Şimdi Ara

Ankara Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri (AU CS)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
2
Favori
3.488
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese merhaba, ben Ankara Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünde 2. sınıfa geçen bir öğrenci olarak bu yazımda sizlere elimden geldiğince merak edilen sorulara cevap vermeye çalışacağım. Unuttuğum yerler falan olabilir kafanıza takılan soru olursa aşağıdan sorabilirsiniz cevaplamaya çalışırım.

Bölüm sitesi : http://csci.science.ankara.edu.tr/
    Bölümün Bologna Bilgi Sistemi : http://bbs.ankara.edu.tr/Amac_Hedef.aspx?bno=4551&bot=2197
    Bölüm Instagram adresi : @au_bilgisayarbilimleri
    Tanıtım videosu:
    ANKÜ Fen İstatistik Öğrenci Topluluğu - AFİTyoutube
    AFİT | Ankara Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Tanıtımı
    https://www.youtube.com/watch?si=ZwoR2swJadB15jdk&v=Eg5Q3vW7NFc&feature=youtu.be

Bilgisayar Bilimleri Nedir?

-Bilgisayar Bilimleri, bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin teorisi, tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili bir öğrenim alanıdır. Bu alan, programlama, algoritmalar, veri yapıları, yazılım geliştirme, bilgisayar mimarisi, yapay zeka, makine öğrenimi, veritabanı sistemleri, ağlar ve daha fazlasını kapsar. Bilgisayar Bilimleri, bilgisayar sistemlerinin ve hesaplama süreçlerinin temelini oluşturan prensip ve kavramları anlamaya odaklanır. Teorik ve pratik yönleriyle ilgilenir, problem çözme, algoritmik düşünme ve mantıksal akıl yürütme becerilerine vurgu yapar. Bilgisayar Bilimciler, yeni teknolojiler geliştirme, verimli algoritmalar tasarlama, yazılım sistemleri oluşturma ve karmaşık hesaplama problemlerine çözüm bulma üzerine çalışır. Bilgisayar Bilimi, teknoloji, iletişim, sağlık, finans, eğlence ve bilimsel araştırma gibi çeşitli alanlarda çağımızı şekillendirmede önemli bir rol oynar. Yazılım geliştirme, veri analizi, siber güvenlik, yapay zeka, robotik ve bilgisayar grafikleri gibi alanlarda uygulamaları vardır. Bilgisayar Bilimi, sürekli olarak bilgi işleme alanında mümkün olanın sınırlarını zorlayan dinamik ve gelişen bir alandır. Bu alanda başarılı olmak için matematiksel temel, problem çözme becerileri, eleştirel düşünme yetenekleri ve yenilikçilik tutkusu gereklidir.* ( Bu yazıyı bölümümüzün kendi Bologna Bilgi Sisteminden aldım tanım olarak açıklayıcı olduğunu düşünüyorum + olarak söylemek istediğim yurt dışında olduğu gibi bizde fen fakültesi altında bir bölümüz. )

Bilgisayar Mühendisliği ile Bilgisayar Bilimlerinin farkı nedir?

