Şimdi Ara

Anakart seçerken ucuza kaçanlar, yada siz abartıp tadını kaçıranlar!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
143
Cevap
7
Favori
8.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
102 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Son dönemde bakıyorum da özellikle hazır sistemlerde giriş seviyesi anakart lardan başka anakart kullanılmıyor gibi birşey. Ekran kartını bir tık yüksek alıp 60fps yerine 70 80 fps almak için anakart ve psu dan taviz vermeniz yanlış. Araştırmadan giriş çıkış portlarına vrm yapılarına soğutmalarına destek listelerine bakmadan balıklama atlamayın hazır sistemlere ve anakartlara.

Farkındayız hepimiz ülkemizde en dandik anakart lar bile hem intel hem amd için 400 liradan başlıyor ama eğer uzun ömürlü bir sistem istiyorsanız, ben ilerde bir kaç işlemci upgrade yaparım 3 5 sene bu sistemi kullanırım yeri gelir güçlü cpu takar yeri gelir oc denemeleri yaparım diyorsanız, şu giriş seviyesi çipset ve modellerden uzak durmanızda yarar var. Ha şunu es geçmeyin, eğer siz ben anlamam oyuna girer oynarım bişey bilmem diyorsanız, anakartı en ucuzu almanız ile en Pahalı sını almanız arasında performans farkı hissedemeyeceksiniz.

Uzun uzun yıllardır kendi tecrübelerime göre tavsiye veriyorum, imkan var ise en giriş seviyesi ürünü değilde bütçeniz yoksa eğer bir iki tık üzerine koymaya çalışıp az çok elle tutulur bir ürün almaya çalışın. Mesela a320 yerine b450 gibi. B450 binde en basiti değilde bir tık iyisi gibi mesela. X570 gibi bir çipset alıyorsunuz diyelim, iyi araştırmanız lazım b450 bazı kartlardan kötü x570 ler var.

Ha gidip 3000tl ye anakart alıyorsunuz diyelim, size giriş çıkış portları zenginliği dışında getirisi, overclock yaparken 4.4 yerine 4.5 olur başkada bir getirisi olmaz. Yani üst seviyede de en pahalı anakarta verdiğiniz para çok çok yüksek ihtimalle çöpe giden para olur.

Son dönemde sürekli hazır sistemler görüyorum ama maalesef çoğu sıkıntılı ve çoğu yanlış oluşturulmuş sistemler. Bir bilene danışmadan almamaya çalışın eğer bir bilginiz yoksa, bazı ürünlerde uzun vadeye bile kalmadan kısa vadede sıkıntı yaşama ihtimaliniz var. Özellikle içine hiç hava alamayan ışıkla göz boyayan kasalar ve çöp psu lar yüzünden. Benden söylemesi.

Seri öne çıkaralım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• anakart'ın foksiyonel olması lazım
    ilerde 3-5 cpu, gpu alırım takarım hikayeleri bana boş geliyor artık.
    Çünkü ilk etapta bunları alıp takamıyorsan sen de benim gibi fakirsin kardeş kusura bakma
    o zaman da gidip high end bir ankart almana gerek yok hiç bir zaman 2. bir ürünü alıp koyamassın yanına fiyatlar uçtukça uçuyor ve yarın bugün olduğundan daha fakir olacaksın...
    o yüzden giriş çıkış portları açısından işini gören çok dandik olmayan 10 üzerinden 3-5 arası puan verebileceğiniz bir anakart yeterli olacaktır. Ha paran varsa bunlara takılma zaten.
    edit: 4 yıl oldu anakartı alalı şöylede crossfire yaparım falan diyordum yok olmuyor ben 2. ekran kartını alsam bile teknoloji ilerledi yine vasat bir sistemim olacak takip etmek kolay değil teknolojiyi.
    Bende gittim MSI X570 GAMING EDGE WIFI anakart aldım. 1400 tl ye aldım yanında sıvı soğutucu verdiler, 500 tl ye onu sattım bu anakart bana 900 liraya geldi. Bir de anakartla verdikleri steam kodunu sattım 115 tl ye, anakart bana 785 tl ye geldi. Ben bu anakartı bu fiyata aldığım zaman b450 tomahawk 800-900 arası satılıyordu. coşmuştu fiyatlar. Şimdi anakartı evet aşırı uyguna aldım ama pişman oldum keşke asus alsaydım diyorum çünkü anakartım MSI olduğu için dragon center kullanmak zorunda kalıyorum fan ayarı ışık ayarı falan için. Ve iğrenç ötesi sorunlu bir program. Hatta bu anakartı satıp yerine asus almayı düşünüyorum sırf şu dragon center uygulamasından dolayı
    Dostlar bence bilgisayar toplarken insanı verdiği paradan hiç pişman ettirmeyecek 2 şey var o da kasa ve güç kaynağı. Bir de depolama ile RAM belki.

