk işlemci Ryzen 7700X oluyor. Bu işlemci 8 çekirdek ve 16 izlek birimden oluşurken 4.5 GHz taban ve 5.4 GHz boost frekans değerleri sunacak. Bu frekansların sonucu olarak 105W TDP elde ediliyor. Ryzen 7700X’te toplamda 40 MB önbellek yer alırken bu, 32 MB L3 ve 8 MB L2 önbellek olarak ayrılıyor. Bu işlemcinin doğrudan rakibi ise Core i7-12700K olacak.

AMD Ryzen 5 7600X özellikleri

Son olarak Ryzen 5 7600X ile karşılaşıyoruz. Ryzen 7000 ailesinin piyasaya şimdilik çıkan en uygun fiyatlı işlemcisi olan CPU, 6 çekirdek ve 12 izlekten oluşuyor. Yerine geldiği Ryzen 5 6600X’ten daha yüksek bir TDP değeriyle gelen işlemci 105W TDP (vs65W TDP) ihtiyacına sahip olacak. Taban frekans hızı tarafında 4.7 GHz ve boost hızında ise 5.3 GHz seviyesine erişecek olan işlemcide toplamda 38 MB önbellek bulunacak. 32 MB L3 seviyesinde ve 6 MB L2 seviyesinde önbellek sunan işlemci 299 Dolar fiyat ile piyasaya girecek oyun performansında Core i9 12900K’yı ortalama olarak yüzde 5 geride bırakacak.

• bunlara bu kadar bu para verilmez. 7700x için 450 euro + ana kart için 250 euro (b650) toplamda ana kart ve işlemci içimn 700 euro. manyak mı bunlar? bence; 5900x daha mantıklı. üzerinde 64 mb c-m var. performans olarak 7700x den iyi olacaktır. o zaman neden bu paraları gömeyim? 5800x3d ise oyun anlamında önde olacaktır. amd ne yapmış bilemiyorum... muhtemelen 7700x alan kişinin 1000 euroyu feda edeceğini hesaplamıştır. hani önden 7700x i 450 den saplıyayım. ardından 7800x i bunlara 550 eurodan saplarım. böylece 7900x in iki katını saplamış olurum saplayabildiğime... mantığı ile adım atmış görünüyor...

Yine 8 çekirdek barındıran çipletlerdeki (CCD) transistör sayısı %58 artmış. 4.15 milyardan, 6.57 milyara:

https://www.techpowerup.com/298338/amd-zen-4-dies-transistor-counts-cache-sizes-and-latencies-detailed

Bu nesilde ayrıca AVX-512 desteği var. Destekleyen uygulamalarda performansı arttırıyor ama güç tüketimini de:

https://www.phoronix.com/review/rocket-lake-avx512

L2 önbellek artışı, dallanma tahmini yapan birimlerin artışı, AVX-512 etkisi vd. ile güç tüketimi doğal olarak artmış.

Öte yandan mikrokoddaki artışlar gecikmelerin de bir miktar artmasına sebep olmuş.
    "...döngü başına yüzde 13’lük bir performans artışı sağlıyor. Fakat önceki nesle kıyasla bu performansın büyük bir kısmının her SoC’e eklenen fazladan çekirdek ve daha yüksek saat hızlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz"

Bu ifade çeviri yaptığınız kaynağa aitse kaynağınızı acilen değiştirin derim.
    AMD'de intel gibi yapmaya başlamış ilk olarak dikkatimi bu çekti, 1.si işlemciler hafif pahalılanmış hızlanma var ama genel maliyet (anakart+ram) düşünülürse sadece 2000 serisi ve hız arayan cüzdanı dolu kullanıcılar dışında şak diye geçecek olmaz. tabi bu Türkiye için geçerli amerika için değil.
    İşlemcilere gelirsek AMD üretim zorluğunu hesap ederek 3DVcache modelin haberini dahi vermemiş muhtemelen 7000 serisinin pabucu dama atılırsa o zaman duyurusu olacak, zaten üretimi de pahalı ve bu kıtlıkta fabrika bantlarında yer açmak lazım ucuz işlemcilere diye düşünmüşler.

Bunun dışında soket yeni ama bunun en azından 3 nesil olsun garantisini okumadım yoksa soket tanıtımında vardı da ben mi kaçırdım. neyse işte anakart yeni ve bellekler jedec kuralları çerçevesinde 5600mhz ama ileride çıkacak 6000-6400mhz belleklerle de ideal çalışma olur.

Şimdi gerçek testleri görmek lazım, 5800x3d modeline göre ne avantajı var, bana göre olsa da olmasa da ömrü kısadır böyle ara modellerin. ufak bir kesim dışında alan da olmaz.
    neyse ilk intibam fikrim bu. pahalı gibi olsa da bana 7900x ideal model 7600x F/P gibi göründü.
  • Tam intel bayrağı geri aldı derken bu frekanslarla bu işlemciler yine intele ter döktürecek gibi

• Pahalı.

• Alıntı

metni:
    Ryzen 9 7950X + D5-6000MHz CL30 = 63ns Latency

• Testler ne zaman.

• Böbrekleri hazırlayınAMD Ryzen 7000 işlemciler duyuruldu: İşte çıkış tarihi, fiyat ve performansları 

• Şu fiyatlar mükemmel olmuş.

Helal olsun AMD, tam puan benden.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

Alsana bana bir 7900x hayrınaAMD Ryzen 7000 işlemciler duyuruldu: İşte çıkış tarihi, fiyat ve performansları 

• 7600X mütevazi sistemlerin tercihi olacak gibi duruyor.