-Dersler bazında baktığımızda biz bilgisayar mühendisliğindeki elektronik devreler, lojik tasarım gibi dersler yerine daha çok matematik, algoritma gibi dersler alıyoruz. Matematik sizlere belki korkutucu gelebilir ve gereği var mı diye sorabilirsiniz ama aslında yazılımların ve bilgisayar sistemlerinin temelinde matematik olduğu için matematik bilmek kişiye çok farklı bir pencereler açıyor emin olabilirsiniz. Yani kısaca deyim yerindeyse bilgisayar mühendislikleri donanım temeli üzerinden yazılıma ulaşırken bilgisayar bilimcileri matematik temeli üzerinden yazılıma ulaşıyor. Fakat donanım kısmına tamamen uzak olduğumuz da söylenemez. Burada deu cs nin kendi sayfasından aldığım şema durumu gayet güzel özetliyor. Onun dışında mühendislikte olduğu gibi bilgisayar bilimlerinin de kendi zorunlu stajları var ve + olarak fen fakültesi bünyesi altında olduğumuzdan isteyen öğrenciler pedagojik formasyon alıp öğretmende olabiliyor tercih eden olur mu bilmiyorum ama bunu da belirtmek istedim. Sektör ve iş hayatı olarak baktığımızda ise bilgisayar mühendisleri ve bilgisayar bilimcilerinin çalışma alanı ve firmalar olarak incelediğimde pek bir fark göremedim aynı firmalarda aynı ünvanlarda çalışabiliyorlar ve internette çoğu yerde gördüğüm sıkıntı bilgisayar bilimleri ülkemiz genelinde az mezunu olduğu için mezunlarının çalıştığı yerler hakkında çok bilgi sahibi olunamayabiliyor ve bu sebeple internet üzerinde aşırı ön yargılı yorumlar yapılmış ve çoğu kişi alaylı yazılımcıyla bilgisayar bilimlerini aynı kefeye koymuş ki bu düşünce son derece yanlış csnin ülke genelindeki mezunlarının profillerini incelerseniz bu yanlışı sizde farkedeceksiniz.

Ankara Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri (AU CS)

Neden Ankara Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerini tercih ettim?

-İlk önce bilgisayar bilimleri bölümünü tercih etme sebeplerimden daha sonrasında üniversiteyi seçerken ki dikkat ettiğim şeylerden bahsetmek istiyorum. Aslında en başından beri bilgisayar mühendisliği gibi bilgisayarla alakalı bir bölüm okumak isteyen biriydim ve sıralama olarak bilgisayarla alakalı bölümlere baktığımda 30-40 binden sonraki bölümlerde genelde üniversite veya şehir olarak genel anlamda beni pek tatmin eden yerler yoktu. Bu sebeple farklı mühendislik bölümlerini bile tercih listeme yazmayı düşündüm. Fakat sonrasında tercih kılavuzu açıklanınca hem şehir olarak hem de üniversitelerin sağladığı imkanlar olarak iyi yerlerde bilgisayar bilimleri bölümünün açıldığını gördüm. Bölümü biraz araştırınca ve mezunlarını inceledikten sonra aslında bilgisayar mühendisliğinden çalışma alanları ve sektördeki konumları olaraktan pek farkı olmadığını gördüm. Bölüm uydurma bir bölüm değil gerçekten dünyanın en iyi üniversitelerinde bile aynı isimle karşılığı olan bir bölüm ve mezun olduğunuzda bu bölümün diplomasına sahip olacaksınız ayriyeten bilgisayar bilimcisi ünvanını alacaksınız ki bu ünvan bilgisayar mühendislerinin bile kendileri için sıkça kullandığı dünyada karşılığı olan bir ünvan. Onun dışında zaten bilgisayar sektörü herkesin genelde söylediği gibi kişinin kendini geliştirmesi ve kanıtlamasına bakan bir alan. Bu sebeple Bilgisayar mühendisleri ile aramızda aşırı bir farkın olmadığını ve aramızda fark olsa bile çalışma ve kendini geliştirme ile kolayca kapanabilecek bir fark olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple bilgisayar bilimlerini tercihlerime ekleme kararı aldım. Üniversiteyi seçerken ise ben bilgisayar bilimleri bölümünü tercih ederken Dokuz Eylül, İstanbul, Çukurova, Karadeniz Teknik ve Ankara Üniversitesinde vardı. Burada üniversiteler olarak karar verirken benim için temel konu üniversiteler kalitesi ve bulundukları şehirlerdi. Bu sebeple 3 büyükşehir ve diğerlerine göre daha bilinen kaliteli üniversiteler olması sebebiyle tercihlerimi 3'e indirdim: Dokuz Eylül, İstanbul ve Ankara Üniversitesi . Bu 3 üniversite arasından ise Dokuz Eylül daha eski kuruluşlu bölüm olması her ne kadar avantaj sağlasa da hem İzmir'in Ankara ve İstanbul'a göre yazılım konusunda daha az iş olanağı ve staj sağlayan bir il olması, bulundukları kampüsün konumu,üniversite imkanları, olanakları olarak İstanbul ve Ankara üniversitesinin gerisinde kalması sebebiyle eledim. Geriye İstanbul ve Ankara üniversitesi arasında eleme yapmam ve birini ilk sıraya yazmam gerekiyordu burada Ankara Üniversitesini tercih etmemin en önemli sebebi İstanbul üniversitesinin Cerrahpaşa olarak ikiye ayrıldıktan sonra bilgisayar mühendisliği bölümünü Cerrahpaşa'ya vermesi ve bu sebeple üniversite bünyesinde halihazırda bir bilgisayar bölümleri ve toplulukları bulunmamasıydı ki özellikle network açısından bunu büyük bir dezavantaj olarak görüyorum. Bunların aksine Ankara Üniversitesinde Yazılım müh. Bilgisayar müh. Yapay Zeka müh. gibi bölümler ve birden fazla yazılımla alakalı topluluklar olmasının ileride network açısından oldukça katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ve İstanbul Üniversitesini tercih etmememdeki diğer sebepler fakülte kampüsü olsun İstanbul trafiği kalabalığı ve beklenen İstanbul depremi gibi çekincelerimden ötürü tercih listeme Ankara Üniversitesinden sonra yazdım. Onun dışında hem Ankara Üniversitesinin genel imkanları hem de bulunduğumuz kampüs ve fen fakültesinin gerçekten oldukça iyi imkanlar sağlaması beni bu üniversiteye çekti diyebilirim. (Sağladığı imkanları diğer sorularda daha detaylı anlattım)

