< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
1 Haftadır kullanıyorum Hocam, 1.0 Motor yokuşlarda çekmiyor, ailecek inip ittiriyoruz
![]() |
bence çok iyimser bir gönderi olmuş bu
|
Durum iyimser görünüyor çünkü, az çok gözlemlerimi yazayım da havada kalmasın argüman.
Görece yüksek cirolu bir şirkette çalışıyorum. Son 1,5 senedir çalıştığımız şirketlerin bize olan ödemesi, şirketlerin alım hacimleri, yatırım durumlarını vs yakından görüyorum. Özellikle MBB değişimi ve 10 baz puan düşüş sonrası tabir-i caizse piyasa açıldı. Şirketler nakit stoğunu kasada tutma gereği görmüyor. 1 yıl önce ticaret büyük darbe almıştı kasada tutma nedeniyle. O durum atlatılıyor. Geçmiş dönemlerde faizin düşmesi TL'nin değer kaybetmesiyle sonuçlanabiliyordu ve piyasa TL'den kaçıyordu. TL'den kaçış demek piyasada dolaşan para miktarının düşmesi demek. Bu da ticarete sekte vuruyordu. Son aylardaki MB kararları sonrası TL yukarı yönlü seyir yapıyor. Nasıl başardıklarını az çok muhalif haber takip edenler biliyor, o buranın konusu değil. Bu durum normal olmasa da geçici sıcak para avcılığı olduğu için piyasa geçmiş döneme göre epey yaralarını sardı sayılır. Bundan sonraki dönemde TL bazlı yatırımlar artarsa piyasa iyice toparlanır. Şuraya geleceğim, 1,5 yıl önce TL'nin aşırı değer kaybı bayileri kökten vurdu. Müşterilerine araç teslim etmediler, siparişleri iptal ettiler. Ücret iadeleri yapıldı. Hemen ardına fiyatlar 1 gün içinde %30 civarı yukarı fırladı. Bayiler araç talebini azalttı. Sağdan sağdan gitme diye bir tabi vardır. Aynen öyle yaptılar. Hem ÖTV hem kur farkı derken sıfır araç fiyatlarının yükselişi 2. eli coşturdu. İyimser tablo bayilerin araç stoğunu arttıracaktır. Bayiler/distibütörler yakın geçmişteki şok dalgası nedeniyle kur hesaplamasını piyasadan yüksekte tutuyorlar. Piyasa biraz daha oturunca fiyatlarda gevşemeler görünmeye, kredi kampanyaları ile sıfır araç satışlarını arttırmaya başlarlar. Bu durumda ikinci el fiyatlarında aşağı yönlü salınımlar olur. Bunlar benim tahminlerim, tabi ki olacak diye birşey yok. Fakat öngörüm bu şekilde. Tavsiyeden ziyade fikir/düşünce/tartışma olarak baz alınmasını tercih ederim. |
biraz daha beklerseniz yilbasindan sonra ayni paraya el arabasi alabilirsiniz...
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atade28 -- 13 Aralık 2019; 10:18:56 > |
|