• bunlara bu kadar bu para verilmez. 7700x için 450 euro + ana kart için 250 euro (b650) toplamda ana kart ve işlemci içimn 700 euro. manyak mı bunlar? bence; 5900x daha mantıklı. üzerinde 64 mb c-m var. performans olarak 7700x den iyi olacaktır. o zaman neden bu paraları gömeyim? 5800x3d ise oyun anlamında önde olacaktır. amd ne yapmış bilemiyorum... muhtemelen 7700x alan kişinin 1000 euroyu feda edeceğini hesaplamıştır. hani önden 7700x i 450 den saplıyayım. ardından 7800x i bunlara 550 eurodan saplarım. böylece 7900x in iki katını saplamış olurum saplayabildiğime... mantığı ile adım atmış görünüyor...

• 5800X3D'yi oyunlarda geçiyor mu bu işlemcilerden herhangi biri merak ettim şimdi.

• %60 tdp artışı mı var ben mi yanlış görüyorum?

• "...döngü başına yüzde 13’lük bir performans artışı sağlıyor. Fakat önceki nesle kıyasla bu performansın büyük bir kısmının her SoC’e eklenen fazladan çekirdek ve daha yüksek saat hızlarından kaynaklandığını söyleyebiliriz"

Bu ifade çeviri yaptığınız kaynağa aitse kaynağınızı acilen değiştirin derim.

• Mugetsuga kullanıcısına yanıt

geçiyor. 3D işlemcilerin tek artısı önbelleğin fazla olmasıydı ki 7000 serisinde direkt önbellek fazla. doğal olarak performans da arttığı için geçiyor.

• AMD'de intel gibi yapmaya başlamış ilk olarak dikkatimi bu çekti, 1.si işlemciler hafif pahalılanmış hızlanma var ama genel maliyet (anakart+ram) düşünülürse sadece 2000 serisi ve hız arayan cüzdanı dolu kullanıcılar dışında şak diye geçecek olmaz. tabi bu Türkiye için geçerli amerika için değil.
    İşlemcilere gelirsek AMD üretim zorluğunu hesap ederek 3DVcache modelin haberini dahi vermemiş muhtemelen 7000 serisinin pabucu dama atılırsa o zaman duyurusu olacak, zaten üretimi de pahalı ve bu kıtlıkta fabrika bantlarında yer açmak lazım ucuz işlemcilere diye düşünmüşler.

Bunun dışında soket yeni ama bunun en azından 3 nesil olsun garantisini okumadım yoksa soket tanıtımında vardı da ben mi kaçırdım. neyse işte anakart yeni ve bellekler jedec kuralları çerçevesinde 5600mhz ama ileride çıkacak 6000-6400mhz belleklerle de ideal çalışma olur.

Şimdi gerçek testleri görmek lazım, 5800x3d modeline göre ne avantajı var, bana göre olsa da olmasa da ömrü kısadır böyle ara modellerin. ufak bir kesim dışında alan da olmaz.
    neyse ilk intibam fikrim bu. pahalı gibi olsa da bana 7900x ideal model 7600x F/P gibi göründü.

• sanki haber değilde ! yorum dinliyormuşum gibi bir izlenime düştüm !

• İntel fanboyu değilim amd severim ama bu zamana kadar anakartı pahalı diye iletelediniz :D Şimdi amd hem işlemci para hem ram para hem mobo para hadi bakalım sıfırdan 7000 serisi toplayacaklara başarılar :D

• Mugetsuga kullanıcısına yanıt

muhasebeciye sormuşlar bu ay ne vergi ödüyoruz diye muhasebeci demiş ki ne kadar ödemek istersiniz?

o hesap x3d'nin tokatlayacağı şekilde ayarla dersen düşük çöz. düşük ayar yüksek fps alan rekabetçi oyun yani kesin geçer ama 2k ultra forza 5 gibi cachenin bir işe yaramadığı dümdüz kaplama bir oyun gösterirsen tokadı yer.OCN forumunda kullanıcıların açıp yaptığı shadow tomb raider başlığında 12900k'yı duman etti bütün sonuçlar kullanıcı sonuçları son seviye kartlar ve Allah ne verdiyse yapıştırdılar kartlara ve 12900k'ya hatta x3d'ye fsb'den ama ben yapıştırmadım ben bile geçtim 3090'la test alan oc yapan 12900k'ları 3080 kartla.yani en kötü 12900k hatta biraz iyisi olarak görsek üç aşağı 5 yukarı fikrimiz olur ama dediğim gibi cache bazı oyunlarda hiç para etmiyor bazı oyunlarda ise deli para ediyor o yüzden dümdüz 12900k ayarındadır demek de yanlış süpriz bir işlemci kimin nasıl gösterdiği ile alakalı bütün olay.

• am5 soket desteği 2025+ diyor...x670 desteği 2025+ DEMİYOR...x370,x470,x570 de ki gibi olacak gibi...yani 2025 te çıkacak işlemci minimum desteğinde x670 olmayabilir..x870 çıkmışsa o destekleyebilir sadece ama x870 de AM5 soket demeye getiriyor bence..ben böyle anladım...AM% soketi chipset gibi algılamamak lazım gibi

• Birim bazında yüksek bir fiyat değil ama Türkiye şartlarında oldukça pahalı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamer007_ -- 30 Ağustos 2022; 10:8:0 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.