Bölüm hakkında

-Bölüm derslerine linkini başta verdiğim Bologna adresinden bakabilirsiniz. Derslerden bahsetmem gerekirse derslerde sevdiğim nokta yazılım derslerine giren hocalar konularda sektörden örnekler vererek konuların günlük hayatta nerelerde karşımıza çıkabileceğinden bahsediyor ve bu sayede ezber yerine daha bilinçli ve akılda kalıcı bir şekilde öğreniyoruz. Matematikte ise hocalar özellikle x matematik konusu bilgisayarda y alanında kullanılır gibi örnekler vererek ve matematik sorularına daha bilgisayar mantığıyla yaklaşmamızı sağlayarak aslında matematiğe farklı bir pencereden bakmamızı ve matematiği benimsememizi sağlıyor. Genel olarak faydalı olduğunu söyleyebilirim.

-Hoca eksiğimiz şu anlık yok fakat olduğunda da bilgisayar mühendisliği bölümündeki hocalardan destek alma gibi bir fırsatımız var. Özellikle ilk dönemde bilgisayar mühendisliği bölümünden hocalardan destek aldık. Dezavantaj olarak hocaların sayısının azlığından bahsedebilirim belki ama bilgisayar mühendisliği bölümündeki hocalardan gerektiği zamanda destek almamız hem de şu anlık az öğrenci olmamız bu dezavantajı kapatıyor. Zaten ileride öğrenci sayısının artmasından dolayı illaki bölüme yeni hocalar gelecektir. Hocalara bölüm sayfasından bakabilirsiniz

-Bölümde sayıca 30 kişi civarında olmamız sayesinde hocalara birebir etkileşim halinde olabiliyoruz ve gerçekten hatalarımızı görmemiz ve sorularımıza cevap bulabilmemiz açısından oldukça faydalı oluyor.

-Dersler sadece teoriye yönelik değil teoride öğrendiklerimizi pratiğe de döküyoruz özellikle yazılım alanında.