Üstünden 10 yıl da geçse eğer kaliteli, havalandırması iyi ve içi geniş bir kasa aldıysan, (MB511, GT501, Phanteks P350x/450x)

Ya da kaliteli bir 600-750w bronze/silver bir güç kaynağı aldıysan,

bilgisayarını ne kadar yükseltirsen yükselt teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin hep bunları kullanacaksın ve hiç değiştirmen gerekmiyecek. O yüzden bunlardan eğer bütçe çok kısıtlı değilse kısılmaması lazım bence.
  • Bilgisayarın temeli bence psu ve anakarttır. Bu güne kadar topladığım tüm sistemlerde bu iki bileşeni kaliteli ve uygun fiyatlı almaya çalıştım. Güç kaynağınız ne kadar iyi olursa bileşenleriniz o derece verimli problemsiz çalışırlar. Anakart konusunda da durum aynı temeli iyi olacak ki ilerleyen dönemlerde işlemci ram konusunda sıkıntı yaşamayın. Vram yapısı ve soğutması gayet iyi olan kartlar sırf görsel olarak güzel görünmüyor diye tercih edilmiyor buna anlam veremiyorum sanki adam evlenecek kartla güzel görünmüyor diyor . Ekstrem işler yapmayacaksanız anakartta o kadar paralar vermeye gerek yok. O fazla paralar ile diğer donanımlarınızı yükseltebilirsiniz.

Rgb meselesine gelirsek onu zaten oldum olası sevemedim göz yormaktan başka bişey değil bence. Sevenlere saygı duyuyorum tercih meselesi tabi. Adamlar fazladan paralar veriyorlar kasalarına rgb li olsun diye önü akrilik panel olan görsel olarak pavyon gibi olan kasalardan alıyor sonra işlemci yük altında 80 derece 90 derece diye konular açılıyor farkında değil ama görsellik uğruna kasa içi havalandırmasından feragat ettiğinden.

Sonuç olarak dediklerinize katılıyorum umarım bu yazınızı bir çok kişi okur en azından fikir edinirler öne çıkardım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Gardiyan- -- 19 Mayıs 2020; 2:1:7 >

• Selamlar bir ay önce dahili bileşenler forumuna aktif olarak dahil oldum ve iki arkadaşa da PSU,MB ve RGB konusunda katılıyorum.Foruma dahil olmadan önce de,alacağım bilgisayar bileşen ve parçalarını yerli yabancı forumları okuyarak satın aldım.PSU konusunda başarılı tercih yaptığıma inanıyorum.Bahsettiğiniz gibi bir daha kafamda upgrade edilmesi gerekmeyecek parçalar listesine PSU'yu ekledim.Corsair Rm1000i 80+ Gold sertifikalı PSU aldım(Rm1000x düşünen arkadaşlara Rm1000i'yi tavsiye ederim daha uzun ömürlü fan teknolojisine sahip:FDB bakınız https://linustechtips.com/main/topic/600428-rm1000x-vs-rm1000i-corsair-link/ ).Sırada anakart var ve Asus TUF Gaming X570 PLUS satın alacağım.Forumdaki arkadaşlar sağolsunlar bu anakarta yöneldim.Değerli tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ediyorum.İyi geceler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hit2934 -- 19 Mayıs 2020; 2:22:45 >

