Arkadaşlar bayilerden peşin araç alırken pazarlık yapmanın incelikleri hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Bir diğer sorumda bayiden sıfır araç almak istediğimizde satış temsilcilerinin "Biz zaten parayı peşin olarak bankadan tahsil ediyoruz,sizin peşin ödemeniz birşey ifade etmiyor." demeleri gerçek mi?Bu durumda nasıl bir yol izlenmeli..
pazarlıgı bılmemde kredı ıle pesın odeme arasında sadece odenecek zaman hakkında bır oynama olabılır. yanı pesın alacak adam aynı gun alır, kredıyle alacak adam mıkatara gore 1-5 gun sonra alabılır. aslında satıcı ıcın ıkısıde aynı seydır o yuzden kullandıkları ıfade dogurudr. sız kredı cekınce banka parayı pesın olarak oduyor bayıye zaten
Takip edilesi konu Bakalım neler varmış.
Araba, elektronik cart curt vs...
Krediyle satılan herşey için geçerlidir bu durum:
- Malın gerçek satış fiyatı: 10 TL'dir. Kredili fiyatı: 12,5 TL'dir. ( 2.5 TL'lik farkı satıcı koymaz, banka koyar, satıcıdan komisyon keser yani.)
- Müşteriye ilk önce satış fiyatı olarak kredili fiyat söylenir, "nakit olursa" diye sorduğunuzda 10 TL'ye, yani gerçek satış fiyatına bırakırlar.
araba satışı yapanlar çok iyi insan sarrafı olmuşlar. adamlara ne yapsanda indirim koparamıyorsun.
Rakamı aşağı doğru yuvarlarım.İstediğim fiyata verirlerse alırım vermezlerse direk oto pazarına
Bu almayı düşündüğümüz markaya göre değişiklik göstersede(mesela vw burnundan kıl aldırmıyor) ben öncelikle yakın illeri arıyorum ve başka ilden aradığımı belirtiyorum ve onlara istediğim modeli ve internette yazan kampanyalı fiyatlarının şu olduğunu bana verebileceğiniz son rakamı rica ediyorum diyorum(çünkü çoğunlukla telefon numaranızı alıyorlar ve duruma göre 2-3 gün sonra arayıp 'naaptınız aldınızmı aracı' tarzında sorular soruyorlar ve başka yerden aldım diyincede hayırlı olsun kaça aldınız,bizde o fiyata bırakırdık felan tarzı konuşmalara sıksık muhatab olduğumdan ).Çoğu bayiinin satış temsilcisi ciddi olduğunuzu anladığında başka bayiiden fiyat alıp almadığınızı soruyor ve ben bir çalışma yapayım,müdürüme danışıp size döneyim diyor ve sizi onlar arıyor,bu şekilde şu bayii şu fiyatı verdi diyorum,ama verilmemiş uçuk bir fiyatta vermiyorum çünkü yalan söylemeye gerek olmadığını düşünüyorum zaten bu şekilde alınabilecek en uygun fiyatlara ulaştığımı düşünüyorum...
Yalnız araba değil herhangi bir şeyi alırken de aynı durumlar söz konusu.
Satıcı sizi çok istekli, o malı almaya kararlı görürse 5 kuruş bile indirim alamazsınız. O yüzden böyle bir izlenim vermemek gerekir.
En iyisi tüm bayileri gezip fiyatları öğrendikten sonra bayiye gidip verebileciğim para bu kadar işinize gelirse moduna girmek gibi geliyor bana.
Bir diğer önemli taktik ise -olmasa da- akılda başka seçeneklerin de olduğunu belirtmek bence.
Pazarlık yapmayı pek bilmem. Bir fiyat belirlerim verebileceğim maximum bu derim. Tamam derse alırım yok derse giderim.
Mutlaka 5-6 bayiden fiyat alınır.En düşük fiyat vereninki bayiye söylenir ve onların birşey yapıp yapamayacağı sorulur.Bayi genelde dönüş yapacağını söyler ve sizin vermiş olduğunuz fiyatın biraz altını verir.Bu şekilde arkadaşa sıfır Peugeot Partner Tepe aldık.İlk fiyatı veren bayinin vermiş olduğu fiyatla son aldığımız fiyat arasında 1100 tl fark vardı.
sadece fiyat konusunda değil donanim, renk konularında da kendilerine göre pazarlık taktikleri vardır. ellerinde olmayan bir rengi veya donanımı sorduğunuzda hemen "yakın zamanda gelmeyecek, çok beklersin" diye başka reng-donanım seçeneklerine kaydırmaya bakarlar seni. birazcık yumuşak görseler ne yapar ederler kesin kaydırırlar diğer seçeneğe. ama kesin bir dille "hayır ben bunu istiyorum" dersen ve bayiyi terk etmeye kalkarsan hemen "bi sn gelecek sevkiyatı kontrol edelim.....aaaaa ne tesadüf haftaya gelecekmiş dediğiniz renk-donanım seçeneği" derler..