Ankara Üniversitesinde Bilgisayar Bilimleri okumanın avantajları

-Ankara üniversitesi devlet kurumlarıyla iş birliği içerisinde olan bir üniversite. İlerleyen dönemlerde staj ve iş bulma konularında üniversitenin diğer bölümleri gibi biz bilgisayar bilimleri öğrencilerinin de bu iş birliklerinden faydalanabileceğini düşünüyorum.

-Üniversite bünyesinde Teknokent bulunmasının ilerleyen dönemlerde öğrencilerin kendi projelerini geliştirmesinde ve şirketlerle tecrübe edinmesinde çok faydası olacağını düşünüyorum.

-Şu anda bildiğim kadarıyla üniversite bünyesinde aktif olan yazılımla ilgili 2 tane büyük topluluk var. Biri Computer Society Topluluğu diğeri de Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Topluluğu. Bu topluluklar genel olarak yazılım ve yapay zeka alanında kendine bir şeyler katmak isteyenler, sektör hakkında bilgi sahibi olmak, deneyimli kişilerin tecrübelerini dinlemek ve network oluşturmak isteyenler için güzel fırsatlar sunuyor. 
    *Computer Society Topluluğu: game jamler, teknik geziler, eğitimler, kariyer zirveleri gibi etkinlikler düzenliyor ve gerçekten organizasyon konusunda başarılı olduklarını düşünüyorum. Teknik gezi olarak geçtiğimiz sene TaleWorlds ve Tusaş firmalarını ziyaret etmişlerdi onun dışında kendi topluluk üyelerinin yazdığı yazıları yayınladıkları bültenleri var ve Youtube hesaplarında derslerde ve kod yazmada çokça faydasını göreceğiniz lab çözüm videoları çekiyorlar. Daha fazla bilgi için @aucomputersociety instagram hesaplarına bakabilirsiniz.
    *Yapay Zeka ve Görüntü İşleme Topluluğu: Yine diğer topluluk gibi eğitimler, kariyer zirveleri düzenleyen bir topluluk. Onun dışında Yapay Zeka Günleri etkinliğinde alanında başarılı tanınan isimlerin konuşma yaptığı organizasyonu başarılı bir etkinlik düzenlemişlerdi. Yapay zeka üzerinde bilgi edinmek ve uzmanlaşmak isteyenlere çokça faydası dokunacağını düşündüğüm bu topluluk hakkında daha fazla bilgi için @au_yazgit instagram hesaplarına bakabilirsiniz.

Ankara Üniversitesinin ve Fen Fakültesinin genel olarak sağladığı imkanlar ve güzellikler

-Öncelikle bulunduğumuz Fen Fakültesi gerçekten doğayla iç içe ve bol yeşilliklerin olduğu Tandoğan kampüsünde bulunuyor. Hatta kampüs barındırdığı canlı çeşitliliği sayesinde sit alanı ilan edilmiş. Kampüste sincaplar, kurbağalar, kaplumbağalar, serçeler, mantarlar gibi çeşitli canlıları görmeniz mümkün. Onun dışında derslikleri olsun, binaları olsun her adımında ayrı bir tarihle karşılaşacağınız hoş bir kampüs.

-Rektörlük binası da Tandoğan kampüsünde bulunuyor ve halı saha, olimpik yüzme havuzu, tenis kortu, spor salonları gibi sosyal aktivite imkanları kampüste bayağı fazla. Özellikle spor salonu üniversite öğrencileri için aşırı ucuza geliyor kesinlikle tavsiye ederim.

-Tandoğan kampüsü konum olarak gerçekten çok güzel ve merkezi bir yerde kalıyor. Ankaranın kalbinde diyebilirim. Ulaşımı imkanları çok fazla, Anadolu-Anıtkabir metrosunun yanında, Anıtkabir'e yürüme mesafesinde, Kızılay'a metroyla 10dk onun dışında kampüs çevresinde bol bol kafe ve restoran bulmak mümkün.