• 990fx-ud3 vardı sanırım sorunluydu temelli bozulana kadar hep sıkıntı hep sıkıntı sonra ikinci el 990fc-ud5 buldum oh be hem işlemci sıcaklığı normale döndü resmen 15 derece farketti. hemde sistem artık saçmalamıyordu. Herneyse

Geçen bir sistem topladım, teyzemin torunu sipariş etmiş toplayamamış getirdi kurdum ryzen 2600 ve gigabyte 320 mi diyolar ne vrm soğutucusuz , arkadaş powerı anakarta takarken korkuyorum kırılcak anakart diye okadarmı dandik yapılır hadi onu geçtim bios ekranında hiç cpu sıcaklığı - fan hızı vs hiç birşey bulamadım bu kadarmı paradan kısmışlar iki yazı koyamamışlar. O_o

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alihakki -- 19 Mayıs 2020; 2:26:28 >
  • Şu da var, ekran kartı çok guzel tipte olsun diye uğraşıyorlar, ama a320 anakartlarım pek güzel durduğunu görmedim, güzel sogutmalı bir b450 anakart kasa içerisinde çok daha hos durabiliyor. Tabu anakarta hiç bakmadıkları için farkında bile değiller.

• Doğru anakart adamı vezir eder yanlış anakartta rezil.. İki iki daha dört..

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anakartta cidden iyi araştırmak lazım, severek x99 mpower msi aldım önceleri sorun yoktu ama beni gerçekten çok yordu, bir anakartta dual bios var diye güvenmeyin diğer biosa bile geçiriyordu servise kadar gönderdim sağolsunlar bir ay serviste kaldı yeni bios yazılması için, sonra düzeldi o ara arkadaşa verdim sistemi hesaplı şekilde şimdi o sorun yaşıyor 1-2 ayda bir sağolsun msi yüzünden arada kulaklarımı çınlatıyor arkadaş. O dönemde Asus alsaydım yada daha dandik bir x99 alsaydım, hatta asrock filan alsaydım hiç sorun yaşamayacaktım. Bu sebeple üst seviye diye görüntüsüne marka modele bakıp ta aldanmamak lazım aslında birazda şans olacak insanda sonra perişan oluyorsunuz.

X570 de imzamdaki anakarttan memnunum sistemi kurduğumdan bu yana sorun yaşamadım, tavsiye ederim. Aslında sadece Asus anakart tavsiye ederim desem yeri var son dönemde birde milli anakatımız giga b450 de sorunsuz bir anakart.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben kendi a320 anakartımdan memnunum

Şakası 1 yana anakartımı seçerken ince eleyip sık dokudum şuanki ve gelecekteki maddi durumuma göre en iyisini seçmeye çalıştım, kullanmayacağım fazladan özellik için ve overclock yapmayacağım için a320'de karar kıldım; a320'ninde sadece Gigabyte'sinde karar kıldım. :)

Araştırılmalı ve incelemeli insanlar alacağı şeyleri. Sonuna kadar katılıyorum başlık sahibine.
  • Şakası 2 yana olsa olmaz mıydı?
    Şakası 3 de yetmez 5 tane olsaydı da olabilirdi bence.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • jac0B0 kullanıcısına yanıt
    senin için 6 olsun sıkıntı yok :)
  • Genel olarak katılıyorum fakat, uzun süre dayansın diye bugünün performansını kurban etmeyi optimal bulmuyorum. Çünkü fiyat performans grafiği hiçbir zaman doğrusal gitmez. Atıyorum, optimal noktada 100 liraya 100 performans(p) alıyorsan; 200 liraya 200p, 300 liraya da 300p alamazsın. Bunun üstüne, zamanla yaşanacak değer kaybı çarpanı da ekleyince, optimal üstü fiyatlarda rölatif zarar daha da artar.

Bu yüzden, örneğin, RTX 2060 yeteceği halde, sırf uzun süre dayansın diye RTX 2070 almak yerine; 2060'ın yetmediği gün gelince yeni nesil teknolojiye yükseltme yapmak, fiyat performans olarak daha mantıklıdır.
  • Z390 Aorus Elite kullanıyorum ve çok memnunum. Wifi gereksiz ve boşa masraf gördüğüm için tercih etmemiştim. Zaten pro modeli ile kullandığım modelin vrm yapıları ve fazları aynı olduğu için tercih ettim çok araştırarak.