birebir aynısı hem benim başıma hem arkadaşlarımın başına geldi..siyah elegance otomatik civic istedim..siyah premium otomatik verelim, gri elegance otomatik verelim, siyah elegance manuel verelim..diye iki saat uğraştılar. tam "tamam hayırlı günler" diyip bayiyi terk ediyordum ki, şansa bak! bi hafta sonra gelecekmiş siyah elegance otomatik
bir diğer taktikte istediğiniz modelden girip, "ama şu kadarCIK, fark verirseniz bir üst donanım/segment alabilirsiniz" taktiğidir. ibiza almak için bayiye gidip toledo alıp çıkan sonrada "ne yaptım ben" diye dövünen arkadaşım mevcut
mesela focus düşünülüyor diyelim.önce toyota,honda,renault bayileri gezilir. kartlar alınır.alınmış olan kartlar ve kataloglar arabanın kolayca görünen yerine yerleştirilir.sonra ford bayine gidilir.takaslı araç yoksa bile takaslı araç varmış gibi araba gösterilir.ama arabaya bakarlerken yanlarında olmamak ta fayda var,arabayı karıştırsınlar iyice. sadece focusa odaklanılmadığını alternatif araçlarında mevcut olduğunu,geçerken uğranılmadığını düşünürler. fiyat pazarlığında eliniz kuvvetlenmiş oluyor. bilmeden faydasını fazlası ile gördümüz bir taktik.işe yaradığınıda satış işlemi bittikten sonra satış elemanının durumdan bahsetmesinden anladık.
her zaman tutarmı?belli olmaz.
uygun zamanı beklemek de önemlidir bence bir aracın yeni kasası cıktıgında istediğin kadar pazarlık et yine de indirim alamazsın. kasım aralık aylarında araç almak daha mantıklı gibi geliyor bana özellikle şu dönemlerde indirim almak pek de kolay değil.
quote:
Orijinalden alıntı: 1.8T
Araba, elektronik cart curt vs...
Krediyle satılan herşey için geçerlidir bu durum:
- Malın gerçek satış fiyatı: 10 TL'dir. Kredili fiyatı: 12,5 TL'dir. ( 2.5 TL'lik farkı satıcı koymaz, banka koyar, satıcıdan komisyon keser yani.)
- Müşteriye ilk önce satış fiyatı olarak kredili fiyat söylenir, "nakit olursa" diye sorduğunuzda 10 TL'ye, yani gerçek satış fiyatına bırakırlar.
Böyle bir şey yok tabii ki. Kredili fiyat diye birşey olmaz oto alımında. Kredili veya peşin almanız bayii için farketmez. O her halukarda fatura tutarını peşin tahsil eder.
çok akıllıca taktikler. yazanların emeğine sağlık
mümkünse eş, hanım, nişanlı, sözlü gibi verilecek miktarın önemsiz olduğu sadece alınacak ürünün özellikleriyle ilgilenen kişiler götürülmez. bir oto experi(yani piyasadaki bütün satışta olan modelleri, donanım paketlerini, ekstra donanımları, performanslarını, fiyatllarını yakıt tüketimlerini, marka geçmişlerini bilen kişi) alınır yanında, bir pokerface pazarlıkçı( yani bu kişi dışarı hiç bir tepki vermez, öyle pazarlık yaparki sanki diğer bayilere randevusu varmışta geçerken uğramış, fakat güzel bi fiyat verirsen senide değerlendiricem diğer bayiye gidince senin teklifinide belirticem tarzında)
zaten üstte belirttiğim kişiler yanınızdaysa sizin çayınızı alıp bayinin içinde dolanma vaktiniz gelmiştir. ordan el işaretiyle çağırıp şunu aldık derler asıl alıcının siz olduğuda anlaşılır. bursa otokoop da bi galeride bir transporter için pazarlık yaparken. adamın üstüne basa basa 25binden aşşa olmaz laflarını dinlerken kafayı kaşıma ve yukarlara bakma düşünme tiriplerine giren peder bey tam karşıdaki galeriyi ve içerdeki bembeyaz citycan ı görünce "bide şuna bakalım" demesinden sonra , kapıdan çıkarken satıcının pazarlık yaptığımız transportere yaslanarak "olmadı 24 yaparız ama daha aşşa olmaz" demesi. fiyat konusunda neler olabileceğinin açık bir göstergesidir
he sonuçmu ne oldu. otokoopdan gençosmana kadar 4km yürüyerek geldik burdan babama sesleniyorum BABA BİRGÜN İSTEDİĞİN BEYAZ CİTYVAN I KAPINA ÇEKİCEM ANAHTARI ELİNE VERİCEM.
ben 2009 6. ayında bayıde berlıngo baktık 30bın tl dediler ama canımız çıktı 30 ındırene kadar 32den 30a ındırdım.
28,500tl verırım dedım ve numaramı buraktım olursa ara diye saat akşam 4dü çıktım eve geldim verse bile almam 2 ay daha bekler 2010 alırım dedım .
sabah dukkana giderken telefon geldı azız bey 28.750tl olur dedi artı park sensörü ve 2 yan maşbiyer koruma takalım dedı yok dedım kalsın 2010 beklıycem
ama dun verseydın alırdım agzımdan çıkmıştı .
Almaya karar verdiğiniz aracın bayisine gidilir, bi kaç araba arasında kararsızmış izlenimi verilir, yanında götürdüğün kişelerle başka marka model arabalarla konuşmaya başlanır, şu arabanın şu özelliğide vardı acaba onu mu alsak felan denir. Satıcının araçla ilgili övücü cümleleri diğer marka modellerle karşılaştırarak çürütülür. Sonra isteksizce sizden alsak bunu kaça verirsiniz denir. Fiyatı beğenmez gibi yapıp bide başka bayilere felan bakalım diyerek kapıya yönelirsiniz sonra bayiden bi son fiyat daha gelir. İşinize gelir alırsınız gelmez eyvallah dersiniz. :)
teşekkürler arkadaşlar ne kadar çok taktik o kadar çok indirim elinize saglık...