-Yemekler en son 15 TLden 20 TLye zamlandı fakat fiyatına göre özellikle KYK yemekleriyle karşılaştırdığımda gayet öğrenciyi tatmin eden yemekler olduğunu söyleyebilirim.

-Üniversitenin kendine ait öğrenci evleri var bu sayede sadece KYK yurtlarına mecbur kalmıyorsunuz. Detaylarına siteden bakabilirsiniz.

-Üniversitenin sosyal seçmeli dersleri gerçekten aşırı çeşitli ve fazla daha önce hayatınızda duymadığınız dersleri seçebiliyorsunuz, seçmelileri üniversite sitesinden kendiniz de inceleyebilirsiniz.

-Yazılımla alakalı topluluklar dışında seçmelilerde olduğu gibi aşırı çeşitli sosyal topluluklar bulunuyor üniversitede yine bunları üniversite sitesinden inceleyebilirsiniz.

-Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından çeşitli geziler ve kurslar ücretsiz olarak düzenlenebiliyor.

-Üniversite bünyesinde Aydın Didim, Elmadağ, Ilgaz ÖRSEM Sosyal Tesisleri bulunuyor; mezunlar ve öğrenciler indirimli fiyattan faydalanabiliyor. Detaylar sitede mevcut.

-Ankara Üniversitesi festivaller ve etkinlikler açısından da gayet memnum kaldım. Bahar festivali geçtiğimiz dönem 3 gün sürdü ve her güne ayrı bilindik isimler konser verdi(Pinhani, Madrigal, İkilem, Sena Şener). Onun dışında festival organizasyonu falan olsun gerçekten başarılıydı.

-Ankara Üniversitesi Erasmus ile Türkiye'den en fazla öğrenci gönderen üniversiteler arasında ilk 5 te yer alıyor internetten de görebilirsiniz.

-Üniversitenin kendine ait dil öğrenme merkezi (TÖMER) bulunuyor ve Ankara Üniversitesi öğrencilerine %50 indirim sunuyor okurken dil öğrenmek isteyenler için güzel bir fırsat.

Sonsöz: Genel olarak dersler olsun bölüm ve üniversite imkanları olsun bu üniversite-bölüm ikilisini tavsiye edebilirim. Özellikle üniversitenin hem öğrencilerine hem mezunlarına sağladığı imkanlara ve fırsatlara rağmen bölümün bu kadar düşük sıralaması olması şaşırtıcı tabi birazda yeni bir bölüm olmasından kaynaklı ama ilerleyen yıllarda çok fazla yükseleceğini düşünüyorum sonuçta Ankara gibi bir yerde lisans düzeyinde bilgisayar bilimi eğitimi alıyorsunuz. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler sağlıcakla kalın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnkaraCS -- 31 Temmuz 2024; 19:23:4 >

• İyi bölüm yıllardır önerdim. Geçen sene yenileri açılınca da önerdim. Bence oldukça iyi bir tercih yapmışsınız

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Up

• bölümde isteğe bağlı veya zorunlu ingilizce hazırlık var mı yoksa tamamen türkçe bölüm mü ?

• 2 yıllık programcılık okumak daha mantıklı
    En azından tekniker unvanınız okur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi parasanayidekanzi -- 23 Temmuz 2024; 17:11:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • parasanayidekanzi P kullanıcısına yanıt

yazılım sektöründe öyle ünvanlar yok.