Fsp Hydro G 750w 80+ güvenilir ve ileriye dönük olduğu için 9900k taktığımda hiç sorun yaşatmaz.

Zaten burda konu açtığımda da yazmıştım. Bileşenler kaliteli ve ileride upgrade yapıldığında da taşıyabilmeli. Zamanında 9900k ve 2080 alacağım diye diğer parçalardan vazgeçseydim upgrade sonrası ısınma şikayetleriyle uğraşırdım.

Şimdi temelim sağlam olduğu için kafam rahat hem dolar ve döviz kuru da ortada

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FooL -- 19 Mayıs 2020; 11:11:43 >
  • www.vatanbilgisayar.com
    AMD R5 3600-DUAL RTX2060 EVO 6GB-PRIME B450M-K-OCZ 500GB NVME-CRUCIAL 16GB RAM - Vatan Bilgisayar
    https://www.vatanbilgisayar.com/amd-r5-3600-dual-rtx2060-evo6gb-prime-b450m-k-toshiba-500gb-m-2-ssd-crucial-16gb.html

Bu sistem peynir ekmek gibi çok satıyor. Forumda konusu da var. Almayın. Mesaj sayısı 17 binlerde olan bir üye sürekli bu tarz sistemleri öneriyor. Ona inanıp bu sistemi almayın.

• oc yapmam, bilgisayarda power user denen kesimden değilim. tek amacım torrentten cod pes fifa vs. tarzı oyunlar indirip oynamak. arada indirim falan olursa steamdan oyun alır onları oynarım. e ben neden şimdi bunları kafaya takıp sırf anakartım daha kaliteli olsun diye benim için asıl önemli olan oyunlardan ve oyun prformansından taviz vereyim daah düşük ekran kartı işlemci alarak? bence tak kullan tarzı kişiler için (ki genelin yüzde 95'i böyledir. forumdan çıkarım yapmayın derim çünkü forum farklı bir yer adı üstünde donanım forumu) anakart psu falan çok da önemli değil. tak götürsün götürdüğü yere kadar. zaten her sene veya 2 senede bir parça değiştiren tipler de değiliz bizim gibiler...
  • overclock için 500 liralık b450m yerine 1000 liralık b450m almam. gider bir üst seviye işlemci alırım.

sessizlik için harcanan soğutucu/fan parası bence kabul edilebilir,
    kule tipi soğutucu aldım, boşta iken sadece kasadaki egzoz fanı dönüyor, psu fanı dışında sessi soluğu çıkmıyor. oyun oynarken zaten kulaklık takıyorum.
  • Dolar 7₺ olmus bu devirde pc- pc bileseni alinmaz :)

• İlerde bir kaç işlemci upgrade yapmak nedir? Hiç mantıklı gelmiyor.
    İlerde kasadaki tüm parçalar performans olarak geri kalır zaten.Upgrade sadece ram, fan, veya depolama in mantıklı.

• İyi anakart + iyi psu + iyi kasa sizin elenizi rahatlatır. İleride upgradelerde tekrar değiştirme ihtiyacı hissetmezsiniz. Ayrıca havadar bi kasa her zaman rgbli nefes almayan kasalardan kat be kat iyidir. 2013ten beri haf 912 kullanıyorum her her halde bi 10 15 sene daha kullanırım.
  • işlemciden ve ekran kartından kısılacaksa anakarta daha fazla para vermemek lazım. İlk kısılacak yer anakart olarak görünüyor. b450m'in giriş seviye olanıyla teknik olanı arasında da jenerasyon destek farkı olmadığı düşünülünce de fps odaklı düşünmek bana daha mantıklı geliyor.

Gidip x570 anakart alıp ryzen 5 1600AF/2600 alacağına, aynı paraya ortalama bir b450M ve ryzen 5 3600 alınabiliyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.