• Olsun. Fazla unvandan zarar gelmez

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    bilgisayar bilimcisi ünvanı varken teknikerlik önermen de komikmiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnkaraCS -- 24 Temmuz 2024; 0:9:56 >
  • AnkaraCS kullanıcısına yanıt

Böyle bi unvan hiç duymadım

O zaman araştırmanı öneririm

• Mesela kamuda bilgisayar bilimcisi diye bi kadro var mı

• utqhylr24 U kullanıcısına yanıt
    Bölüm Türkçe ama isteğe bağlı hazırlık okunabiliyor

www.mfa.gov.tr
    T.C. Dışişleri Bakanlığı Sözleşmeli Bilişim Personeli Sınav İlanı, 15 Nisan 2024 / T.C. Dışişleri Bakanlığı
    https://www.mfa.gov.tr/tc-disisleri-bakanligi-sozlesmeli-bilisim-personeli-sinav-ilani--15-nisan-2024.tr.mfa

Özel sektörde olduğu gibi kamu sektöründe de bilgisayar bilimleri mezunu olarak çeşitli pozisyonlarda calisabiliyoruz linklerde attığım üzere(daha bir sürü ilan var internetten bakabilirsin). Düz bilgisayar mühendisi veya bilgisayar bilimcisi ünvanıyla almazlar zaten yazılım sektöründe üstteki arkadaşın da yazdığı gibi daha çok x personeli y developerı gibi ünvanlar ile alım yaparlar ki bu ünvanlara bilgisayar bilimcileri olarak biz de sahip olabiliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnkaraCS -- 23 Temmuz 2024; 18:22:26 >

• Yararlı konu up

Bir de sizin ders programındaki security, graphics, ML gibi dersler zorunlu mu? Hacettepe de CS üzerine ama müfredatları karşılaştırınca tahminimden biraz daha farklıymış, ilk yıl Web olması da ilginç geldi ama kötü anlamda demiyorum tabi ki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 23 Temmuz 2024; 20:38:4 >
  • bende bu bolumu yazacağım sanırımda hazırlık isteğe bağlı demişsiniz, benim ingilizcem kotu ve yazılım icinde iyi bir ingilizce lazımmış eğer istersem hazırlık okuyup oyle başlayabilir miyim hem ingilizce oğrenip bir yandan yazılım ogrenmeye calısım birinci sınıfa tam başlarım diye düşünüyorum? eğer hazırlıkta okuyabilirsek onerir misin?

• Faydalı up

• Bölüm derslerine baktım, bilgisayar mühendisliğinden daha iyi. Saçmasapan zaman kaybı olan devre tasarımı ve elektronik dersleriyle zaman harcamıyorsunuz. ML ve Deep Learning falan var. Ulke olarak şu yanlıştan dönülse ve CS gerçek formunu alıp CS olsa güzel olacak, ama işletme okuyanın bile "mühendis" yapıldığı bir yerde mümkün değil gibi...

• h.u sen misin

• Leopard76 kullanıcısına yanıt
    Hocam yazdığınız dersler zorunlu olarak gözüküyor. Farklılık konusunda doğrudur hatırladığım kadarıyla bizim program hazırlanırken başta mit olmak üzere stanford gibi üniversitelerin cs mufredatları incelenerek onlar doğrultusunda oluşturulmuş. Onun dışında açıkçası bölüme başlamadan önce ilk dönem web olması bana da garip gelmişti ama ders olarak sitelerin çalışma mantığını öğrenmek ve derste uygulamalı site tasarlamak vs. web dünyasına giriş olarak faydalı bulduğumu soyleyebilirim.

• mubremxd kullanıcısına yanıt
    Hocam isteğe hazırlık mantığı şöyle oluyor. Öncelikle üniversite fakültelere kontenjan veriyor . Fakültelerde bölümlere kontenjan veriyor. Diyelim ki bölümde kontenjandan fazla kisi başvurdu hazırlığa bu seferde yks sıralamalarına göre eleme yapıp öyle hazırlığa dahil ediyorlar. Ben eğer dil yetersiz ise hazırlığın çok mantıklı olduğunu düşünüyorum. Zaten yazılımda tüm kaynaklar ingilizce sayılır ingilizcesiz zor gerçekten. Dediğiniz gibi hazırlık sırasında yazılımda da güzel bir temel atarsanız ileride çok rahat edersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnkaraCS -- 24 Temmuz 2024; 11:52:52 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.